SZÜLŐSÉG

Kútvölgyi: katasztrofális körülmények voltak

2011. május 12., csütörtök 08:46 |

A budapesti Kútvölgyi sokak kedvence volt, míg nem privatizálták. Azóta (tekintve, hogy egy szülés 400.000 Ft-ba kerül) jóval kevesebb az itt szülő nő, bár ahogy azt a legutóbbi kórházfigyelőben Dóra leírta, a szolgáltatások minősége is jelentősen javult.

Ugyanakkor Patty, aki kórházfigyelőjével még egyik nyertesünkké is vált, nem túl jó élményekkel távozott a szülés után. Sőt. A Kútvölgyi kórház szülészetének figyelője következik.

(Oszd meg velünk élményeidet, küldd be szülésed történetét a Porontyra, ha pedig kedved van, írj kórházfigyelőt, hogy segíts a kórházat kereső kismamáknak! Várjuk leveled a poronty@divany.hu címre.)

A kórház neve

Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb (ez volt az intézmény neve a szülésem idején, 2010. júliusától azonban a Szülészet-nőgyógyászati osztály Maternity Klinika néven magánklinika lett).

Mikor szültél itt?

2010.

Általános tapasztalat

A körülmények katasztrofálisak voltak, mert még a társadalombiztosítás által finanszírozott üzemmódban történt az osztály átalakítása magánklinikává – értsd: akkor alakították ki építőmunkások a szobákat. A betegeket, szülőnőket összezsúfolták régi szülőszobákba, a régi műtőbe, ezekben alakítottak ki kórtermeket. A nővérgárda nem segítőkész, sőt undok és felkészületlen.

Terhesgondozás

A társadalombiztosítás terhére kívántam ott szülni, a magánklinikává alakulás előttre voltam kiírva. Márciustól mégis szórólapokat tettek ki, hogy pénzt (10-15 ezer Ft-ot) kérnek az ambuláns vizsgálatokért, pl. ctg-ért, holott a Maternity Klinika csak július 1-jén indult el. (Úgy látszik, kellett a pénz az indulás előtt. Az egyik orvos viszont a fülem hallatára mondta telefonon egy betegének/várandósának, hogy ha a Maternity ambulanciáján csináltatja az UH-t, akkor mondjuk 15 ezret fizet, míg ha nála a magánrendelésén, csak 10 ezret, "hát döntse el maga, hölgyem...." – tette hozzá.)

Pontozás: 1/10

Szülőszoba

Már nem ezek a körülmények állnak fenn, de azért leírom, hogy a szülőszoba a tb-s rendszerben rendben volt, volt labda, engedtek sétálni, amikor akartam, a zuhany tiszta volt, a helyiség napos. Másfél-két órát maradhattam a szülés után. A csecsemőt máshol fürdették s mérték.

Pontozás: 8/10

Gyermekágy

Szülés után azt mondta a csecsemős, hogy "azt hittem, már sosem jön ki" – ugyanis nálam elhúzódott a kitolás, neki meg lejárt a műszakja, s ez volt a kommentje.

Volt rooming-in, de nem lehetőségként, hanem elvárás, hogy nálad legyen a baba – első éjjel szemrehányások közepette vigyáztak a csecsemősök a gyermekemre.

A látogatókat csak egy olyan hallban fogadhattuk, ahol raklapokkal, gépekkel járkáltak át a munkások, akik a nyilvánvalóan hotelszoba minőségű magánklinikai kórtermeket építették. Malteros volt minden ebben az előtérben, vastagon állt a por, nagyon huzatos volt és itt-ott építési törmelék éktelenkedett. Aki az újszülöttjét meg akarta mutatni a családnak, a WC-folyosóra húzódott be, hogy ne érje huzat a kicsit. Tehát a látogatókat 5-10 perc után elzavartam, mert nem akartam a kicsit huzatnak kitenni.

Az étkeztetés rendben volt, pontosan hozták és finom volt.

Nem volt alapítványi szoba

A látogatók egyáltalán nem jöhettek be a kórtermek folyosójára sem, az anyukák egyedül cipelték ki a csomagjaikat. Három nővér szépen végignézte tereferélés közben, ahogy elbocsátás után háromszor fordulok, hogy kivigyem a csomagjaimat az előtérbe a családtagjaimhoz, akik addig a bébire vigyáztak.

A nővérek egész idő alatt kritikán aluli módon viselkedtek, azt éreztették, hogy én, a szülő nő csak egy problémát okozó rákos daganat vagyok az osztály terhére. Az egyik nőt nem kísérte ki szülés után a nővér a mosdóba, eszméletét vesztette a folyosón, hatalmasatt esett, őt át is vitték más klinikára a sérülései miatt.

Az adminisztrátor épp le nem hányt, amikor az anyakönyvezést végezte, pedig hivatali időben mentem.

A dietetikus és a gyermekorvos kivételt képezett – ők nagyon kedvesek, segítőkészek voltak.

Miért írom le mindezt, ha már magánkézben van az osztály? Mert a szakmai csapat ugyanaz maradt az utolsó nővérig bezárólag, állítólag az akkori osztályvezető az egyik tulajdonos.

Pontozás: 1/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról

Kritikán aluli összességében, ahogy ott az emberrel bántak.

Ajánlod más anyáknak?

Nem.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.12 14:10:08Ylang

  Én 2008-ban szültem ott. Akkor nőgyógyászati és terhespatológiai osztály már nem volt, de szülni még lehetett. Tény, hogy akkor még nem kellett kerülgetni a malterosvödröket (még nem volt szó a magánosításról), de teljesen elégedett voltam mind az orvossal, mind a szülésznővel, mind a csecsemősökkel. Akkoriban nyoma sem volt a fent leírt hozzáállásnak, mindenki kedves és segítőkész volt, a legalapabb csecsemőgondozási dolgokat is szívesen megmutatták, és még hozzá is tették, hogy "nehogy már szabadkozz, senki nem úgy születik, hogy tudja". Az ottani egyik csecsemős nővérnek (ma már szoptatási tanácsadó) köszönhetem, hogy nagyon sokáig tudtam szoptatni a kisfiamat, máig hálás vagyok neki. Epidurált is kérhettem, igaz, előzetesen meg kellett beszélni.
  Egyébként amennyire tudom, a magánosítás óta az orvosok többsége és a szülésznők egy része már elment onnan, más kórházakban dolgoznak.

 • 2011.05.13 14:19:23Szilva78

  Szerencsére én is kellemes élményekkel távoztam a kútvölgyiből. Igaz én még 2006-ban szültem ott a lányomat. A nővérek kedvesek és segítőkészek voltak. Rokonok az előtérben várakozhattak, de az apukák látogatási időben bejöhettek a folyosóra babázni,és persze haza menetelkor csomagokat kivinni. Sajnos pont beleestél az átalakítási munkálatokba, és én is úgy hallottam, hogy sok nővér, szülésznő és orvos otthagyta a kórházat a privatizáció miatt.

 • 2011.05.13 14:33:28sportos

  én már a Maternity-n voltam. Lehet, hogy drága, de szuper volt. Mindenki kedves, segítőlkész, kultúrált, tiszta. Meleg szívvel tudom ajánlani mindenkinek.

 • 2011.05.13 22:15:56még nickem sincs

  én 2010. márciusában szültem ott (terhesgondozásra máshova jártam). csak az utolsó néhány CTG zajlott a Maternity rendelőjében, de mindig legalább fél órát elcsúsztak az időpontokkal. a szülés az akkori ideiglenesnek mondott szülőszobában volt, ahol ugyan nem volt zuhanyzó csak labda, de ez nem zavart mert mozdulni se tudtam a "rövid de velős" vajúdás alatt. az orvosom és a szülésznőm mindent megtettek értünk, nagyon szép élmény volt a születés, és ez szerencsére feledtetni tudja az utána következő horror két napot a gyermekágyon. kelletlen csecsemős nővérek ("döntse már el mit akar, aludni vagy szoptatni"), egész nap orvosi szobában segget növesztő gyerekágyasok (két nap alatt egyszer sem kérdezték meg, hogy vagyok), két napig fent hagyott véres ágynemű, huzatos folyosó, a babákra csak akkor vigyáztak, ha már nagyon muszáj volt. négyágyas, zsúfolt szobák, feszült anyák. rokonok nem jöhettek be segíteni, a folyosó ajtaján túl csak a férjem jöhetett, ő is csak 10 percre. babákat nem lehetett kivinni. mintha soha nem hallottak volna róla, mit él át egy nő a szülés utáni pár napban. még soha nem éreztem magam olyan elhagyatottnak és kétségbeesettnek. azon a hétvégén volt a tavaszi óraátállítás, sokat elmond, hogy a szobatársaimmal örültünk, h azzal az egy órával is kevesebbet kellett maradnunk. két és fél nap után hazakönyörögtem magam, gyerek másnapra besárgult, de nem mentünk vissza.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta