Mosolymenet Erzsébetvárosban – beíratták az elsősöket, bezár az iskola

Az ember szíve elszorul szülőként, amikor azt látja, gyermeke este – Petőfiék után szabadon – 12 pontba szedi, szerinte miért ne zárják be az iskoláját.  Majd mindezt egy táblára vési, és úgy dönt, utcára vonul diáktársaival, hogy megmentse azt a helyet, ahol több mint öt éve kitűnően tanul, ahol jó barátokat, és odafigyelő tanárokat tudhat magáénak.

Több száz gyerek, szülők, pedagógusok és szimpatizánsok úgynevezett mosolymenetben vonultak végig hétfőn délután négy órakor az erzsébetvárosi Lövölde térről a Király utcán át egészen a hetedik kerületi önkormányzatig. A rögtönzött színpadon ötödikes énekes, tízedikes táncos, diákönkormányzat vezető gyerek, tanár, szülő és Janikovszky Éva fia, Janikovszky János is fellépett. A cél közös volt: a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium megmentése, amely az egyik legjobb iskola Erzsébetvárosban, most azonban úgy tűnik, a bezárás vár rá. A diákok „117 éves mosoly”, és „a mi jövőnk a ti jövőtök is” feliratú pólókban skandálták, hogy Ja – ni – kov – szky! Ja- ni – kov- szky!

A döntés

Az iskola gimnáziumi tagozatának megszüntetéséről még decemberben döntött a testület, amelyet később az általános iskola elkötöztetéséről szóló határozattal egészítettek ki. Mivel erről az iskola vezetését nem tájékoztatták, lezajlottak a gimnáziumi felvételik, és beíratták az elsősöket is. Az iskola bezárásáról április 20-án értesítették a jó hírű intézményt, amely átlag fölötti színvonalon működik, és amelynek megtartását egyáltalán nem látják biztosítottnak a befogadó intézményként kijelölt Hernád utcai iskolában.

A diákok, szülők és pedagógusok tiltakozó akciójukhoz több más bezárásra ítélt fővárosi, sőt vidéki iskola képviselői is csatlakoztak. A szervezők a kétórás békés demonstráció után petíciót nyújtottak át az önkormányzat képviselőjének, már csak az a kérdés, a gyerekek mosolymenete eléri-e majd célját, és a 117 éves intézmény fennmaradhat-e...

Oszd meg másokkal is!
Mustra