Fotópályázat a koraszülöttekért: vegyél részt te is!

Egy újszülött jellemzően a 37-41. hétre születik, átlagos súlya 3000 és 4500 gramm között van. De Magyarországon minden 12. baba túl korán jön a világra. Értük szól a legújabb fotópályázat, melynek célja sokkal inkább a részvétel, mint a győzelem.

Koraszülésről akkor beszélünk, ha a normális betöltött 40. terhességi hét helyett a baba hamarabb, a 37. terhességi hét előtt jön a világra, születési korához viszonyítva normál testsúllyal. A koraszülött babák éretlenségükből adódóan a külvilághoz nehezebben alkalmazkodnak a megszületés után. Ez aztán több betegség kialakulásának a veszélyével jár, a kórházi benntartózkodásuk is hosszabb, és sajnos ők veszélyeztetettebbek a csecsemőkori elhalálozás szempontjából is.

A közelmúltban több fórumon is felmerült a koraszülöttek mentésének társadalmi jellegű fontossága. Egyre nagyobb hangsúlyt kapott a figyelemfelkeltés, az erre irányuló rendezvények is egyre több médiafigyelmet kapnak. A SOTE II-es számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika például családi napot szentel a társadalom tudatosságának felkeltésére.

"A koraszülés és a koraszülöttség nem csak személyes teher, hanem társadalmi kihívás. Egy fejlett ország saját egészségügye iránti elkötelezettségének egyik legfontosabb ismérve a koraszülöttek túlélése, a csecsemőhalálozás, és a koraszülöttek fejlesztése. Ma Magyarországon a koraszülés népegészségügyi probléma, mind a mai napig a megszületett újszülöttek 8-10 százaléka idő előtt jön a világra. Ezt a számot csak fokozza a mesterséges terhességek számának emelkedése, és az először szülő édesanyák egyre idősödő korosztálya" – mondta el a SOTE Klinikájának nevében Dr. Nobilis András, a SOTE II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának koraszülött intenzív osztályát vezető adjunktus. Az ő felügyelete alatt ápolták másfél évvel ezelőtt azt a csecsemőt is, aki mindössze 360 grammal jött világra – és aki aztán egészségesen távozott.

Sajnos a koraszülöttség nem fejeződik be azzal, hogy az intenzív osztályokon megmentik a korábban világra jött, kissúlyú betegeket, még a sikeres fejlesztés sem jelent befejezést, mert ebből a populációból kerülnek ki azok a felnőttek, kiknél sokkal súlyosabb problémát jelent majd a magasvérnyomás betegség, az időskori cukorbetegség, és a veseproblémák. "Ezen ismeretek birtokában úgy határoztunk, hogy minél szélesebb körben szeretnénk elindítani egy programot a koraszülések megelőzéséért, és a megszületett koraszülöttek fokozott védelméért. Nem olcsó dolog a koraszülések megelőzése és a koraszülöttek védelme, de kifizetődő. Nem csak pénz, hanem rengeteg törődés és odafigyelés, és társadalmi összefogás szükséges a célok megvalósításához" – tette hozzá az adjunktus.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott koraszülött.com oldal egy kicsit más megközelítésben. Fotópályázatot hirdettek, amelynek témája a koraszülés, és amelyre május 29-ig várják minden amatőr és profi fotós képeit.

Jó fotózást!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek