SZÜLŐSÉG

A Nivea és a Johnson's lemaradt a babakrém-versenyben

2011. május 19., csütörtök 08:36

Úgy tűnik, nem véletlenül mondogatja a védőnő (meg, szerencsés esetben, a gyerekorvos), hogy a gyógyszertári krémet használjuk a kicsi fenekére. A Tudatos Vásárlók Egyesülete által most tesztelt 12 krémből ugyanis csak négy nem tartalmazott veszélyes, de legalábbis kérdéseket felvető anyagokat. Lássuk!

Az újszülött és a kisgyermek bőre igen érzékeny. A bőr ilyenkor még nagyon vékony, sérülékeny, fogékonyabb a fertőzésekre. Fokozottan igaz ez a csecsemők fenekére – a folyamatos pelenkaviselés miatt ugyanis a kicsi hátsója szinte állandóan nedves közegben van, így nagyobb a valószínűsége az irritációnak, kisebesedésnek, gyulladásoknak. Nem mindegy, milyen krémmel védjük az érzékeny felületet.

Felesleges hozzávalók

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a legmegbízhatóbbnak tartott német Ökotest által is kifogásolt kőolajszármazékok és illatanyagok jelenlétét vizsgálta a terméken található leírások alapján. Ezek az anyagok ugyanis allergizáló hatásúak lehetnek, és különböző bőrproblémákat okozhatnak. Ezek az anyagok elsődlegesen a parabén, a vazelin, a paraffin és a PEG.

A babakrémekben a leginkább felesleges adalék alapvetően az illatanyag. Ezek a kemikáliák felesleges vegyi terhelést adnak a gyereknek, a gyártók is leginkább azért adják krémeikhez (vagy éppen pelenkáikhoz), hogy anyukának jobb érzése legyen. Megéri?

Teszteredmények

A teszt során a vizsgált 12-ből mindössze három termék teljesített maximális pontszámmal, vagyis nem kapott pontlevonást. Ezek: Sanoll mandulás krém, Weleda Calendula krém, Motherlove védőkrém babáknak. Mögöttük csak 0,5 ponttal maradt le a Babydream Sensitive popsi krém, a honlapon való hiányos tájékoztatás miatt, de az összetevők miatt nem veszített pontot. Az utolsó helyen a GABI, a Nivea és a Johnsons's védőkrémek állnak.

A legtöbb kritikus összetevő (kőolajszármazék, esetlegesen allergizáló anyag, hozzáadott illatanyag) a Nivea Baby Nyugtató popsiápolóban, a Johnson's baby védőkrémben valamint a Sudocrem termékében található.

Sajnos sem az amúgy megbízhatónak tartott Babé krémet, sem az orvosok által is gyakran ajánlott sőt felírt Naturlandos krémet sem vizsgálta a TVE, ahogy kimaradtak a vizsgálatból a gyógyszertári krémek is. Bár az az igazság, hogy a gyógyszertári krémek minősége gyógyszertáranként (és még azon belül alkalmanként is) változhat, ha biztosra akarunk menni, akkor az orvos által receptre felírt, pontos összetevőket tartalmazó, elkészített krémben hiszünk.

A krémekről szóló teljes cikk és a teszt végeredménye itt található.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.19 12:54:32plussbirka

  a kommentekbol:

  "A 7. helyen álló "Antiphlogisticum pro infante" pont az a gyógyszertári kenőcs."

  "Ez egy teszt?
  A témához, általában a kémiához; közelebbről például a gyógyszerészethez vagy a bőrgyógyászathoz nem értő emberek böngészik az összetevők listáját és ez alapján rangsorolnak termékeket?
  Olyan ismérvek alapján, hogy "Húúúú, az nagyon kááááros!"

  "A parma által készített ung. antiphlog. pro inf. egy patikai kenőcs előre elkészítve.
  a hydrophil is tartalmaz kőolajszármazékot, mivel az ung emulsificans nonionic. -ból készül, az pedig vazelinből, ami pedig finomított kőolajszármazék. ez a patikai fürdető ami úszik a víz tetején."

  amugy szemely szerint kivancsi lennek, hogy a Motherlove cegnek mennyit er ez? tovabba a kommentek kozott szerepel meg a teafaolaj es a sheavaj hasznalatanak ajanlasa. tudtommal mindketto allergizalhat, habar termeszetes osszetevok. sajat tapasztalat az, hogy a nagyobbik fiam ekcemas es az o borere konkretan az ureas cuccok jonnek be, babe, numis med.

  es megegy komment, amivel nagyon egyet tudok erteni:
  "Én is ahol tudom, óvom a környezetet, pl. bio tisztítószereket használok, de van értelme "mindenmentes" öko-bio gyereket nevelni? Úgyis ebben a világban nő fel és 15 év múlva ő is "oldszpájszt" fog használni... A kőolaj rossz. A kőolajszármazék csúnya, fúj!! De örökre nem lehet megóvni tőle. Mert mindenben van! Sztem pont ezzel a "csak ne árCSunk" a gyereknek mentalitással nevelünk hiperérzékeny, allergiás, semennyire sem ellenálló gyereket! Jók a naturkozmetikumok, én is azt használok. 3.000Ft/tubus. De ne legyen már szaranya, akinek pl. csak a gyógyszertárira van pénze! Ő sem árt vele a gyermekének!!!!!"

 • 2011.05.19 13:13:36kozsu

  Az orvosok által ajánlott gyógyszetári kenőcsökben is kőolajszármazék azaz paraffin van. A paraffin az alapkrém,amibe a hatóanyag kerül, pl kamilla. Azt hiszed, hogy jó kis gyógynövényes krémet használsz, közben a parafin miatt egy szintetikus anyagot kensz magadra. Akkor lenne jó a kence, ha mondjuk sheavajba vagy mandulaolajba kerülne a kamilla. Csakhogy ezek drágák, és nem éri meg a gyártónak.
  A kiábrándító az, hogy a magukat sokszor természetesnek kikiálltó cégek is paraffint használnak. A durva, hogy pl. a baba olaj tömény kőolaj. Nézzétek meg a termék hátoldalán az összetevők között, hogy mit tartalmaz, mit kentek a gyerekre. Ugyanis lehetne búzacsíra olajat, mandulaolajat is kenni...

  Kőolajszármazékok más néven: (a terméken az összetevők között olvashatod) Mineral oil, liquidum paraffinum, vazelin, petrolatum, petrol wax. Ezek mind a paraffin csak többféle megnevezése létezik.

 • 2011.05.19 14:46:13oliv08

  Nem kenem a gyereket alapból semmilyen cuccal. A seggét sem. Az alverde babacuccok jók, egy tubus nekem kitartott egy gyereknél, csak ha nagyon kellett, akkor kentem. Olajat sem használtam egyik gyereknél sem.

 • 2011.05.19 15:15:46tündérborsó

  megy a rinyálás, hogy úristen, paraffin van a krémekben, meg jaj, ez is mérgező, közben meg jól megtömjük a gyereket minden szarral. csoki, chips kóla és és még sorolhatnám.
  persze tisztelet a kivételnek.

  én meg vagyok a gnóm, mikor kiderül, hogy vizet iszik a gyerek, semmi babatea meg babaital :) meg egy éves, és még nem evett csokit?

  mi sem élünk olyan hűdeegészésgesen, de azért igyekszem odafigyelni néhány dologra.

  a bio meg marha egészséges cuccokról is megvan a véleményem, az is csak üzlet, egyre nagyobb.

 • 2011.05.19 15:22:32tündérborsó

  ja, én még testápolót is kenek rá, gyógyszertárit, amiben szintén van paraffin, sőt, mikor koszmós volt a feje, azt kentem rá. hihi

  ja, persze, egy kis csoki nem árt, de rosszul vagyok, mikor azt látom, hogy családoknak a hétvégi program a plázázás, meg tele van a mcdonalds.
  múlt szombaton egyedül szülinapoztunk a játszótéren.

 • 2011.05.19 15:56:00oliv08

  tündérborsó: egyévesen ne is csokizzon, tényleg. Kóla, csipsz meg a felnőttnek sem jó korlátlanul, nemhogy egy gyereknek.

 • 2011.05.19 16:03:49tündérborsó

  oliv08: persze, én nem is fogok adni neki, de mások már tukmálják.
  apósom is kijelentette, hogy a nyáron viszi majd mindenhova, strand, hamburgeres... na álljunk csak meg! :)
  mert a másik két unokánál is a program a meki, az árkád.
  lesznek még harcok

 • 2011.05.19 16:37:29oliv08

  tündérborsó: hát igen, egyrészről jó, hogy unokázni akar, de egy egyévesnek ez még nem jó program szerintem, majd ő is hamar rájön. Meg hát a napirendjét is be kell tartani, ha nem akar ordítást.

 • 2011.05.19 16:50:00ebfül

  Értem én, hogy most ez a divat, hogy minden mesterséges anyag káros, de ha jobban belemélyednénk a témába nagyon gyorsan kiderülne, hogy az átkozott kőolaj nem más, mint földrétegek közé szorult szerves anyagok olajtemelő baktériumok által feldolgozva. Vagyis növény, meg elhalt baktériumok. Vagyis szerves anyag.

  Persze az más kérdés, hogy a feldolgozás során mi kerül ki belőle és kerül bele másba.

  Csak érdemes az érem másik oldalát is néha megnézni, mert sztem 10 emberből min. 9 azt hiszi, hogy a kőolaj a benzinkúton termő mesterséges anyag.

 • 2011.05.19 17:20:43kyskalacs .

  a kezem a könyökömig tiszta ekcéma lett a natusan babafürdetötöl -nem tudom lehet-e mo. kapni ) azóta csakis gyógyszertári cuccokat veszek.

 • 2011.05.19 18:37:47Puszpanya

  :D Engem nem nagyon ráz meg, miben mi van. Állítólag. A lányom egyévesen strandolt és beleevett a csokitortájába. Egyébként nem kenem, ha nem muszáj. Magamat sem.

 • 2011.05.19 18:48:19sony

  Nekünk azt ajánlotta az orvos, hogy minden pelenkacserénél mossuk meg vízzel a baba fenekét, és szárítsuk meg teljesen. Kisebb macera, mint amilyennek elsőre tűnik, és a baba popója tényleg nem pirosodott ki, csak amikor a fenékmosásokat próbáltam lecserélni popsitörlőkendőre. A legtutibb krém ha nem kell krém :)

 • 2011.05.19 18:52:19oliv08

  sony: ez egy idő után elég nehéz, szó szerint. Főleg két gyereknél, főleg 10 kilós babánál.

 • 2011.05.19 19:00:36tündérborsó

  nem a strand meg a torta a lényeg, bár nekem a strand az csak a balaton :)
  hanem a meki és hasonló szutykok.

 • 2011.05.19 20:27:31bjuli

  Egy ötlet csak, ez az Environmental Working Group oldala, ahol veszélyességi faktor szerint osztályozzák a termékeket:[link] Kereshető adatbázis. Kicsit nyomasztó, de a baba-mama termékek adatai megnyugtatóbb, mint pl. a szépségipari terület cuccai. Azt legalább kiírják, hogy mennyi info van a termékről,illetve hogy azok szerintük mennyire aggályosnak. A kezemet nem tenném tűzbe értük, de ez legalább egy nonprofit szervezet.

 • 2011.05.20 10:41:11megadeth1

  A Babé szerintem egy rakás szar. Magamnak vettem meg az atópiás bőrre valót. A fiamnak nem kell szerencsére, viszont az én kezem mindenre allergiás. Gyakorlatilag rohanni kellett lemosni, annyira marta a kezem, el tudom képzelni, mit csinál egy sebes babafenékkel.

 • 2011.05.20 14:10:14levibéjb

  Mi a fenének kell egy egyévest testápolóval kenegetni?

 • 2011.05.20 14:32:39tündérborsó

  ha nekem szól a kérdés: minden fürdés után kenem vele, amióta hazajöttünk a kórházból. az orvos mondta, ő írta fel a testápolót, mivel pécsett kemény a víz, a babák bőre meg tudtommal elég érzékeny.
  lehet jujjogni.

 • 2011.05.20 20:04:19levibéjb

  jujj

 • 2017.07.24 14:20:56kiskriszta

  Néhány gondolat a babás kencékről:
  [link]

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta