SZÜLŐSÉG

Mamarazzik akcióban, avagy középpontban a trónörökös

2011. május 5., csütörtök 08:15

A neten kalandozva vicces gyermekfotókra lettem figyelmes. Nem csak a régi fotóműtermek, festett hátterek esetlensége miatt voltak megejtőek, hanem azért is, mert belegondoltam, az akkori szülők hosszas öltöztetés, fésülgetés után a fényképész lencséje elé csalogatták a lurkókat, hogy a végeredményt a családi albumba vagy a falra függesszék. Esemény volt, különleges alkalom, amit ma szinte nem is tudnánk rekonstruálni, amikor a legtöbb telefonnal is egy pillanat alatt szuper minőségben lekaphatjuk a csemeténket. A múlt században ez cseppet sem volt ilyen egyszerű, ám ötletben akkor sem volt hiány. Olykor egészen meglepő dolgokat sikerült megörökíteni.

Ők valószínűleg a család mindkét büszkeségét szerették volna lencsevégre kapni
Ők valószínűleg a család mindkét büszkeségét szerették volna lencsevégre kapni

A játszótéren vagy kiránduláson, és persze nyaralásnál, a kényszeredett, vagy várva várt családi ünnepségeken percenként előkerül a kamera, hogy a kisdeddel a középontban cuki képeket csináljunk, a gyermek ellenállására fittyet hányva. Ez persze nem baj, hisz mi magunk is milyen szívesen nézegetjük a régi képeket, amik rólunk készültek kicsi korunkban. Esetleg összehasonlítjuk magunkat saját gyermekünkkel, és fantáziálunk. Vajon milyen lesz az érettségin..? Olyan szende, mint amilyen a mama? Ezzel a hajmeresztő, ám mára retro nyolcvanas évek frizurával? Őt is elkapja majd az aktuális trendi mánia? Uhh...

A gyermek apjáról készült ovis fotóról ne is beszéljünk. Simán elvitték a fényképészhez az egész családot díszbe vágva. Biztos nem ezt a patyolattiszta ingecskét viselte a kertben rohangálva, és a haja sem volt vonalzóval elválasztva. De sebaj, örüljünk, hogy a mi gyerekünknek már nem kell pózolnia a fotóműterem iszonyú műanyag játékállataival.  Arról a hercehurcáról nem is beszélve, amit századfordulós kispajtásainknak kellett átélniük.

A házikedvenc mint letűnt kellék
A házikedvenc mint letűnt kellék

Meglepő, hogy a beállított képekről, amik azért máig sem haltak ki teljesen, az eleven házi kedvencek hogyan tűntek el lassacskán. Lehet, hogy már nem passzolnak annyira  a gyermekek világához? Vagy kevésbé lehet rávenni őket a modellkedésre? Vagy egyszerűen elmosta őket egy következő divathullám? Nyilván kevésbé jut ma eszünkbe előkapni egy élethű krokodilt, és a család kutyáját sem fogjuk míves kiskocsira erőltetni egy gyermekfotó kedvéért.

A közösségi oldalakon szinte napról napra követhetem  az ismerőseim gyermekeinek fejlődését, aranyos, csintalan pillanataikat ezerszámra. Annak idején mindehhez komlett brigádnak kellett összeállnia, főleg, ha valami komlex díszlet is szerepelt a tervekben..

5.fogat

Biztos meglepődnék, ha valamelyik haverom hasonló kisfogattal állna elő, a szülinapi bulifotók között.

Élénken előttem van, amikor terhesen az ajándékba kapott babamagazinokat lapozgattuk, majd a szülők által beküldött képeket látva kajánúl kacagtunk a furcsán gnóm kis bébiken, akit nagy büszkén küldtek be a szülők még gyűrötten, egynapos korukban lefotózva a gyermekeket. Pedig a jókora közhely nálunk is beigazolódott, mondhatni az első pillanattól kezdve. Nincs szülő, aki ne a saját gyermekét látná a legaranyosabbnak, legszebbnek és a legkülönlegesebbnek. Kisfogattal, vagy anélkül, de ő a királyfi, vagy királylány. Ha kibújik az első két foga és ránk mosolyog a játszótéri hintában ülve, máris előkerül a mobil, hogy megörökítsük a pillanatot. És lám, sutba vágtam a fogadalmamat is, hogy márpedig én nem fogok feltenni soha sehova egyetlen képet sem gyerek témában. Hiába, ha valami aranyos sikerül – márpedig melyik hétvégén ne sikerülne valami –, máris pakolom fel a hálóra, és szívem mélyén várom a kommenteket.

6.iduska

Egy egy ilyen képnél hirtelen bevillan, hogy én is, mint a többi vérbeli mamarazzi, úgy követem a gyermekem, ahogy igazi celebeket szokás.(Családi ünnepeken csendesen füstölgök magamban, hogy a nagypapa már megint fényképez, jaaaj, de uncsi, meg most repül a kismadár, meg pislogásfelismerő, a cyber ketyerén, pedig egyszerűen én csak már kiéltem magam a mezei hétköznapokon fotózás témakörben.)

Hiába, most ő, a Gyermek a fő szám, és nagyon hamar kétéves lesz, akkor pedig egyévesen lehetőleg minél több jó képet be kéne gyűjteni. Hmm, vagy túlbuzgó lennék, az összes többi lelkes családtaggal együtt?
No, de legalább a műanyag krokodilt kihagytuk.

A régi képeket nézve néha mintha eltűnnének az azóta eltelt évek, ismerőssé válnak a szereplők. A spontán elkattintott fotók persze ritkák, de varázslatosan erősek. Átadják a majd száz évvel ezelőtti délután hangulatát. Ami gyermekszemmel pont ugyanolyan lehetett, mint akár a mai.  Amikor a gépet kattintó felnőtt valami furcsa mágusnak tűnt ott a kert végében kattintgatva.

7.hintalo

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.05.05 12:52:16plussbirka

    a disznos az priceless :O)

  • 2011.05.14 08:46:22Frengi

    Ezek annyira aranyosak.
    Szívesen nézegetem ezeket a képeket, mert az is érdekes mi van a háttérben, milyen ruha, milyen eszközök, milyen gyerekkocsi.
    Fontos, hogy ne csak a történelem könyveket ismerjük.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta