SZÜLŐSÉG

Babanapló: a laza szülő és a forgolódó négyhónapos

2011. május 24., kedd 08:45

Múlt héten kezdődött Babanaplónk eheti folytatása leginkább a kezdő szülő aggodalmairól szól. Meg trükkjeiről. Meg a gyógytornáról.

Majd fog

Bár előadom a halál laza szülőt, akit nem zavar, hogy mostanában nem fordul a gyermeke, meg mondogatom, hogy majd fog, hiszen anyja, apja lusta gyerek volt, de azért csak idegesít. Már trükköket is bevetek. Hogy szívesebben maradjon hason, tettem elé tükröt. Kicsi Lány tetszését ezzel elnyertem: nézi-nézi a ,,másik" babát, aztán beszél hozzá, majd jól összeveszik vele. De fordulni csak azért sem akar újra, holott már négy hónapos elmúlt.

Bújom az internetet, fórumokon kérdezősködök, mindenhol azt mondják, ha egyszer megfordult, akkor tudja ő azt a mozdulatot, csak nem akarja gyakorolni. Nekem azért ez gyanús. De megnyugtat az anyósom, hogy a férjem is nyolc hónapos volt, amikor először hátról hasra vetette magát. Akkor miért is idegeskedek? Miért? Miért? Mert már az összes, nálánál fiatalabb gyerek forog egyik oldalról a másikra és vissza, Kicsi Lány meg fekszik a hátán, mint egy bogár. Megjegyzem aranyos, okos, ügyes, szép, tündéri kisbogár.

Gyógytorna heti 2x: midketten bőgünk

Aztán végül csak elmerészkedek egy Dévényes gyógytornászhoz. Megnézi a gyereket, öt perc alatt megállapítja, hogy a csípője és az egyik válla kötött. Finoman közli, hogy nem is csoda, hogy nem fordul meg. Én persze, mint egy anyatigris védelmembe veszem Kicsi Lányt. Mi az, hogy nem fordul meg?! Megfordult, legalább egy hétig minden nap egyszer hasról hátra. Azt nem teszem hozzá, hogy igaz, csak akkor, ha a kezei bizonyos szögben álltak. S fordulás helyett inkább dőlt, mint egy papír. De hasról hátra került, nem?

Hetente két gyógytorna. Az elsőt végigsírja a gyerek.... Meg én is. Míg ő szó szerint üvölt, én csak belül zokogok. Legszívesebben felállnék és hazamennék, hogy akkor inkább hagyjuk. Így nem kell. De természetesen tudtam, hogy kell. A második alkalom ugyanez. Egy a szerencse: a gyógytornász tündéri, aki szereti a gyerekeket. Nemcsak az enyémet, mindet. Mindegyiket névről ismeri, mesél róluk, hogy lássam, lesz itt javulás. Volt olyan gyereke, aki egyes Apgarral született és lám, értelmes, jól mozgó kicsi vált belőle.

A torna nem is torna valójában: sokkal inkább masszírozásból áll. Amit mi, felnőttek olyan jó mókának érzünk, azt ők nem annyira szívlelik. Vajon miért nem? Mónika, a gyógytornász elmagyarázza. (Imádom, hogy minden kérdésemre válaszol.) Mivel rajtuk, amikor tanulták a módszert, mindent végigcsináltak, így tudja, hogy sokáig a végén úgy érezte magát, mint akin keresztülment az úthenger. De azóta is olyan hajlékony, mint soha előtte. A harmadik alkalommal a gyerek már észreveszi, hogy jé, ez az őrült anya mindenféle játékot ráz előttem. A negyediknél már csendben tűri a megpróbáltatásokat.

Repkedek az örömtől, mindenkinek elmesélem, milyen ügyes a lányom. Van, akinek kétszer. Na jó, négyszer, de annyira büszke vagyok. Az ötödik alkalom óta már mosolyog, gagyog is Kicsi Lány. S nem mellesleg fordul: nem esik, hanem szépen, szabályosan fordul hátról hasra és hasról hátra, sőt, már újabban így is közlekedik. Mónikának minden új tudománynál megy az sms. Ő pedig örül. Szívből. S én is örülök, hogy elmentünk.

Mert másfél hónap torna után Kicsi Lány két hét alatt behozta két hónap lemaradását. S olyan büszke magára. Nála jobban már csak én vagyok büszke rá. Az én Kicsi Nagylányomra, akit már küzdelem bepelenkázni, mert annyira fontos dolga van, hogy kiforog a kezemből, hogy lelökhessen mindent a pelenkázóról, hogy kiszedje és összegyűrje az összes pelenkát.

Nem baj. Megtanultam a hason fekvő gyereket pelenkázni. Én is fejlődök.

Kata

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.24 09:49:32maminti.86

  Az en kisfiam 7 honapos, egy hete kezdett el a hatarol a hasara fordulni, azota gyakorolja is szorgalmasan. Gondolom, majd visszafele is belejon. Az apja gyakorlatoztatna, en hiszek benne, hogy majd o kitalalja, hogy is mukodik a dolog, nem aggodom. Kellene?

 • 2011.05.24 13:36:15netedd

  Szerintem nem. A lányom majdnem 6 hónapos volt, amikor először átfordult, és 8 hónaposan már mászik, feláll, és a bútorok mellett közlekedik:)

  Amúgy örülök a babanaplónak! :)

 • 2011.05.24 14:35:29tündérborsó

  szerintem sem.
  az én babám hat hónaposan fordult meg, de csak egyik irányba. egy hónap múlva sikerült csak a másik oldalra is. :)
  8 hónaposan felült, mászott, 9 hónaposan felállt, most 12 hónapos és már egyet-egyet lép előre kapaszkodás nélkül. hűha :)
  szal nem kell semmit erőltetni.

 • 2011.05.24 20:18:28plussbirka

  a babak tempoja kulonbozo, de negy honaposan azon aggodni, hogy nem forog meg, az baromsag. vajon az osszes tobbi gyereket ellenorizte anyuka, hogy megcsinaljak-e, tenyleg vagy csak anya dicsekszik. szerintem erre felesleges a gyogytorna es a gyerek ugyanugy belejott volna masfel honap alatt. miert kell manapsag mindent siettetni? hogy legyen mivel dicsekedni a jatszon?

  [link]

 • 2011.05.25 08:32:20Puszpanya

  Enyém is későn érő típus. Viszont egy hónapon belül forgott, mászott és felállt. A gyógytorna nem ördögtől való, rosszat nem tesz, sokaknak segít is. De meg kell mondjam, olyan esetről még nem hallottam, ahol azt mondták volna, h anyuka, a gyerekkel nincs baj, tessék nyugiban várni.

 • 2011.05.25 09:25:44plussbirka

  nyilvan ezert van az, hogy akinek meg tenyleg kene, mert olyan szuletesi rendellenesseggel szuletett, amire mar a korhazban is felhivtak a figyelmet, az nem talal Devenyes gyogytornaszt, aki szabad, pedig egen-foldon keresi. raadasul nem is olcso, tehat persze, hogy a gyogytornasz nem fog tiltakozni. kulonben manapsag divat gyogytornara hordani a gyereket.

 • 2011.05.25 09:40:25Hűbele

  Puszpanya, akkor én most felteszem a kezem. Fiam oxigénhiánnyal született, sokáig hordtuk dévényezni.
  Így amikor a lányom még 6 hónaposan sem akart megfordulni, kézenfekvő volt, hogy megmutassuk egy dévényes szakembernek. Alaposan megvizsgálta, majd közölte, hogy a gyereknek semmi baja, csak nehéz és lusta, de ezért ne hordjuk hozzá hetente 4000 HUF-ért kezelésre:-))) Ilyen is van. (És igaza volt.)

 • 2011.05.25 10:15:09Nofertiti

  kicsit furcsa hogy 4 hónapos csecsemőnél már aggódott az anyuka hogy nem fordul. még a klasszikus baba könyvek is azt írják hogy kb 6 hónaposan "kell" átfordulnia...persze ez sem szentírás.
  és én is megerősíthetem azt, hogy van olyan dévényis gyógytornász aki azt mondja: ne hozzam a bébit mert nincs semmi baja...

 • 2011.05.25 18:34:56maminti.86

  Nalunk alig 2 hetes volt a fiam, mikor bennunket mar kuldtek volna fizioterapiara... Mert mindig a jobb oldalra forditotta a fejet, el fog deformalodni, mondtak, hetente ketszer erosen javasolt a fizio. Mi inkabb forgattuk az agyat, a pelenkazot, pakoltunk neki mindenfele szines es zenelo kutyut a bal oldalara, most 7 honapos, es teljesen normalis fejformaja van...

 • 2011.05.25 21:27:50kyskalacs .

  Mi a 2. hónapban voltunk fizioterápiás tanácsadáson. Afféle csoportos. Egy csomó jó tanácsot kaptunk. Klassz volt...mondjuk ijesztö volt látni hogy mennyi birka anyuka van, akiknek a 2. gyereknél sincs fingjuk semmiröl.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta