SZÜLŐSÉG

Amit tényleg muszáj tudnod a védőoltásokról

2011. május 23., hétfő 08:06

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet kampányba kezdett azért, hogy a szülők és a leendő szülők minél jobban megismerhessék a gyermekbetegségek megelőzésének módjait. Az alábbiakban a védőoltásokkal kapcsolatos szakvéleményükből szemezgettünk.

Persze van, aki ellenzi a védőoltásokat. Hozzánk is úgy jön mindig az orvos, hogy előre már szedjük a thuját (homeopátiás kivezetőszer), és utána is adja, amit a homeopátiás orvosok javasolnak, én meg úgy vagyok ezzel, mint egyszeri ember Istennel: biztos ami biztos, hiszek benne. Legrosszabb esetben adtam a gyereknek némi cukrot.

A védőoltásokról

A Családtervezési Program fontos része a védőoltásokról szóló felvilágosítás is. A Szent László Kórházban működő Védőoltási Szaktanácsadóban igény szerint részletes tájékoztatásra van lehetőség. Az a céljuk, hogy még a fogantatás előtt legyen lehetőség a várandósság alatt esetleg komoly kockázatot jelentő, ma már védőoltásokkal elkerülhető fertőzések elleni megfelelő védettség kialakítására.

A várandósság alatt közismerten kockázatot jelenthet például a rubeola fertőzés, ám jelenleg, éppen a gyermekeink védőoltottságának köszönhetően, legkevésbé ettől a betegségtől kell tartanunk. Nem annyira közismert viszont a bárányhimlő várandósság alatti kockázata mind a magzatra, mind a várandós asszonyra, ha a kismama korábban nem esett át a fertőzésen, vagy nem kapott ellene védőoltást. Az a családtervező, például, aki tudomása szerint még nem esett át bárányhimlőn, védetté válhat, ha valóban fogékony a fertőzésre (nincs a vérében védettségre utaló ellenanyag), kaphat védőoltást.

Fontosnak tartják a „fészek”, a leendő gyermekkel együtt élők védettségét, ezért mind az influenza elleni, mind a fiatal szülők szamárköhögés elleni védőoltását ajánlják. Influenza ellen nemcsak a leendő kismama számára fontos a védettség, hanem a család minden egyes tagja számára, éppen a várva várt újszülött érdekében. Ami pedig a szamárköhögést illeti, mindössze egyetlen emlékeztető oltás ajánlott a leendő szülőknek annak érdekében, hogy az egész Európában újra felbukkanó fertőzés ellen a gyermekkori védőoltásaikból még meglévő, de már igen alacsony szintű védettségük felfrissülhessen.

A fiatal lányok egészsége és a családtervezés szempontjából fontos lehet még a méhnyakrák elleni vakcina beadása is, melyet 12-14 éves kortól javasolnak a szakemberek. Az évente közel 500 áldozatot követelő betegség megelőzésére ma már van lehetőség.

Te beadatod a védőoltásokat a gyerekednek?

 • 17
  csak a kötelezőeket
 • 131
  a kötelezőeket és néhány, az orvos vagy a védőnő által javasolt ajánlottat
 • 45
  a kötelezőeket és az ajánlottakat egyaránt beadatom
 • 4
  a kötelezőeket sem
 • 4
  nem tudok dönteni

Kötelező védőoltások

Oltás neve Mely kortól Mi ellen véd?
BCG Néhány napos korban, szülészeti intézményben Tuberkulózis
DaPT+IPV+HIB 2 hónapos korban Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz; járványos gyermekbénulás; gégefő- és agyhártyagyulladás (Haemophilus baktérium)
DaPT+IPV+HIB 3 hónapos korban Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz; járványos gyermekbénulás; gégefő- és agyhártyagyulladás (Haemophilus baktérium)
DaPT+IPV+HIB 4 hónapos korban Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz; járványos gyermekbénulás; gégefő- és agyhártyagyulladás (Haemophilus baktérium)
PCV-13 2, 4 és 15 hónapos korban Kötelezően felajánlandó, térítésmentes
MMR 15 hónapos korban Kanyaró, mumpsz, rubeola
DaPT+IPV+HIB 18 hónapos korban Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz; járványos gyermekbénulás; gégefő- és agyhártyagyulladás (Haemophilus baktérium)
DaPT+IPV+HIB 6 éves korban ill. az általános iskola első osztályában Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz; járványos gyermekbénulás; gégefő- és agyhártyagyulladás (Haemophilus baktérium)
dapT + MMR 11 éves korban Torokgyík, tetanusz; szamárköhögés Kanyaró, mumpsz, rubeola
Engerix B 13 éves korban Fertőző májgyulladás (hepatitis-B), két oltás minimum 5 hó eltéréssel

Ajánlott védőoltások

Oltás neve Mely kortól Mi ellen véd? Megjegyzés
Mencevax AC

Menpovax AC
2 éves kor felett Meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás)  
Meningitec

Menjugate NeisvacC
2 hónapos kortól Meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás)  
Pneumovax 23,

Pneumo 23
2 éves
kor felett
Streptococcus pneumoniae
fertőzés (agyhártyagyulladás, tüdőgyulladás,
középfülgyulladás)
Bizonyos
betegcsoportoknál kiemelten fontos (pl. lépkivétel, idős kor))
Begrivac Fluarix, InfluvacVaxigrip- Fluval AB* ID Flu** Általában fél éves kortól *3 éves kortól **18 év felett Influenza Csak az adott évben várható járvány ellen véd.
Évenkénti ismétlés szükséges.
FMSE-immun inject Junior* FSME immun felnőtteknek**

Encepur junior+ Encepur Adults++
*1-16 éveseknek **16 év felett + 1-12 éveseknek ++ 12 év felett Kullancsencephalitis 3 oltás szükséges a teljes védettséghez, majd 3, illetve öt évente emlékeztetők
(0. 3. 12. hó) Megj: a lyme kór ellen nem véd!
Varilrix 9 hónapos kortól Bárányhimlő Minimum 4-6 hét eltéréssel két oltás
Rotateq*, Rotarix** 6 hetestől fél éves korig Rotavírus okozta gastroenteritis *3, ill. **2 alkalommal szájon át adandó, minimum 4 hét eltéréssel
Cervarix* Silgard** *10 éves kortól **9 éves kortól Humán papillómavírus fertőzés (méhnyakrák) *3 oltásból álló oltási sor, 0,1 és 6 hóra **3 oltásból álló oltási sor 0,2 és 6 hóra
Havrix 720 junior* Havrix 1440** *1-18 év **18 év felett Járványos májgyulladás (hepatitis A) két oltás minimum 6 hó eltéréssel
Twinrix gyermek* Twinrix felnőtt** *1-16 évesek **16 év felett Hepatitis A és B elleni kombinált oltóanyag 3 oltásból álló oltási sor, 0,1 és 6 hóra
Typherix 2 éves kor felett hastífusz Megbetegedési veszély esetén – pl. utazás

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.23 14:08:56gigabursch

  Szerintem a kötelezők java nem ok nélkül való, de az ajánlottak egy jó részét melegen ajánlott elkerülni, pl. influenza elleni oltások. Hótt fölöslegesek.
  Szerintem...

 • 2011.05.23 16:52:19plussbirka

  nalunk a keruletben pont most volt egy kislany akit meningococcus c fertozott meg. napokig volt elet-halal kozott, komaban, lelegezteton. en meg a heten beadatom. ennyit errol. ez pl. biztosan halalos betegseg, ha a gyerek elkapja. szoval nem kockaztatunk. a baranyhimlo elleniert nem rohanok peldaul.

 • 2011.05.24 17:00:17hinta-palinta

  1.,A kötelezőek közé nagyon nem illik a kötelezően felajánlandó
  Az ajánlott és kész.A prevenar nem csak azokban a korokban adható.
  2., A DaPT nem inkább DTPa? az 'a' a pertusiss komponens jelzője.
  3., a kötelezőek felbontása életkorhoz kötött és kampányoltás

  4.a rubeola ellen védett kismamák nem csak a gyerekük átoltásától vannak ám,hanem mert saját maguk is már jó eséllyel megkapták gyerekkorukban a ragályos rózsahimlőt vagy benne voltak nyakig a kötelező oltásban(22 éve kötelező)

  5, a bárányhimlő elleni oltás ajánlása mellett egy kismamablogon meg kell említeni, hogy az oltás beadása után 3 hónapig tilos a teherbeesés.

  6., a megbetegedési veszély esetén oltás szerencsétlen hastífuszban kimerül, az is az ajánlott kategóriában? Nem jó tábli:)

  Megbetegedési veszély miatt a malária, sárgaláz, kolera, vérhas elleniek
  miért nem szerepelnek?Veszettség?

  A 'szavazás' is baromság így,mi a francnak kellene ide venni a tífuszt?( mer'ugye az ajánlottak közt szerepel nálatok.)
  Ahhh, első blikkre ennyi, de állok rendelkezésre, majd én szemezgetek:) Mert nem hiszek a kivezetésben. Mi a hatásmechanizmusa? De adod azért? Ahhh

 • 2011.05.24 17:01:57hinta-palinta

  Tényleg ezt muszáj tudni, amit összeszemelgettetek?

  S Z A K É R T Ő T V É G R E A P O R O N T Y R A

 • 2011.05.24 22:21:34bejo

  Néhány szó a szerkesztők védelmében: az összeállítás, ahogy az a bevezetőből is kiderült, az OGYEI prevenciót népszerűsítő hírlevele alapján készült. A táblázat teljesen változatlan formában ugyanígy szerepel a hírlevélben (még a DaPT is, ami a gyerek oltási könyvében DPTa), és az azt megelőző magyarázó szöveg is abszolút tartalomhű. Koleráról, hastífuszról sehol egy hang se :)

 • 2011.05.24 22:24:15akkorisajuditvoltam

  Kedves hinta-palinta, a cikk elején utalunk a szakvéleményezőre: Országos Gyermekegészségügyi Intézet. És megbíztunk a véleményükben/szakértelmükben (valakiében csak meg kell, nem???). Ha viszont kedved (és papírod) van ilyet szakérteni, a következő hasonló cikket szívese elküldöm majd neked – írj kérlek a poronty (kukac) divany.hu címre.
  köszi!
  j.

 • 2011.05.25 05:53:10hinta-palinta

  "Az alábbiakban a védőoltásokkal kapcsolatos szakvéleményükből szemezgettünk."

  Ez nem a poszt szakvéleményezése hanem egy hivatalos állásfoglalásból szemezgetés,amit nagyon elvihet a hozzá nem értő összefüggéskeresése.

  A táblázat forrásaként a gyermekegészségügyi intézet honlapján az origo van megjelölve forrásként...
  Ott szerepel a végén ez is:"Tisztelt Látogatónk!

  Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást."


  és a táblázat módosításokkal átvett.

  Papírom van:)

 • 2011.05.25 08:50:47bejo

  Amúgy az Engerix B mennyi ideig nyújt védettséget?
  Ha én kaptam 13 évesen ilyet és most nettó 31 vagyok, akkor pl. jelenlegi terhességem alatt ez még véd? Mondjuk úgy is szűrik.

 • 2011.05.25 09:24:37tündérborsó

  nettó 31? :D

 • 2011.05.25 10:05:41bejo

  nem vagyok még annyi, naaaa! :)

 • 2011.05.25 10:12:37tündérborsó

  tetszett :)

  ritka kombó a nő és a humor

 • 2011.06.06 10:15:56akkorisajuditvoltam

  hinta-palinta, bocsánat, hogy csak most válaszolok. Az OGYEI hivatalos hírleveléből vettem ki a táblázatot. Az már őket minősíti, ha pont erre nem figyelnek oda. De jó, hogy szóltál, mert meg fogom őket kérdezni erről!
  j.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta