SZÜLŐSÉG

11 dolog, amit vesztesz, ha gyereked születik

2011. május 13., péntek 18:59

Várandósság alatt az ember egy csomó dologra tudatosan készül:  hogyan növekszik odabent a magzat, milyen lesz a szülés, vagy éppen arra, milyen is lesz az élet majd hármasban (/négyesben, stb.) a kicsivel. De egy csomó dologról senki nem beszél.

Kilistáztuk, tudjátok.

Mert arra ugye készül tudatosan az ember, hogy ott bent van valaki, akiért majd egész életemben felelős leszek – és nem is ez az, amiről beszélünk most. Hanem az elhallgatott problémák.

Amíg terhes voltam, gyakorlatilag a fogantatás pillanatában elveszítettem minden vezetési képességemet. Minden parkolás pici koccokkal zajlott, úgyhogy hamar megtanultam, parkolni mindenkitől távol vagy falnál szabad. De ez volt a legkevesebb.

1. Én és az éntudat

Attól, hogy önmagára mint input/output-elemző anyagépre tekint - legfőbb grálként a gyermek fizikális gyarapodását tekintve -, az anya hónapokon keresztül mentális vákuumban létezik. A napi bevitt étel- és italmennyiségen való agyalás (és a megoldási módozatok kitalálása, miszerint, ha itthon vagyok és szoptatok, hogyan lesz a hűtőben kaja?!) igen sok energiát elvisz. Ennek fényében nem csoda, hogy nincs idő azon tűnődni, vajon mit vegyen fel az ember (mert a tréning még mindig a legkényelmesebb, úgysem megyünk el itthonról), sem azon, hogy hogy nézünk ki... A hívságok kimaradnak.

Ha viszont végre ráérünk egy kicsit végignézni magunkon, általában siralmas rácsodálkozások következnek: lenőtt haj, beszakadt köröm, megmaradt, ...hm...babaháj, és még mindig az a tréningnaci. Nem csoda, hogy hetek óta nincs szex: én sem kívánom magamat.

De persze az ördög a részletekben zajlik. Nézzük hát végig, mi veszett Mohácsnál!

2. Minden férfi rémálma: a hajam a lefolyóban

Közhely, hogy a terhes nőnek milyen csodás hajkoronája van. Amikor ugyanis a nő gyereket vár, a szervezet is felkészül: és semmit nem ereszt. A hajszálakat sem. Az a 100-150 szál hajat, amit a szakértők szerint naponta elveszít az ember, a várandós nőknél megmarad, hogy azután az összes EGYSZERRE hulljon ki. Klassz időszak ez.

3. A hajszínemnek is lőttek

Világéletemben világosbarna hajam volt. A fodrászok és a szakik szerint az árnyalat színe középszőke, de szerintem köze sincs a szőkéhez. A szülés óta pláne nincs, mert azóta olyan rohamosan kezdett el besötétedni, hogy mostanra már van ismerősöm, aki alig ismer meg az utcán. "De hisz' te szőke vagy, nem?" – áll csodálkozva, én meg mutogatok a fiamra, hogy nem én voltam, ő tette. A baj csak az, hogy a sötétbarnához mind  a mai napig nem tudok öltözködni.

4. A nevemnek is annyi

Na nem a házasság miatt - a doktornénik/-bácsik, a gondozónő, az ovis Ágota néni és az iskolai portás, Gábor bácsi soha nem fogja már tudni a nevemet: nekik mostantól mindig Anyuka leszek. "Anyuka, adjon a gyereknek 3x3 siliceát!" "Anyuka, holnapra megint kérjük a tisztasági csomagot behozni!" "Anyuka, holnap ballagás lesz, ne felejtsen el időben érkezni!"

Van még az "Ádám anyukája"- kitétel, ettől már előre félek, ugyanis ez szinte biztos, hogy negatív előjellel szerepel majd: "Ádámanyuka, tessék szépen még óra után maradni egy kicsit!" Persze Tanárnő.

5. Hova lett a köldököm?!

Valahol menet közben a köldökömnek is lőttek. Olyan helyes volt pedig. Egész megszerettem az elmúlt 30x évben. De most az is eltűnt, és a helyében itt van egy ilyen amorf izé, amivel nem is tudom, mit lehet kezdeni. Valószínűleg öreg vagyok már a piercinghez.

6. A régi melleimet akarom!

Korábban a férjem imádta a mellem, én is elégedett voltam vele, de mióta szültem - bezzeg a terhesség alatt szerettem, hogy nagyobb mint valaha -, egyszerűen elszabadult a pokol. Már pozitív a ceruza teszt, ha lefogyok, akkor is csak lógni tud, és már csak merevítős melltartót viselhetek. Már sose lesz a régi, csak ha kés alá fekszem.

7. Viszlát libidó!

Persze a szülés utáni hatodik hétig fel sem merült bennem, hogy összebújjak a férjemmel, de utána is pont annyi esélyt láttam a valódi vágyra, mint kitölteni a nyerő lottószelvényt. Hiszem, hogy egyszer ismét kívánatos nőnek fogom érezni magam, és nem egy tejboltnak, hiszem, hogy a férjem is úgy fog rám nézni mint korábban. Mert mást nem tehetek.

8. Visszavárnak a munkába, LOL

A kollégáim írogattak emaileket, hogy küldjek már képet, kérdezgették, mikor jöhetnek megnézni a bébit, meg mit hozzanak, de ennek már több hónapja. Ahogy megkezdtem a szülési szabadságomat, egy hölgy azonnal az asztalomhoz ült, és édesen mosolygott az új főnökére. Láttam az arcán: három évig biztosan itt leszek. Persze nem kérdés, hogy van-e  kedvem visszamenni. A cég majd szépen visszavesz, aztán mivel az új kolléga már jól bedolgozta magát, alacsonyabb pozícióba kerülök - ugyanannyi pénzért. Tudom, végignéztem már ezt. Nincsenek illúzióm, tudom, új munkát is kell keresnem.

9. A barátaim lekoptak

Az elején az összes barátom meglátogatott, aztán egyre kevesebbszer. Ez egy tendencia. Nem lehet mit tenni. Nekik nincs gyerekük, nekem van. Nem vagyok annyira mobilis. Éjszakai bulikba nem hívnak, mert minek. De csak éjszakai bulik, kiruccanások vannak. Mindenki a fiújával jár kulturálódni, ahol pedig a gyerek is jól meglenne, ott nem lehet dohányozni. Nem haragszom rájuk, nekem is volt barátnőm, aki szült, most már én is értem mit érezhetett, amikor kikoptunk mellőle.

10. Az év ajándéka lenne, ha kialudhatnám magam

Három óránként szoptatok, próbálok akkor aludni, amikor a gyerek, de nem megy. Mivel otthon vagyok, nem mondhatom azt, hogy azért szalad a lakás, mert én mindenre fittyet hányok, és kialszom magam. Ha otthon vagyok alapnak tekinti mindenki, hogy ragyogjon a lakás, mindig legyen meleg kaja, friss zöldség, a számlákat is adjam fel, a mosást már nem is kell említeni. Jogos vagy sem, elvárásból vagy megszokásból, de megteszem. Aludni majd alszom, ha a gyerek már nem fog éjjel sírni, hanem ő is tudni fogja, hétvégén délelőtt illik kelteni a szülőket, nem reggel.

11. A lábméretem sem a régi

Átlagos női hobbijaim vannak: számolatlanul vásárolok krémeket, körömlakkokat, cipőket, ruhákat, parfümöket, női magazinokat, IKEA termékeket. Mielőtt teherbe estem 15 pár cipőm volt, mindet szerettem, nagyon. Ma egyik sem jó rám. Mindet a húgomnak kellett adni, mert 38 helyett 39-es lett a méretem. Otthon a gyerekkel, nehéz felhalmozni egy újabb készletet, főleg úgy, hogy iszonyú veszteségként éltem minden egyes darabot, amitől el kellett búcsúznom végleg. Mentek volna inkább tönkre.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.14 02:46:31Reggie

  Es valaki felcsinalta ezt...

 • 2011.05.14 03:10:44J.W. Booth

  A cikk szerintem jó és valós, aki nem látja benne saját magán nevető ember öniróniáját, az magára vessen - vagy tapasztalja meg, milyen 1-2-3 gyerekes szülőnek lenni. Aki azt gondolja a cikk olvasása után, hogy azért íródott, hogy eltántorítsa a még gyermekteleneket a gyerekvállalástól, az olyan ostoba, hogy tényleg jobb, ha kasztrálja magát.

  Akinek nincs gyereke, tökéletesen biztos, hogy másként fogja csinálni, vele ilyen nem fordulhat elő, de aztán az esetek többségében, minden borul.

  Persze vannak roppant pedáns anyukák, akik büszkén mesélik, hogy mi mindenre van idejük, hogy a pici egy angyal, végigalussza az éjszakát, sohasem sír, gyönyörűen hízik - na itt általában a gyerek szívja meg.
  Vagy átüvölti az első két hetét, mire beletör(őd)ik, hogy mi a rend, amit elvárnak tőle, vagy kényelmi okokból tápszerezik egészen kis kortól, becseszik a járókába szerencsétlent, mert ott a helye. A gyerek elcseszve, elnyomva – és egész életében fizeti majd a szülői kényelem számláját.

  Igenis megváltozik az ismerősök köre - ez automatikus. Igenis X anyukája vagy Y apukája leszel a jórészt játszótéri, óvodai ismerősök körében, a barátok esetében természetesen nem, de velük értelemszerűen kevesebbet találkozol, mint az előbbiekkel.

  De mindezek a "negatívumok" semmivé válnak, ha a gyereked rádmosolyog, átölel. Elfelejted, hogy hónapok óta nem aludtál, és hogy egy darabig még nem is fogsz rendesen, de az életed új értelmet nyert.
  Arra vágysz, hogy legyen egy szabad estéd, hétvégéd, de ha "leadtad" a kicsit a nagyszülőknek, továbbra is csak róla beszélsz, és a külön töltött éjszakák alatt fáj, hogy nincs a közeledben, és alig várod, hogy viszontlásd.

  Ha nem így van, akkor valami nagyon nincs rendben.

 • 2011.05.14 06:28:59Explorer

  Teljesen renben van ez a cikk, sajnos ez így van, de aki gyereket vállal nagyjából tisztában is van vele.
  A kisebbik, a fiam most már 4 éves, és az asszony most kezd magára találni, hogy végigszenvedett egy plasztikai műtétet - azért mert kellett, nem azért, mert egy kicsit pozitív lett a cerka teszt :-/, ja meg a hasát is rendbe kellett tenni-, és egy éve visszament dolgozni.

 • 2011.05.14 06:33:53Explorer

  Rambo, Levvente, J. W. Both respect.

 • 2011.05.14 07:44:41Frengi

  Akkor nő az ember lába, ha felszed 10 kg-ot, ha leadja, újra jók lesznek a cipők, tudom 3x szültem.

  15 cipő nem olyan sok, én csóró vagyok, nem is hobbym a vásárlás, még a bőröndbe is berakok legalább 4-5 öt, pedig csak 2 hónapra csomagolok.

 • 2011.05.14 07:54:41Coyote82

  Fogy a magyar, az embereket motiválni kell, hogy gyereket vállaljanak - err egy ilyen cikk??????

  Felelőtlen, paraszt cikk egy egoista szerzőtől.

 • 2011.05.14 08:05:23Petyhüdt Petymeg a dinamikus kritikus

  irgalmatlanul ostoba, felszínes liba! szomorú, hogy az ilyenek szaporodnak :)

 • 2011.05.14 08:10:39Kisama

  Tenyleg miert van az hogy, csak a negativumokrol lehet olvasni minden ilyen szennyoldal/szennylap cikkeiben? Mi a halalert jo az, hogy az igyis alacsony gyermekvallalasi hajlandosagot meg inkabb lefele nyomjuk? Mikor lesz olyan cikk, ami a pozitiv oldalait tarja fel es probalja a noket meggyozni, hogy ugyan vallaljanak mar gyereket?

 • 2011.05.14 08:29:25RAMBO

  Ha ide rajtam kívül írnak manuszok, és szerintük szülés után a nőknek figyelniük kellene arra, hogy hogyan néznek ki, akkor ugye nem savazzuk a postolót, aki szeretne csinos lenni?

  Drága barátaim, ugye nem a lenőtt hajú nőkért rajongunk, akiknek akkora a valaga, mint a Mount Everest, és olyan szőrös a lába, mint egy üvegmosókefe?

  "A nemzet érdekében legyetek tramplik" mozgalom szerintem érdeklődés hiányában hamar ki fog fulladni, csak szólók a magyarság kihalásától rettegőknek. Egy csinos anyukát inkább megcsinálunk másodszor, harmadszor, nem? Akik meg nekiugranak a zsíros hajú, gömb alakú nejüknek a második gyerekért ... nos én inkább tőlük féltem a nemzetet.

  Szerintem pont az a probléma, hogy mennyi igénytelen nő menti magát fel azzal, hogy a gyerekéért lett slampos.

 • 2011.05.14 10:00:08rhubarbjelly

  Három gyerekem van, a legkisebbet magamra kötöm kendőben, az első terhesség előtti méretű ruháimat hordom, de az én cipőim is összementek, most kellett szinte mindet elajándékozni :-( franc...

 • 2011.05.14 10:12:26pHérték

  Rambo!
  Ha talán a férfiaknak alkalom adtán eszükbe jut olyasmi, hogy "apa, szülő vagyok" és fölveszi a bömbölő gyerekét, ne adj Isten tisztába teszi, stb. talán anyuka is többet foglalkozhatna önmagával. Amíg ez nem általános, addig lejjebb lehet szállítani az igényszintet, pláne, hogy az igénytelenség a férfiak körében jóval gyakoribb, mint a nőknél...

 • 2011.05.14 10:20:07oliv08

  Ezek tények, amiket írtam, az elrettentő dolgokat meg sem közelíti, pl. aranyér, stria, gerincbántalmak és egyéb altesti változások, amik nem is tartoznak a nyilvánosságra.
  Egyébként meg igen, az anyáé lesz a gyerek, akárki akármit mond, apa nem egyenrangú félként gondoskodik a gyerekről a legtöbb esetben, és nemcsak azért, mert "pénzt keres", hanem utána is a gyerek a "nő dolga", ha ő is dolgozik, akkor is. Úgyhogy hadd nyavalyogjon a cikkíró, ha akar.

 • 2011.05.14 10:28:19bojlergyulabá

  azért van aki jobban tesz, ha nem szaporodik

 • 2011.05.14 10:31:59Juttino

  2. gyermekemet várom, tudom hogy megéri az áldozatot és boldogan, de már nagyon terhesen készülök a nagy napra…

  Ellenben a cikk írójával egyetértek, és aki le „hisztispicsázta” annak csak annyit kívánok, ha még nem szült (ill. ffi):
  -csak 1,5 hónapig egy 15 kg-os medicinlabdával a hasán közlekedjen, takarítson, bevásároljon, rohanjon esetleg 1-2 gyerek után
  -majd erős fájdalmak közt hasizmozzon 6-8 órán át, lehetőleg éjszaka, és vágják fel péniszét/punciját „csak egy kis gátmetszés” felkiáltással
  -utána masszív alvásmegvonás mellett (kínzási technikaként alkalmazzák!!!) brutál hormoningadozást viseljen el
  -majd „csak” 1.5 – 3 évre teljesen veszítse el az addig kialakított életét

  Ezek után ha bármiért nyavalyog akkor jól le „hisztispicsázzák” érte…

  Aki már szült, attól meg kérdezem: Miért kell álszent mintaanyaként tetszelegni? Ezzel igazolod magadnak, hogy jó anya vagy?

  Megéri, senki nem tagadja, DE talán a szülés utáni depresszió megelőzhető ill. orvosolható lenne, ha nem csak a rózsaszín babaszobát festenék le a terhes nőknek, ha nem számítana elítélendőnek, ha egy nő szülés után is szeretne kiszabadulni hetente-kéthetente a büfi-kaki- pelenka szenthármasságból, ha a társadalom valóban támogatná a kisgyerekes anyákat és nem csak irreális elvárásokat támasztana a „szent, magyar anya, az önfeláldozás mintaképe” felé.

  Remélem a lányaim, már nem egy ennyire demagóg és álszent világban fognak gyereket szülni és boldog anyák lesznek idővel, addig is én élvezem a családom támogatását és el is várom azt!
  Hiszen mindenki saját szerencséjének „pogácsa”!

 • 2011.05.14 10:34:45Ezt Nóra mondja:

  Kedves Judit! Esetleg vidd a gyereket vissza a boltba, ahol vetted... Utána lehetsz megint szőkenő.

 • 2011.05.14 10:47:56FeR1

  Kár, hogy a szerző édesanyja nem olvashatta el időben ezt az agymenést, és ezen felbuzdulva meg sem szülte volna a delikvenst. Már jobb hely lenne a világ. Ha pedig a szerző kedves férje ennyire nem veszi ki a részét az otthoni feladatokból, azért ne a gyerek meg a "terhesség" legyen a hibás.
  Régen nem volt terhes nő, csak várandós és/vagy áldott állapotban lévő. Pedig akkor azért jóval több fizikai munkát kellett elvégezni a napi betevő megteremtése érdekében.

 • 2011.05.14 10:49:05tmkz k,uk,

  levvente

  Hiába erőlködsz, a mocsok kis génjeid a magyarságoddal együtt el fognak tűnni mint a dinoszauruszok. :D Gondolod nem pont ilyen primitíven érvelt volna egy gondolkozó dinó? Élni kell, élni kell, ez a lényeg mert erre vagy programozva. Igazad van, hogy ez a "helyes" program, azon viszont érdemes elgondolkodni hová vezetett ez az elmúlt 3,5 milliárd évben? Létrejöttek bonyolultabb élőlények, erőlködtek, átalakultak, többségük már rég kihalt. Kihalt az a 4-5 emberi faj is aki még röviddel ezelőtt élt, kihalt a neander-völgyi pedig még 30 ezer éve is élt.


  Ki fog halni a kis görcs is akit legyártasz, a te génjeidből sem marad semmi legkésőbb ha felrobban a nap vagy ha jön a big bang után a nagy reccs :D

  Ha istent nem számítjuk aki az első dinópárt teremtette (LOL) akkor te egy értelem nélküli, programozásának megkérdőjelezésére képtelen selejt vagy, egy biorobot. Egy szinten a dinóval, bélféreggel és a colival. Nem leszel nyertes oldalon, mert az életben nincs nyertes oldal. Az élet megszületik a bolygón és kihal. Nincs a világegyetemből hová menni ahol ezt megúszhatod. Nincs jövő.

 • 2011.05.14 10:53:03Juttino

  És hogy ki mit él meg veszteségként? Hát édeseim, csak azt veszítheted el, amit már elértél…
  A cikk írója jó állást, vélhetőleg csinos alakot, zajos társasági életet.
  Az senkiben fel sem merül, hogy megdolgozott érte??? Csak Mo. ciki viszonylagos jólétben élni és félteni azt, ok nem a kenyérrevaló a problémája, na és? Ne legyünk már álszentek!!!

 • 2011.05.14 10:59:08ebfül

  9 hónapos a kisfiam és végigolvasva a cikket, jókat nevettem magamban. Igen, ezek az állítások mind igazak, de egyszersmind mind mellékesek is, mert 24/7-ben a gyerek határozza meg a napot, (hiába van rutin). Akinek van kisgyereke, tudja mire gondolok.
  Sztem a cikkírónak nem a családtól való elrettentés volt a célja, csak "kimondta" azt, amire sok anyuka gondol, csak nem mondja ki. Igen, gáz érzés, hogy minden fésülködésnél csomókban hullik az ember haja, (ki örülne neki?) de a következő pillanatban már mész etetni/altatni, stb, és nem vekengesz órákon át a helyzeten, mert arra nincs idő. Túltesszük magunkat rajta és reméljük, hogy elmúlik hamarosan.
  Ettől még jó anyukák vagyunk, csak egylőre nem a női szerep a legfontosabb. Mint ahogy az sem jó, ha kihal a nő egy anyukában, vagy ha a gyerek rovására csak a nő domborodik.
  Ja, és sztem nem az ilyen írások miatt van kevesebb gyerek Mo-on. Jó lenne, ha csak ez volna a baj. De tessék már megnézni a férfiak házasulási/gyerekkívánási kedvét (már ha van ilyen?), az anyagi helyzetet, stb.

 • 2011.05.14 11:13:08tündérborsó

  na én is belepicsogok :)
  igen, ezek szar dolgok. és még vannak szarabbak. nekem a szemem romlott, pedig alapból is vakegér vagyok. de örülök, hogy még látok, és nem kell a fehér bot, mert nem áll jól a fehér :)
  plusz még egyéb egészségügyi problémák, télen mocsok depresszió, mindannak ellenére, hogy a családom maximálisan támogat és segít.
  de! a jelenlegi legnagyobb problémám, hogy kifogytam a ruháimból, mindig is vékony voltam, most meg lóg rajtam minden. pénzem meg nincs lecserélni a ruhatáramat.

  amúgy a gyermek ma 1 éves, úgyhogy pont leszarok mindent! :D

 • 2011.05.14 11:35:12rena55

  Az elsőtől az utolsó betűig aranyigazság!
  Ez az, amiről a csodaszopi magazinokban egy kukk sem esik...
  az elmúlt több, mint 4 évben néha próbáltam felvenni a harcot, de mára elértem azt a szintet, hogy nem jut eszembe a világon semmi, ami még érdekelni tudna.

 • 2011.05.14 11:51:43oliv08

  Csak tudnám, hogy honnan a sok rosszindulat a szerző felé. Szerintem ez egy könnyed, vicces kis írás.

  Elmondjam, mi nem vicces? hogy le akarnak húzni minden boltban, mert ha nem veszed meg a gyereknek, szar anya vagy. Nincs bölcsőde, nem vesznek vissza a munkahelyedre. Új helyre sem, mert gyereked van. Minden rosszért te vagy a felelős, amit a gyerek csinál, akkor is, ha nem. Mindenki más utálja a gyerekedet, ha kihányt, bekakált, tisztába kell tenni, ordít, hangos, hisztis, de főleg 3 év alatti. Nincs pénz semmire, mert a gyereknek KELL mindenből az új, mert kinövi, a jó kaja, mert fejlődik. Lehet folytatni.

 • 2011.05.14 11:55:33oliv08

  tündérborsó: Boldog szülinapot!

 • 2011.05.14 11:59:45tündérborsó

  oliv08: köszi! ma én is ünnepelek, elvégre egy év kemény meló van benne :)

  sajnos az emberek nagy része qrvára nem érti az iróniát. engem sem ért meg senki... :( hehehe

 • 2011.05.14 12:00:27Rebelde

  Gratulálok azoknak, akik a cikkírót és/vagy akik egyetértenek vele lazán sterilizálnák és azon filozofálnak, hogy a szüleik inkább kisszéket gyártottak volna helyette, miközben könnyes szemmel vállon veregetik magukat, hogy ők aztán milyen empatikus szuperszülők...

 • 2011.05.14 12:02:21oliv08

  tündérborsó: szerintem egy éves kor után jön a szuper időszak a gyerekkel! Alig vártam, hogy a 2. is egy éves legyen! :)

 • 2011.05.14 12:13:56tündérborsó

  oliv08: bizony. sajnos vagy nem, én nem vagyok az a "ugyulubugyulu" csecsemős anyuka.

  örülök, hogy van még rajtam kívül :)

 • 2011.05.14 12:23:58oliv08

  tündérborsó: :D
  egyre jobb lesz, ahogy megy, aztán beszél, ügyesedik és ki tudja fejezni magát. És egyre több mindent lehet vele játszani. Nekem a hisztikorszak is jobban bejön, mint a csecsemőkor, amikor szinte egyek voltunk a babával, és egész nap rajtam csüngött. Vagy ordított. (Persze minek szül, aki nem bírja, mi?)

 • 2011.05.14 13:03:04tündérborsó

  oliv08: hehe. ja, a bezzeg anyák. megkaptam már, hogy bezzeg MÁSOK elbírnak akár 3 gyerekkel is, és még a saját dolgaikkal is tudnak foglalkozni.
  a saját dolog nálam az írás, a párom mindig ezzel piszkál, sajnos hónapok óta nem volt időm...

  de már nagyobbacska a gyermek, le lehet passzolni a nagyszülőknek. (ó, micsoda eretnek gondolat) :D

 • 2011.05.14 13:27:07oliv08

  tündérborsó: persze, hogy elbírnak, mert muszáj. Ahogy nőnek a gyerekek, egyre jobban eljátszanak magukban, akkor több lesz az idő saját magunkra. Na, azt én is várom már, hogy mikor akarnak majd ottaludni a nagyszülőknél, csak sajnos egyik idős, beteges, a másik meg 4óra vonatútra van. Szóval nem mostanában...
  Egyébként meg a halálom, amikor megkérdezik, hogy akarok-e 3.-at, miért nem közben nekik meg ott a szomszéd utcában a szülő, aki mindenben segít.

 • 2011.05.14 21:36:32Macimami

  Végre nem csak a rózsaszín habról lehet olvasni. Ez is együtt jár a babával. ezekre is fel kell készülni.

 • 2011.05.14 23:21:20kakaosbogre

  Sziasztok! Egy gyerek, nem hordom folyton magamon :-)(hátam így is kivan a folytonos emelgetéstől). Én is csatlakoznék azokhoz, akiknek szimpatikus az, hogy a terhességet/szülést/babázást/gyereknevelést ne csak rózsaszín álomvilágként ábrázoljuk. Van sok-sok pozitívuma, de igenis nehéz és lemondással jár! És a leendő gyerekvállalóknak az sokkal hasznosabb, ha elmondjuk, hogy a sok öröm mellett fognak rájuk várni nehézségek is, sok csak ideiglenes és teljesen normális dolog, ha ezek miatt olykor kibuknak és nyavalyogni támad kedvük... Főleg ha apuka egész nap dolgozik, nagyszülő és egyéb segítség nincs a közelben és magára marad a 4 fal között a nap nagy részében a rengeteg feladattal, kialvatlanul... Nálunk 1 baráti párnak van gyereke, nem laknak messze, de gyerekkel sétatávolságra sem és nem egyszerű a gyerekek napirendjét összehangolni.

 • 2011.05.14 23:21:51kakaosbogre

  A gyerektelen barátok nagy részének meg nem túl csábító egy kisgyerekes párral tölteni folyton az időt, ahol még rendesen beszélgetni sem lehet, mert a gyerek nem nagyon hagyja. Estébe nyúló programra esély sincs. Gyerekkel egyedül autó nélkül kimozdulni sétatávolságnál messzebbre nem könnyű, főleg, hogy a babakocsit nem tudom felemelni a villamosra vagy levinni a metróba. A férjemmel kettesben is nagyon ritkán tudunk kimozdulni, mert gyakorlatilag nincs bébiszitter.

 • 2011.05.14 23:22:35kakaosbogre

  A cikken én is jót nevettem, és sok hasonlóságot fedeztem fel. Ugyan rám rámjönnek a régi ruháim és cipőim és az árnyalatuk is stimmel;-), nem igazán örültem volna, ha a méretváltozás miatt a teljes készletet le kell cserélnem, mert erre a gyerek mellett se időm, se kedvem, pláne nincs rá pénzem. Arról már nem is beszélve, hogy a lábam nagyon kis méretű, így baromira nehéz és időigényes rá bármilyen cipőt találni. Nekem is csomókban hullik a hajam és tele van vele a lakás, de ami rosszabb a gyerek keze is, amit utána a szájába töm. Pedig szinte folyton össze van fogva... Aggódom, hogy visszavesznek-e majd a helyemre, és mennyi fizuval, mert sajnos a mai világban a pénz nagyon nem mindegy. És hogy mindezek mellett felveszik-e majd a gyereket bölcsibe/oviba és kirakják-e majd, ha kistesót vállalunk, akkor is, ha ő élvezi a gyerekközöséget és szeret odajárni és nekem a szívem fog megszakadni érte. És még sorolhatnám...
  De mindezek ellenére imádom a fiam és a mostani nehézségekkel és nyavalygásokkal teli életemet nem cserélném vissza semmi pénzért a régi "szabad" életemre. Ahogy valószínűleg a cikkíró sem ;-)

 • 2011.05.15 08:45:10badabum

  Ugyan ugyan......ezek mind felfújt dolgok, magának gyártja az ember lánya.
  Én ugyan nem paráztam semmin, javaslo ti se tegyétek.
  Az ember változik, változik a teste a pozíciói a vágyai stb.....gyerekkel vagy nélküle ez természetes dolog.

  Ja és még mielőtt rákérdezne vlki, 4 lányom van 11 évestől a 10 hónaposig.

 • 2011.05.15 08:57:16badabum

  Sheryl Holmes, mán bocs de azt ki mondta neked hogy az aranyér természetes jelenség szülés után.
  3 terhességből négy gyereket szültem de még 1 fél aranyerem sincs.

 • 2011.05.15 13:11:41may flovers

  A parommal mi most allunk gyerekvallas elott es orulok, hogy a cikkiro megosztotta a tapasztalatait. Nem gondolnam, hogy aki komolyan szeretne gyereket azt elriasztjak a fent leirtak.
  Nekem szemely szerint tetszik a stilusa!

  Nem baj az, ha tudjuk mire is lehet szamitani. Nem er felkeszuletlenul es talan nem is elem meg peldaul: a hajhullast komoly tragediakent, hiszen tobben is emlitettek a kommentelok kozul, hogy gyakori jelenseg ez szules utan.

  Elgondolkodtato es lehangolo nehany kommentelo kirohanasa es lekezelo stilusa a holgy ellen!

 • 2011.05.15 13:45:46idonno

  A cikkírónak annyit szeretnék mondani, hogy a lábméret változhat... visszafelé mármint. Én is odaadtam minden cipőmet, de úgy kb 2 évvel a második szülésem után érthetetlen módon mégis visszament a lábam (nekem 39-ről 40-esre nőtt, most 39,5-es, de a régi cipőimből jópár jó lenne már rám, csak már nincsenek meg...). Lehet, hogy a húga majd visszaadja őket...

  Nekem tetszett a cikk, szerintem ezen a legtöbb első gyerekes friss anyuka átmegy. De ez szerencsére átalakul és egészen más lesz kv 1 év múlva is már.

 • 2011.05.15 18:08:15Jud.

  Nincs gyerekem, de ennél komolyabb problémák miatt: A munkahelyemre nem vennének vissza, sajnos ilyen a szerződésem, a szakmámban pedig nem tudnék elhelyezkedni.Már most megfojtanának az állásomért, ha azt nem büntetnék. Szóval a munkanélküliség és pénztelenség várna rám. Sajnos ilyen a magyar valóság.Inkább dolgozok egy viszonylag közepes bérért.

 • 2011.05.15 22:36:18akkorisajuditvoltam

  Tündérborsó, boldog szülinapot nektek!!!
  és ps: imádom a gyerekeimet. de attól még utálhatom, ha hullik a hajam:))

 • 2011.05.16 11:27:48plasztikcsirke

  tmkz k,uk,


  "
  Hiába erőlködsz, a mocsok kis génjeid a magyarságoddal együtt el fognak tűnni mint a dinoszauruszok. :D Gondolod nem pont ilyen primitíven érvelt volna egy gondolkozó dinó? Élni kell, élni kell, ez a lényeg mert erre vagy programozva. Igazad van, hogy ez a "helyes" program, azon viszont érdemes elgondolkodni hová vezetett ez az elmúlt 3,5 milliárd évben? Létrejöttek bonyolultabb élőlények, erőlködtek, átalakultak, többségük már rég kihalt. Kihalt az a 4-5 emberi faj is aki még röviddel ezelőtt élt, kihalt a neander-völgyi pedig még 30 ezer éve is élt.


  Ki fog halni a kis görcs is akit legyártasz, a te génjeidből sem marad semmi legkésőbb ha felrobban a nap vagy ha jön a big bang után a nagy reccs :D

  Ha istent nem számítjuk aki az első dinópárt teremtette (LOL) akkor te egy értelem nélküli, programozásának megkérdőjelezésére képtelen selejt vagy, egy biorobot. Egy szinten a dinóval, bélféreggel és a colival. Nem leszel nyertes oldalon, mert az életben nincs nyertes oldal. Az élet megszületik a bolygón és kihal. Nincs a világegyetemből hová menni ahol ezt megúszhatod. Nincs jövő."


  Hát ez mekkora:)) Ezt a hozzászólásodat elmentettem:) Na, mégiscsak megérte feljönni ide!

 • 2011.05.16 15:23:02Avenarius professzor

  Szerintem meg nagyon találó és vicces az összeállítás. Nyilván ettől még boldogok vagyunk, hogy egészséges gyerekünk van és harcolunk a leharcoltság ellen, de attól még ezek a jelenségek léteznek, és jó, hogy beszélünk róluk.

  Az meg ráadásul eszembe sem jutott, hogy az én sötétszőke hajam is esetleg a szüléstől lett barna.

 • 2011.05.16 15:32:28Avenarius professzor

  Ennyi humortalan seggfej kommentelőt egyrakáson meg már régen láttam, mint a thread elején :(

  Kedves Poronty, bizony tessék most már abbahagyni a nemzetrontást a nem száz százalékig rózsaszín, anyaságról szóló cikkeitekkel! És ne merjétek női hobbinak nevezni a vásárlást, mert ezzel lealacsonyítjátok a nemünket! Felháborító! Éljen a nacionalista píszí - csak aztán ki olvassa el a cikkeket?

  Hülye magyarok, megérdemlünk mindent :(

 • 2011.05.16 15:49:08vajkala

  Én speciel jót szórakoztam a cikken. És már most elkezdtem azon gondolkodni, hány 37-es lábú barátnőm van, akinek odaadhatom a cipőimet novemberben.

  Azoknak a kedves és intelligens kommentelőknek, akik az anyaság szent intézményét egy élethosziglani bacchanáliaként, nemzeti és szent kötelességként, vagy csak szimplán egy elbagatellizálható tevékenységként fogják fel, még nem esett le, hogy mindennek van egy sötét oldala is. Örüljetek, hogy nem a szülés után minden testnyílásunkből hetekig áradó váladékokról, a gyerek minden testnyílásából évekig áradó váladékokról, a pénzügyi kiszolgáltatottságról, vagy a gyerekneveléssel járó állandó szorongásokról kaptunk részletes beszámolót, hiszen olyat bárhol olvashatunk. Itt olyan témákról (is) volt szó, amik akkor is felmerülnek az újdonat anyukákban, ha arról nem beszélnek. Most valaki be merte vállalni, hogy igenis veszteségként éli meg a cipőinek az elvesztését. Gyanítom, épp annyira ki is neveti magát a következő pillanatban, amikor a gyerekére néz. Ugyanis nem megbánta, hogy anya lett, csak bizonyos áldozatokat is meghozott. Ez a cikk pedig a kicsi áldozatokról szólt.

 • 2011.09.22 11:31:07hunvamp

  Nem értem, miért támadták le sokan a cikkírót, amikor már a bevezetőben is olvasható, hogy ezek azok a problémák, amikről senki nem beszélt előzőleg. Nem azt mondja, hogy csak és kizárólag ezek a dolgok következtek a gyerekszülésből, hanem hogy ezek a negatívumok (értelemszerűen van egy rakás pozitívum). Igenis, nekem is hullott a hajam ész nélkül, a hajszínem jóval sötétebb lett, libidócsökkenés, a melleim lógnak, a köldököm... Szóval van néhány ismerős dolog a felsoroltak közül.
  A gyerekvállalás pozitívumairól meg nagyon könnyen lehet cikkeket találni.
  2 gyerek, 4 és 1,5 évesek.

 • 2011.09.25 19:38:38mekeke

  Welcome to the real life.

 • 2011.09.26 13:13:43biciklizik az egér

  miért baj ha vki magára köti a gyermekét? RAMBO?

 • 2011.09.26 16:36:52Pannon Puma

  Én csak annyit kérdeznék azoktól, akik szerint ilyen cikkeket nem kellene írni: szerintetek jobb, ha nem tud róla, akivel majd ez megtörténik?

  Mert aki szerint igen, keressen egy homokos részt, ha még nincs benne a feje, és csapja bele hamarjában. Jó érzés, amikor a begyulladt féregnyúlványt kiveszik, utána hávájdídzsé, de azért elmondják, hogy mit lehet enni, kakit várni stb. Hülye hasonlat, de aki érti, az érti.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta