SZÜLŐSÉG

A főnököm először gratulált, aztán megalázott és kirúgott

2011. május 20., péntek 13:50

A főnök gratulált a terhességemhez, nem sokkal később már ki voltam rúgva- egyre több olyan rémsztorit hallani, ami a munkába visszatérni próbáló, kisgyerekes anyák ellehetetlenítéséről szól. A bajok sokszor már a terhesség tervezésekor felmerülnek.

Bár személyiségi jogi problémákat vet fel, ha a jövendőbeli munkaadó az állásinterjún a gyerektervezésről kérdez egy nőt, egyáltalán nem ritka, hogy ettől függ, hogy felveszik-e vagy sem, és hogy a munkakereső emiatt kiszolgáltatott helyzetben találja magát. Munkába visszatért anyákat kérdeztünk a tapasztalataikról - sajnos az eredmény körülbelül az előzetes várakozásainknak megfelelően kiábrándító.

Bármilyen meglepő, az általunk megismert történetekben azért akadtak pozitív mozzanatok is: Adrienn (34) például már a szerződés aláírása előtt őszintén elmondta jövendőbeli vezérigazgatójának, hogy 1-2 éven belül gyereket tervez, amit a munkaadó korántsem vett zokon, sőt, díjazta az őszinteséget.

Mire visszatértem, Adél kifúrt

„Közel 3 éve mentem el szülni. Előtte alig 2 évet voltam a cégnél, ahol ráadásul az emberek háromnegyede nem tudta, mivel foglalkozom - egyébként PR-ral és kommunikációval. Bence megfoganása után kerestem egy asszisztenst, aki majd átvenné a munkámat, és felvettem egy nagyon ügyes, bár képzetlen lányt, Adélt, akit aztán nyomtam is, hogy pár hónap alatt meglegyen az elfogadottsága” - mesélte.

A dolog pozitív részének itt vége is szakad: „Most ott tartunk, hogy Adél úgy megfúrt, hogy nem merek visszamenni, mert tudom, hogy kirúgnának, és azon agyalok, vajon mi lesz” - vázolta fel a jelenlegi helyzetet.

A kismama húzza a rövidebbet

Egy január elsejétől életbe lépett jogszabályi intézkedés miatt a kismamák elesnek a GYES-től, ha harminc óránál többet dolgoznak egy héten. Nemrég a munkába visszatérő, kisgyerekes anyák ügyével foglalkozott a GYES-Menedzsment Konferencia . A felvetett problémák közt az alábbiak szerepeltek.

  A részmunkaidő dilemmája

  Sok anya nem tud egész napos állást vállalni, mert nem tudja hova tenni a gyerekét napközben. Így számára megoldást csak a részmunkaidő jelenthet, az azért kapott bérezés viszont gyakran túl kicsi a családi kasszához, és előbb-utóbb feszültségekhez vezethet. 

  Nehéz kapcsolattartás

  Fontos, hogy az anya a gyerek születése után is foglalkozzon azzal, hogy mi történik a cégnél. Ha tartja a kapcsolatot, könnyebben talál vissza. Sokszor a kismamáknak erre már nem marad energiájuk.

  A kollégák ellenszenve

  Minden, kisgyerekes szülőnek meg kell oldani napi 4-6 (nemritkán 8) óra munka mellett a család menedzselését. Egy kezdő szülőnek ez hihetetlen nagy feladat, és ebben a hajtásban előfordul, hogy kivívja a kollégák haragját, ha a munkaidő lejárta előtt elrohan az óvodába. Arról nem is beszélve, hogy bármikor akadhat vis major, ami az anyát elszólítja a munkahelyéről. Ezt kevesen tolerálják.

Először gratulált, majd elkezdett kritizálni

Bár Adrienn esete meglehetősen szerencsétlen fordulatot vett, neki legalább nem a terhesség alatt - és annak okán - kellett szembesülnie a hátrányos megkülönböztetéssel. Kriszta (29) 10 évet húzott le annál a cégnél, ahol még a főiskola közben dolgozni kezdett. Előbb asszisztens, a végére pedig HR-es lett, közben képezte magát, plusz diplomát szerzett.

„Minden értékelésből az derült ki, szeretnek a kollégák, és nagyon meg vannak elégedve a munkámmal. Amikor a főnök meglátta a gömbölyödő hasamat, először gratulált - később jelezte, komoly problémák vannak a teljesítményemmel, figyelmeztet. Egy hétre rá megkaptam ezt papíron is, és még nem voltam öthónapos terhes, amikor már nem volt munkám” - mondta elkeseredve.

Zsófinak (31) Adriennél és Krisztánál nagyobb szerencséje volt: 2 év után vissza tudott menni ahhoz a céghez, ahol korábban középvezetői pozíciót töltött be. "Szerencsém volt, mert a srác, akit helyettem felvettek, éppen akkor ment el, amikor Andris 2 éves lett. Bár még nem akartam visszamenni pár hónapig, szólt a főnöknőm, így elkezdtem dolgozni. Mondjuk baromi csúnyán néznek rám, mert 4-kor le kell lépnem, azt persze nem látják, hogy én nem járok sem ebédelni, sem cigiszünetre”.

Nő nőnek farkasa

Van olyan is, hogy az ember egyszerre jár jól és rosszul: visszaveszik ugyan, tekintettel vannak a családi körülményeire, az eredeti pozíciójába viszont már nem tudják - vagy nem akarják - visszahelyezni. Emese (38) vezető volt egy nagy és gyerekbarátnak mondott cégnél: mindhárom gyerekével 1-1 évet volt otthon, utána ment vissza dolgozni hol hosszabb, hol rövidebb időre.

„Az elején még jónak is tűnt, hogy csak 50%-ot dolgozom, és ahogy nőtt a gyerekszám, úgy lett ez egyre kényelmesebb. Csakhogy amikor visszamentem volna az eredeti pozíciómba, azt mondták, azt nem lehet csinálni ötven százalékosan. Mondtam, hogy most már nem is kell, itt vagyok. Erre közölte velem a HR-es, hogy szerinte nem leszek itt, legfeljebb 50%-ban, mert a 3 gyerek közül valamelyik úgyis mindig beteg lesz, különben is, a pozícióm megszűnt, átszervezték, összevonták, szóval amúgy sem tudnék többet ott ugyanúgy dolgozni. De 50%-os százalékos bedolgozást - a régi fizetésem harmadáért, jóval a vezetői színvonal alatt - vállalhatnék, adhat egy adag fordítanivalót. A legdurvább az egészben, hogy ez a személyzetis nő."

Ne maradj le semmiről!

Kapcsolódó anyagok:

KOMMENTEK

 • 2011.05.20 15:07:47dindl

  CyberPunk!
  Egyébként igazad van! Én "nyugaton" élek, és sok nő nem dolgozik, vagy csak valamilyen részmunkaidős, beugrós állása van. Az a baj hogy amíg itt van választása egy nőnek addig otthon nincs.

 • 2011.05.20 15:10:08magyar ember teli szájjal

  Némi összefüggésre rávilágítok.

  A munkakereső nők azért vannak kiszolgáltatva mert a munkaadó rengeteg időre elveszíti a munkavállalóját szülés esetén, és utána három hónapot még fizetett szabadság címén ki is kell csengetnie.

  A szivatásra, mocsokságra ez persze nem válasz de egyértelmű hogy a magyar állam itt (is) olyan feltételeket állít fel, amelyek sarokba szorítják a munkaadókat.

 • 2011.05.20 15:20:46RAMBO

  CyberPunK: így van. A kétkeresős modellre a II. világháború után álltak a szocialista országok (mert mindenkinek jog és kötelessége! volt a munka).

  Nyugaton a családi adózást éppen azért találták ki, hogy az otthon gyereket nevelő anyu teljesítményének értékét így fejezzék ki. És apu nyugdíja is ezért örökölhető. És ezért van válás után asszony és gyerektartás.

  De sajnos ők zsákutcában vannak, ezért nem követjük az ő modelljüket.

 • 2011.05.20 15:23:19Bandibacsi21

  tea fan "Azért a skandináv módi is elég jól működik, pedig ott magas a női foglalkoztatottság* (Európában a legmagasabbak közé tartozik). Sőt, a születésszámok is fellendülőben vannak a béka valaga alól.

  *Való igaz, ott magasabb arányú a részmunkaidős foglalkoztatottság is."

  Inkabb csak sok az afrikai bevandorlo

 • 2011.05.20 15:24:21CyberPunK

  RAMBO: Miért, mi nem vagyunk szarban? Elvileg rengeteg embernek kéne munkát adni, de az meg nincs. Hogy oldod meg másképp?

 • 2011.05.20 15:48:46Badbitie

  CyberPunk: Szerintem ironizált RAMBO.

 • 2011.05.20 15:50:12CyberPunK

  Badbitie: Hopsz, ha így van, akkor ezt benéztem. Már nekem is péntek van. :)

 • 2011.05.20 16:16:34max val birca man

  Abszurdum az, hogy valakit a munkaadó köteles visszavenni 3 év után. Amíg ilyen szabályok vannak, addig diszkriminálva lesznek a szülő nők.

 • 2011.05.20 16:20:07Bona2Bona

  Csak egy könnyed megjegyzés (leginkább a kismamák figyelmébe):
  A történetben szereplő Adél feltehetőleg nem "kifúrta" a hölgyet, hanem beugrott a helyére, feltehetően jól ellátta a feladatát. Fizetésemelést kapott, hiszen magasabb szintű munkát végez. Egyszóval (feltehetően) bizonyított, és most azt várják tőle, hogy:
  - Habár magasabb szintű rálátást szerzett egy adott területre, végezze ugyanazt a munkát, mint amikor belépett, holott éveket töltött a munkahelyen
  - Fogadja el, hogy a fizuja csökken, pedig adott esetben lehet, hogy ugyanolyan jól, vagy jobban teljesített mint az elődje
  A munkáltatótól pedig azt várják, hogy egy gyakorlatból teljesen kiesett dolgozót nevezzen ki újra főnöknek, viszonylag sok pénzért, míg azt, aki benne van a napi szintű ügyek intézésében, tolja vissza kezdő poziba/fizuba.
  Nem állítom, hogy tudom, mi lenne az igazságos, az viszont jó lenne, ha mindenki több oldalról meg tudná közelíteni ezt a kérdést.

 • 2011.05.20 16:22:01bunkocska

  Hali!

  Burokrata te honnan tudod, hogy Franciaországban 3 hónap alatt visszamennek az anya dolgozni. És aki olvassa még el is hiszi, ennek alapján valószinűsítem, hogy soha nem éltél Franciaországban. Ha nem tudod, inkább ne szólalj meg. Franciahonban 3 évig tartják az állásodat, a részmunkaidő lehetséges, teljes fizetést 6 hónapig kapsz szülés után és ha jól emlékszem 2 évig az állambácsi utal havi 500 eurot, de nem mai adat, viszont Mexikoban pl igazad van ott 3 hónap után vagy vissza mész vagy szevasz. Végülis csak néhány ezer km-t tévedtél, nem gond:), mielőtt ilyen tényeket leirsz járj utána. Elnézést ha megbántottalak, mert nem az volt a szándékom.

  Üdv

 • 2011.05.20 16:38:05Benoke2

  MO -n a gyerekes anyákat nem szeretik alkalmazni a cégek.Egy részről megérti az ember az esetleges betegszabik miatt, de egyrészt ezek nem feltétlenül jönnek, másrészről meg meg lehet oldani. Harmadrészről lehet részmunkaidőben is alkalmazni a kisgyerekes anyukákat csak ez itthon nem sikk. 1 melót 2 ember végezzen el. Biztos van olyan ahol ez nem megy, de biztos vagyok benne hogy van ahol menne... Ezen felül valóban igaz hogy a nők sok helyen marják és fúrják egymást...

 • 2011.05.20 16:53:42manófalvi_manó

  @Benoke2: betegszabi 10 gyerekes anyukánál 9-nél komoly probléma. Csak elvétve van egy-két gyerek amelyik jól bírja a gyűrődést...

 • 2011.05.20 16:54:15Mikrobi

  Ezek szomorú történetek és mutatják, hogy nemcsak az államnak van feladata a családtámogatásnál, hanem a munkaadóknak is. Ezt pedig el kell tudni érni. Ezek a cikkek segítenek benne. Szükség lenne versenyeztetni családbarátságban a cégeket, határozottan harcolni az anyáknak a törvényben foglalt jogaikért és mindenkinek határozottan elmondani a rosszallását, amikor ilyesmit tapasztal.

 • 2011.05.20 16:58:01manófalvi_manó

  Igaz én hamar munkába álltam 2 gyerek születése után, de örömmel vártak (vettek is volna fel embert), a főnöknőm egy végtelenül korrekt ember volt. Azóta már a 3. főnököt taposom és mindegyik tolerálta az elképesztő mennyiségű hiányzásomat(mi mást tehettek volna), ami a családi kasszát is érzékenyen érintette. A kollegáim mind férfiak, soha egy rossz szót nem hallottam tőlük. Lassan eltelt 2 év és mostanra látszik javulni a gyerekek betegeskedése. Szabadságra csak akkor mentem, ha a gyerekek olyan sokat voltak betegek, hogy éhenhaltunk volna, karácsonykor dolgoztam, nyáron nem vettem/veszek ki szabit. Egyrész elmegy a gyerekek betegsége miatt másrészt így a kollegák gond nélkül el tudnak menni szabadságra
  Eredeti pozíciómat nem kaptam vissza, de nem is lennék rá alkalmas. Az utódom szakmailag kiváló, tehát emiatt nem lehet probléma közöttünk. Most a régi pozícióm beosztottja vagyok :-D
  Már a terhességemkor és újra munkába állásomkor is nagyon korrektek voltak velem szemben, igaz hogy 90%-át annak köszönhetem hogy ilyen főnökeim voltak/vannak.
  Nem szabad feladni a reményt, hogy vannak még jó munkahelyek. Sok sikert kívánok mindenkinek.

 • 2011.05.20 16:59:48Irkutszk

  Amerikában hat hét áll az anyál rendelkezésére, hogy istápolják újszülötteiket, utána szeretettel várják őket újfent teljes állásban a munkahelyen.

 • 2011.05.20 17:02:48TGabi

  Hát igen, elég fura az a hozzáállás, hogy csak a vállalkozás tulajának meg a felsővezetőknek van lassan megengedve a gyermekvállalás.

  Miért gondolják, hogy másnak az a vágya, hogy egész életében ne is gondoljon ilyesmire?

 • 2011.05.20 17:12:33max val birca man

  Mikrobi:

  Téves, a vállalkozó-munkaadónak NEM feladata a családtámogatás. Egy kis vállalkozás pl. szabályosan tönkre tud menni, ha sok női alkalmazottja van, s mindenki szülni megy. A családtámogatás kizárólag állami feladat, abszurdum, hogy a költségeket az állam áthárítja a munkaadókra.

 • 2011.05.20 17:19:39bejo

  anyagilag nem feladata a családtámogatás, de azért mentalitásban van hová fejlődni.

 • 2011.05.20 17:42:55magyar ember teli szájjal

  Istenem, az állapotos HR-es akinek felmondanak? HR-es és nem tudja hogy terhes nőt nem lehet elküldeni. Plusz a PR csicsa akiről nem tudják a kollégák, mit csinál, az is nagy asset lehet. Biztos nem azért akarnak megválni az ilyenektől, mert szakmailag nullák, á!

 • 2011.05.20 17:44:42csillagközi romboló

  A munkáltatónak sok feladata van, valljuk be, sokszor nem áll a helyzet magaslatán. DE! nézzük a másik oldalt is. A munkavállalónak is van feladata, és ezek közé tartozik az is, hogy ne éljen vissza azzal, hogy a gyerek mindig jó hivatkozási alap.
  Van, amikor a munkáltatónak a minimum létszámmal kell mennie a gazdaságossága miatt, és nem igazán tudja tolerálni azt, hogy a kisgyerekes otthon van a beteg gyerekkel sokszor heteket egy tél alatt, majd bejelenti az igényét nyáron 3 hét szabadságra + szüksége van még a karácsonyi időszakra is a gyerekek miatt ... ez nem sarkítás, tapasztalapból írom.
  Sajnos, mindenki a munkáltatóra fröccsög, de arról senki nem beszél, hogy manapság pl. a családtagok nem segítenek egymásnak. Nem természetes, hogy a nagyszülők besegítenek, hogy a nagyobb testvérek besegítenek, vagy pl. egy két hetes betegségnél egy hét anyuka, egy hét apuka.
  És itt eljutottunk ahhoz, hogy mivel az apák nem veszik ki a részüket a betegszabadságból, az anyák pedig "nem adják a gyereket", a nők szívnak a munkaerőpiacon.

  Szóval a probléma összetett, de divat mindig a munkáltatókat szidni.
  És igen, az vagyok, és tapasztalatból beszélek.

  A bónusz: 8 éve nálunk dolgozó kolléganő szült jó pár hónapja. Az állása bizalmi, a terhességét majdnem végig a munkahelyén töltötte, és nem terheltük le, pont arra való tekintettel. Ezek után a fél év alatt nagy unszolásra 1x volt hajlandó felénk járni. Kérdezem én, hogy hogy tervezi a munkába való visszatérését, ha nem érdekeljük?

 • 2011.05.20 17:51:22blacklord

  Ad 1) az öthónaposan kirúgott csaj sztorija nettó törvényellenes - per és jön a zsozsó (kicsit furának is találom, hogy ezt a szerző zárójelben nem tette hozzá, khm, dívány-színvonal? :-p ).
  Ad 2) Én pontosan nem tudom, hogy mennyibe kerül egy munkaadónak egy terhes nő, de ha tényleg köteles 3 hónapon keresztül fizetni a teljes bért (vagy picit redukáltat, most ez ebből a szempontból mindegy) úgy, hogy a nő nincs ott, az abszurdum. Igazából ez normál helyen úgy van, hogy az ember a fizetése egy adott részét keresetvédelmi biztosításra költi, aminek a járulékait részben a munkavállaló, részben a cég fizetne. Viszont ezen túlmenően a munkaadót semmilyen anyagi hátrány nem éri, amint elmegy szülni a nő, onnantól az ő fizetését és járulékait a biztosítás állja (amibe az állam nyilván bele kéne, hogy adjon még valamit), ő meg kereshet alkalmas helyettesítést. Voilà. Ezek után nyilván máshogy működne ez a kérdéskör is... Én frusztrálónak találom ezt a helyzetet, és ez az egyik oka, hogy 6 éves külföldi tartózkodás után még nem költözünk haza - egyszerűen nem szeretnénk, hogy a következő 8-9 évben (amíg a meglevő 1 mellé még jön 2-3 másik kölök) az asszony végig csak otthon üljön, mert nem veszi fel senki.

 • 2011.05.20 17:57:47bejo

  csillagközi romboló: tök igazad van, a munkavállalóknak is van hová fejlődni. Odáig talán már sikerült eljutni, hogy nem viszi haza senki a munkahelyéről a wc-papírt. Mindkét fél kiszolgáltatott (lehet).
  Vannak élethelyzetek (és sajnos komplett életek), mikor a társadalom bizonyos tagjai fokozott védelemre szorulnak. Az egyenlőség megteremtése összcsaládi és össztársadalmi probléma.

 • 2011.05.20 18:13:17Aggie

  Mo-ról biztos furcsának tűnik, de Angliában a nők tiltakoznak a 2 év Gyes, Gyed bevezetése ellen, amit az EU eroltet. Az indokuk az, hogy a munkaerőpiacon hátrányosan fogja őket érinteni a hosszú kiesés vagy csupán annak a lehetősége a munkából. Mondjuk az is igaz, hogy itt egészen más a hozzáállás, a nagyinak hetekre előre kell szólnod, ha megy hozzá a gyerkőc, simán rábízzák a gyereket egy angolul alig beszelő lányra és messze nem vesznek olyan komolyan egy megfázást, mint Mo-on, minden gyerek alapból taknyos októbertől áprilisig. Nem mondom, hogy ez jó, csak más a hozzáállás.

  De valahol meg kell érteni a munkaadókat is. Tiszteletem a szerető és gondoskodó anyáké, de tényleg sokan visszaélnek azzal, hogy a gyerekre mindig lehet hivatkozni. Nekem is van olyan kolléganőm, aki 2 kisgyerekkel 2x annyit dolgozik, mint a többiek meg van az ellenkezoje is.

  Valahol a közepút a kettő között van, 3 de még 2 év is nagyon sok távol a munkától, aki a versenyszférában dolgozik, az ezt nem engedheti meg magának. Egyébként én nagyon elgondolkodnék az első riportalany helyében, ha 2 év után nem tudták mit csinál, akkor ott nagyon nagy baj van!

 • 2011.05.20 18:38:28waszabi

  Ideje lenne végre elfogadni a valóságot. Normális munkahely csak a kapitalista magáncégeknél van, úgy értem normális fizetés és munkakörülmények. A cég menedzsmentjét a cég teljesítménye alapján ítélik meg. A legtöbb cégnek legalább az anyavállalata kinn van a tőzsdéken. Sajnos van egy olyan tőzsdei mutató, amely a megtermelt profitot az alkalmazottak számára vetíti. Ez a mutató sarkallja a cégeket a minél kevesebb alkalmazottal, minél magasabb eredmény elérésére. Ez nem jelenti a valódi hatékonyságot természetesen, de ezek a keretek.
  Tehát ki kéne nőni az illúziókból és reálisan látni, hogy ha ilyen cégnél dolgozunk, akkor számítani kel arra, hogy nem lesz nyugdíjas állás.
  Ezt nem személyes ügyként kell felfogni, azzal csak magunknak ártunk. Minden változik, tehát a munkahely is csak egy időre szól. A tapasztalat a miénk, amit szerzünk egy-egy helyen, ezáltal nő munkaerő piaci értékünk. Mi is abban vagyunk érdekeltek, hogy a lehető legtöbb hasznot húzzuk egy munkahelyből, mivel tudható, hogy nem onnan fogunk nyugdíjba menni (milyen nyugdíjba egyáltalán?).

 • 2011.05.20 18:57:07Aggie

  @waszabi: nagyon igazad van, de ezert meg fognak kovezni, keszulj!
  @blacklord:
  pont ez az, amirol beszeltem. Ne csodalkozz, hogy igy allnak hozza, Mo-on szinte minden masodik no ugy kezeli a terhesseget, mintha betegseg lenne, pedig nem az! Londonban 8 honapos terhesen allnak a nok a tomott vonaton, metron - alig adja at nekik valaki a helyet, ram ugy neztek, mint egy marslakora, ha szolni mertem. Otthon a harmadik honapban minden masodik no tappenzre megy. A munkaltato Londonban 6 honapra, max. 1 evre keres a helyedre valakit, Budapesten a terhesseggel egyutt akar 3,5 evre! A gyerekek ott 1 evesen mennek bolcsibe (privat, fizetos, minimalis allami tamogatassal), a mama csak a legvegso esetben marad otthon veluk, egyebkent nem zavar senkit egy kis megfazas, nozifolyas (zold, ismeritek biztosan, amivel Mo-on mar orvoshoz szokas rohanni), hanyas. A gyerekekre vigyazo nagyi a csak legvegso esetben jon, koszoni szepen, de megvan a sajat elete. Megis megoldjak!
  Kikerem magamnak, hogy egy kisgyerekes anya elesett lenne, vagy tarsadalmi osszefogasra lenne szuksege. A fenebe is, felnott emberek vagyunk, akik tudtuk, hogy mit vallunk! Nem konnyu? Ki mondta, hogy az lesz? En azt tanacsolom mindenkinek, aki terhes, hogy ne rohanjon el tappenzre a 3. honap vegen - mert nagyon roszul veszi ki magat! Dolgozzon, batran, foleg, ha irodai munkat vegez, nem fog megartani. Szules utan tartsa a kapcsolatot a munkahelyevel, probaljon visszakapcsolodni, ha van olyan projekt, amibe be tud segiteni, segitsen. Mindketto meg fogja halalni magat sokszorosan.

 • 2011.05.20 19:27:23fec2000

  Váratlanul lettem főnök, mert az elődöm meghalt. A Nők nem bíztak benne, hogy birom a terhelést és akadályok nélkül veszem a feladatot, s furcsa módon röpke 3 hónap alatt a jelentős részük teherbe esett, s ki is iratta magát valamilyen indokkal. Csak később jöttem rá egy-két elszólásból, hogy menekülési utat kerestek a szerintük csőd felé baktató cégtől.
  Szerencsére persze nem így történt, pedig a munkaerő fele döntött így...
  Rosszul esett.
  Szóval az éremnek két oldala van!

 • 2011.05.20 19:42:37bejo

  Aggie: egy kisgyermekes szülőpár nem elesett (miért csak az anyáról beszélünk mindig?), nem beteg , szerintem sem.
  Viszont a munkája mellett fel kell nevelnie a jövő generációt. Nem magamnak nevelem a kölykeimet. Ez egy plusz feladat. Az én társadalomképembe belefér a tolerancia az ilyenkor felmerülő problémákkal szemben. Nekem ez nem a "másvalaki problémája" kategória. Az emberek zöme előbb-utóbb belekerül ebbe az élethelyzetbe.
  Az más dolog, hogy legalább olyan tapintatlan dolog visszaélni egy-egy ilyen helyzettel, mint tökéletesen figyelmen kívül hagyni.

 • 2011.05.20 23:31:09kakaosbogre

  Aggie, a terhesség valóban nem betegség. Viszont fizikailag máshogy viseli mindenki. Van aki egy nappal a szülés előtt is fitten ugrál, van akinek nagyon kijutnak a kellemetlen mellékhatások és fizikailag kivan. És SENKI nem választhatja meg, hogy melyik csoportba fog tartozni.
  Én megúsztam az elején a hányingert, de kijutott más egy másik régi betegségem miatt, ami miatt több mint 1 hónap betegszabira kényszerültem. Pokoli volt. De amint jobban lettem, mentem vissza a munkába, és azt terveztem, hogy viszonylag a végéig dolgozni is fogok. A 6.hónaptól megint nehézségek jöttek és az orvosom kevesebb mint 3 hónappal a szülés előtt kénytelen volt kiírni, ha el akartam kerülni a koraszülést.

 • 2011.05.20 23:31:43kakaosbogre

  Az utolsó harmadban jött az állandó lábdagadás, hát-és derékfájás, 2x2, max 2x3 óra alvás éjszaka és még sorolhatnám. Ezekkel már alapból nem egyszerű kiválóan és sokat dolgozni. És bevallom, iszonyat jól esett, hogy Magyarországon udvariasabb emberek élnek, mint Londonban és a BKVn átadták párszor a helyüket, pláne mikor még 10 kiló élelmiszer is lógott rajtam az óriási pocak mellett.
  Én is szívesebben csináltam volna végig fitten, egészségesen, szinte végig dolgozva. Anyagilag SOKKAL jobb mint a több hónap táppénz, elhiheted. Pont ezért a legtöbb kismama ismerősöm csak végszükségben megy el táppénzre!
  Londonnal pedig akkor hasonlítgasd a magyar helyzetet, ha a fizetések és az életszínvonal is hasonló lesz. Van ott nekem is ismerősöm, míg náluk az anyuka fizujának töredéke megy a magánbölcsire, itthon egy átlagkeresetű anyuka szinte teljes nettója elmegy rá. Saját bébiszitter pedig luxus, ami a nyugati országokban szintén nagyon elterjedt, mert ott belefér a keretbe.

 • 2011.05.20 23:35:05kakaosbogre

  Bejo, teljesen egyetértek.

 • 2011.05.20 23:44:44kakaosbogre

  Aggie, még egy dolog. Attól hogy egy munka irodai, még járhat olyan mértékű feszültséggel és hajtással, ami ártalmas egy kismamának. 10-12 óra naponta full stresszben 9 hónapig mindenfajta kutatás szerint káros a magzatra. És sajnos nagyon sok irodai munkahelyen ez megy Magyarországon. A kismamákat is, mint minden többi alkalmazottat igyekeznek maximálisan kizsigerelni a cégek.
  Nem kell halálra kímélni egy kismamát, de nem pont ebben az időszakban kéne feszegetni a teljesítőképessége határait.

 • 2011.05.20 23:45:54voroske

  Aggie: Nagyon egyetertek! Jomagam 2 hettel a szules elottig dolgoztam es irodai munkam leven ezzel semmilyen veszelynek nem tettem ki a gyerekemet. Mig Magyarorszagon elo ismeroseim nagyresze a terhesseg nagyreszet tappenzen tolni, kb csalk azert mert terhes.
  Kanadaban 1 evet lehet otthonmaradni a gyerekkel, de az ora onnantol ketyeg amikor a delikvens abbahagyja a munkat. Ha valaki elhuz 3 honaposan , akkor biza a gyerek 6 honapos koraban lejar a szulesi szabadsaga. Ennel jobban nem is lehet ravenni a noket arra, hogy valoban merlehgeljek es csak akkor hagyjak abba a munkat, ha tenyleg nincsenek jol .


  kakaosbogre:
  Nagyon el vagy tevedve ha azt hiszed nyuganon a maganbolcsi a fizuk toredeke.
  Nyugaton sokszor azert nem dolgoznak a nok 2 vagy tobb gyerek mellett, mert a maganbolcsi olyan draga, hogy tobb lenne mint az anyuci fizetese. Ja es csak maganbolcsi van , allamilag a dolog nem tamogatott, mert magadnak szulsz nem masnak.

 • 2011.05.20 23:49:59kakaosbogre

  Voroske, bölcsi itt a gyerek 3 éves koráig van. Tehát egyszerre 1, max rövid ideig 2 gyerek jár oda (hacsak nem szül valaki évente).
  De itt az anyuka 1 gyerek után sem nagyon tudja kifizetni a magánbölcsit. Kettő után tuti nem.....

 • 2011.05.21 00:17:05Rabyn

  Én úgy tudom, hogy ameddig a hozzánk képest fejlett országokban (Anglia, Svájc, Franciaország stb.) egy keresetből is meg lehet élni, addig nálunk nem, hogy egy család de két fő is nehezen tud.
  A saját példánkon látom. Ha csak a párom keresete lenne, már nem volna hol laknunk. A rezsi elvisz télen havonta 60-70 ezer forintot, pedig spórolunk ahol csak tudunk.
  Abban reménykedem, hogyha gyerekem lesz, akkor édesanyám tud majd rá vigyázni, ha beteg, feltéve, hogy egyáltalán bekerülünk bölcsibe, ahol összeszedheti a betegséget. Bébiszittert fizetni meg...
  Én olcsó bébiszittyónak számítok, mégis ha napi szinten 8 órában dolgoznék egy családnál, a gatyájuk rám menne...
  Mondjuk az iskola bezárások és összevonások miatt, azt se tudom lesz-e valaha a szakmámban állásom.:(

 • 2011.05.21 00:23:50Seang Lee

  Kakaosbogre: itt Londonban is atadjak a helyet, csak kell egy "baby on board" (TFL-es) kituzot venni. mer' hat sose tudni hogy adott holgy terhes vagy csak eppen tul sok rajta a felesleg... lattam en mar par ciki esetet, amikor azt hittek terhes, atadtak a helyet, pedig...

 • 2011.05.21 00:42:50halló figyel valaki?

  Egy ilyen cikkben meg kell említeni, hogy mik a munkavállaló jogai, mik a munkáltató kötelezettségei, és érzelmektől mentesen le kell írni, egy nettó 250-500 e forintos PR vezetői állásban, ha a hölgy alkalmazott elmegy szülni, az mekkora kiadást jelent a munkáltatónak. Ez komoly mértékben érthetővé teszi a munka világának szereplői magatartását. Enélkül egy sirámos interjú-férc marad az írás.

 • 2011.05.21 05:02:40voroske

  kakaosbogre:
  A bolcsit mint gyujtofogalmat hasznaltam. A legtobb nyugati orszagban (skandinavok nagy kivetel) se bolcsi se ovi nincs allamilag tamogatva. Van a daycare a mibe 0 es 12 ev kozott minden iskolankivuli gyerekfelugyeletet beleertenek. Persze minden magan es kokemeny penzeket fizetnek az emberek es a gyerek iskolaba meneteig eltelik jopar ev.
  Aztan az iskolaban sincs ingyennapkozi, hanemn fel 3-ig van tanitas addigra vagy mesz erte, vagy tovabb sulyos penzeket fizetsz a gyerekfelugyetert.
  Otthon meg van ingyen bolcsi, ingyen ovi , ingyen napkozi.
  Persze nyutaton jobbak a fizetesek, de talan azert mert a munkaltatok nincsenek boduletes terhekkel megterhelve az allam reszerol, mint visszavenni noket 3-4-5 evek kihagyassa utan.

 • 2011.05.21 07:09:12bejo

  Az összehasonlítások nagyon érdekesek, de számomra kb. csak azt mutatják, hogy minden mennyire kultúrafüggő.
  Míg mondjuk az angoloknál -Aggie elmondása alapján - megy a nurse, nagyi szarik a gyerekre, dívik a bentlakásos iskola, addig nálunk egy ugyanilyen rendszert elképzelhetetlennek tartok. De a svéd modelltől, vagy a hollandtól is fényévekre vagyunk, ahol már az óvodában próbálják azokat az "egyenlőtlenségeket" eltűntetni, melyeknek pusztán biológiai oka van, amiről senki nem tehet. És nem csak a biológiai nem tartozik ebbe a kategóriába! Ha lenne rá társadalmi igény, nyilván nálunk is másképp alakulna a családtámogatási rendszer. Változtatási igény egyenlőre úgy tűnik csak a nők részéről van, az más kérdés, vajon mennyit hajlandóak ezért áldozni?

 • 2011.05.21 09:42:31ColT

  Ha azért rúgnak ki valakit, mert terhes, mehet a munkaügyi per. Nem kell finomkodni. Nem akarnak visszamenni? Akkor sem.

  Az utolsóban a HR-es pichának meg be kellett volna szólni, hogy van-e gyereke? Ha van, akkor ő hogyhogy még ott dolgozik.

 • 2011.05.21 12:56:06Liguana

  En is csak angliai peldaval tudok szolgalni. ahol en dolgozom, ott a nok a 9. honap elejen mennek szulsei szabadsagra es szules utan 8 honappal munkaba kell alniuk kulonben elvesztik az allasukat. De ekkor meg csak 4 oraban kell visszajonniuk es Ok dontik el, mikortol tudnak ujra 8 oraban dolgozni. A napi 4 orat pedig Te valaszthatod meg, neked mikor jo. Amikor ujra dolgoznak az anyukak altalaban a nagyszulot odatelepitik magukhoz (inkabb a kulfoldiekre jellemzo) vagy au-pairt fogadnak, aki ugye idegen, alig beszel angolul, de olcsobb, mint a bolcsi. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy fizetesbol is meg lehet elni. En Angliaban videken elek, nem Londonban, de egy csalad egy minimalberes fizetesbol teljesen jol megel. Igy is lehet, kerdes, hogy ez megfelelo e a nonek, lehet valasztani.
  Magyarorszagon sajnos a munkaadok a rovidtavu hasznot nezik, a hosszutavo az, hogy ha az a no szul, akkor valoszinuleg kitermeli majd az O nyugdijat s ezert az anyakat nem buntetni kene.

 • 2011.05.21 17:34:33trix

  A gyerekvállalás állami ösztönzése és a gyakorlatban megtapasztalható "büntetése" egy nagyon szerteágazó probléma, nem is lehetséges egy-két újabb rendelettel rendbe tenni. Feminizmus ide vagy oda, sok nőnek manapság nyűg a munka, sokan ma is csak arra vágynak, hogy férjhez menjenek, szüljenek, és mivel a háztartás+gyereknevelés kombó elég kimerítő, erre hivatkozva ők már szívesen távolmaradnának a "munka világától".

  Az ilyen nők többsége próbálja megragadni a lehetőséget a távolmaradásra pl. táppénzes betegállomány segítségével. (Persze a gyerekvállalás későbbre tolódásával egyre több az orvosilag valóban indokolt "pihentetéses" terhesség is.) És ezek a nők veszik örömmel igénybe a maximális időtartamú GYES-t is, 2 helyett újra 3 évig. Ha módjuk van/lenne rá, akkor szívesen lennének főállású anyák (3 vagy több gyerek mellett). A többség az átlagos 1-2 gyerek után kénytelen visszamenni dolgozni, de ha a férj fizetése elég lenne, szívesen kihagynák ezt az opciót.

 • 2011.05.21 17:37:53trix

  Engem speciel ez az életforma nem vonz, de látom a társadalmi hasznosságát is, meg az egzisztenciális veszélyeit is. A nők számára ez elég kiszolgálatott életet jelent, saját jövedelem nélkül, egy esetleges későbbi válás vagy megözvegyülés (infarktus, autóbalaset) esetén, és akkor a nyugdíjjogosultság megszerzéséről még nem is esett szó. A mostani intézkedések ezt az életformát próbálják a nők számára vonzóbbá tenni, szüljenek több gyereket, maradjanak velük otthon, ne jelenjenek meg a munkaerőpiacon, elvéve a helyet a családfenntartó férfiaktól stb. Szerintem ezzel a mostaninál sokkal több gyerek születését nem lehet elérni...

  Én hasznosabbnak tartanám, ha csak 2 évig járna GYES/GYED, fix összeggel (esetleg munkabérrel arányban), amit előzetes megállapodás alapján ki lehetne venni 1-1,5-2 év alatt, így a teljes összeg 12-18-24 részre oszlana, kisebb vagy nagyobb havi összeget eredményezve. Ez jobban ösztönözhetné a dolgozni akaró nőket a gyerekvállalásra, illetve a munkába való visszatérésre. És persze több, rugalmasabb lehetőség kellene a napközbeni gyerekelhelyezésre, a házhoz hívott bébiszittertől a nagylétszámú óvodákig, bölcsödékig. Pl. nagyon jó lenne egy köztes forma, a családias méretű, max. 5-10, különböző korú (1-10 éves) gyereket befogadó napköziszerű magánvállalkozás, esetleg önkormányzati ingatlanban létrehozva, a "piaci" árnál kevesebb havi befizetéssel.

 • 2011.05.21 17:53:52kakaosbogre

  Hát a nagy magyar valóság sajna a következő:
  - néhány "lógósabb" anyukát leszámítva a többség azért addig szeretne dolgozni terhesen, amíg csak lehet, mert anyagilag nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, főleg a szülés előtt, ha a terhessége alatt sokat van táppénzen.
  - otthonmaradni a gyerekkel egyre több esetben marad otthon az apuka, ha neki kevesebb a fizetése, különben csődbe megy a család
  - amint már páran megírták, ha nincs bölcsi-ovi és az anyukának/apukának otthon kell maradni a gyerekkel, itt egy fizetésből a családok nagyon nagy része NEM tud megélni. Ha nem lenne TGYÁS meg GYED + a családi pótlék meg az egyszeri anyasági, akkor sokan szerintem nem is vállalnának gyereket, mert 1 átlagfizetés még két emberre is nagyon szükösen elég, plusz 1-2-3 gyerekre nem. A GYES már nagyon kevés, mire az jön, a legtöbb anyuka már igyekszik is visszamenni dolgozni.
  - nagyon szép, hogy menjen vissza az anyuka minél előbb, de a bölcsikben nincs elég hely. Kistelepüléseken egyáltalán nincs bölcsi, nagyobbakon is sokkal kevesebb a hely, mint amennyire igény lenne. Nagyon sok helyen, ha születésekor feliratod a gyereket a várólistára, 2-2,5 éves korára veszik csak fel. Tehát az anyuka, ha akarna sem tudna előbb visszamenni dolgozni, mert nincs hová rakni a gyereket. Magánbölcsibe valószínű bejut, ha van a közelben, de oda csak akkor éri meg, ha viszonylag jó a fizetése és a bölcsi kifizetése után még marad valamennyi, mert mint már említettem, csak 1 fizuból nem jön ki a család.

 • 2011.05.21 17:57:29kakaosbogre

  - az ingyen bölcsi és ovi is általában, 4-fél5ig van nyitva, ha 5ig az már nagyon jó. Aki teljes munkaidőben dolgozik, az csak akkor ér oda, ha engedi a munkahelye, hogy fél8-8kor kezdjen és 4 körül robogjon a gyerekért. Ez nem mindenhol működik, főleg ahol nemzetközi a cég, ott inkább a 9-fél6/6igra áltak rá az időzónák miatt. A bölcsi-ovi ehhez viszont nem alkalmazkodik ugye...
  - részmunkaidős állás és távmunka csak elvétve létezik. Pedig nagyon nagy idény lenne rá az anyukák részéről.
  - sok anyukát egyáltalán nem várják vissza az állásába (lejárt a szerződése a terhesség alatt és nem hosszabbítottak, mondvacsinált indokkal kirúgták még terhesen, épp nem volt munkája, amikor teherbe esett, a védettségi idő lejárta után rúgják ki valami hihetőnek tűnő indokkal, stb.). Kisgyerekes anyuka meg nem nagyon kell sehol, mert ugye beteg lesz a gyereke, kell érte menni a bölcsibe-oviba és a jól ismert indokok....

 • 2011.05.21 18:06:28kakaosbogre

  Trix jó dolgokat ír.
  Nem lenne rossz, ha pl. annak, aki szívesen lenne főállású anya és bevállal 2-3-4 vagy több gyereket, az kapna hozzá valami állami támogatást. Így az ő munkahelyük felszabadulna és az álláskeresők is szerencsésebb helyzetbe kerülnénk. Meg valószínű több gyerek is születne.
  Bölcsiből is jó lenne valami köztes megoldás az ingyenes full tele állami és a méregdrága magán között. Aki 80-100ezret nem tud adni a magánbölcsire, lehet, hogy még mondjuk 30-40et elbírna és megérné mellette visszamenni dolgozni.

 • 2011.05.21 18:16:07kakaosbogre

  Helyátadás: Kitűző???? Atyaég, hová fajul a világ... Ha nem vagy benne biztos és el akarod kerülni a cikis helyzetet, egyszerűen ne add át. De a legtöbb nőnél azért a terhesség utolsó hónapjaiban elég egyértelmű a dolog, márpedig akkor a legnagyobb segítség, ha valaki átadja.
  Ez szerintem egy kedves és udvarias gesztus, én át szoktam adni, nemcsak kisbabát várónak, hanem idősnek, kisgyerekesnek vagy szimplán annak, akin látom, hogy 3 táska lóg 20 kiló cuccal. Nem szoktam ennyit agyalni rajta, szimplán belegondolok, hogy nekem fordított helyzetben jól esne-e, ha átadnák a helyet. Eddig még mindenki nagyon örült neki. Ha férfi lennék, akkor még a nőknek is sokszor felajánlanám, ott pl. nem ciki, ha nem is terhes, akit annak nézel, mert rá lehet fogni, hogy szimplán lovagias vagy.
  Azt sajnálom, hogy ebben a fene nagy egyenlőségmániában kezd kihalni az udvariasság meg az empátia is. :-(

 • 2011.05.21 19:40:56Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  bejo
  szerintem nem szarna a nagyi a gyerekre, viszont ő ugyanúgy dolgozik...Angliában jelenleg 65 év a nyugdíjkorhatár. minimum, mert emelik egyre feljebb, én pl. a jelenlegi szabályok szerint 67 évesen mehetnék nyugdíjba...most képzeld el, hogy mondjuk 25 évesen szül a nő, van neki egy kb. 50 éves anyja. akinek még minimum 15 éve van a nyugdíjig. azaz, nem tud unokázni.
  egyébként, egyáltalán nem jellemző, hogy ne jönnének vissza a kisgyerekes anyukák, és nem azért, mert unatkoznak otthon, vagy szellemi kihívást keresnek, hanem szimplán, mert muszáj. annyi igaz, hogy részmunkaidőbe szoktak visszajönni, de visszajönne. a pénz miatt...Aki meg nem (de ilyenről egy sincs közvetlen tapasztalatom), azok se azért szoktak otthon maradni, mert annyira akarnak, hanem mert a rohadt drágák a bölcsik. volt munkatársamnak lett egy jobban fizető állása, aztán pont el is költötte a többletfizetését a gyerek bölcsijére.

 • 2011.05.22 17:42:51bejo

  Animacs: igen, nálunk valóban néhány évvel alacsonyabb a nyugdíjkorhatár. Lehet, hogy félreértettem feljebb, és az "éli a saját életét" nem arról szólt, hogy lógatja a lábát a kanári szigeteken.
  Az összcsaládi nálam a "szűkebb" családot is jelenti (kinek mi adatik meg), tehát ha már élesben papás-mamást játszunk, akkor anyucit és apucit.

 • 2011.05.22 17:50:05bejo

  kakaósbögre: és pont az 50-es nők három szatyorral adják át a kisgyerekesnek meg a nagypocakosnak a helyet :)
  Szerintem az emberek sokszor szimplán csak "bénáznak", nem találják a megfelelő gesztust, bele se gondolnak, észre sem veszik, mert oda se néznek. Én igazából már el se várom, inkább örülök, hogy még meg tudok állni a lábamon... A fiamat is, ahogy elkezdtünk gyalog közlekedni, edzettem a kapaszkodásra. Ügyes :) és sokkal kevésbé stresszes a bkv-zás.

 • 2011.05.25 14:59:39tündérborsó

  érdekes, hogy a cikkben mindenki hr-es, meg pr-es (meg aranyeres), de az átlag azt hiszem nem multinál dolgozik havi több száz ropiért.

  én éhbérért melóztam egy alapítványi suliban, sérült és magatartászavaros gyerekeket nevelgettem. a terhességet persze titkolni kellett, mert a köcsögök új szerződéskor próbaidőt is megadtak. hát persze. a dokim aztán 5 hónaposan táppénzre vett, túl nagy volt a rizikó.
  a szerződésem nyáron lejárt, a papírjaimat nem voltak hajlandók kiadni, plusz lógtak 12 nap ki nem vett szabadság miatt járó bérrel, vártam tűrtem kértem könyörögtem, ment a feljelentés, azt hiszem nem fognak visszavenni. :D
  bölcsészdiploma, hello, esélyem sincs itt vidéken, hogy normális tanári állást kapjak.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta