SZÜLŐSÉG

Fotópályázat a koraszülöttekért: vegyél részt te is!

2011. május 19., csütörtök 14:21

Egy újszülött jellemzően a 37-41. hétre születik, átlagos súlya 3000 és 4500 gramm között van. De Magyarországon minden 12. baba túl korán jön a világra. Értük szól a legújabb fotópályázat, melynek célja sokkal inkább a részvétel, mint a győzelem.

Koraszülésről akkor beszélünk, ha a normális betöltött 40. terhességi hét helyett a baba hamarabb, a 37. terhességi hét előtt jön a világra, születési korához viszonyítva normál testsúllyal. A koraszülött babák éretlenségükből adódóan a külvilághoz nehezebben alkalmazkodnak a megszületés után. Ez aztán több betegség kialakulásának a veszélyével jár, a kórházi benntartózkodásuk is hosszabb, és sajnos ők veszélyeztetettebbek a csecsemőkori elhalálozás szempontjából is.

A közelmúltban több fórumon is felmerült a koraszülöttek mentésének társadalmi jellegű fontossága. Egyre nagyobb hangsúlyt kapott a figyelemfelkeltés, az erre irányuló rendezvények is egyre több médiafigyelmet kapnak. A SOTE II-es számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika például családi napot szentel a társadalom tudatosságának felkeltésére.

"A koraszülés és a koraszülöttség nem csak személyes teher, hanem társadalmi kihívás. Egy fejlett ország saját egészségügye iránti elkötelezettségének egyik legfontosabb ismérve a koraszülöttek túlélése, a csecsemőhalálozás, és a koraszülöttek fejlesztése. Ma Magyarországon a koraszülés népegészségügyi probléma, mind a mai napig a megszületett újszülöttek 8-10 százaléka idő előtt jön a világra. Ezt a számot csak fokozza a mesterséges terhességek számának emelkedése, és az először szülő édesanyák egyre idősödő korosztálya" – mondta el a SOTE Klinikájának nevében Dr. Nobilis András, a SOTE II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának koraszülött intenzív osztályát vezető adjunktus. Az ő felügyelete alatt ápolták másfél évvel ezelőtt azt a csecsemőt is, aki mindössze 360 grammal jött világra – és aki aztán egészségesen távozott.

Sajnos a koraszülöttség nem fejeződik be azzal, hogy az intenzív osztályokon megmentik a korábban világra jött, kissúlyú betegeket, még a sikeres fejlesztés sem jelent befejezést, mert ebből a populációból kerülnek ki azok a felnőttek, kiknél sokkal súlyosabb problémát jelent majd a magasvérnyomás betegség, az időskori cukorbetegség, és a veseproblémák. "Ezen ismeretek birtokában úgy határoztunk, hogy minél szélesebb körben szeretnénk elindítani egy programot a koraszülések megelőzéséért, és a megszületett koraszülöttek fokozott védelméért. Nem olcsó dolog a koraszülések megelőzése és a koraszülöttek védelme, de kifizetődő. Nem csak pénz, hanem rengeteg törődés és odafigyelés, és társadalmi összefogás szükséges a célok megvalósításához" – tette hozzá az adjunktus.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott koraszülött.com oldal egy kicsit más megközelítésben. Fotópályázatot hirdettek, amelynek témája a koraszülés, és amelyre május 29-ig várják minden amatőr és profi fotós képeit.

Jó fotózást!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta