SZÜLŐSÉG

A cumisüveg hízlal

2011. május 18., szerda 19:13

Fogászok és gyermekgyógyászok régóta azt javasolják, hogy a szülők gyermeküket legkésőbb egyéves korában szoktassák le a cumisüvegről, mert így megelőzhető a fogszuvasodás. Egy újabb kutatás további nyomós érvvel támasztotta alá a jó tanácsot: azok a gyermekek, akik még kétéves korukban is cumisüvegből isznak, nagyobb valószínűséggel lesznek elhízottak ötéves korukra.

A pennsylvaniai egyetem kutatói egy szövetségi felmérésben résztvevő 6750 gyermek adatait elemezték, és azt állapították meg, hogy a gyermekek 22%-a használ hosszú ideig cumisüveget, ők azok, akik még kétéves koruk után is elsősorban üvegből isznak, vagy az alváshoz ebben készítik be nekik a kalóriadús tejet. A gyermekgyógyászati közlönyben megjelent eredmények szerint a cumisüveget túl sokáig használó gyermekek 23%-a ötéves korára túlsúlyos, ami 33%-kal nagyobb valószínűséget jelez, mint a cumisüveget időben elhagyó gyermekek között - írja a USA Today.

"A cumisüveg használata ellen évek óta kampányolunk a fogszuvasodás veszélyének bemutatásával, és ez az első tanulmány, ami kimutatja az elhízással kapcsolatos összefüggést is" - mondta Robert Whitaker, az egyetem közegészségügyi és gyermekgyógyászati professzora, a tanulmány társszerzője. "A tanulmány önmagában nem bizonyítja az összefüggést a cumisüveg túl sokáig történő használata és az elhízás között, de a cumisüveg egy éves kori elhagyása semmiféle problémát nem okoz, a gyermekek enélkül is elegendő élelemhez jutnak."
Az amerikai gyermekgyógyász akadémia a cumisüveg elhagyását a gyermek egyéves és 18 hónapos kora között ajánlja.

"Ugyanolyan mennyiségű kalória bevitele ital formájában nem telít el annyira, mint ha ugyanennyi kalóriát megeszünk" - mondta Jennifer Shu atlantai gyermekorvos, a HealthyChildren.org szerkesztője. "Ebből ered az elhízás problémája. Nagyon könnyen nyeljük a kalóriákat ital formájában, de az emberek általában még pluszban meg is eszik a napi kalóriaszükségletüket fedező ételmennyiséget."

Az amerikai kormányzat felmérése szerint minden harmadik kisgyerek és tinédzser elhízott vagy túlsúlyos. Ezek az extra kilók olyan egészségügyi problémákat okozhatnak a gyermekeknek, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a magas koleszterinszint.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.19 11:32:06maim

  Főleg,ha a cumisüvegben mindenféle cukros löttyök
  vannak,mint pl.szörpike,amibe beáztatják a gyerekek a kibújó tejfogakat,amik rögtön halálra
  vannak ítélve.A vizet meg el sem fogadja a kicsi,
  mert az nem ital.

 • 2011.05.19 13:03:50plussbirka

  ej. a cumisuvegnek gyakorlatilag nulla a kockazata, ha vizet adunk belole a gyereknek. masreszt keteves gyerek mar nem iszik cumisuvegbol, jobb helyeken. este pedig a keteves fogmosas utan nem kap mar neki semmit, amiben szenhidrat van. ha szomjas megissza a vizet. bizony. ilyen egyszeru. merem remelni, hogy csak az amerikaiak ennyire ostobak.

 • 2011.05.19 13:05:06plussbirka

  mert naluk kutato kell ahhoz, hogy megmondja a sok szenhidrat, plane este, elhizashoz es fogszuvasodashoz vezet. tenyleg at kell venni ezeket a bena hireket?

 • 2011.05.19 13:32:03victor vacendak

  plussbirka, egyrészt, a magyar ékezeteket kéne aktíválni, másrészt a magyarok ezek szerint még is csak nagyon birkák, mert fogászként rengeteg rothadó fogú 4-5 évessel találkozom, akit még mindig engednek cumizni...

 • 2011.05.19 14:48:31oliv08

  Az enyém csak teát iszik, bizony, vizet meg csak este. Csokit is kap, mellette örökmozgó. Ha látja, hogy a család egészségesen táplálkozik, nem fog elhízni. Sem a napi csokitól, sem a pohár üdítőtől, csak semmit sem kell túlzásba vinni.

 • 2011.05.19 18:40:46Puszpanya

  Kétévesen a lányom az esti tejét cumisüvegből issza. Neki így kényelmes. De már szétrágta félig a cumit, és nem veszek neki újat.

 • 2011.05.19 19:02:43tündérborsó

  hogy lehet ilyen elképesztő címet adni a cikknek?
  a cumisüveg mióta hízlal? és vajon csak magában vagy egy szép karéj zsíros kenyérrel? :D

 • 2011.05.20 11:20:50kriszi

  Felhívom a szerkesztőség figyelmét, hogy a "hizlal" rövid i-vel írandó.

 • 2011.05.20 12:16:19umbembiino

  Felhívom kriszi figyelmét, hogy a hízlal hosszú í-vel írandó.
  [link]

 • 2011.05.22 02:35:53Hircsák Micike

  umbembiino
  A linkeddel pont ellentmondasz magadnak :) A hosszú í-s változat a "helytelen" oszlopban van.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta