SZÜLŐSÉG

Mosolymenet Erzsébetvárosban – beíratták az elsősöket, bezár az iskola

2011. május 3., kedd 16:37

Az ember szíve elszorul szülőként, amikor azt látja, gyermeke este – Petőfiék után szabadon – 12 pontba szedi, szerinte miért ne zárják be az iskoláját.  Majd mindezt egy táblára vési, és úgy dönt, utcára vonul diáktársaival, hogy megmentse azt a helyet, ahol több mint öt éve kitűnően tanul, ahol jó barátokat, és odafigyelő tanárokat tudhat magáénak.

Több száz gyerek, szülők, pedagógusok és szimpatizánsok úgynevezett mosolymenetben vonultak végig hétfőn délután négy órakor az erzsébetvárosi Lövölde térről a Király utcán át egészen a hetedik kerületi önkormányzatig. A rögtönzött színpadon ötödikes énekes, tízedikes táncos, diákönkormányzat vezető gyerek, tanár, szülő és Janikovszky Éva fia, Janikovszky János is fellépett. A cél közös volt: a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium megmentése, amely az egyik legjobb iskola Erzsébetvárosban, most azonban úgy tűnik, a bezárás vár rá. A diákok „117 éves mosoly”, és „a mi jövőnk a ti jövőtök is” feliratú pólókban skandálták, hogy Ja – ni – kov – szky! Ja- ni – kov- szky!

A döntés

Az iskola gimnáziumi tagozatának megszüntetéséről még decemberben döntött a testület, amelyet később az általános iskola elkötöztetéséről szóló határozattal egészítettek ki. Mivel erről az iskola vezetését nem tájékoztatták, lezajlottak a gimnáziumi felvételik, és beíratták az elsősöket is. Az iskola bezárásáról április 20-án értesítették a jó hírű intézményt, amely átlag fölötti színvonalon működik, és amelynek megtartását egyáltalán nem látják biztosítottnak a befogadó intézményként kijelölt Hernád utcai iskolában.

A diákok, szülők és pedagógusok tiltakozó akciójukhoz több más bezárásra ítélt fővárosi, sőt vidéki iskola képviselői is csatlakoztak. A szervezők a kétórás békés demonstráció után petíciót nyújtottak át az önkormányzat képviselőjének, már csak az a kérdés, a gyerekek mosolymenete eléri-e majd célját, és a 117 éves intézmény fennmaradhat-e...

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.03 19:31:39tücsök73

  Szülőként magam is érintett vagyok az ügyben. Gyermekeim ebbe a suliba járnak. És szívesen járnak. Az Önkormányzat részéről egyenlőre egy epés hangvételű közlemény jelent meg, melyben azt írják, hogy a gyermekeket politikai célokra, és gazdasági csoportok érdekeinek támogatására használtuk fel a tegnapi demonstráción.
  Hát kikérem magamna, és a többi ottlévő nevében is. Egyetlen érdekünk: a gyermekeink.

 • 2011.05.04 22:47:59csikócsőr

  Nos, a helyzet az, hogy nem mi használjuk fel a gyerekeinket politikai célokra, hanem Önök, " kedves" URAK használnak mindannyiunkat saját céljaik elérésére. És ez már túlmegy minden határon.Elérték azt, hogy akik Önöknek bizalmat szavaztak, most már habzik a szájuk.
  KÖSZÖNJÜK!! De nem hagyjuk magunkat!!!

 • 2011.05.06 11:15:21gabibabuci73

  Én is érintett vagyok. Tudom, hogy kevesebb a gyerek és szükség van az összevonásokra, de nem így, nem ebben a felállásban. Ha a mostani kormányzó párt, mikor ellenzékbe volt, hagyta volna ezt a folyamatot szépen lassan véghezvinni, most nem itt tartanánk, és nem fájna ennyire.
  Én sem attól félek, hogy 5 utcával arrébb kell vinni a gyereket, hanem attól, hogy ezentúl neki is egy olyan szellemiségű iskolába kell járnia, ahol a tornaóra és a légkör olyan mint a katonaságnál, mert az ott tanuló diákokat csak úgy lehet kordába tartani. (Városliget, tornaóra reggel: "erőt, egészséget" )

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta