SZÜLŐSÉG

Riasztó tények: az arckrémed és mosószereid megbetegíthetnek

2011. május 10., kedd 18:33

Minden terhes nő veszélyes, potenciálisan mérgező, vegyi anyagok hatásának van kitéve, ami befolyással lehet a születendő gyermekre - ez a megdöbbentő tanulsága az Egyesült Államokban készült, a maga nemében új tanulmányból, ami 163 különböző vegyi anyag hatását vizsgálta 268 nő szervezetében. Rossz hírek a háztartási anyagokról.

A kísérletből kiderült, hogy a kérdéses, veszélyes anyagok nem mindegyike volt megtalálható a vizsgált terhes nők szervezetében, ami optimizmusra ad okot, hiszen eszerint az egyes veszélyforrások némely esetben, odafigyeléssel teljes mértékben elkerülhetőek. Azonban minden nő az ún. vegyi anyag „koktél” hatásának van kitéve.

Az autizmus, és a gyerekkori rák okát az anyaméhben keresik

A fürdőszoba kémiai aknamező

Korábban beszámoltunk Annie Leonard aktivista filmjéről, aki bemutatta, hogy rúzsa, napolaja, saját és gyermeke samponja tartalmaz rákkeltő anyagot. Sérült spermák, asztma és tanulási nehézség, ezek mindennapos használati cikkeink következményei. Sajnos kiderült, hogy az anyatej is nagy veszélyben van. Íme a lista.

A különböző, egyenként is veszélyes anyagok, együttesen még veszélyesebb vegyületeket alkothatnak, melyek egészségkárosítóak. Az autizmus, elhízás és gyermekkori rákos megbetegedések arányának növekedése miatt a kutatók az anyaméhben keresik a veszély forrását. Már régebben bizonyítást nyert az a megállapítás, hogy a vegyi anyagok a méhlepényen is átjutnak. Igaz, az alacsony mennyiségben jelenlévő szennyező anyagoknak a fejlődő magzatra gyakorolt konkrét, pontos hatása még nem ismert.

A tanulmány a terhes nők szervezetében megtalálható vegyi anyagok főleg mennyiségi vizsgálatára volt kiélezve. A kísérletben résztvevők közül majdnem minden nő fertőzött volt az alábbiakban felsorolt számos olyan vegyi anyaggal, melyek közismerten gyanúsítottak abban, hogy komoly egészségügyi problémák kialakulásának kockázatához járulnak hozzá:

PCB (poliklórozott bifenilek)

Széles körben használtak, tűzálló anyagok impregnálására, hűtő olajként, illetve kondenzátorokba, transzformátorokba töltött olajként. Fokozatosan tiltották be használatukat az 1970-es években. Széleskörű elterjedtsége miatt azonban lassan vonult ki a használatból, illetve a környezetben a mai napig megtalálható ún. diffúz szennyezésként például folyók vizében.

Neurotoxikus hatású, tehát az idegrendszeren fejti ki mérgező hatását. Ezen kívül mutagén, ami annyit jelent, hogy a genetikai állományban mutációkat okoz, ami rákos megbetegedések kialakulásához vezethet. Sajnálatos módon ezek az anyagok jól bioakkumulálódnak, azaz az anyag mennyisége fokozatosan felgyülemlik a szervezetben.  A környezetből a táplálékláncon keresztül a láncban feljebb álló élőlények (ragadozók) szervezetében található meg a legnagyobb mennyiségben, mint például a halakban. A halakat táplálékként fogyasztva, a bennük akkumulálódott mérgező anyagok hatványozott mennyiségben jutnak az emberhez, így jelentve potenciális veszélyt az egészségre.

Növényvédő szerek

Használatuk főleg az '50-es, '60-as, '70-es években terjedt el. Európában és világszerte sokukat már régen betiltottak. Egyik hírhedt képviselőjük a DDT, amit leginkább rovarirtásra alkalmaztak. Jelenlétük sajnos a mai napig kimutatható az élelmiszerekben, főleg húsokban és halakban. Hatásuk főleg a nemző korú felnőtteknél mutatkozik meg fogamzási nehézségekben.

A perfluor-karbonok (PFC) családja

Főleg élelmiszerek csomagolóanyagaiban fordulnak elő, tapadásmentes edényeknél, vízálló csomagolóanyagokban, illetve textilekben és rovarirtó szerekben. Daganatkeltő hatásuk ismert, emellett fejlődési rendellenességet okozhatnak. A tudósok megfigyelték, hogy ezen anyagok megnövekedett szintje a vérben gyermekeknél magasabb koleszterin szinttel jár együtt. A pontos ok-okozati összefüggések egyelőre ismeretlenek, de figyelmeztetnek az esetleges veszélyre. A PFC család egyik ismert vegyülete a perfluoro-oktán sav (PFOA), amit felületaktív anyagként használnak a teflon gyártásához, melyet konyhai edényeink is tartalmaznak, illetve a perfluoro-oktán szulfonát (PFOS).

A biszfenol A (BPA)

Kemény műanyagokban, cumisüvegekben, konzervek, üdítős italok belső burkolatában található, műanyagadalék anyag. Ausztrália, Dánia és az USA néhány állama egy ideje már korlátozza használatát. Kanada 2008 óta nem engedélyezi felhasználását a cumisüvegek előállításához, és mára teljes mértékben betiltották, veszélyes, mérgező anyagnak minősítették. Hatása főleg idegrendszeri illetve hormonális. Elősegítheti az idő előtti, korai nemi érést illetve a mellrák kialakulását. (A BPA-ról hamarosan bővebben is írunk majd!)

A fenolok

Mint a közismert triklozán, amit tartósítószerként használ a kozmetikai ipar, antibakteriális hatása miatt szinte minden hétköznapi, kézfertőtlenítésre szolgáló szerben megtalálható. Használata nem csak környezet- és egészségkárosító, de elősegíti az egyre rezisztensebb, azaz ellenállóbb baktériumok kialakulását. Fogkrémekben, szappanokban is megtalálható. A folyók vizébe kerülve az UV-sugárzás hatására alakul veszélyes, rákkeltő dioxinná. Ezen kívül pedig hatással van a hormonrendszerre. Lebomlása lassú, nehézkes folyamat. Környezetkárosító hatása miatt az Európai Unió már évekkel ezelőtt a környezetszennyező kategóriába sorolta.

Polibrominált difenil-éterek (PBDE)

Főleg tűzálló anyagok, textilek előállításához használt vegyületek, melyeket a '70-es évek végén az Egyesült Államok betiltott. Hatásuk nagyban hasonlít a PCB-hez. A terhesség alatt az agy fejlődésének kritikus szakaszában illetve a korai gyermekkorban okozhat károkat. Mióta használatát betiltották, számos tanulmány dokumentálta, hogy állandó hatással van az idegrendszerre még akkor is, ha a gyermek alacsony koncentrációnak van kitéve.

Ftalátok

Illatanyagokban, műanyagokban, a PVC-padlóban, mosószerekben, illetve sok egyéb használati tárgyban előfordulnak. Kiválasztódnak az anyatejjel, a terhesség alatt pedig veszélyeztetik a magzatot. Fiúgyermekekben alacsony nemi hormonszint kialakulását okozhatják ezek a vegyületek, így a ftalátot tartalmazó gyermekjátékokat betiltották Magyarországon is. Nők esetében a mellrák kialakulásának kockázatát növelik.

A policiklusos aromás hidrokarbon savak (PAH vegyületek)

Leginkább a talajban, üledékekben és olajos anyagokban fordulnak elő, emellett a feldolgozott fosszilis tüzelőanyagokban és a kátrányban is megtalálhatóak.

A fentiekben említett káros, vegyi anyagok mindegyike kimutatható volt a kísérlet során a terhes nők szervezetében, habár alacsonyabb koncentrációban, mint a nem várandós nőkében. Ennek oka a várandós nők egészségtudatosabb életmódja is lehet. Azonban a mérgező anyagok jelenléte, felhalmozódása tény, mint ahogyan az is, hogy a méhlepényen keresztül a veszélyes anyagok a magzathoz is eljutnak, amik komoly egészségügyi kockázatot jelentenek a születendő gyermek számára. Természetesen tudatában kell lennünk annak a ténynek is, hogy a környezeti tényezők mellett, a genetikai faktorok is szerepet játszanak egyes, pl. daganatos betegségek kialakulásában.

(Folytatjuk!)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.10 20:04:27magyar bucó

  "Minden terhes nő veszélyes"

  Sejtettem, de ezt még nem láttam így leírva. :)

 • 2011.05.10 20:28:10tündérborsó

  mocsok, mérgező világban élünk. azon csodálkozom, hogy még élünk egyáltalán

 • 2011.05.10 20:47:20Nyuszipók

  Hm...érdekes cikk volt köszi:)

 • 2011.05.10 21:16:51Bambano

  Na jóreggelt.
  Ha még nem tudnád: a fogkrém is veszélyes lehet, némelyikben olyan anyagok vannak, amik allergiát okozhatnak.

 • 2011.05.10 21:26:09min

  A kedves cikkíró, hogy a fenébe van még életben?
  Ez is amolyan life magazinos marhaság. Divat lett a "minden mérgező" teória amire jó marketingel óriási üzletet lehet építeni a "tiszta" anyagokkal. A buta nép meg mosolyogva fizet...Ez amolyan life magazinos cikk volt.

 • 2011.05.10 21:46:12hopp-hopp

  mindenki életben van - ez nem kérdés - ettől függetlenül naponta mérgezzük magunkat önként és dalolva - úgy hogy hajt a fogyasztási vágy és a hiúságunk.

  kozmetikumok, tisztítószerek, mű-kaják, vény-nélküli gyógyszerek, kínai játékok, ... stb. - evvel nap mint nap találkozol(megeszed, magadra kened), magad választod ki, veszed meg - mert azt hiszed, hogy szükséged van rá.

  a levegőt amit beszívsz nem válogathatod meg, a vizet sem amit megiszol, (minden módszer amivel tiszta vizet próbálunk gyártani, szemfényvesztés - ha megvizsgálod jobban és behatóbban.) - kapálózhatsz a környezetszennyezés ellen - minden amit teszel, kis csészényi víz egy tomboló tűzvész megfékezésére.

  jó tudni, hogy sokan vakon élik le az életüket, és elintézik egy vállrándítással - hogy ugyan, ez csak divat, meg hogy pánikkeltés, meg üres blabla.
  ám legyen. csak ha ezt mondod akkor elfelejted azt, hogy anno a DDT sem volt káros anyagnak minősítve, és fogalmuk sem volt a hosszútávú hatásairól, hasonlóképpen a kozmetikumok megannyi összetevője is bevizsgálatlan, és még sorolhatnám a végtelenségig - mi az ami felett, kézlegyintéssel döntenek, nem számít, hogy vannak mellékhatásai - MEHET!

  hülyén hat a hasonlat de teljesen olyan a helyzet, mint egy gyerekkori képregényben - ahol batman próbálja megmenteni a város joker kozmetikumaitól, amik kombináltan hatnak : egyedül nem mérgez - együtt viszont csak nevetsz és nevetsz - majd lefordulsz a székről halottan egy széles vigyorral az arcodon.

  hát szomorú - de ez vár ránk is - talán nem ennyire brutálisan összehangolva.

  olvass - járj nyitott szemmel - és élj okosan.

 • 2011.05.10 23:18:23nyunyóka

  hopp-hopp: nálad a pont :)

 • 2011.05.11 08:11:47Alpha Decay

  Valami forrás erről a híres tanulmányról? Ha többet mondana róla, minthogy "legújabb Egyesült Államokbeli" akkor talán komolyabban is lehetne venni ezt a cikket.
  Igen persze járj nyitott szemmel és olvass, de ne ilyen szinvonalú cikkeket.

 • 2011.05.11 08:56:22teddysnow

  Nesze semmit beszélsz fogd meg jól. Ez a méreg erre káros, az a méreg arra káros. ÉS miben vannak? Konkrétan melyik arckrémet és mosószer betegít meg? (hogy a címnél maradjunk) Mert ma már a levegő is tartalmaz mérgező anyagokat.

 • 2011.05.11 10:37:33bejo

  A biszfenol A-t cumisüvegekben fokozott elővigyázatosságból már az EU-ban is tiltják (átmenetileg): a BPA-t tartalmazó polikarbonát cumisüvegek gyártását 2011. márciustól, forgalmazását jövő hónaptól. Alternatívaként a polipropilénból készült termékeket ajánlják (amiből egyébként sokkal több minden kioldódik az élelmiszerekbe, de ezt a jelenséget különböző határértékekkel szabályozzák). A másik lehetséges anyag a poliéterszulfon, aminek a hatásait még kevésbé ismerik, mint a BPA-ét. Szóba jöhet még az üvegből készült cumisüveg. Mondja a BfR (Német Kockázatelemző Intézet).
  Az aktuális para Ny-Eu-ban a dioxin...

 • 2011.05.11 10:46:48narancshéj

  ..

 • 2011.05.11 10:47:30narancshéj

  Eltűnt a kommentem..mindegy

 • 2011.05.11 11:59:45narancshéj

  hopp-hopp
  Hmm, ja teljesen igazad van.
  Ebben a fogyasztói társadalomban, amiben élünk, a gépezet által gerjesztett igényeket mindenki kapálózva igyekszik kielégíteni. Hehe, én nem.

  Sokan próbálunk ugyan egészségesen élni, ki így, ki pedig úgy, aztán vagy sikerül a széken maradni, vagy nem.

  A gyógyszeripar tálcán kínálja a megoldást orvos nélkül, vény nélkül. Saját megad orvosa lehetsz.
  Szuper! A leggyakoribbak: emésztőrendszer, allergia, gombás fertőzés. Nem véletlen!

  A készkajákról meg csak annyit hogy ha nem kéne, nem volna! Az igényekhez igazodva készült a fogyasztóknak. Mi kértük! Gyorsan, egyszerűen, finomat!
  Megvesszük, megesszük. Ha nem vennénk, talán nem volna. Ezen is érdemes elgondolkozni.

  Ugyanígy megvesszük a sok kencét, vegyszert is, főképp a nők!
  Tökéletes tisztaság kell otthon, hogy a gyerek biztonságba legyen, ne legyen kórokozó a közelben, tehát használjunk Domestos-t, inkább azt nyalja fel a padlóról.

 • 2011.05.11 13:15:01Ngelina

  És is a konkrétumokat hiányolom a cikkből...ha nincsenek, akkor mi a fenének kell a témáról cikket megjelentetni? elég lett volna, ha csak a cím marad: "A vegyszerek veszélyesek" ... az is mondott volna annyit, mint ez a "cikk".

  Például, egy sort sem lett volna érdemes leírni a "Polibrominált difenil-éterekről (PBDE)", mert arra vonatkozóan nincs infó, hogy mit kell elkerülni.
  A parabének pedig nem is kerültek fel a listára, ahogy az alumínium sók sem (izzadásgátló deók), és azok a sampon-összetevők, amelyek tartós használata már bizonyítottan okozhat hajhullást, korpásodást, ilyeneket.
  Kedves cikkíró, valami ilyesmiért fizetik Önt az olvasók, nem a fenti blabláért.
  A samponos lista pl:

  A leggyakoribb összetevők amelyektől érdemes tartózkodni:
  - Sodium Lauryl Sulfate
  - Ammonium Lauryl Sulfate
  - Ammonium Laureth Sulfate
  - Ammonium Xylene Sulfonate
  - TEA Lauryl Sulfate
  - Sulfur (korpásodás elleni samponokban)
  - Selenium Sulfide (korpásodás elleni samponokban)

  Kevésbé gyakoriak:
  - Magnesium Sulfate
  - Sodium Thiosulfate
  - Sodium C14-16 Olefin Sulfonate
  - Alkyl Sodium Sulfate
  - Alkyl Benzene Sulfonate
  - TEA-Dodecylbenzene
  - Sodium C12-15 Alkyl Sulfate
  - Sodium Dodecyl Sulfonate

  Ha ezeket meglátod az "Ingredients" szó után, na akkor felesleges megvenned a terméket mert ártalmas.

 • 2011.05.11 14:38:09oliv08

  szinte lehetetlen ezeket kikerülni. Talán csak ha babaszappant használok mindenre...

 • 2011.05.11 16:26:47Spikk

  Nem lehetetlen, ha az ember képben van kicsit. Nem feltétlenül arra gondolok, hogy minden összetevőt ismerni kell és tudni mindenről, hogy mikből van.
  Azt kell tudni, hogy mi okozza azt, hogy bizonyos cégek simán belenyomják a tubusba a tudottan rákkeltő anyagokat. Elárulom: a jelenséget profitéhségnek hívják.
  Egy film ilyesmiről: "the story of cosmetics"
  A másik pedig arról, hogy hogy alakulhatott ki egy olyan cégforma, ami lehetővé teszi azt, hogy a cég tulajdonosai mentesüljenek a cég által okozott károk következményeitől, s csak a profitot kelljen "vállalniuk": "the corporation documentary full"
  Hirtelen egyikből sem találtam magyar nyelvűt.

 • 2011.05.11 16:44:02Gabó Kocka

  Forrás:[link]

 • 2011.05.11 18:05:26Pizsi16

  Sodium Lauryl Sulfate
  Ez mindegyik baba fürdetőben megtalálható, egyedül a Disney márkájú termékekben nincs . Külön ki is van emelve, hogy mi nincs benne.

 • 2011.05.11 21:24:10tündérborsó

  Sodium Lauryl Sulfate

  megnéztem, a nálunk fellelhető összes tusfürdőben és samponban van. márkától és ártól függetlenül. hehe
  na most akkor? igazából tök felesleges megvenni a drága cuccot, legalább spórolunk a temetésre :D

 • 2011.06.29 10:14:00phone

  Régóta Amway-t használok. Vegyszermentes, környezetbarát. Azelőtt allergiásak voltunk, mára elmúlt!

 • 2011.06.29 10:57:43Aile

  ..

 • 2011.06.29 10:58:24Aile

  hm nem teszi be amit irtam de kifogok rajta 2-be irom be akkor :)

 • 2011.06.29 11:00:06Aile

  Az igazság az , hogy a lustaságért fizetsz az egészségeddel.
  Minek a zacskós leves , a pékáru ,a mirelit félkész ételek és sütemények,a kóla és a többi üdítő,a konzervek,a tusfürdők,a krémek,a testápolók és még ezernyi rossz ? ...
  Mindent meg tudsz csinálni önmagad.
  Ezek a műkaják mind a gyógyszeripar remekeit szolgálja és készíti elő az utad a gyógyszerek felé.
  Fáj a gyomrod vagy a fejed ? allergiás vagy egy ételre ? semmi gond vedd be ezt meg azt és majd jobb lesz ...
  amitől ugyan hosszútávon 5-6 másik félét kell majd szedned és ez mindig csak rosszabb lesz de nem számít a lényeg , hogy most fáj , most ez kell.
  Egy szó mint száz , a kenyeret meg lehet sütni,az ételeket meg el lehet készíteni, a mosáshoz és fürdéshez régen elég volt "A" szappan amivel hajat is mostak és egészségesebbek voltak mint ma egy újszülött gyermek.
  Nincsenek tévképzeteim , nagyon jól látható , hogy az a szappan nem egyenlő a mostanival amiket kapni lehet mert ezek egyenlőek a tusfürdőkkel , tele vannak oda nem való anyagokkal amik láncreakcióban vannak a többi termékkel. (a szappan és a tusfürdő szárítja a bőröd, ezért kell testápoló, de azt arcra ne kend ezért kell arckrém is stb.. )

 • 2011.06.29 11:01:12Aile

  Az igazság az , hogy a lustaságért fizetsz az egészségeddel.
  Minek a zacskós leves , a pékáru ,a mirelit félkész ételek és sütemények,a kóla és a többi üdítő,a konzervek,a tusfürdők,a krémek,a testápolók és még ezernyi rossz ? ...
  Mindent meg tudsz csinálni önmagad.
  Ezek a műkaják mind a gyógyszeripar remekeit szolgálja és készíti elő az utad a gyógyszerek felé.
  Fáj a gyomrod vagy a fejed ? allergiás vagy egy ételre ? semmi gond vedd be ezt meg azt és majd jobb lesz ...

 • 2011.06.29 11:02:09Aile

  A kenyeret ha nézzük ,régen egy szelettől jóllaktál, most amiket kapni lehet(felfújt vizes valami amit kenyérnek csúfolnak) megeszel fél kilót és fél óra múlva éhes vagy megint,a zsemle ugyanez,amit rákensz annak köze nincs a vajhoz de tele van e vitaminnal , legalábbis ez van ráírva ezért rákened , és teszel rá valami "felvágottat" amit szerintem nem is kell elmondani mennyi minden van benne amit szerintem nem kell minősíteni mert mindenki ismeri.
  Sajnos hiába az egészséges életmód látszata , mert semmi nem a régi, így a gyümölcsök és a zöldségek sem , a "tömeggyártáshoz" érnek azok is , így vitamin nem sok van bennük és az ízük sem a régi.Sajnos a húsokkal ugyan ez a helyzet.
  Mivel egyre többen kezdenek rászokni az együnk egészségesen dolgokra ezért megjelentek a "táplálék kiegészítők"...szóval ördögi kör

 • 2011.06.29 11:06:19Aile

  na most 2x ment be az eleje , bocsánat , ha valaki tudja és erre jár szedje ki a középsőt légyszíves,köszönöm és mégegyszer bocsánat.

 • 2011.08.31 07:55:38Kánaán

  Ne egyétek a gyógyszereknek mondott mérgeket fölöslegesen! Csak a gyógyszermultiknak tesztek jót.
  Mai reklámok: megjött a havid? ne törődj azzal hogy a tested ilyenkor kíméletre szorul, vedd be a gyógyszerüket. Fáj a fejed? ne törődj az okokkal, vedd be a gyógyszerüket. Ég a gyomrod? ne törődj azzal hogy mit eszel és a lelki okokkal, vedd be a gyógyszerüket....
  Nem az egészségünket akarják, vegyük már észre!!!!! Egyik ilyen multi szlogenje: az egészség a legfontosabb! Heheheh

 • 2011.08.31 08:30:55csuni

  A Babydream-es fürdető-sampon cuccban pl. olyan anyagok vannak,amiket nem leltem a mérgezős listán.
  www.antalvali.com

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta