Kútvölgyi: katasztrofális körülmények voltak

A budapesti Kútvölgyi sokak kedvence volt, míg nem privatizálták. Azóta (tekintve, hogy egy szülés 400.000 Ft-ba kerül) jóval kevesebb az itt szülő nő, bár ahogy azt a legutóbbi kórházfigyelőben Dóra leírta, a szolgáltatások minősége is jelentősen javult.

Ugyanakkor Patty, aki kórházfigyelőjével még egyik nyertesünkké is vált, nem túl jó élményekkel távozott a szülés után. Sőt. A Kútvölgyi kórház szülészetének figyelője következik.

(Oszd meg velünk élményeidet, küldd be szülésed történetét a Porontyra, ha pedig kedved van, írj kórházfigyelőt, hogy segíts a kórházat kereső kismamáknak! Várjuk leveled a poronty@divany.hu címre.)

A kórház neve

Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb (ez volt az intézmény neve a szülésem idején, 2010. júliusától azonban a Szülészet-nőgyógyászati osztály Maternity Klinika néven magánklinika lett).

Mikor szültél itt?

2010.

Általános tapasztalat

A körülmények katasztrofálisak voltak, mert még a társadalombiztosítás által finanszírozott üzemmódban történt az osztály átalakítása magánklinikává – értsd: akkor alakították ki építőmunkások a szobákat. A betegeket, szülőnőket összezsúfolták régi szülőszobákba, a régi műtőbe, ezekben alakítottak ki kórtermeket. A nővérgárda nem segítőkész, sőt undok és felkészületlen.

Terhesgondozás

A társadalombiztosítás terhére kívántam ott szülni, a magánklinikává alakulás előttre voltam kiírva. Márciustól mégis szórólapokat tettek ki, hogy pénzt (10-15 ezer Ft-ot) kérnek az ambuláns vizsgálatokért, pl. ctg-ért, holott a Maternity Klinika csak július 1-jén indult el. (Úgy látszik, kellett a pénz az indulás előtt. Az egyik orvos viszont a fülem hallatára mondta telefonon egy betegének/várandósának, hogy ha a Maternity ambulanciáján csináltatja az UH-t, akkor mondjuk 15 ezret fizet, míg ha nála a magánrendelésén, csak 10 ezret, "hát döntse el maga, hölgyem...." – tette hozzá.)

Pontozás: 1/10

Szülőszoba

Már nem ezek a körülmények állnak fenn, de azért leírom, hogy a szülőszoba a tb-s rendszerben rendben volt, volt labda, engedtek sétálni, amikor akartam, a zuhany tiszta volt, a helyiség napos. Másfél-két órát maradhattam a szülés után. A csecsemőt máshol fürdették s mérték.

Pontozás: 8/10

Gyermekágy

Szülés után azt mondta a csecsemős, hogy "azt hittem, már sosem jön ki" – ugyanis nálam elhúzódott a kitolás, neki meg lejárt a műszakja, s ez volt a kommentje.

Volt rooming-in, de nem lehetőségként, hanem elvárás, hogy nálad legyen a baba – első éjjel szemrehányások közepette vigyáztak a csecsemősök a gyermekemre.

A látogatókat csak egy olyan hallban fogadhattuk, ahol raklapokkal, gépekkel járkáltak át a munkások, akik a nyilvánvalóan hotelszoba minőségű magánklinikai kórtermeket építették. Malteros volt minden ebben az előtérben, vastagon állt a por, nagyon huzatos volt és itt-ott építési törmelék éktelenkedett. Aki az újszülöttjét meg akarta mutatni a családnak, a WC-folyosóra húzódott be, hogy ne érje huzat a kicsit. Tehát a látogatókat 5-10 perc után elzavartam, mert nem akartam a kicsit huzatnak kitenni.

Az étkeztetés rendben volt, pontosan hozták és finom volt.

Nem volt alapítványi szoba

A látogatók egyáltalán nem jöhettek be a kórtermek folyosójára sem, az anyukák egyedül cipelték ki a csomagjaikat. Három nővér szépen végignézte tereferélés közben, ahogy elbocsátás után háromszor fordulok, hogy kivigyem a csomagjaimat az előtérbe a családtagjaimhoz, akik addig a bébire vigyáztak.

A nővérek egész idő alatt kritikán aluli módon viselkedtek, azt éreztették, hogy én, a szülő nő csak egy problémát okozó rákos daganat vagyok az osztály terhére. Az egyik nőt nem kísérte ki szülés után a nővér a mosdóba, eszméletét vesztette a folyosón, hatalmasatt esett, őt át is vitték más klinikára a sérülései miatt.

Az adminisztrátor épp le nem hányt, amikor az anyakönyvezést végezte, pedig hivatali időben mentem.

A dietetikus és a gyermekorvos kivételt képezett – ők nagyon kedvesek, segítőkészek voltak.

Miért írom le mindezt, ha már magánkézben van az osztály? Mert a szakmai csapat ugyanaz maradt az utolsó nővérig bezárólag, állítólag az akkori osztályvezető az egyik tulajdonos.

Pontozás: 1/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról

Kritikán aluli összességében, ahogy ott az emberrel bántak.

Ajánlod más anyáknak?

Nem.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek