SZÜLŐSÉG

Heti pszicho: sérült gyermek a családban

2011. május 23., hétfő 19:17

Mikor megkérdezik a kismamát: „na és kisfiút szeretnétek vagy kislányt”, a klasszikus válasz, amit ilyenkor mondani szokás: „mindegy, csak egészséges legyen”. Talán annyira belénk ívódott a párbeszéd, hogy nem is gondolunk bele: és mi van, ha mégsem lesz az? És milyen azoknak a családoknak az élete, ahova sérült gyermek születik, hogyan telnek hétköznapjaik, milyen problémákkal küzdenek az esetleges fizikai teendőkön kívül?

Sokan nem gondolnák, mennyit számít, hogy a beteg, vagy politikailag korrektebbnek számító kifejezéssel élve, sérült gyermek apja és anyja kielégítő magyarázatot kapjon, pontosan mi is okozta a bajt – legyen a „baj” bármilyen testi vagy mentális tünet. Sok bizonytalanságban maradt szülő még évek múltán is kétségbeesetten keresi a választ, mi történt a szülés alatt vagy előtt, ami a gyermek mozgásbeli vagy értelmi problémáját okozta.

Feldolgozás: a kulcs a nyugodt lelkiismeret

Lélektanilag érthető ez az igény: könnyebb bármilyen nehézséggel szembenézni, megbékélni, ha nem kell annak terhét is magunkra venni, hogy valamilyen módon felelősek vagyunk érte, hogy tehettünk volna ellene. Sajnos ezt a feladatot egyes reklámok is nehezítik, amik azt sugallják, hogy az ő vitaminjuk, táplálékkiegészítőjük nélkül szörnyű kockázatok leselkednek a születendő csöppségre. Ezeket látva még nehezebb mértékletesen állniuk a szülőknek a gyermek-kérdéshez, azt mondva, mindent megtesznek, ami józan ésszel megtehető, a többi pedig a sorson, a véletlenen, vagy amit hitünk diktál, azon múlik.

Az egyik tehát, ami segít feldolgozni, hogy nem egészséges baba jött világra, a nyugodt lelkiismeret, az, ha a szülő nem hibáztatja magát, és szülőtársát sem. Ez a házasság fennmaradásában is kulcskérdés. Természetesen sokat számít a sérülés jellege, gyógyíthatósága. Bár a legtöbb betegség sokkal ijesztőbb a kívülálló számára. A szülők számára a legnagyobb félelem, hogy babájuk nem épen jön világra, ugyanakkor ilyen helyzetben lévő anyák és apák közül sokan elmondják, annyira megtanultak együtt élni gyermekük állapotával, annyira elfogadták azt, hogy már nem is kívánnának egészségeset helyette. Persze jóval nehezebb ezt az elfogadást megteremteni, ha progresszív, tehát folyamatosan romló, vagy ha a gyermek számára fájdalommal járó problémáról van szó.

Tolerancia vagy intolerancia: nem lehet megjósolni

Nehéz általánosságban beszélni arról, milyen, ha sérült gyermek van a családban. Megtörténhet, hogy a testvérek sokkal toleránsabbak lesznek ezáltal, a család pedig összetartóbb. De be kell vallani, hogy ennek ellenkezője is gyakori. Sok szülőpár képtelen feldolgozni a helyzetet, és röviddel a gyermek születése után szétmegy. Az „ép” testvérről tudni kell, hogy lelkileg fokozottan sérülékeny, mivel nehéz elfogadnia a beteg társának jutó többlettörődést, időt. Ha a szülők leszidják, és kioktatják arról, inkább örüljön, amiért olyan szerencsés, hogy egészséges lehet, még bűntudat is keletkezik benne. Vagy éppen a testvér akadályoztatásainak tapasztalása okoz lelkiismeretfurdalást, mivel „igazságtalannak” éli meg a köztük lévő különbséget. Jellemző az ambivalens viszony a sérült testvérrel szemben, ami próbára teszi a szülők ügyességét. Ha a szülők elfogadóan, a helyzettel megbékélve élik életüket, a gyermekek is természetesen viszonyulnak saját, illetve testvérük állapotához. Amennyiben szörnyű sorscsapásként tekintenek a történtekre, az a családtagok békéjét is megzavarja.

Követelmények pedig mindenkinek kellenek

Az is segíti a testvéreket, ha a sérült gyermekkel szemben is felállítanak követelményeket, és csupán olyasmiben tesznek engedményt, amit állapota indokol. A kerekesszékes gyermek is segíthet a takarításban, neki is el kell készítenie házi feladatát, és ugyanúgy rászólunk, ha hangoskodik. Ez egyébként nemcsak a testvér, hanem az ő érdeke is: ezzel azt üzenjük, ő is sok mindenre képes, hiszünk az erejében, számítunk rá.

És mit tehet a távolabbi rokonság, illetve az ismeretségi kör? Viselkedjen ugyanúgy, mint más esetben tenné. Ne sajnálja a családot, mert ezzel csak azt jelzi: ők mások, szerencsétlenebbek. Kérdezze meg, mit segíthet, ahogy egy makkegészséges baba születésekor is tenné.

Egy barátunk pár éve gy küldött szét üzenetet újszülött kisbabájuk érkeztéről: "Sziasztok, Dani vagyok, 3650 grammal és 56 centivel végre megszülettem! Erős vagyok, okos vagyok, ha megnövök, mindenben én leszek a legügyesebb, és senki ne merjen sajnálni, azért mert Down-kórral születtem."

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.24 11:56:51Rabyn

  Azért szerintem nagyon sok függ a gyerek állapotától. Mert tény, egy értelmileg ép, de testileg fogyatékos gyerekkel könnyebb, mint azzal aki értelmileg súlyosan fogyatékos, főleg ha ehhez társul egy testi fogyatékosság is.
  Sokat számít, hogy a gyerek életképes marad-e a szülei nélkül. A downos babák többsége felnőve is el tudja látni magát, ahogy el tudja látni magát egy vak, siket, végtag nélküli ember is, de ez nem mondható el egy súlyosan fogyatékos emberről, aki megreked a 3-4 éves értelmi szinten.
  Ismerek ilyen gyereket, rá a szinte biztos halál vár, ha az édesanyja eltávozik majd, ismerek autistát aki életben fog maradni, találkoztam vak felnőttel, aki jól él, és ha odafent is úgy akarják előbb-utóbb siketekkel fogok dolgozni.

 • 2011.05.24 16:22:34csuni

  Unokatesóm szellemileg sérült.Egy 33 éves testben egy 5 éves szellemi szinttel,és egy 11 éves kamasz lelkületével él.A nagyszüleim mindíg is kivételeztek vele-ellenemben (mert szegényke beteg).Aztán egyszer közöltem,a nátha betegség,ő fogyatékos.
  Aztán jött a lányom 50 centivel,2890 grammal-végtaghiányosan (bal alkar könyök után hiányzik).Nyeltem egyet,és a 2. gondolatom az volt: mázlista vagyok,nem kell felnőttként is pelenkázni,nyálát törölgetni.Csak szexepilnek hívjuk ezt az "apró" hiányosságot.Ma már 3 éves,oviba készül a bölcsiből.Bandavezér,szinte mindent megcsinál,mint a vele egykorúak,öltözik egyedül,tojást,mandarint pucol,ha kell.Jelenleg a kenyérkenéssel próbálkozik,futóbicajon száguld.De ehhez az is kellett,hogy ne sajnálgassam,mint anno unokahúgommal tették.

 • 2011.05.24 20:24:58plussbirka

  a szulok is kulonbozoek. teny, hogy nem szabadna dramakent megelni, de az sem mindegy, mennyire fogyatekos a kicsi. a szuloknek is segiteni kell, kellene ezt feldolgozni.

 • 2011.05.26 09:38:56ildanyóka

  Az öcsém születéskor oxigénhiányos állapotba került, ennek következtében jelen állapotban középsúlyos értelmi sérült. Mire mindez kiderül, elmúlt 3 éves. Az orvosok szerint ha korábban tudják, akkor sokat lehetett volna rajta fejleszteni, de már késő volt. Anyut zavarta, hogy a nagymozgások is késnek, de mindenhol csak legyintettek, hogy van ilyen, majd később minden rendeződik... Hát nem, de akkor már késő volt.
  Minap lett 27 éves, a mozgása rendezetlen, nem beszél, és egy napi rutintól nem lehet eltérni. Gyerekkorától kezdve egy otthonban él, amit nagyon szeret. (Már csak anyu él, és már nem tudná ellátni.) A döntés előrelátó volt. Mivel kései gyerek, látható volt, hogy a szüleim fizikailag nem tuják megoldani az ellátását. Nem lehet otthon hagyni, amíg elmegyünk a boltba, elvinni pedig lehetetlenség. Ez csak egy egyszerű példa.
  A szüleim semmilyen segítséget nem kaptak, ha csak azt az egyet nem veszem, hogy talán 6 éves koráig kapta anyu a gyest. Apu sohasem tudta feldogozni, hogy ez történt, tulajdonképpen a házasságuk (ami nagyon tökéletes előtte sem volt) ráment a dologra, a kapcsolatok leépültek, még a közeli rokonok nagy része is igyekezett távol maradni. Mintha fertőző lenne....
  Oldalakon keresztül lehetne sorolni a tapasztalatokat, élményeket.
  Engem testvérként nem zavart, hogy több figyelmet kapott, de tény, hogy a világhoz való hozzáállásom más lett. A bármilyen típusú másságot sokkal egyszerűbben, természetesebben kezelem, mint a többi ember.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta