SZÜLŐSÉG

Lopj, csalj, hazudj: bölcsődei és óvodai jelentkezések

2011. május 14., szombat 09:26

Minden évben áprilistól kezdődően (néhol már korábban is) megindul a suttogás a játszótereken: mit tudsz erről, hogy csinálod azt? És azt hogy kell kitölteni? Te hova mész? Ha idegen közelít, a suttogó anyukák szétrebbennek, vagy a vacsiról kezdenek anekdotázni, holott mindannyian tudjuk, hogy csak nem akarják, hogy én is tudjam a tutit: hogy hogyan is vetethetem fel a gyerekemet a bölcsibe. Vagy az oviba.

Mert hát mindegy, hogy óvodáról vagy bölcsiről van szó, a felvételi komoly dolog. Jóelőre el kell kezdeni felkészülni, stratégiát építeni, tervezni. Ráadásul ha az ember új helyen van, az ismeretlenséggel is hatványozódik a képlet és a problémakör, kezdhetjük elölről az egészet.

Mert van ugye az a hely, ahová a gyereket gyakorlatilag a születése pillanatában be kell iratni. "Csabi 2 hetes volt, én meg már ott kuncsorogtam az önkormányzati bölcsi előtt, hogy felvegyenek a várólistára, mert a környéken ez az egy ilyen intézmény van" – meséli Kristóf. És ezzel még nincs vége. "Az önkormányzaton megadott napon voltunk bent, mi reggel 10-kor, a szomszédaink, ugyanekkora csecsemővel, 10.30-kor. Ők már a várólistára sem jutottak fel."

Edina másról mesél: "Nálunk az önkormányzatnál kell jelentkezni, az adott év májusában. Fairnek tűnik a rendszer, de nem az: mint a játszótéri zuhanyhíradóból megtudtuk, esélyünk sincs, mert a kerületben nagyon kevés a férőhely, és mi nem ismerünk az önkormányzatnál senkit." De van, ahol azt javasolják: ha nem megfelelőek az adottságok, csaljanak. "Nekünk kerek perec megmondta az illetékes bölcsődevezető, hogy nem fog tudni felvenni, csak ha az önkormányzat támogatja a felvételünket. És az pénzbe kerül..." – fakad ki Szilvi. "Még meg is mondta, kit kell ezzel megkeresnünk. De nem mentünk bele a dologba: a végén még az lesz, hogy azért is pénzt kell adnunk majd, hogy enni adjanak a gyereknek?!"

De mit lehet hazudni?

1. cím

A legtöbben lakcímüket hamisítják annak érdekében, hogy helyileg az adott intézménybe mehesenek. És mivel az önkormányzatoknak és a bölcsődéknek/óvodáknak nincs kapacitásuk arra, hogy családlátogatással leellenőrizzék az állítások igazságtartalmát, így a hazugság ki sem derül.

2. a pénzügyi háttér is kérdés

Szintén sokan állítanak valótlant a  család pénzügyi helyzetét firtató kérdésekre. Ez mondjuk veszélyesebb terep, hiszen akár jogi felelősségre vonással is jár(hat) – de ki nézi ezt?

3. másik gyerek? ááá, dehogy!....

Van, aki konkrétan a kisebbik gyerek létezését tagadja le. "Nem mondhattuk meg, hogy én otthon vagyok Barbival, hiszen akkor azt mondják: akkor maradjon otthon a másik gyerek is! De azt már nem engedhetjük meg magunknak. Úgyhogy Barbiról hallgattunk, és az első értekezleteket a férjem csinálta végig. A szememben azóta is egy hős" – mondjta Enikő.

És hogy akkor mi a tuti tipp a felvételihez?! Nincs olyan. Bízzunk a szerencsében! Vagy ha abban nem, hát abban, hogy azért a fenti példák kiragadottak. És reménykedjünk, a mi lakóhelyünkön pont nem ez a jellemző...

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.14 10:16:33oliv08

  Nem, nem mindegy, hogy óvoda, vagy bölcsőde. A bölcsőde tényleg nehéz ügy, de óvodába fel kell venniük a gyereket, ha a körzetbe tartozik.
  És mi az, hogy "nem engedheti meg" ha otthon maradjon 2 gyerekkel? Milyen szempontból? Mert az óvoda anyagilag drágább, mintha nem járna. Gondolom, nem bölcsis mindkettő...

 • 2011.05.14 11:08:32hktiti

  És hogy ne keseredjen el senki, ez a fajta hozzáállás az intézmény és önkormányzatok részéről az iskola kezdéskor hatványozódik. Ha nem körzeti az iskola ahova beiratnád a gyereket munkahely, albérlet miatt, vagy egyszerüen van egy szuper gyereked aki egyszerüen tehetséges és tagozatos iskolába iratnád, akkor lakcímkártya módosítás után szerzel minimum két ismerős szülőt az iskolából, nyálas kérelmet írsz az igazgatónak, "puszival" mellékelve, és az önkormányzatnál is közeli barátságot ápolsz az illetékessel. ezt bölcsi után már érdemes elkezdeni, és ha siker akkor könnyű dolgod volt

 • 2011.05.14 13:30:39agaranty

  "...a végén még az lesz, hogy azért is pénzt kell adnunk majd, hogy enni adjanak a gyereknek?!..."
  bizony az oviba és a bölcsibe is fizetni kell a kajáért, sőt ezen felül bizony néha a gyümölcsöt is (+ más ezer dolgot) a szülők viszik. ez van!és ők a szerencsések akik bekerültek.
  Én is szerettem volna, ha a kicsi születésekor a kicsit nagyobb már megy bölcsibe, de nem vették fel, megértettem és ez így fair szerintem is, ha ennyire nincs hely. A 2. gyerekünk 2 hetes korába jelentkezett, h majd 2 (és fél) évesen felvegyék, most várjuk az elbírálást és reménykedünk.

 • 2011.05.14 15:20:09megaláz

  Megalázás az is hogy mi bölcsödei nevelők-gondozónők vagyunk de sokan csak dadusként emlegetnek bennünket. Igazuk van mert ami bölcsődénkben is több avidéki mint a helybeli. Sok gyesenlévő nemdolgozó anyuka aki otthon tudná tartani a gyermekét és olyanokat vennénekfel akinek dolgozik a szüleje ill. szoc. rászorult. A bölcsőde nem helyettesíti a családot csak a munkaidőre vonatkozna. Ezzel szemben kihasználják már aki bejutott és reggeltől estig vannak bent agyerekek. ezzel nem értek egyet. A legkissebb korosztályról van szó és ezek az intézmények nyitnak a legkorábban és zárnak a legkésőbb. Hol van itt a gyermek érdeke hogy minél több időt tőltsön családi körben. Később csodálkoznak a szülők hogy a gyermek eltávolodik tőlük nem fogadnak szót. Necsodálkozzanak ezen hisz a legfogékonyabb korukba adják intézménybe a gyerek úgy éli meg hogy elhagyták nincs rászükség. Én naponta tapasztalom ezeket a helyzeteket. Türelmetlen a szülő a saját gyerekével szemben pedig Ő csak felakarja magára hívni a figyelmet hogy ŐŐŐŐŐis létezik. Tisztelettel: egy gondozónő (több mint 20 éve)

 • 2011.05.14 18:09:23sony

  megaláz: Szerintem a dadus sokkal kedvesebb elnevezés, mint a gondozónő. Azért dadusozzák a bölcsödei nevelő-gondozónőket, mert így pozitívabb érzéssel tudnak hivatkozni rájuk a kisgyerekek előtt.

  És igen, a legfogékonyabb kor. Egy buta, nemtörődöm bölcsődei gondozónő (pedig idős és állítólag tapasztalt volt) karmai közé került a lányom, aki ordítva osztott ki a gyerek előtt (olyanokat például, hogy ismeri az 'ilyen' anyákat, ráakaszkodnak a gyerekükre és nem engedik kibontakozni). Közben pedig elfelejtette említeni, hogy a gyerkőc konkrétan szorong a bölcsiben.
  Azóta tudom, hogy közösségbe a gyerek először akkor mehet, ha már képes elmondani otthon, ha valami nem stimmel.

 • 2011.05.14 18:46:37Gloria Mundi

  Nem minden gyerek szorong, sőt, van, aki élvezi, és kell neki a közösség. Ne általánosítsunk. Az én mindkét fiam imád közösségbe járni. A kicsiért keményt pénzt fizetünk családi napköziben, mert bölcs. hely persze nincs. Oviba 5 éves kortól kötelező csak felvenni a gyereket, addigra már rég meg kell tanulnia, milyen a családon kívüli világ. (És igen, trükközni kell, épp eleget láttam.) Ez az egész "otthon a legjobb" szöveg nagyon elavult, és sehol a világon nem gondolják így. A megfelelő környezetben és rendesen megfizetett, hivatástudattal rendelkező emberek mellett a közösség csak jót tesz mindenkinek. Lekopogom, de nekem ilyen szakemberekhez volt eddig szerencsém 3 intézményben is. Akár fizetős, akár önkormányzati.
  Az anya meg lehet, hogy otthon van, de ott is dolgozik. Nem csak munkahelyen lehet dolgozni. Próbálja meg valaki úgy végezni a melóját, hogy közben két gyerek ugrál a fején.

 • 2011.05.14 18:58:08sony

  Mázlitok volt. A kislányom imádott más gyerekekkel játszani, a játszótéren nagy vagány volt, eszében sem volt bárhol is szorongani, azért is gondoltuk, nem árt neki a közösség. De ez a gondozónő nem vette a fáradtságot, hogy megnyerje a bizalmát, és érdekessé tegye neki a bölcsit. Heti háromszor járt, csak délelőttre (mi is fizettünk érte), és mindig boldog mosollyal jött elém. Sajnos csak év végén derült ki, hogy a bölcsiben egyáltalán nem felszabadult, írogattak jelentéseket, de azok nem a valóságot tükrözték.
  Amíg nem beszél a gyerkőc, addig csak remélni lehet, hogy minden megfelelően megy akkor is, amikor nem vagyunk jelen. Sajnos nemcsak tündér-dadusok vannak a világon :S Ez a dadus például nagyra volt a tapasztalatával, csak sajnos esetünkben nem kamatoztatta.

 • 2011.05.14 19:03:46sony

  A boldog mosoly annak szólt, hogy végre itt van anyu, aki megment :SSS

 • 2011.05.14 19:59:10oliv08

  Lehet, hogy "otthon a legjobb", de abból nem él meg a család, ha anyuka gyesen van, utána meg 3 hónap munkanélkülin. Aztán: nem minden anyuka olyan képzett, hogy tudja, hogyan kell foglalkozni egy 0-5 éves gyerekkel. Lehet, hogy pl. eszébe nem jutna neki mesélni vagy gyurmázni vele, mert mondjuk nem telik mesekönyvre meg gyurmára, vagy anyukának sem meséltek annakidején.

 • 2011.05.15 00:15:29Erenya

  oliv, ne viccelj, hogy ma, a csillió nevelési kézikönyv korában nincs képben vki, hogy mit kell kezdeni a 0-5 éves gyerekkel!!!! Max. ha analfabéta.

  Drága a mesekönyv és a gyurma??? Csipszre meg apunak cigire bezzeg jut? Csináljanak só-liszt gyurmát és iratkozzanak be könyvtárba, nem fog a gyerek megállni a fejlődésben, ha kicsit használtabb mesekönyvből olvasnak neki...

 • 2011.05.15 08:39:30oliv08

  Erenya: ne magadból indulj ki és a te körülményeidből. Ha mindenki úgy állna a dolgokhoz, mint az ide írogatók intelligensebb része, valószínű nem lenne a gyerekekkel annyi gond, szuper, kiegyensúlyozott kisgyerekek lennének csak, nulla agresszióval. De pl. nincs minden faluban könyvtár, és esetleg az anya nem is tudja, hogy a gyerek oda ingyen mehet. Ő maga meg ha eleve utál olvasni, nem fog pont egy gyerekneveléses könyvet elolvasni és alkalmazni a leírtakat.

 • 2011.05.15 08:41:56oliv08

  Ja, a cigi meg, hát az jáááár az apának, nem tudtad? Meg a pia meg amit akar, a gyereknek meg kuss. Esetleg az asszonynak is. Van ilyen is. Persze ettől még lehet sógyurmázni, ha van otthon a kamrában hozzávaló, amit nem sajnálnak "pocsékolni".

 • 2011.05.15 21:20:18Desiderata

  Mi megneztuk a kornyek bolcsijeit es ovijait, kivalasztottuk,hogy melyiknek eleg nagy es szep az udvara, megneztuk,hogy hol milyen menuk kozott lehet valasztani, korbejartuk persze az intezmenyeket, vegul talaltam egy pici (csak 23 gyerek jar oda) vagyescsoportos ovit, ahol 3-4 gyerekre jut egy ovoneni/dadusneni es ahol tanuja voltam nehany spontan edes jelenetnek a gyerekek es az ovonenik kozott.. ezt az ovit valasztottam, kiderult,hogy megye legjobbja. A fiam 3 evesen 20-ig szamol, ket nyelven beszelget, ma mutogatta nekem a betuket,amiket mar felismer es minden reggel boldogan megy az oviba: nincsenek konnyes jelenetek, csak nagy kozos oromkodesek az ovonenikkel es a barataival.
  Ez atlagosan 120 ezer ft-ba kerul egy honapban, de megeri nekem :)

 • 2011.05.16 08:47:18ildanyóka

  A lányom sima, körzetes oviba jár, és nem volt gondunk a felvétellel. viszont beadtuk egy másik oviba is a jelentkezést, ahova annak idején a tesója járt. Örültek nekünk, de nem annyira, hogy oda nyerjünk felvételt. Az intézmény "profilt" váltott, már oda nem jutnak a be a körzetesek, csak azok, akik nagyobb összeggel támogatják az alapítványt, vagy nagyon ismernek fontos embert az önkormányzatnál. Már régóta nem is bánjuk, mert nagyon szeretjük az saját kis ovinkat.

  A vezetőnővel beszélgetve kiderült, divat a lakcímmel való trükközés. Mindenesetre ők gyanúsan kezelik azokat, akik mondjuk az adott év áprilisában "költöznek" a körzetbe. Az ilyen gyerekeket csak akkor veszik fel, ha ötévesek.

 • 2011.05.16 08:50:11ildanyóka

  Desiderata,
  "Ez atlagosan 120 ezer ft-ba kerul egy honapban"

  Én ennyit viszek haza... nekem is megérné, csak nem futja. Szerintem sokan vagyunk ezzel így.

 • 2011.05.16 14:30:19Tjuca

  itt 160 férőhelyre 400 gyerek jelentkezett (és még hányat be sem írtak, mondván minek, anyuka otthon van...) 2011 Dunakeszi Eszterlánc állami óvoda. Köszönjük polgármester úr leülhet, egyes.

 • 2011.05.16 15:29:07Berilimi

  Tjuca kommentje mellé:

  Ha jól tudom 6 lakópark épült Dunakeszin, mint agglomerációs területen, 38 470 fő (2010 adat), 2005 óta legalább 4 lakópark épült, s előtte is folyamatos volt az építkezés. Rengeteg kisgyermekes szülő költözik ki a városból, vagy költözik fel vidékről, jobb munkalehetőségek miatt. Azonban az lakóparkok mellé infrastruktúrát elfelejtettek építeni. A fenti lakosságra van 2 db bölcsőde, 2007-ben 90 férőhelyen legalább 110 gyermek volt - elutasítva legalább kétszer ennyi, 2009-ben 17 hellyel bővült, azonban így is 200-300 gyermek kerül elutasításra. Hihetetlenül kevés a hely, pedig a válság miatt rengeteg anyuka kénytelen visszatérni a munkájához, mert az ő keresete nélkül nem tud a család megélni.

  Az óvodai férőhelyek tekintetében szintén hasonló a helyzet. Elkeserítő...
  Mint több gyermekes anyuka és munkaadó és vállaló, azt látom, hallom, hogy mindenütt fejlődnek az óvodák, különböző módon. Itt viszont inkább visszafejlődés tapasztalható az Eszterlánc Óvoda tagóvodáiban. A mi óvodánkban három év alatt négy óvónő váltotta egymást ugyanabban a csoportban. Nincsenek közös ünnepek, nincsenek meghitt pillanatok. Szinte minden esemény a szülő kirekesztésével történik, nem lát a gyermek óvodai életéből semmit vagy csak nagyon keveset.
  Ha bárki felemelné a hangját, akkor hivatkozás minden alkalommal törvényekre, rendeletekre.
  ... és örülj neki, hogy bekerült a gyermeked...

 • 2011.05.16 15:40:49Tjuca

  Berlimi!

  csak nem jános utca? akkor ismerhetjük egymást, mi ott kezdtünk, de váltottunk, most gyöngyharmat. tesónak viszont tuti nem lesz helye...

  ja színvonal, aha. melyik csoport?

 • 2011.05.16 15:50:53Berilimi

  Óh, a János utcai is ilyen... mi nem oda jártunk, de ez sem volt jobb...

  Váltáson mi is gondolkodtunk Juca, de inkább kibekkeltük a végét... most az iskola okozza a legnagyobb gondot... Lásd Széchenyi - pedofil tanár, Szent István - az utóbi években a végtelenségig leamortizálták... és ugye körzetileg ebbe a kettőbe tartozunk.

 • 2011.05.16 17:03:29Tjuca

  mi a kőrösibe. :-) viszont a gyöngyharmat nekünk bejött (már csak azért is mert körzetes), és mert sokkal nyitottabb, pl. tesók szempontjából.

 • 2011.05.16 22:22:29mudpach

  Micsoda meghitt és bizalmas kapcsolat lehet a szülő és az óvónő között, ha konkrétan a kistesót eltitkolják. Gratulálok! Tanítsuk bátran erre a gyermekünket is!
  Teljesen felesleges feszültséget kelt ez a cikk és a sutyorgó kismamák is, mert így azt gondoljuk, hogy ha mi már a fogantatás pillanatában nem keresünk a gyereknek óvodát, rossz szülők vagyunk..nyugalom, mindenki bekerül oda, ahova kell.(egy bennfentes)

 • 2011.05.17 09:41:40oliv08

  Desiderata: nagyon büszke lehetsz, de az én gyerekem még csak nem is óvodás, két éves kora óta ismeri a betűket, magától tanulta meg őket, bár számolni csak 10-ig tud angolul és magyarul, de 120-ért ennyi erővel atomtudós is lehet.

 • 2011.05.17 09:43:39oliv08

  mudpach: bizalmas, igen, mert ha kevés a hely, akkor előnyben részesítik, akinek nincs kistesója. Ez van. És nem minden anyuka megy utána a dolgoknak, hogy igenis jár a gyereknek az óvoda. Aztán közlik, hogy jaaa, van kistesó, tessék elvinni ebéd után. És anyuka aggódik, ha nagyon harcias lesz, a gyerekén fogják leverni az óvónők.

 • 2011.05.18 10:04:19caixa

  szerintem meg jó, ha leírják az új szülőknek, hogy időben foglalkozzanak a bölcsődei/óvodai elhelyezés kérdéskörével, ha már ilyen szarul oldják meg a helyi önkormányzatok ezt a kérdést


  Chicagoban, ahol éltünk, amikor a gyerekek születtek, még terhesen kellett beadni a jelentkezést a férjem munkahelyi (egyetemi) ovijába (ott nincs is állami, csak magán...), végül elmúlt egy éves a kislányom, amikor egy csütörtökön telefonáltak, hogy hétfőtől jöhet. beszoktatás? az nincs...minek? - kérdezték tőlem

  (végül nem ment, mert addigra majdnem itt volt a kisebbik lányom)

 • 2011.05.18 19:14:32csuni

  Kistarcsa:6-7 év alatt 4 lakópark létesült,VISZONT bölcsi nincs (a projektet lefújta az új polg. mester),ovi ugyan kettő,egyet tavaly bővítettek,de a régi részek kritikán aluliak nyílászárók és szigetelés,festés szempontjából,a két általános és egy gimis suliból a gimit már bezáratta,a város két végén lévő sulit összevonja (szerinte takarékossági szempontból).De új hiperszuper bezzeg kell az utolsó talpalatnyi zöld helyen!>:(


  megaláz,mi a bölcsiben nevén szólítjuk a kisgyermek-gondozót.Úgy mint Szilvi néni,Marcsi néni,Kriszti néni...
  Ja,de csak mert mázlista vagyok,és önkormis melósként a melóhelyhez közeli bölibe/majd oviba jár a gyerek.Ha a suli tényleg bezár,akkor a sulit sem "itthon" végzi majd.

 • 2011.06.07 21:34:47g_eszter

  2. pénzügyi helyzet: nem is értem...ha valaki kevesebb pénzt hazudik, mint amennyit valóban kap, azért, hogy elhelyezhesse a gyermekét, akkor biztos, hogy a megélhetésük miatt kell a gyereknek bölcsibe járnia? Számomra ez nem teljesen logikus összefüggés. Legalább legyen annyira gerinces a szülő, hogy vállalja, ő nem akar tovább otthon maradni, mert fontos a karriere, ezért nem hibáztatná senki
  3. másik gyerek: itt végképp megáll a tudományom, tényleg nem értem ezt a mondatot: "ezt már nem engedhetjük meg magunknak" - ez a család így is, úgy is két gyermeket nevel, akár jár a nagyobbik bölcsibe, akár nem, ugyanannyi költség, hiszen étkezési díjat a böliben is fizetni kell. Legfeljebb a gyerek károsul, aki azt látja, hogy anya otthon marad a tesómmal, aki amúgy is a helyemre furakodott be, én meg mehetek a háztól...- de persze ez annyira nem érdekes. A személyes véleményem pedig, aki gyereket vállal, egyet, kettőt, akárhányat, az legyen anya, akár egy, akár kettő, akárhány gyereke van otthon. Sokan támadják, hogy miért kell, vagy lehet három évig otthon maradni, hiszen a világon máshol nem gondolják így, de ha minden nap azt látnák, amit mi a munkánk során, megértenék, hogy ez nem felesleges luxus, hanem nagyon is áldás, amit ki kell használni, amíg lehet. A bölcsődei felvételhez nincs tuti tippem, de olyan van, amit a szüleimtől kaptam az élethez: hazudni nem szép dolog, és nem is éri meg, hiszen ismerik a hazug ember és a sánta kutya esetét.

 • 2011.06.07 21:49:17g_eszter

  Bocs, úgy látom az eleje elveszett, vagy csak én nem látom, lényeg, hogy bölcsődei gondozónőként mélységesen egyetértek "megaláz" gondozónővel, és a megnevezésekhez csak annyit, nem kell a dadus megnevezéssel kedveskedni, egyrészt mert nem vagyunk azok, másrészt a gondozónőknek van neve, és ha sok szülő venné a fáradtságot, hogy megjegyezze a nevét annak az embernek, aki több időt tölt a gyerekével egy héten, mint ő maga, akkor nem kellene a roppant bonyolult gondozónéni szó kimondásával vesződni. A cikk egyébként szerintem nem felvilágosító, sokkal inkább feszültséget keltő, és félreinformáló. A bölcsődei felvételt valóban megnehezítik a várólisták, és hogy kevés a hely, sok a gyerek, de ha a buzgó szülők nem íratnák be még meg sem született gyermekeiket, mikor még azt sem tudják, mikor akarnak visszamenni dolgozni, egyáltalán tudnak-e visszamenni dolgozni, talán rövidülnének azok a várólisták, nem? Talán nem mindenki tudja, hogy a felvételnél az az elsődleges szempont, hogy az anyának van-e munkahelye, és ezt tudja-e igazolni, és ha ez a feltétel teljesül, a bölcsőde mindent meg fog tenni, hogy elhelyezze a gyermeket (persze, ez az alapeset, ettől eltérések is lehetnek, mikor a gyermek bölcsődei elhelyezése pl. orvosi javaslatra történik). Ugyan nem ismerem az egész ország helyzetét, lehetnek ettől eltérések, de ez a mi környékünkön így működik. A cikkhez: 1. cím: de, (ha az intézménynek nincs is), a lelkiismeretes gondozónéniknek van kapacitása a családlátogatásra, és akkor a hazugság ki is derül

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta