SZÜLŐSÉG

Születés Hete: egy vélemény az otthonszülésről

2011. május 4., szerda 08:30

Ezen a héten el lehet gondolkodni, kinek mit jelent a szülés. Ellenvélemény rovatunkban ezúttal valaki olyan osztja meg gondolatait, akivel – hát, sejtésem szerint sokan nem értünk majd egyet. Korábban már írtunk Geréb Ágnesről, sőt azt a kérdést is boncolgattuk, vajon hogy lehet, hogy míg a hibát vétő orvos ellen polgári peres eljárás indul, a hivatásos bábákat büntetőjogilag vonják felelősségre.

De ez az írás más oldalról közelít.

Hölgyeim, gondolkozzanak már!!!

„A legjobb tudásom szerint végeztem a dolgom...”

A hazai szülés úttörőjeként is emlegetett Geréb Ágnest a Fővárosi Bíróság első fokon két év letöltendő fogházra ítélte. A börtönből legkorábban egy év múlva szabadulhat feltételesen.
Az ok – amit persze már sokszor hallhattunk a szülész-nőgyógyászt emlegetve – halált okozó, valamint maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége.

Az ítélet Geréb Ágnesé és nem pedig az otthonszülésé. A doktornő véleménye szerint eddigi eredményein, statisztikáján nincs szégyellnivalója. A mérleg egyik oldala a következő: két elveszített kisbaba és számos olyan nehézség, melyeken csakis a gyors orvosi beavatkozás tudott segíteni. Ezek szerint két kisbaba elvesztése még belefér az átlagába? Hölgyeim, ez a statisztika önök számára is kecsegtető?

Egy 2007-es ítélet szerint Geréb Ágnes nem dolgozhat szülész-nőgyógyászként, ennek ellenére egy kis nyelvi fondorlatot segítségül hívva könnyedén megmagyarázta a bizonyítványát. Ő ugyanis nem orvosként volt jelen a szüléseknél, hanem asszonytársi segítőként, dúlaként. Olyan „segítőként”, aki például egy szülés után az adminisztrációra hivatkozva 40 percig nem vágta el a köldökzsinórt!
Ezt a segítséget vajon megköszönte-e a kismama? Elárulom: nem köszönte meg, sőt kártérítést követelt. Ő is a lelkes hívek táborába tartozott annak idején.

Geréb Ágnes nyelvi zsonglőrként bánik a szavakkal: a „majdnem elvérzett” az ő olvasatában azt is jelenti, hogy nem is vérzett el. És milyen igaz! Akkor ezzel már nem is kell foglalkozni?! Gondolom azért ennek a tudatában sem szeretne senki „majdnem elvérezni”.

Az sem mindegy szerinte, hogy miről szólnak ezek a perek. Arról, hogy hibázott-e az orvos, vagy arról, hogy szándékosan gondatlanul járt-e el. Átvéve tőle a szavak kiforgatásának ügyességét próbálom tolmácsolni: tehát ha ő nem szándékosan járt el gondatlanul, akkor nincs is itt semmi baj! Ennyire egyszerű lenne az egész?! Megnyugtató ez valakinek? Gyógyír-e egy fájdalmában gyermekét elvesztett nőnek, hogy a szülésznő nem szándékosan járt el gondatlanul, csak így alakult?! Ne vicceljünk már! Kockáztatnának-e önök tudva, hogy itt tényleg nincs második felvonás? Hölgyeim, ezt a filmet nem lehet visszatekerni!

A bírói ítélet szerint jó magaviselet esetén Geréb Ágnest a büntetés felénél feltételesen szabadlábra helyezhetik.

És utána?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.06 09:30:02csongorbela

  Burgum:
  A helyi protokollok a főorvos utasításai szerint alakulnak és kötelező betartani őket. Itt 5 óra után bekötötték az oxitocint az ellenjavallat ellenére.
  Van kórház, ahol az apa egész nap benn lehet, van ahol csak látogathat a szülést követő 4 napban, van ahol a gyereket elviszik éjszakára az anya mellől, van ahol csak a szoptatásra hozzák ki, van ahol szigoróan kétóránként lehet csak szoptatni, van ahol bármikor, van ahol teáztatják.

 • 2011.05.06 09:35:37csongorbela

  Burgum:
  "Úgy hogy ne mesélj az egyszeri ötvenezerről!"
  Nem mesélek, nekünk és minden otthon szült ismerősünknek ennyibe került.
  Nem tudhatom, hogy az ismerősöddel mi a helyzet, az is lehet, hogy nála valamely speciális helyzet miatt egyéb költségek merültek fel, az is lehet, hogy ők még Pesten kellett szüljenek (mert a saját városukban nem volt még bába, aki ott legyen, míg Geréb Ágnesék odaérnek) és felmerült albérleti költség is.
  Nem tudhatom.
  De az tény, hogy az alapítvány bábáinál a szülés ingyenes, a tanfolyam pedig két főre 50.000. Ha hazugnak gondolsz, akkor inkább ne "beszélgessünk"!

 • 2011.05.06 10:06:38csongorbela

  Kedves Burgum!

  Az első eset, amit írsz nem szülni ment, hanem ahogy írod épp haza akarták engedni, amikor hirtelen elindult. Ha ez a Tescoban, vagy bárhol máshol történik, akkor lehet valóban meghalt volna a baba (hacsak nincs ott egy hős taxis).
  A másodikban köldözsinór előreesés történt, ezt a bábák is kezelni tudják császár nélkül, műfogásokkal és az anya megfelelő testhelyzetének kiválasztásával. Ha nem hiszed nézz utána a statisztikákban, s hasonlítsd össze ennek a komplikációnak az előfordulását és kezelését a kórházi és az otthoni esetek között. Persze csakis az alacsony kockázatú csoportra mérve.

  A farfekvéses baba megfordítható fizikai beavatkozás nélkül, láttam olyat a saját szememmel.

  Olyat írj, ami nem "baleset" hanem szülés, a kórházban elhárítható, de otthon nem és be sem lehet vele érni a kórházba!

 • 2011.05.06 10:31:31Burgum

  csongorbela!
  Maga Geréb mondott el az újságíróknak 3 halálesetet (ő hazudott maga ellen?), persze ő nem hibás abban sem, amikor kicsavarta a baba nyakát! e 3 eset 2000-től történt, de ő áldásos tevékenységét korábban is művelte, csak a 2007-es perbe fogáskor azt már nem tárgyalták, hiszen korábban lezárt esetek voltak.

  Utolsó hozzászólásodra meg a matematika tanárom szavait tudom mondani: "aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul!"

 • 2011.05.06 10:46:04badabum

  csongorbela a tűzoltós hasonlat mindent visz.........1etértek.

 • 2011.05.06 10:56:09badabum

  indygogirl

  de ki fogod "bírni"! Csak mi volna ha nem kellene "bírni" hanem az otthon világra hozott gyermekeddel 1ütt bebujsz az ágyadba és alszol 1 jót.
  A kórházban azért kissé más a szülés után és az azt követő 3-4 nap is.......hidd el tényleg úgy kell összeszorított fogakkal "bírni", katasztrófa.

 • 2011.05.06 10:58:50badabum

  Sajnálom hogy nem 10 hónappal később született a lányom, annyira szerettem volna őt itthon megszülni és úgy hogy nem bujkálva lopva hanem törvény adta jogom által.
  Ez van megszívtam, nem baj annak örülök hogy a 4 lányom közük mindnek lesz választása, ami nekem nem volt.

 • 2011.05.06 12:08:59kakaosbogre

  Csongorbela, egy kórház szülészetének a protokollja nem titkos információ és manapság szabad kórházválasztás van. Ha nem értesz egyet az egyik szülészet hozzáállásával, lehet menni máshová, ahol máshogy csinálják a dolgokat (pláne Pesten, vidéken nehezebb a dolog, ott kevesebb a lehetőség, de ott is van). Én a terhesség elején leinformáltam és kiválasztottam a nekem szimpatikus kórházat. Ennyi. Nem mentem oda, ahol olyan dolgokat fognak velem csinálni, amit nagyon nem szeretnék.

 • 2011.05.06 12:22:14kakaosbogre

  Badabum, lehet, hogy otthon pl. kellemesebb lett volna rögtön a szülés után, mint egy kórházban, de első gyerekkel nem biztos, hogy rögtön ketten szerettünk volna maradni segítség nélkül a férjemmel. Nekem kifejezetten jól jött, hogy bent lehetett kérdezni a csecsemősöktől, a többi anyukától, segítettek a szoptatásban. Sokkal magabiztosabban mentem haza, úgy hogy tudtam, hogy most már én is rendben vagyok, a gyerek is, nem sárgult be, tehát valószínűleg nem lesz semmi gond. Egyágyasba kerültem, saját kis fürdővel, férjem ezért bármikor bejöhetett, rooming-in volt, de ha akartam, nyugodtan beadhattam a gyereket a csecsemősökhöz, szóval korántsem volt olyan borzalmas....

 • 2011.05.06 12:29:28kakaosbogre

  Ja és ha jól emlékszem, ha minden rendben ment a szülésnél, anya és baba is jól vannak, akkor saját felelősségre néhány óra megfigyelés után elhagyhatják a kórházat. Szóval még csak nem is muszáj kibírni azt a 72 órát, ha valaki nagyon nem akarja és problémamentes szülése volt.

 • 2011.05.06 12:53:09Harompettyes.Katica

  A felelősségről:
  kórházban is és otthon is enyém a felelősség.

  Nincs orvos ebben az országban, aki írásban, aláírásával vállalja valamennyi általa végzett vizsgálat, beavatkozás és kezelés lehetséges szövődményeiért, káros következményeiért az anyagi és erkölcsi felelősséget. Mindenért a beteg felel. Ott van a kórházi nyilatkozatokban, amelyeket aláírnak a páciensek.

  Azok, akik alázattal tekintenek az élet nagyszerűségére, törvényszerűségeire, nem keresnek felelősöket. Vállalják a felelősséget saját életükért és döntéseikért.

 • 2011.05.06 21:04:05Adamfark

  Én ezt az egész otthonszüléses mizériát nagyon hasonlónak érzem ahhoz, ami annak idején a biztonsági öv kapcsán kialakult.
  Annak idején divat volt lázadni a biztonsági öv ellen is, mint ahogy most divat lázadni a korházi szülés ellen.
  Akkor is felmerültek olyan érvek, hogy a vezető saját felelőssége, hogy bekapcsolja-e az övet, vagy kockáztatja, hogy egy baleset során megnyomorodik, vagy meg is hal. Ha ez egy családos embert érintett, akkor ez hatványozott problémát okozott. Ugyan ez van most is. Az anyák önkényesen akarnak dönteni több ember sorsáról, egy olyan szituációban, amiben ráadásul a sem orvosilag, sem jogilag nem beszámíthatóak.
  Ilyen helyzetben igen is joga van az "államnak" beleavatkoznia szabályokkal a nagyobb biztonság érdekében. Így volt ez annó a biztonsági övvel, és így van ez most az otthon szüléssel is.
  Nem értem, hogy mit nem lehet megérteni a szituban.
  Amikor még nem volt modern korházi szülés, akkor magas volt a gyermek (és anya) halálozás, most pedig elhanyagolható. Szerintem az otthonszülésben bekövetkezett haláleseteknél nem az 2010-es adatokat kellene figyelembe venni, hanem az 1905-ös adatokat. Így már talán picit elgondolkodnának a leendő anyák, hogy vállalják-e az otthonszülést.

 • 2011.05.06 21:48:24Burgum

  Adamfark!
  Ezek az önérzetes nőszemélyek megsértődnek, ha azt mondod, hogy sem jogilag, sem orvosilag nem beszámíthatók! (Pedig hát úgy van!!!)És ismétlem, Geréb Ágnes egy lelkiismeretlen kalandor, akinek nem termett elég para a normális szülészet keretében, hát kihasználja ezt a nem beszámítható más állapotot, hogy valamivel kitűnjön és szerezzen!
  És meghülyíti a meghülyíthető embereket!

 • 2011.05.07 09:18:26Harompettyes.Katica

  Valóban az 1905-ös adatokat kellene figyelembe venni, ha a célunk a kórházak eltörléséért, és az otthonszülések egyeduralmáért küzdenénk, de nem így van. A kórházakra mindannyiunknak szükségünk van betegség és baleset esetén.

  Nem vagyunk veszélyesek a kórházpártiakra nézve. A törekvéseink által humánusabb ellátást kapnak a kórházakban is a kismamák. Bemehetnek az édesapák a szülőszobába, és sokan hatalmas élménnyel gazdagodnak általa, sőt jobban felnéznek életük párjára látva, hogy végig tudta csinálni a szülést. A jövőben csak javulni fog a helyzet a kórházakban is. Az orvosok is megértenek valamit a tanulmányaikon túl: azt, hogy tudnak szülni a nők , nem kell vezetniük a szülést, csak szükség esetén tudásuk legjavát adni.

 • 2011.05.07 09:20:39tündérborsó

  lehet benne valami. egy év távlatából visszatekintve, mintha nem is én lettem volna, az egész terhességet meg a szülést módosult tudatállapotban éltem :)
  persze nem voltam beszámíthatatlan, csak olyan különös volt az egész

 • 2011.05.07 09:27:52Harompettyes.Katica

  @Adamfark és barátai:

  Nyugodjatok bele, hogy a szülés a nő kompetenciája. Biológiailag erre kitalált egyedként, nincs nálunk illetékesebb személy a témában!

 • 2011.05.07 09:32:10Harompettyes.Katica

  Otthonszülésre készültem már évekkel a fogantatás előtt, amikor még nem kerültem bele ebbe a különös állapotba. A döntésem egy sokkal mélyebb szinten hoztam meg, amiben a férjem előzetes tájékozódás után szintén maximálisan támogatott.

  Az otthonszülést a legjobb barátnőmnek sem javasolnám. Ha belülről jön az igény, csak akkor érdemes ezt az utat választani. És adassék meg annak a kevés asszonynak és családjának a lehetőség.

 • 2011.05.07 20:56:07csongorbela

  Kedves Burgum!
  Nincs miről vitatkozzunk, mert állításaid egy része nem valóság. A bábák által állítólag kért magas összegek után most a halálesetek száma.
  Geréb Ágnes és bábatársai által intézményen kívül kísért szülések során az általam említett két eset történt, a peranyagban szereplő harmadik eset egy sok vért vesztett, de már stabilizált állapotú anya kórházba szállítása volt. Ha szerinted Geréb Ágnes saját maga háromról beszél, akkor kérlek küldj linket.

  Nem tudok arabusul, de tudok magyarul. Azt mondod azért veszélyes az otthonszülés, mert vannak olyan előre nem látható hirtelen komplikációk, amelyek ha nem a kórházban történnek, akkor tragédia lesz a végük. Azt kérdeztem melyek azok, s leírtam, hogy kérlek olyat írj, amit a kórházban biztosan (vagy legalábbis sokkal jobb arányban) kezelni tudnak, de kórházon kívül nem. Ha tudsz olyat, vitassuk meg, ha nem, akkor hagyjuk a párbeszédet, mert neked nem tapasztalatod, hanem alapállásod, hogy otthonszülni veszélyes, a bábák sarlatánok.
  A bábák világszerte elismert szakemberek, nálunk is azok lesznek a most elindult folyamatok lezárulása után. A szülészorvosok presztízsüket féltve minél tovább próbálják ezt akadályozni, tagadni - sőt többen ennek érdekében még hazudni is - annál többet veszítenek abból a féltett presztizsből.
  Otthonszülni (intézményen kívül szülni) nem veszélyes.

 • 2011.05.07 21:07:39csongorbela

  Adamfark:
  Az öves példa jól mutatja: alapállásod neked is, hogy az otthonszülés veszélyes és csak divathóbort, önző kényelmesség, meg a tapéta színe miatt.
  Tudod az öv nemzetközileg előírt eszköz, MINDEN olyan országban kötelező, ahol az otthonszülés engedélyezett és szabályzott. Minden ilyen országban tudják, hogy az otthonszülés ha minden egyéb feltétel adott, nem veszélyes. Minden ilyen ország példája megmutatja, hogy az öves hasonlatod sántít.
  Az 1905-ös példádra ott a válaszom a példád előtt néhány kommenttel.
  Ne ülj autóba, mert az 1832-es adatokhoz képest ma sokkal több ember hal meg autóbalesetben, a tragikus esetek száma megsokszorozódott!
  Az áramot is kapcsold ki, mert az áramütések száma is megbecsülhetetlenebb a török időkben tapasztalt adatoknak.

 • 2011.05.07 23:29:40Burgum

  Adamfark!
  az előttem szóló pasassal nem érdemes vitatkozni, mert egy szemellenzős, megvezetett alak. Ha az ő gyereke halt volna meg Geréb keze alatt, másképp beszélne. Én az ilyenekkel a továbbiakban nem állok szóba!

 • 2011.05.08 22:05:37Mamma..

  Kedves Indygogirl! "Szerintem ez az egész otthonszüléi mizéria csak hiszti a renitensek meg űberfeministák részéről."

  Nem vagyok feminista,és renitens sem.
  Én négy db kórházi szülés,és alapos utánajárás,és széleskörű tájékozódás után döntöttem,elsősorban a kisbabám érdekében az otthoni,beavatkozásoktól mentes (háborítatlan) szülés/születés mellett./Amúgy nem választható szét a baba és a mama érdeke szerintem.Nem is értem,hogy hogyan lehet szembeállítani egymással a kettőt./

  "Arra lennék kíváncsi, hogy a ha Magyarországon egy gyermek meghal a tervezett otthon születésnél, akkor a szülőket felelősségre vonják - e a döntésükért."
  Én arra lennék kíváncsi,hogy ha M.o.-n egy gyermek meghal a tervezett kórházi szülésnél,akkor a szülőket felelősségre vonják-e a döntésükért? Vagy az orvost? szülésznőt? takarítónőt?

  "És ha kérhetném , valaki magyarázza el nekem pár szóban , hogy miért akarnak a nők otthon szülni. Én túl egyszerű vagyok ehhez."

  Csak téves elképzelésed van róla,és kevés korrekt információd.Szívesen elmondanám,hogy én miért választottam a békés szülést/születést a kisbabámnak,ha tényleg érdekelne...

 • 2011.05.08 22:16:24Mamma..

  Adamfark! Burgum!
  "sem orvosilag, sem jogilag nem beszámíthatóak. "- mármint mi az anyák?
  Akkor nagyon gáz,hogy két fájás között mégiscsak jogi szöveget,(mindenbe)beleegyezést íratnak velünk alá a kórházban.Jogszerűen.
  Hűde tisztességes ez a kórház,és az irhájukat,megélhetésüket féltő ilyen Burgum féle pasi (értsd:sohasem szült!) orvosistenektől!Kíváncsi lennék,hogy az itt kommentelő,gátjukat boldogan átszabató nők emlékeznek-e arra mit is írtak alá szülésükkor?
  És akkor még Geréb doktornőt köpködik!
  hajjajj

 • 2011.05.08 23:17:59Burgum

  Mamma!
  2 gyermeket szült 75 éves orvosnő vagyok. Mindkettőt gátmetszéssel, beöntéssel. Nyilván nem a megélhetésemet, hanem a Geréb féle lelkiismeretlen kalandorok tevékenységétől más asszonyok újszülöttjeit féltem! (Geréb pl. "legjobb tudása szerint" tekerte ki annak a 4 kiló fölötti magzatnak a nyakát, aki e tevékenysége után - sajnos, már csak halva - egy gátmetszés segítségével egyetlen nyomásra megszületett a kórházban!
  Neked szerencséd volt, hogy nem élvezted áldásos tevékenysége tragédiáit!

 • 2011.05.09 00:58:07Burgum

  "Ahol születés van, ott bizony halál is van"
  2011. május 03. 06:45, kedd - Szemlézte: Horváth Eszter Ágnes

  A Magyar Nemzet exkluzív interjúja a házi őrizetben lévő Geréb Ágnessel. Az otthon szülés hazai szószólója állítja, nem bűnös.


  Geréb:
  "2000-ben problémamentesen megszületett egy kisbaba, aki a születése utáni első órában ismeretlen okból, az édesanyja karjában a klinikai halál állapotába került. Oxigénhiányos károsodást szenvedett, majd 14 hónapos korában meghal szegény. Emiatt tiltottak el 2007. október végén három évre a szülész-nőgyógyász szakorvosi tevékenységemtől. E három évben nem szülészként, hanem bábaként dolgoztam, amikor pedig elsősegélyt kell nyújtani, akkor nem vitás, mindent meg kell tenni, amit lehet. Ha nem így cselekszem, akkor azért marasztaltak volna el, jogosan. 2003-ban méhen belül oxigénhiányos állapotba került egy második ikerkisbaba, aki hirtelen rosszul lett, majd öt percen belül megszületett, mégis oxigénhiányos károsodást szenvedett. Hét hónapos korában őt is elveszítettük. Vele és a 2007-ben vállelakadásban szülés közben elveszített kisbabával is megtörténhetett volna mindez kórházon belül is, mint ahogyan történik is hasonló. Őmiattuk talált Cserni János bíró bűnösnek, és nem jogerősen ugyan, de két év letöltendő börtönbüntetést, s ezt követően öt év bábaságtól és a szülészet-nőgyógyászattól való eltiltást szabott ki rám."

 • 2011.05.09 01:08:37Burgum

  A 2000-ben történt ügyért Geréb már kapott büntetést 2007-ben, ezt tehát nem tárgyalhatták újra 2010-ben. Csak súlyosbító körülmény lehetett, hogy az eltiltás után is tevékenykedett. És 2010-ben az utcán elkapott mentős élesztette újra az utolsó áldozatot.

 • 2011.05.09 09:52:57csongorbela

  Kedves Burgum!
  Az ilyen minősítések akkor következnek, ha az észérvek elfogytak. Ezt sajnálom.
  De azért kérdeznék is:
  ha ilyen egyszerű egy vállelakadás elhárítása, mint ahogy írod (egy gátmetszés és egy tolás), akkor hogy lehet, hogy a kórházakban is rendszeresen veszítünk el babákat emiatt? (Csak abban az évben egyetlen magyar szülészeten kettőt is.)

 • 2011.05.09 10:06:10csongorbela

  "aki a születése utáni első órában ismeretlen okból, az édesanyja karjában a klinikai halál állapotába került."
  Nem a születés közben károsodott, rendben és egészségesen megszületett. Később lett a baj ismeretlen okból. Az akkori peranyag még az otthonszülést kárhoztatja, a mostani kinyilvánítja, hogy nem az otthonszülés, hanem a műhibák miatt marasztal.
  De legyen akkor három. Az 0.9 ezrelékes halálozási arány, ha ezt is beleszámolom, s ebben benne van az is, hogy a szabályzás értelmében mostantól az iker és a császári előzmény nem alacsony kockázatú (azaz Geréb Ágnes szülései a mai szabályzás szerint nem csak alacsony kockázatúak).
  A kórházban a teljes érték 8 ezrelék. Mennyi az alacsony kockázatú szülések perinatális halálozási aránya?
  Sokkal kisebb kell legyen 0.9 ezreléknél ahhoz, hogy kimondható legyen, hogy az otthonszülés veszélyes.

 • 2011.05.09 11:26:24Burgum

  Sokkal kisebb 9 ezreléknél, hiszen a 8 ezrelékben benne van a 8000 koraszülöttmagas halálozása is, pl. a 700 grammosé is!

 • 2011.05.09 12:05:12indygogirl

  Kedves Mamma!
  "Csak téves elképzelésed van róla,és kevés korrekt információd.Szívesen elmondanám,hogy én miért választottam a békés szülést/születést a kisbabámnak,ha tényleg érdekelne..."

  Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet a téves elképzelésemre (:-) ) ill. információmra. Az infohiány valóban fennáll, ezért kértem valakit, hogy magyarázza már el nekem, hogy honnan jön az a mérhetetlen bátorság, ami ráviszi őket arra, hogy bizonytalan orvosi körülmények között hozzák világra gyermeküket. És engem nem (csak ) a százalékok érdekelnek, hanem a leki háttere. És mivel nem vagyok hajlandó mindenféle Geréb Ágnesekről meg tárgyalásokról híreket olvasni, ezért azt mondja már el valaki nekem , hogy a halott gyermekek édesanyja is ott ül e a padon?
  A másik kérdésem pedig az lenne, hogy miért kellett megvárni, hogy a Geréb ügy adjon a médiának alapot arra, hogy az otthonszülést hírként kezelje? Hogy ennyi elrettentő eset kerüljön napvilágra ahhoz, hogy a "modern" nők ( mert még mindig az a téves :-D elképzelésem van, hogy divat az egész )megjelenjenek az igényükkel?Ó tudom én hogy mindig voltak próbálkozások és eredmények ( most jön a sok komment, hogy nincs infóm), de Geréb Ágnes tette fel az I-re a pontot.

 • 2011.05.09 12:21:12indygogirl

  Sok édesanya azt mondja , hogy milyen frankó, nincs gátmetszés, otthonos környezet, lehet utána szundikálni az ágyikómban stb. Az első fiamat császármetszéssel szültem nyakra tekeredett köldökzsinórprobléma miatt.A terhesség 40 +1 hete normális volt. Ebben az esetben mit csinál a bába?
  A gétvédelemre pedig már jóval a szülés előtt fel lehet készülni. Tornával, masszázzsal , krémekkel, sőt van már valami speciális zselé is amit a szülés során használhatsz. Ha minden klappol, nem vágják. Szóval szerintem ez nem érv a otthonszülés mellett. És ha valami oknál fogva vágni kell, akkor azt otthon is vágni kellene. Vagy a gyerek issza meg a levét. És hogy kinek miért fontos a gátvédelem? Fájdalom vagy szexuális problémák kiküszöbölése miatt?Akkor azon kellene elgondolkozni, hogy kinek mennyit ér egy egészséges gyermek....

 • 2011.05.09 13:03:02kakaosbogre

  Indygogirl, nálam is teljesen normális volt a terhesség 40+majdnem 1 hete. A számítások 3,9 kilóra mondták a kisfiam, tehát az új szabályozás szerint alacsony kockázatú lettem volna és mehetett volna az otthonszülés (amúgy semmi pénzért nem szülnék otthon). Az összes szülésznő meg orvos közvetlenül a szülés előtt is azt mondta, hogy nem lesz az a gyerek 3,9 kiló, max olyan 3,75 körül, de inkább kisebb. A gyerek 4,15tel született és hatalmas kerek fejjel (amivel ugye már nem lehetne otthon szülni), kellett nagyon a gátmetszés, ami utána még tovább is repedt. A szülés után 2 órával pedig rohamtempóban vittek a műtőbe, mert kialakult egy vérömleny a gyerek nagy méretének köszönhetően, ami szintén nem volt előrelátható, de még közvetlenül a szülés után sem gondolta senki, hogy ilyen probléma lesz... Szóval az hogy valaki "alacsony kockázatú" a szülés előtt, nem jelent semmit.

 • 2011.05.09 14:36:59Burgum

  Az érett súlyú magzatok születés körüli halálozása 0.48 ezrelék, felényi Gerébének. Ha hozzávesszük hogy Geréb utolsó tevékenysége alkalmából az utcán "elkapott" mentős élesztette újra az újszülöttet, akkor nem 3 hanem 4 lenne a számítási alap, s akkor már majdnem 3-szoros Geréb születés körüli halálozása. És Nyugat-Európában hasonló adatok vannak az otthon szülés témában.

 • 2011.05.09 22:55:02csongorbela

  A 0.9 ezrelék is sokkal kisebb 9 ezreléknél. Éppen a tizede.

 • 2011.05.09 23:16:32csongorbela

  A negyedik esetet, mint ahogy többen említettük, ferdítés beleszámolni, mert nem otthonszülés volt, hanem elsősegélynyújtás.
  Az első esetben a baba 14 hónapos korban halt meg, ez már úgy tudom nem perinatális elhalálozás, ha a kórháziaknál is csak azt számoljuk, akkor itt is azt kellene. Ráadásul a baba egészségesen megszületett, később került ismeretlen okból oxigénhiányos állapotba.
  Az ikerszülésről a szakértők is elismerték, hogy nem tudható egyértleműen, hogy a szülés közben károsodott a baba, vagy még előbb a méhen belül.
  Nyugaton nem magasabb az otthonszülések elhalálozási aránya a kórházinál, ezt rosszul tudod.
  Minden országban vannak tized ezrelékben mért eltérések egyik, vagy másik javára. Összevetve minden szakmai fórumon leírják: gyakorlatilag hasonlók az arányok.

 • 2011.05.10 18:00:27Mamma..

  indygogirl!
  "Sok édesanya azt mondja , hogy milyen frankó, nincs gátmetszés,"
  Igen! Ég és a föld a különbség felépülni gátmetszés után ill anélkül.És amikor már ott vannak a testvérkék is nagyon nem mindegy ez az "apróság" sem.Egyébként az inkontinencia megelőzésére is szokták mondani az orvosok.Ezt a tapasztalatok erősen cáfolják.Nem is értem,hogy egy izom köteg miért lenne erősebb,jobb állapotban miután átvágták(és még tovább is repedt),és összevarrták,mint eredetileg,házgyárilag."otthonos környezet,"-nem ez a lényeg!A különbség érzékeltetésére:ha egy kényszerű vendégségben vagy (olyan pofavizit szerűn),vagy a saját felségterületeden.
  Ahol nem neked szabják meg,hogy mit,mikor,hogyan és hol,és neked és kisbabádnak kell alkalmazkodni,hanem minden értetek van.Ez nagy különbség.
  "Az első fiamat császármetszéssel szültem nyakra tekeredett köldökzsinórprobléma miatt... Ebben az esetben mit csinál a bába?" Letekeri a baba nyakáról a zsinórt,és a kisbaba megszületik szépen,ügyesen,egészségesen.Csak ehhez kell egy olyan nagyszerű szakember,mint pl.Dr.Geréb Ágnes,aki felismeri,és meg tudja oldani ezt.
  "A gátvédelemre pedig már jóval a szülés előtt fel lehet készülni. Tornával, masszázzsal , krémekkel,"-ez igaz!

 • 2011.05.10 18:01:37Mamma..

  "Ha minden klappol, nem vágják."-na ez az ami sajnos nem igaz.Láttam,megéltem,tapasztalom.A szöveg az,hogy :csak akkor vágunk,ha szükséges,de ehhez képest az először szülő nők gátját rutinszerűen szétvágják 95-98% ban.
  "És ha valami oknál fogva vágni kell, akkor azt otthon is vágni kellene."-otthonszülésnél kb.2-5% ban szükséges a gátmetszés.Vajon otthon miért működik máshogyan a nők gátja???
  "Vagy a gyerek issza meg a levét."-ha kap elegendő időt(na ebből van kevés a kórházban) a mama,a szövetek és a gát utat enged a babának és a baba megcsinálja magának a legoptimálisabb utat.Ekkor nem reped,és nem kell vágni,hiszen erre van kitalálva.

 • 2011.05.10 18:25:05Mamma..

  indygogirl
  "Csak téves elképzelésed van róla,és kevés korrekt információd.Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet " -Szívesen.:).Azért mertem ezt írni,mert emlékszem amikor hallottam ezt a szót:OTTHONSZÜLÉS,milyen képek jöttek fel bennem anno.Bizonyára benned is él egy elképzelés erről,ami nem fedi a valóságot."Az infóhiány valóban fennáll.."-Ez egészen addig van így amíg pl.részt veszel egy olyan(vagy hasonló)komplex szülésfelkészítőn,mint amit a Napvilág Születésház tart,vagy egy otthonszülésen személyesen.Addig a félelmeidet tudod kivetíteni rá,ami ebből a mondatodból is kitűnik: "mérhetetlen bátorság,ami ráviszi őket arra, hogy bizonytalan orvosi körülmények között hozzák világra gyermeküket." -Nem ehhez kell a bátorság,(én nem is tartom magam annak)hanem szerintem inkább ahhoz,hogy olyan helyre szüljem meg a babám ahol,ki tudja ki ült/feküdt előttem,ki tudja milyen kórral!(akár AIDS-es is lehetett)ki tudja milyen lelkiismeretes takarítónő takarított,(én láttam már szülőszoba takarítást,te igen?),ki tudja hányan nyúlnak belém,és okoznak vérző sérülést a méhszájon,ahol más szabja meg a rendelkezésünkre álló időt,diktálja hogyan lélegezzek,és milyen testhelyzetben,(akkor is ha ez hátráltatja a szülés folyamatát,és kényelmetlen a babámnak és nekem is,és akaratom ellenére történnek meg nem életmentő beavatkozások stb.
  Na ehhez kell bátorság szerintem.

 • 2011.05.10 18:50:20Mamma..

  Burgum!
  "2 gyermeket szült 75 éves orvosnő vagyok. Mindkettőt gátmetszéssel, beöntéssel."
  -És gondolom nagyon jól esett,talán még repetát is kért,ugye?Csodálkozom,ha valóban 75 éves,akkoriban még több volt a bábás szülés,mint a kórházi,és az volt a természetes.Ellentétben a mai szocializációval.
  "Geréb féle lelkiismeretlen kalandorok tevékenységétől más asszonyok újszülöttjeit féltem!" - Bizonyára ismeri személyesen,beszélt vele,látta szüléskísérés közben,hogy ilyen határozott véleményt mer mondani erről a többdiplomás,nemzetközi hírű,elismert szaktekintélyről aki,maga is 4 gyermek édesanyja,(2 kórházi/2 otthoni szüléssel),17 évnyi klinikai orvosi gyakorlattal/tapasztalattal,és 22 évnyi intézményen kívüli gyakorlattal/tapasztalattal rendelkezik,tehát valóban könnyen belátható,hogy ő csak egy "kalandor".
  Nem lehet,hogy Ön csak az érem egyik oldalát látja,és csak azt amire kiképezték az orvosin??
  "legjobb tudása szerint" tekerte ki annak a 4 kiló fölötti magzatnak a nyakát,"-ha ezt képes elhinni,akkor vagy mint orvos,vagy mint szenzációhajhász médiának hívő ember bukott el a szememben.
  A vállelakadás a kórházban is nagy pánik,és sajnos ott is meghalnak a kisbabák az esetek egy részében.
  "Neked szerencséd volt, hogy nem élvezted áldásos tevékenysége"- ebben is tévedsz...

 • 2011.05.10 19:09:26indygogirl

  Mamma,
  Igazad van, másképp látom és , másképp az , aki az otthonszülésnek akármilyen formában is részese. A mai világban, ahol komoly orvosi eszközök, felszerelés( inkubátor) és szaktudás áll a rendelkezésre ( persze nem mindenhol) nekem csak a kórház ad biztonságot. Persze a terhesség nem betegség, de minden eszköz megvan , hogy a felmerülő problémát könnyebben, gyorsabba orvosolni lehessen. Abban azt hiszem mindannyian egyetértünk, hogy a kisbaba érdekében minden másodperc számít. És azt hiszem, ennél nagyobb biztonságban nem lehetnénk.Talán ezért sem fogom soha megérteni és elfogadni az "otthon szülést".
  Egyébként nálunk , a " mi" kórházunkban, abszolút rámentek a gátvédelemre. Felkészítő tanfolyam is van és csak a legszükségesebb esetben vágnak.
  Fejlődik a világ.
  Üdv.

 • 2011.05.10 19:10:47Mamma..

  indygogirl!
  "orvosi körülmények között"- természetes élettani folyamathoz alapvetően miért kellene orvosi team??
  engem a műtő, a fehér-köpeny,a műszerek,az erős fényben megfigyelés tölt el félelemmel.
  míg neked,és sokaknak ez ad biztonságérzetet.
  bár ha ez ténylegesen így volna,nem fogyna az oxitocin ipari méretekben,és nem kellene ennyi beavatkozás sem,hiszen minden nő ott szül a legkönnyebben,komplikációk nélkül ahol biztonságban érzi magát,és ott termelődik a házgyári oxitocin,az adrenalin helyett...

 • 2011.05.10 19:23:29Mamma..

  "Egyébként nálunk , a " mi" kórházunkban, abszolút rámentek a gátvédelemre. Felkészítő tanfolyam is van és csak a legszükségesebb esetben vágnak.
  Fejlődik a világ. " - Ezt örömmel üdvözlöm,de a szkeptikus énem azért belekukkantana a statisztikákba,ha nyilvános lenne...
  Egyet ne felejts,én is a másik oldalról jövök...tudom mit jelent bízni az orvosomban...de már ennél jóval többet,és mást is.
  "Ha nem ismered a lehetőségeidet akkor egy sincs."
  minden jót

 • 2011.05.10 19:31:06Mamma..

  Burgum!

  Nem egyszerű, ha az ember megelőzi a korát és még az orvosi lobbi érdekeibe is beletenyerel,ezért szívott szegény Semmelweis is,egészen hasonlóan,mint most dr.Geréb Ágnes.

 • 2011.05.10 21:22:32Bambano

  badabum: mint az közismert, a terhesség 12. hetétől tilos az abortusz, csak orvosilag nagyon indokolt esetekben végzik el. Ezt a szabályt úgy is olvashatod, hogy a 12. héttől kezdve a nőnek nincs rendelkezési joga a saját teste felett, mert ezt a jogot előzi a magzat életének védelme.

  Ettől kezdve jogilag az a helyes, ha mindent megtesznek azért, hogy a baba egészségesen születhessen és bizonyos értelemben tojnak rá, hogy a mama mit gondol erről. Az pedig egyértelmű, hogy az otthonszülés veszélyes a babára nézve, ergo rendes helyen tiltandó. Az ilyen mengelék meg menjenek sittre.

  A másik nagy probléma ezzel a nővel az, hogy nem csak az otthonszülés kérdésében sáros. Korábban kapott egy jogerős bírósági ítéletet, amit nem hajlandó végrehajtani. A bírósággal való packázásért pedig akkor is zsuppolják be, ha egyébként semmit nem csinált. Jogállam, ugye.

 • 2011.05.10 21:33:01Bambano

  Mamma..: aki szembeszegül a bírósággal, arra jogosan lehet mondani, hogy kalandor. Nekem 3 diplomám van, akkor most nekem van igazam? Na ugye, hogy a diplomák darabszáma semmit nem jelent.

  Egyébként még annyit, hogy a közeli rokonságomban ha otthonszülés lett volna, akkor most lenne egy félárva család, meg lenne egy másik, amelyik nem lenne család, csak temetőbejárás.

 • 2011.05.11 12:07:08Mamma..

  Bambano
  "Az pedig egyértelmű, hogy az otthonszülés veszélyes a babára nézve, ergo rendes helyen tiltandó." -Egyáltalán nem egyértelmű.Csak annyi egyértelmű,hogy fogalmad sincs az otthonszülésről.
  A gondolatmeneted alapján van egy csomó nem rendes hely pl.Hollandia,Amerika,Németország,Ausztria,Canada
  .stb.

 • 2011.05.11 12:14:43Mamma..

  Bambano!
  Ha van 3 diplomád,akkor én azt feltételezném,hogy értesz valamihez,reméljük nem hiába tanultál ennyit,és nem kettesekkel suttyantál át.
  De érzésem szerint ez nem a spirituális bábaság,és nem a természetes szülés témakörében van.
  Nem kalandornak nevezném,aki szembeszegül a bírósággal.Tudod az igazságszolgáltatás jó dolog,de a jogszolgáltatás,ami most zajlik,sokszor köszönőviszonyban sincs vele.Persze tudom,ez alapból nem kéne,hogy feljogosítson senkit semmire.
  Te is tisztábban látnál,ha nem vakítana el ennyire a gyűlölet.

 • 2011.05.12 14:04:15Burgum

  Aki ezt a némbert Semmelweis-szel hasonlítja össze, azt én nem érdemesítem többé arra, hogy 2 szót váltsak vele!

 • 2011.05.21 16:39:05Mamma..

  ó jaj!mindjárt sírva fakadok burgum. Igazi ovis megoldás,kb. a 7 éves kislányom szintjéről igazán
  meglepő egy 75 évestől!

  Nem egyszerű, ha az ember megelőzi a korát és még az orvosi lobbi érdekeibe is beletenyerel,ezért szívott szegény Semmelweis is,egészen hasonlóan,mint most dr.Geréb Ágnes.

 • 2011.05.23 09:10:11csongorbela

  indygogirl:
  Nagyon jó, hogy neked senki nem akarja megtiltani, hogy ott szülj, ahol biztonságban érzed magad.
  Az otthon biztonságát érzők ezt nem mondhatják el magukról. Szakmai érvekre hivatkoznak a tiltás hívei, meg arra a hatásos mondatra, amit Te magad is emlegetsz:
  "Egyértelmű, hogy a kórház a biztonságos, mert ott adott minden eszköz".
  Ezt a mondatot emlegetve ugyanakkor nem vesznek tudomást a tényekről: a magyarországi otthonszülések során még egyetlen anya nem vesztette életét. Az előfordult babahalálok mindegyike a kórházban jó eséllyel ugyanúgy történt volna, ahogy történnek is ilyen esetek.
  Konkrét esetekre lebontva azonban kérdésemre még egyetlen szülészorvos - köztük az itt kommentelő tapasztalt és koros Burgum - sem tudott olyan komplikációt mondani, ami adott esetben azért vezet tragédiához, mert a szülés nem a kórházban történik. Ha egy komplikáció olyan gyors lefolyású, hogy nem lehet vele beérni a kórházba, azt a kórházban is ugyanolyan eséllyel vesztik el, mint azon kívül.
  A többi üres duma. Egyetlen ország sincs, ahol az engedélyezett és széles körben igénybe is vett otthonszülés miatt emelkedett volna a halandóság, pedig számos ilyen ország van!
  Nem téged akarlak meggyőzni, neked minden bizonnyal valóban ott jó, ahol annak érzed. Azokhoz szólok, akik a fenti idézett mondatot puffogtatva sarlatán kalandorozzák az otthonszülés szakembereit, felelőtlen hülyéznek mindenkit, aki ezt az utat választja, tudatlannak akarja beállítani őket, holott ezek az emberek fényévekkel tájékozottabbak a kórházat választó társaik átlagánál, hiszen egy ilyen döntés előtt nagyon tudatosan és mindenre kiterjedően fel akarnak készülni.

 • 2011.05.23 09:22:39csongorbela

  Burgum:
  Én sokkal inkább sarlatánnak érzem H. doktor urat, aki évente 450 szülést vállal, ezek 80%-át az ügyeleti idejére programozva és egyetlen év alatt 3 tragédiával végződő esete volt.
  Büntetést nem kapott, a sajtó mindössze néhány cikkben említi, az eljárás alatt praktizált. (ugyanez a sajtó az április elején egy megindított szülés folyamán történt vállelakadás és a baba műfogással való kiszabadítása után Szegeden elvérzet anyuka esetét még egymondatos hírben sem említette!)
  Miközben Geréb Ágnes 8. hónapja azért van fogságban, mert a mentők megérkezéséig elsősegélyben részesítette egy spontán megindult szülés áldozatát.

  A többedszerre megnyilvánult agressziód pedig megdöbbentő.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta