A főnököm először gratulált, aztán megalázott és kirúgott

A főnök gratulált a terhességemhez, nem sokkal később már ki voltam rúgva- egyre több olyan rémsztorit hallani, ami a munkába visszatérni próbáló, kisgyerekes anyák ellehetetlenítéséről szól. A bajok sokszor már a terhesség tervezésekor felmerülnek.

Bár személyiségi jogi problémákat vet fel, ha a jövendőbeli munkaadó az állásinterjún a gyerektervezésről kérdez egy nőt, egyáltalán nem ritka, hogy ettől függ, hogy felveszik-e vagy sem, és hogy a munkakereső emiatt kiszolgáltatott helyzetben találja magát. Munkába visszatért anyákat kérdeztünk a tapasztalataikról - sajnos az eredmény körülbelül az előzetes várakozásainknak megfelelően kiábrándító.

Bármilyen meglepő, az általunk megismert történetekben azért akadtak pozitív mozzanatok is: Adrienn (34) például már a szerződés aláírása előtt őszintén elmondta jövendőbeli vezérigazgatójának, hogy 1-2 éven belül gyereket tervez, amit a munkaadó korántsem vett zokon, sőt, díjazta az őszinteséget.

Mire visszatértem, Adél kifúrt

„Közel 3 éve mentem el szülni. Előtte alig 2 évet voltam a cégnél, ahol ráadásul az emberek háromnegyede nem tudta, mivel foglalkozom - egyébként PR-ral és kommunikációval. Bence megfoganása után kerestem egy asszisztenst, aki majd átvenné a munkámat, és felvettem egy nagyon ügyes, bár képzetlen lányt, Adélt, akit aztán nyomtam is, hogy pár hónap alatt meglegyen az elfogadottsága” - mesélte.

A dolog pozitív részének itt vége is szakad: „Most ott tartunk, hogy Adél úgy megfúrt, hogy nem merek visszamenni, mert tudom, hogy kirúgnának, és azon agyalok, vajon mi lesz” - vázolta fel a jelenlegi helyzetet.

A kismama húzza a rövidebbet

Egy január elsejétől életbe lépett jogszabályi intézkedés miatt a kismamák elesnek a GYES-től, ha harminc óránál többet dolgoznak egy héten. Nemrég a munkába visszatérő, kisgyerekes anyák ügyével foglalkozott a GYES-Menedzsment Konferencia . A felvetett problémák közt az alábbiak szerepeltek.

    A részmunkaidő dilemmája

    Sok anya nem tud egész napos állást vállalni, mert nem tudja hova tenni a gyerekét napközben. Így számára megoldást csak a részmunkaidő jelenthet, az azért kapott bérezés viszont gyakran túl kicsi a családi kasszához, és előbb-utóbb feszültségekhez vezethet. 

    Nehéz kapcsolattartás

    Fontos, hogy az anya a gyerek születése után is foglalkozzon azzal, hogy mi történik a cégnél. Ha tartja a kapcsolatot, könnyebben talál vissza. Sokszor a kismamáknak erre már nem marad energiájuk.

    A kollégák ellenszenve

    Minden, kisgyerekes szülőnek meg kell oldani napi 4-6 (nemritkán 8) óra munka mellett a család menedzselését. Egy kezdő szülőnek ez hihetetlen nagy feladat, és ebben a hajtásban előfordul, hogy kivívja a kollégák haragját, ha a munkaidő lejárta előtt elrohan az óvodába. Arról nem is beszélve, hogy bármikor akadhat vis major, ami az anyát elszólítja a munkahelyéről. Ezt kevesen tolerálják.

Először gratulált, majd elkezdett kritizálni

Bár Adrienn esete meglehetősen szerencsétlen fordulatot vett, neki legalább nem a terhesség alatt - és annak okán - kellett szembesülnie a hátrányos megkülönböztetéssel. Kriszta (29) 10 évet húzott le annál a cégnél, ahol még a főiskola közben dolgozni kezdett. Előbb asszisztens, a végére pedig HR-es lett, közben képezte magát, plusz diplomát szerzett.

„Minden értékelésből az derült ki, szeretnek a kollégák, és nagyon meg vannak elégedve a munkámmal. Amikor a főnök meglátta a gömbölyödő hasamat, először gratulált - később jelezte, komoly problémák vannak a teljesítményemmel, figyelmeztet. Egy hétre rá megkaptam ezt papíron is, és még nem voltam öthónapos terhes, amikor már nem volt munkám” - mondta elkeseredve.

Zsófinak (31) Adriennél és Krisztánál nagyobb szerencséje volt: 2 év után vissza tudott menni ahhoz a céghez, ahol korábban középvezetői pozíciót töltött be. "Szerencsém volt, mert a srác, akit helyettem felvettek, éppen akkor ment el, amikor Andris 2 éves lett. Bár még nem akartam visszamenni pár hónapig, szólt a főnöknőm, így elkezdtem dolgozni. Mondjuk baromi csúnyán néznek rám, mert 4-kor le kell lépnem, azt persze nem látják, hogy én nem járok sem ebédelni, sem cigiszünetre”.

Nő nőnek farkasa

Van olyan is, hogy az ember egyszerre jár jól és rosszul: visszaveszik ugyan, tekintettel vannak a családi körülményeire, az eredeti pozíciójába viszont már nem tudják - vagy nem akarják - visszahelyezni. Emese (38) vezető volt egy nagy és gyerekbarátnak mondott cégnél: mindhárom gyerekével 1-1 évet volt otthon, utána ment vissza dolgozni hol hosszabb, hol rövidebb időre.

„Az elején még jónak is tűnt, hogy csak 50%-ot dolgozom, és ahogy nőtt a gyerekszám, úgy lett ez egyre kényelmesebb. Csakhogy amikor visszamentem volna az eredeti pozíciómba, azt mondták, azt nem lehet csinálni ötven százalékosan. Mondtam, hogy most már nem is kell, itt vagyok. Erre közölte velem a HR-es, hogy szerinte nem leszek itt, legfeljebb 50%-ban, mert a 3 gyerek közül valamelyik úgyis mindig beteg lesz, különben is, a pozícióm megszűnt, átszervezték, összevonták, szóval amúgy sem tudnék többet ott ugyanúgy dolgozni. De 50%-os százalékos bedolgozást - a régi fizetésem harmadáért, jóval a vezetői színvonal alatt - vállalhatnék, adhat egy adag fordítanivalót. A legdurvább az egészben, hogy ez a személyzetis nő."

Oszd meg másokkal is!
Mustra