SZÜLŐSÉG

Neveljünk önző gyereket!

2011. május 22., vasárnap 10:45

Mindenki egoista, agresszív könyöklő ebben az országban? Pláne a gyerekek? Ne vicceljünk! Ha Magyarországon csak egy kicsit kevesebb lenne abból a bizonyos áldott jó, az önfeláldozásig önzetlen, mindig csak másokra figyelő, látszólag angyali embertípusból, már nem itt tartanánk.

Seres László elemez.

Jómagam önzéspárti vagyok: hiszek a racionális önérdek-érvényesítésben. Jó, nyilván írhatnék ön- és céltudatosságot, individualizmust, ilyeneket, nehogy félreértsenek, de őszintén szólva nem érdekel a szómágia, fordítsák az angol selfish szót, ahogy csak akarják, a lényegen nem változtat: rehabilitálni kell az önzést. És hogy még tovább fokozzam az olvasóban a felháborodást, a szó valódi értelmében vett önzést a gyereknevelésben kell elkezdeni.

Légy büszke magadra!

Most, hogy tisztáztuk, hogy aki félre akar érteni, az félre fog, elmondom, mire gondolok: arra, hogy ha S. Hanna (5 és fél éves) bátorítást, elismerést keres, akkor szeretetünkkel, támogatásunkkal természetesen ott vagyunk mellette/mögötte, közölve vele, hogy büszkék vagyunk rá (persze csak, ha tényleg megérdemli!) – csak éppen becsempésszük a tudatába azt az apró körülményt, hogy a legjobb, ha képes önmagára büszke lenni. Miért öltözzek csinosan, vendégségbe megyünk? – kérdi az anyját. Nem szívem, maradunk, ne másoknak, hanem azért vedd föl ezt/azért moss hajat, hogy saját magadnak tetsszél.

Csak azért csinál meg valamit, hogy a kis barátnője ne haragudjon meg rá? Ne vicceljünk. Vegzálják, csicskáztatják az oviban a többiek? Föl nem merül bennünk, hogy másra neveljük, mint hogy soha, soha ne hagyja magát, jó hangosan szóljon vissza, ha meg parancsolgatnak neki, parancsolgasson vissza, lehetőleg abszurd dolgokat, hogy a parancsolgató gyerek közröhej tárgya legyen. Az önérzetes és öntudatos gyerek a legjobb invesztíció saját felnőttkorába és, áttételesen, egy valóban szabad társadalomba.

Na ez (lenne) a forradalom: rájönni arra, hogy van saját érdekünk. Pedig a saját érdekre figyelésnek semmi köze mások totális semmibevételéhez.

Jó-e, ha önző a gyerek? Nem, a szó köznapi – hamis – értelmében persze nem. De honnan is veszi a gyerek az altruizmus szép szavai mögötti csúnya, „önző” valóságot? Hát tőlünk, szülőktől. Nem telik sok időbe felfedezniük, hogy a moralizáló, szociális jóemberség, másokért tenni, önmagunk elfelejtése és mások céljainak abszolutizálása, az önfeláldozás leginkább csak póz, és „úgyis csak az érvényesül, aki kiharcolja”; hopp,  máris egy újabb álszent ál-egyéniséget adtunk a köznek. Nem mindennapi morális tisztánlátást és figyelmet kíván megtanítani neki, hogy adni természetesen jó, másokon segíteni természetesen fontos, de ez nem lehet életünk célja. Önmagunkra figyelni, szem előtt tartani, mit is akarunk, másokkal önkéntes, lehetőleg nem alá-fölé rendelt viszonyban maradni – na ez a művészet (gyerek és tekintélyelv viszonyáról majd máskor).

Korábban még én sem neveltem gyereket, úgyhogy az anyjával együtt én is napi szinten találom föl magamat és Hannát. Néha őszintén szólva fogalmam sincs, hogyan de megpróbálom segíteni abban, hogy ne csak öntudata, méltósága, esze és nyitottsága legyen, de olyan is, aki képes majd másokért is felelősséget vállalni. Erre ugyanis csak valóban önző, öntudatos emberek készek. Megpróbálok érzékeny lenni a világára, a szavaira, a képességeire, az általunk (persze abszolúte elfogulatlanul) zseniálisnak tartott rajzaira/festményeire, arra, hogy mi okoz neki örömöt, bánatot, és persze arra, milyen tükröt tart nekünk ő, önmagunkról. Azért az sem teljesen mindegy.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.22 12:49:18waszabi

  Kedves Seres Úr!

  Kicsit kései ez a cikk, csak 2 évtizedet késett. Ha lemegy egy óvodába vagy iskolások közé, hamar megláthatja, hogy már felnőtt 2 generáció, akiknek többségét nem nevelték a szülők jóságosnak, sőt semmilyennek. Csak látja a gyerek a szülők farkas-törvény mintáját. Inkább jellemző a "taposs el mindenkit, aki nálad jobban csinál valamit/ vedd el, ami kell és pont" motiváció. És ez sajnos még csak nem is tanultság kérdése, mert a diploma sem mossa ki az emberekből. Kritikus élethelyzetekben, nyomás alatt mindenkiből kibújik a patkány.

 • 2011.05.22 16:49:30Quadrille Lobster

  Rand lexikon, nahát. Lobster vigyorog.

  Azért is kell a gyerekkel kezdeni, mert gyerekkorban még nincs nagy tétje, hogy ha valaki próbálgatja a kereteit. Akkor kell rájönnie, hogy meddig terjed önmaga és hol kezdődik a másik ember. Hogy mi az amit tényleg akar és mi az, amit nem is. És hogy mi a csuda az a reciprocitás. És hogy másnak is van énje, ami az ő saját igényeivel egyenértékű.

  Persze ha a gyereknek sikerül önelnyomást prédikálni (mindegy, h katolikus vagy közjóléti indokkal) akkor felnőve beigazolja majd a bigottak görög kórusát. Mert vagy megmarad önelnyomónak és úgy szenved - és átmegy maga is a bigott oldalra, hogy elnyomja a következő generációt. Vagy egyszer csak kitör belőle az elnyomott, fel nem fedezett, le nem csiszolt én, amely akkorra csúnya lesz, torz, és a félelemtől agresszív. És akkor majd a görög kórus önelégülten mondhatja, hogy ők megmondták: ez van akkor, ha nem nyomod el önmagad.

  Elég a szexuális felvilágosítás elkerülésére, a házasság előtti szex tiltására gondolni - fogamzásgátlás helyett. Vagy azokra a szerencsétlenekre, akik bebeőrülnek, hogy biztos valami nagy baj van velük, mert maszturbálnak. Ugyanannak a bigottságnak a hétköznapi megfelelői.

 • 2011.05.22 16:58:18Juventínó

  Osztom az előttem szólók véleményét "waszabi" sajnos a mai gyerekek amit látnak nemcsak a szüleiktől hanem a média is ezt sugallja nekik... Vedd el tapos el mindenkit, mert csak így maradhatsz életben és így leszel trendi. Sajnos az EMBERI ÉRTÉKEK pl. segítőkészség, figyelmesség, tapintat, udvariasság, jómodorság a mai FIATAL azt sem tudják mit jelent ez valójában inkább az ÖNZÉS kerül előtérben és ez mindent maga mögé utasít.... Hová tartunk kérdezem én??? Én még személy szerint gyermek- vállalás előtt állok így 30 évesen. A mai fiatal generációt elnézve hát finoman szólva is KATASZTROFÁLIS A helyzet! Sajnos mint MINDEN MÁSBAN átvettük a NYUGAT (Usa és Európa) majmolását és meg is isszuk a levétrendesen!

 • 2011.05.22 21:49:39Zsit (nyau és rémizé)

  OFF

  [link]

  Hozzászóltam eme cikkhez - építő kritikát sikerült megfogalmaznom - mocskolódás-mentesen!
  A Divány-nak ez nem tetszett és ahelyett, hogy javította volna az említett hibákat, inkább lezárta a kommentelést, törölve az én hozzászólásomat is.
  Ez aztán elegáns megoldás, gratulálok!

  [bocs az OFF-ért!]

 • 2011.05.23 14:53:22badabum

  Mi van?
  Ennyi faszságot (máán bocsánat) régen láttam 1rakásra írva.

 • 2011.05.23 21:38:19Borstörő

  Hát az... Ebből a gyerekekből lesznek az agresszív kismacskák, mint itt:[link]
  Nevelje csak az önző gyerekét, kiváncsi vagyok hova jut vele...

 • 2011.05.24 20:19:16Zennin

  És mi lenne, ha esetleg a kölcsönösség szellemében arra lenne nevelve a gyerek, hogy tanuljon meg különbséget tenni a barátai és a - tetszik, nem tetszik, a mai senki által nem nevelt, illetve törtetésre nevelt gyerekek közt igenis kicsi kortól meglévő- vetélytársai között? Az egyikkel nem kell feleslegesen arcoskodni és önzőnek lenni,csak hogy az legyen, amit ő akar, a másikkal szemben meg nem kell hagyni magát.Egy gyereknél jobban senki nem érzi, hogy ki az, aki veszélyt jelent rá, és ki az, aki nem. De nem kell feleslegesen bunkónak nevelni, vagy ne csodálkozzunk, ha végül a szemetet összefújja a szél.

 • 2011.05.25 11:16:33kriszi

  Szerintem a szerző igyekszik új értelmet adni az önző szónak, hogy felfrissítse az örök témát: hogyan tanítsuk meg a gyereket, hogy öntudatos legyen, kiálljon magáért és másokért is (a szerző emlegeti a felelősségvállalást is). Nagy-nagy kár, hogy az önző szót mi ettől feltehetően nem fogjuk műsképp értelmezni. Mert valóban vannak erre a tulajdonságcsoportra más, teljesen megfelelő szavaink is (a szerző párat fel is sorol, bár keverednek a dolgok: az individualizmus nagyon-nagyon mást jelent, mint az önérvényesítés, az öntudatosság). A probléma az, hogy bár "nem érdekli a szómágia", az egész írást arra építi. Nagyjából. Amúgy nyilván provokáció, most kap az olvasótábor :) egy jó kis gumicsontot, amin háboroghat, hogy "deamaifiatalokúgyisönzők" vagy "önzésrebiztatnicsúnyadolog" stb. Szerintem a szerzőnek vagy nem tiszta magának sem, mit akar ezzel az egésszel mondani, vagy ha igen, akkor ajánlatos lenne mégis egy kicsit foglalkoznia a "szómágiával".

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta