SZÜLŐSÉG

Hivatásos sárkányölő szüzet keres – Erre vidd el a kamasz gyereked!

2011. május 6., péntek 15:05

Nagyban zajlik a VI. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle a Marczibányi téri Művelődési Központban, ahova csütörtökön mi is bevettük magunkat azzal a célzattal, hogy felmérjük, milyen a mostani felhozatal, hova érdemes jó szívvel elküldenünk a színházazni vágyó családokat, gyerkőcöket. Elsőként két, kamaszoknak szóló előadást néztünk meg: ha ezekre viszed el a gyereket/diákokat, nem nyúlsz mellé.

Úgy gondoltuk, nem árt, ha a legkisebbeknek és a nagyobb, tizenéves közönségnek szóló előadásokat is górcső alá veszünk, így jutottunk el a KoMa Társulat A sárkány című produkciójára, amely nem csak a társulattól megszokott lelkesítő kreativitást és humort hozta, de azt is bizonyította, hogy a 14 év fölötti közönség is remekül bele tud feledkezni egy bábelőadásba. Nem beszélve arról, hogy ehhez egyáltalán nincs szükség a figyelmet fenntartó, színes díszletekre - még csak paravánra sem -, tökéletesen megteszi néhány, jó érzékkel elhelyezett pad és a színészek teste, amely helyenként maga is kellékké, játékfelületté válik a bábfigurák apró talpai alatt.

Egy hivatásos sárkányölő: Lánc L. Ottó

A KoMa fiatal tagjai nemes egyszerűséggel jönnek, látnak és győznek - ahogy az egy igazi mesében már csak lenni szokott -, az általuk prezentált sárkányölős-igazságosztós sztori viszont egyáltalán nem az ilyenkor megszokott forgatókönyv mentén halad. Nem csak a végkifejlet tartogat meglepetéseket, de az író, Jevgenyij Svarc - és nem utolsósorban az átiratot készítő Parti Nagy Lajos - is tesz róla, hogy a rengeteg humorral és briliáns mondattal teli szöveg hallatán egy percre se lankadjon a figyelmünk. A történet lényege röviden: Lánc L. Ottó (Mohai Tamás) "szabadságkutató és hivatásos sárkányölő" a gonosz sárkány, Drakon által évszázadok óta sanyargatott Drakóniába érkezik, hogy megmentse a rettentő nagyúrnak szánt szűzies Elzikét (Lass Bea) és nem utolsósorban felszabadítsa az elnyomás alatt sínylődő népet.

Persze felmerül a kérdés: mi van, ha az istenadta nép nem kér a szabadságból, vagy legalábbis a megmentőnek kell meggyőznie őket arról, hogy létezik ennél némileg kedvezőbb államforma is. Természetesen nem maradnak el a talpnyaló, korrupt csatlósok (külön kiemelendő a zseniálisan őrült polgármester, akit Fekete Zsolt kelt életre), a megfélemlítés, és a korlátlan hatalomra törés, a diktatúra soha nem szűnő sárkánya sem. Nem szájbarágósan, de erről (is) szól a fáma – kamasz gyerekünk kezdeti ódzkodása pedig feltehetően az első 10 perc után elillan, és arról is megfeledkezik, hogy bábelőadást néz.

Mátyás király - kicsit másképp

A szemle csütörtöki napjának másik ifjúsági előadása a 12 éven felülieknek ajánlott Országalma, avagy hogyan találkozott Csulánó az ördöggel című produkció volt, amelyet a tatabányai Jászai Mari Színház fiatal színészei hoztak el a fesztivál közönségének.

Országalma Fotó: Jászai Mari Színház
Országalma Fotó: Jászai Mari Színház

A szemle kétségtelen előnye egyébként, hogy ilyen módon tanár, szülő is meggyőződhet arról, hogy egy családi kiruccanás vagy osztálykirándulás alkalmával mit érdemes közösen megnézni az adott város látványosságain kívül. A Kárpáti Péter darabjából készült előadás - amelyet ezúttal az egyetemi hallgató Kárpáti István vitt színre - pedig gyanúsan ilyen: tele van ugyanis zenével, harsány poénokkal és játékos színpadi megoldásokkal. Egy hagyományos értelemben vett mese az olykor nem is annyira igazságos Mátyásról, amelyben szó esik a hűtlenségről és a nagyravágyásról, a másokért való felelősség fontosságáról - és arról is, hogy mit (nem) érdemes feladni a hatalomért. A gyerekszínházi szemle arra is jó alkalom, hogy megbizonyosodjunk róla: az ifjúsági előadások alkotói képesek úgy szórakoztatni, hogy közben azért egy kis - csúnya szóval - "mondanivalót" csempésznek azokba a kamasz fejekbe. Mindezt pedig úgy, hogy azok észre sem veszik.

Következő cikkünkben három, a legkisebb korosztálynak szóló előadásról számolunk be.

Ne maradj le semmiről!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta