SZÜLŐSÉG

Johanna terhesnaplója - Terhességi diabéteszem van

2011. április 28., csütörtök 08:24 |

Johanna lerakta a cigit és nem ivott többé, amikor megtudta, hogy terhes. Új örömet talált azonban a fagyiban. Ezt most bukta. Viszont a hozzáállása és a hamarosan itt is megjelenő receptek talán gyógyírt jelentenek majd azoknak a kismamáknak, akik szintén így jártak.

Alaptermészetemnél fogva olyan vagyok, hogy mindig felkészülök a rosszra is, és inkább kellemesen csalódok, megkönnyebbülök, vagy egyszerűen csak örülök. Az összes vizsgálatom eredménye eddig jó volt, talán kivéve az AFP-t, aminek pont az alsó határértékét sikerült megütnöm, de a doki és a védőnő is mondta, hogy ezen aztán végképp ne aggódjak, nincs itt semmi gond. Most pedig jött ez a terheléses cukor sztori, és peeeeersze, hogy kiderült, hogy terhességi diabéteszem van.

A glükóztrutyit meginni egyébként közel sem akkora kunszt, mint amennyire beijesztettek vele. Hányingerem sem volt utána, rosszul sem voltam, tehát eszembe nem jutott, hogy velem majd rossz hírt közölnek egy héttel később. Nagyon drámaian éltem meg a dolgot, mert az evés nálam ugyanolyan szenvedélybetegség, mint a cigi volt anno. Persze kajaügyileg inkább a minőségre megyek, nem a mennyiségre.

A doki elmondta, hogy diétát kell tartanom, itt és itt jelenjek meg diabétesz gondozáson, ahol majd mindent elmondanak. Sírtam két-három napig szinte megállás nélkül, hogy most aztán mi lesz velem, éhen fogok halni, és még ezt az élvezetet is megvonják tőlem.
Mentem hát a diabétesz tanácsadásra, morcosan, hajnalban, mindent és mindenkit utálva. Aztán persze oltári kedvesek és megértőek voltak velem, és rá kellett jönnöm, hogy itt szuper emberek dolgoznak, aminek köszönhetően elkezdett elillanni a rosszkedvem is, és kezdtem pozitívan szemlélni a helyzetet. Aztán néhány nap alatt kiműveltem magam cukorbajból, mit ehetek, mit nem, hogyan kell szénhidrátot számolni, és ami a legfontosabb: kiskapukat találtam! Azaz megtanultam, mit mivel tudok pótolni.

Számomra a legfontosabb az édesség megoldása volt, mert nagyon durván kívánom a terhesség első percétől kezdve, viszont mesterséges édesítők ilyenkor nem igazán jöhetnek szóba a baba miatt. Most olyan diabetikus sütiket gyártok, hogy őrület, a kenyeret is magam sütöm, a cukrom normális, és olyan rendszer állt az étkezésembe, mint még soha. Ja, és kívülről fújom az élelmiszerek szénhidrát-tartalmát :D Később ez még akármire is jó lehet, nem?

Tehát van jó oldala is. Valószínűleg ennek lesz köszönhető az, hogy szép sudár leszek szülés után. Na jó, szép nem, de sudár talán igen.

(Amit Johannáról eddig nem tudtatok: isteni szakács. Hamarosan itt is megtaláljátok az ínyenc terhességi diabéteszeseknek szóló recepteket, és bármilyen bizarrul is hangozzék: jó lesz ;) - a szerk.)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.28 09:14:53Laylla

  Valaki mondja már meg nekem időben ez hogy lehetséges...

  Pár hete még az AFP-ről volt szó, ami a 16. héten van, a terheléses cukor meg jó esetben is a 25-26. héten.

  Jövő héten jön a szüléstörténet??? Tök élvezhetetlen az egész így, főleg hogy kismamaként követném az eseményeket.

 • 2011.04.28 09:21:29Sóskifli

  Szerintem kitaláció az egész, nekem is gyanús. Én most vagyok a 23. hétben, holnaptól a 24. jövő héten lesz a terheléses cukor. Amikor elkezdtem olvasni ezt a "naplót", akkor úgy tűnt, mintha Johanna sokkal hátrébb járna nálam, most meg hirtelen megugrott...

 • 2011.04.28 10:12:06phoboss

  Ez az egész kamu, annak is indult.

 • 2011.04.28 10:54:18Sóskifli

  Mondjuk ha már kamu, akkor legalább érdekesen kellene megírni...

 • 2011.04.28 11:04:57Laylla

  Sóskifli: én 3 nappal vagyok előtted :)

  Gyanús volt, hogy kamu, de akkor minek kell napló formában posztolni. Lehetne cikk az AFP-ről, meg a cukorterhelésről. Kevésbé lenne idegesítő.

  Ezer éve olvasom a porontyot, hozzá voltam szokva a valós naplókhoz. :(

 • 2011.04.28 11:13:18Sóskifli

  De ez már nem az a Poronty. Én azért néha idejövök, de minek

 • 2011.04.28 11:14:24Sóskifli

  Laylla: mikorra vagy kiírva, én aug 26-ra

 • 2011.04.28 11:16:52Laylla

  Na igen. Én is benézek néha.

  Én aug 16. Akkor mégsem annyi. :) Ma vagyok 24+2.

 • 2011.04.28 11:18:40phoboss

  Ha jól emlékszem, pár hónapja az egyik első részben közölték, hogy a terhesség (már ha nem kitaláció az is) szeptemberben kezdődött. Ezért vannak ezek a nagy ugrások. Vagyis az egész nem napló, csak utólag megírva idecsöpögtetnek pár dolgot és naplónak állítják be.

 • 2011.04.28 12:16:45Sóskifli

  ráadásul semmi hasznos nincs benne. én most vagyok 23+6

 • 2011.04.28 12:22:48kicsimami

  Sziasztok! Jó régen nem írtam ide, de most van egy dolog amit meg akarok osztani veletek!
  Annak idején amikor én voltam a terheléses vizsgálaton az eredményem 11 lett. Rögtön pánikszerűen küldött a védőnő cukorgondozásra, amit pont a választott orvosom tartott. Na, ő még a kórházba is befektetett 4 napra, hogy úgymond beállítsák a cukorszintemet. Meg készítettek egy vérképet Hemoglobin A1C a neve. Ez megmutatja, hogy az utolsó 3 hónapban mekkora volt az átlagos cukorszint.
  És itt kezdődtek az érdekességek. A vizsgálat eredménye 5.3 volt ami tökéletes. A kórházi kivizsgáláson naponta 12szer vettek vért (kaja előtt és után is) Minden eredmény 6 alatti volt.
  Ami a belgyógyász ismerősünk szerint tankönyvi érték. Tehát úgy voltam vele akkor nekem nincs is semmi bajom. Sajnos a szülészem nem volt hajlandó elfogadni, hogy esetlegesen hibás értéket mutatott az 1. vizsgálat, aminek az lett a következménye, hogy 30. hétig 2 hetente, 30-36 hétig hetente, utána pedig hetente 2szer járhattam vérvételre. Ami ugye nem volt túl kellemes.
  A lényeg, hogy ha lehetőség van, akkor mindenki akinek kijön egy magasabb cukor eredmény kérjen egy Hemoglobin A1c-t.
  Sajnos a következő tehességemnél is úgy fognak majd kezelni, mint GDM-es (gestatios diabetes).

 • 2011.04.28 15:25:51beauci

  Nem tudom, hogy a napló kamu-e, de nem minden orvos az általánosan elfogadott protokol szerint kéri a vércukorvizsgálatot...Nekem a korábbi orvosom pl. 2-szer kért, az elsőt az AFP-vel egyszerre, a másodikat a 28-30 hét környékén, de a szokásos 25 hét környékén nem....Szóval simán lehet emiatt is, bár némi ugrást én is érzékelek a sorozatban....

 • 2011.04.28 15:27:04beauci

  Ja, azt nem írtam, hogy szerencsére nekem nem volt gond vele...A recepteket viszont nagyon várom! :-)

 • 2011.04.28 15:30:04beauci

  Tudom nem tartozik a témához, de tud valaki valami infót egy István kórházban dolgozó szülésznőről J. Andrea (szándékosan nem akarom kiírni a teljes nevét)? Elég vegyes véleményeket olvasok róla és lassan döntenem kéne. Az orvosom ajánlotta, de valahogy fénykép alapján nem szimpatikus...Tudtok segíteni?

 • 2011.04.28 19:57:37Puszpanya

  Nekem is 2x kellett cukroznom.

 • 2011.04.28 22:36:03flies

  beauci: ha sötét hajú, Ursula nővér típusú, akkor sajnos nekem volt hozzá szerencsém. ha gondolod, tudok mást ajánlani helyette. :)

 • 2011.04.29 00:08:36beauci

  Hát flies a fénykép alapján azt hiszem, hogy jól leírtad, személyesen még nem találkoztam vele. Az orvosom vele dolgozik, szóval sok választásom nincsen! A másik (drágább)szülésznő, akit ajánlott nem tud vállalni, mert szabin lesz egy hónapig... Neked fogadott volt?

 • 2011.04.30 04:12:05poronty

  Sziasztok, jogos, hogy kételkedtek, bár Johanna nagyon is valós: terhesnaplójában azért vannak ugrások, mert volt több tematikus hét is (bölcsi, könyvhét), így kimaradt néhány darab, egy ideig ezeket tologattuk, most azonban inkább a jelenlegi helyzetre akartunk ugrani - a lényegi részre. Erről az ügyeletesek - mi - tehetünk, nem Judit, és nem Johanna, bocs, ha összezavartunk titeket.

 • 2011.04.30 19:46:36flies

  beauci:

  igen, végig hozzá jártam. az orvosom ajánlotta, de azt mondta, hogy bárkit választhatok, ha szeretném. a szülésznő egyébként azt mondta, hogy annyit adunk amennyit gondolunk, ő nem lát se a fejünkbe, se a zsebünkbe.
  volt velem munkája, de még a szabiján is zaklathattam, sőt, a (felnőtt gyerekeivel, unokájával töltött) nyári szabadságáról jött be arra a napra, amikor szültem. :)

  (Hálám üldözni fogja a végtelenségig érte! :) )

 • 2011.05.01 10:33:21Sóskifli

  @poronty: lehet, hogy valós ez a terhesnapló,ennek ellenére nagyon rosszul,slendriánul és unalmasan megírt. Nem tudom, olvastatok-e más terhesnaplót máshol, korábban, akkor érteni fogjátok. Ha az első gyerekemet várnám, és ebből próbálnék tájékozódni, eléggé elkeserednék.

 • 2011.05.01 10:57:47oliv08

  döbbenetesen rövid cikk egy sokakat érintő problémáról, semmi infótartalma

 • 2011.05.13 09:30:02babbs

  Nem az infótartalom miatt ír valaki naplót.Eszembe sem jutna innen tájékozódni!Arra ott vannak az orvos válaszol rovatok,okos fórumokon még okosabb kismamák...:)
  Engem szórakoztat Johanna stíliusa,(akár valós akár nem),én ezért olvasom!
  Nem rózsaszín szuperanya-napló!(bár pl. az én terhességem maga volt a tökély!:))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta