SZÜLŐSÉG

Gyereknek napszemüveg

2011. május 10., kedd 14:57

Sokáig úgy gondoltam, a gyereknek teljesen fölösleges napszemüveget venni. De most meginogtam: mi van, ha az én nemtörődömségem miatt romlik majd a gyerek szeme? És mitől jó egy napszemüveg?

Azt mindannyian tudjuk, hogy a napszemüveg (megfelelő szűrővel ellátva) megóvja a szemek épségét a káros sugárzástól. De ne felejtsünk el odafigyelni gyermekeink szemeinek épségére sem! Nem csak a gyerekek bőre, de szemük is sokkal érzékenyebb a miénknél. A vízben való pancsolás, ücsörgés, vagy a homokozóban való játék veszélyes is lehet a gyerekszemekre.

Mekkora a védelem?

Sajnos a napszemüveglencséről ránézésre nem lehet megállapítani, hogy milyen mértékben tud védelmet nyújtani – azazhogy hány százalékban szűri ki az UV sugarakat. Ugyanakkor az optikai szaküzletek általában rendelkeznek a megfelelő mérőműszerrel - írja a Webbeteg.hu szakértője.

A szakértők szerint csak olyan szemüveget érdemes vásárolni amelyik CE-bizonyítvánnyal rendelkezik (ez általában az üvegre van ráragasztva), és amelynek a szárában lévő UV400-as jelzés utal arra, hogy az UV sugarakat 400 nm-ig kiszűri. Ezt a jelzést csak megfelelő minőségű szemüvegek kaphatják meg. Ha nem látjuk a szemüvegen, kérdezzük az eladót, ha ő sem mond egyértelműt, kérjük a szemüveg dobozát.

A rossz minőség bajt okozhat!

A nem megfelelő minőségű lencse ugyanis nem segít, sőt kárt is okozhat! Szemüveg nélkül, természetes körülmények között  a szervezet a szembe jutó UV-sugárzással és a túlzott fénnyel szemben a szembogár beszűkítésével védekezik. Ezért bármilyen csábító is a trafikban kapható pálmafás rózsaszín gyerekszemüveg, ne tévelyedjünk el: gyerekünknek (imidzséről nem is szólva) komoly károkat okozhatunk a silány minőségű napszemüveggel.

A nem megfelelő szűrőképességű lencse mellett ráadásul sokkal több sugárzásnak, oxidatív stressznek lesz kitéve a szem – ezáltal jobban károsodhat (főleg a szemlencse és az ideghártya).

Mire figyeljünk?

– a minőségre: a szemüveg szárán legyen feltüntetve az UV400 jelzés, üvegén (vagy másutt) a CE-matrica. A legjobb, ha szakboltban vásárolunk, még akkor is, ha itt esetleg valamivel magasabb az ár. Ne feledjük: hosszú távú befektetést őrzünk!

– a kényelemre: a szemüveg legyen könnyű, kényelmes és illeszkedjen jól a fejre. A nem kellően zárt keret oldalán besütő fény szintén zavarhatja a kicsiket.

– a rögzítésre: fontos, hogy a szemüveg stabilan, biztonságosan megüljön a gyerek fején. Mozgékonyabb gyerek esetében valószínűleg a neoprém pánttal való rögzítés a legjobb megoldás.

– Fontos még arra is odafigyelni, hogy ne csak szemből, de oldalról is védje a gyermek szemét!

És ha megvan a napszemüveg, már csak a jó idő hiányzik... reméljük, nem sokáig!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.10 18:45:27oliv08

  Ehhez kell egy elég nagy gyerek, aki nem tépi le kapásból a fejéről.

 • 2011.05.10 22:14:58bíbola

  Norvégiában éltem egy rövid ideig, ott ahogy kisütött a nap, az egészen pici kisbabáktól a totyogókig minden második gyerkőc napszemüvegben volt és láthatóan nagyon élvezte. És ez nem az egyetlen dolog, amiben másként gondolkodnak, mint mi. Furcsának is mondhatnánk vagy habókosnak a skandináv embereket. Ők meg minket.

 • 2011.05.11 12:54:57oliv08

  láttam is ma egy édes kissrácot, sildes sapka, napszemüveg, cumi :)

 • 2011.05.11 18:34:28voroske

  oliv08:
  Vannak olyan napszemuvegek kicsiknek amit nem tud leszedni mert a szara helyett egy gumipant van. Az egyik ilyen marka a "baby bratz" Szerintem a kep lathato kislanyon is ilyen van

 • 2011.05.11 19:13:51oliv08

  voroske: a rákötözött sapkát és a cipőt is leszedi az egyévesem. Mit neki egy gumipánt?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta