SZÜLŐSÉG

Mi a fene az a glutén?!

2011. április 27., szerda 08:40

Állandóan ezt hallom: gluténbevezetés így, gluténallergia úgy, ráadásul ezek a szakvélemények a legtöbbször egymásnak éppen ellentmondanak. Na de most!

Bejo jön, lát, és segít eloszlatni a félreértéseket.

Mi az a glutén?

Egyszerűen megfogalmazva: a glutén különböző gabonafélékben található ragacsos fehérjekombináció, ami normális esetben teljesen ártalmatlan, az egészségesen működő szervezet probléma nélkül megemészti. A glutént más néven sikérnek is nevezik. Így már biztos sokaknak beugrik, a kenyérkészítésnél kulcsszerepe van.

Glutént tartalmaz - gluténmentes

A legelterjedtebb gluténtartalmú gabonafélék a búza, a tönköly, a rozs, az árpa és a zab.
A gluténmentes gabonafélék közé tartozik a köles, a rizs, a kukorica, a hajdina, a quinoa és az amaránt (és a gesztenye is, mediterrán térségekben ezt is gyakran használják lisztté őrölve).
Mindkét csoportra jellemző, hogy teljesen mindegy, milyen feldolgozottsági fokban jut el hozzánk a gabonaszem (keményítő, liszt, pehely, gríz, tészta, stb.), gluténtartalma nem változik.

Cöliákia, avagy lisztérzékenység

Gyerekek és felnőttek körében is akadnak olyanok - sajnos egyre növekvő számban -, akik a gluténra érzékenyek. Ez a fajta intolerancia az érintettek táplálkozásmódjára és egészségére drasztikus hatással van, bélrendszerükben maradandó károsodás megy végbe. A cöliákia kórképe nagyon változatos: jelentkezhet klasszikus, súlyos tünetekkel (hasmenés, súlyveszteség, felfúvódás, hiánytünetek), de akár évekig észrevétlen is maradhat. Fokozottan figyelni kell a gyermeket a legújabb ajánlások alkalmazásakor, hiszen előfordulhat, hogy a nagyon kis mennyiségű glutén kínálása ellenére is kialakul a cöliákia, ami azonban ekkora mennyiség esetén még nehezebben diagnosztizálható, és gyakorlatilag álcázva marad. Csecsemők esetében intő jel lehet, hogy ha a glutén étrendbe való bevezetése után a gyermek súlya kielégítő táplálkozás mellett sem gyarapszik, sőt esetleg fogyni kezd.  Legkésőbb ilyenkor mindenképp fel kell keresni a gyermekorvost, és meg kell neki említeni a problémát.

Legújabb ismeretek

Sorozatos kutatások rávilágítottak, hogy a csecsemő étrendjébe a glutént először igen kis mennyiségben szabad csak bevezetni. A magyar ajánlások szerint ezt megtehetjük naponta fél háztartási keksz, vagy kétnaponta egy egész háztartási keksz formájában, a baba táplálásától függően anyatejjel, vízzel vagy tápszerrel keverve. Ha a gluténkóstoltatással egyidejűleg a hozzátáplálást is megkezdjük, a főzelékekhez adhatunk napi egy csapott mokkáskanál (=2,5 g) lisztet (ilyenkor természetesen a keksz nem kell!). Ez a mennyiség nem helyettesíti a(z) (anya)tejalapú étkezést, nem is ez a cél. Képzeljük azt, mintha vitaminkészítményt adnánk a babának!
Egyidejűleg nagyon fontos, hogy – lehetőségünkhöz mérten – továbbra is szoptassuk a csecsemőt, akkor is, mikor hetek-hónapok elteltével a kezdeti adagot lassanként növelve már valamivel nagyobb mennyiségű gabona szerepel az étrendjében.
Fenti két tényező együttesen – az orvostudomány mai ismeretei szerint – jelentősen csökkentheti a cöliákia, az 1-es típusú diabetes mellitus és a búzaallergia kialakulásának kockázatát.

Ami még kétséges: mikorra tehető az az „időablak”, mikor a glutén bevezetése ideális?

Ahogy a magyar ajánlások is mutatják, sokak véleménye szerint már a 6. hónapban (vagy, ha a gyermek nagyon korán megérik a hozzátáplálásra, akár már az 5. hónapban) érdemes lehet kis mennyiségű glutént adni az anyatej vagy tápszer mellé. Nagy valószínűséggel ez a javaslat azzal is összefügg, hogy ebben az életkorban a babák többségét még szoptatják. Nem zárható ki az sem, hogy az eddig elért tudományos eredmények egyfajta regionális sajátosságot mutatnak. Jelenleg nagyszabású, európai szintű kutatásban vizsgálják a glutén bevezetésének ideális módját. A „végeredmény” még évekig várat magára, így hát nem csoda, hogy maguk a magyar ajánlás kidolgozói is úgy nyilatkoztak, hogy a jelenlegi irányelveket záros határidőn belül felülvizsgálják, és ha kell, a kutatási eredmények tükrében módosítják. Egy biztos: betöltött négy hónapos kora előtt ne adjunk anyatejen és/vagy tápszeren kívül kiegészítő táplálékot kisbabánknak!

És akkor mégis ki segít nekünk?

Judit vasárnapi szubjektív, aggódó kérdésére rezonálva: szerintem a józan eszünk és az összes anyai megérzésünk. Beszélgessünk el a témáról védőnőnkkel, gyerekorvosunkkal, szoptatási tanácsadónkkal, vagy azzal, akiben babatáplálás terén a leginkább megbízunk. Egy olyan emberrel, aki tisztában van gyermekünk fejlettségi szintjével és egészségi állapotával. Figyeljük a babára, hiszen a legfontosabb, hogy ő is elfogadja az újfajta táplálékot, még ha csak egy-két kanálkáról van is szó naponta. Biztos vagyok benne, hogy ilyen módon mindenki megtalálja a gyermek számára megfelelő időpontot.

Vállalom az unalmas középszer szerepét azzal, hogy laktációs szaktanácsadók és gyermekorvosok közötti vitát itt és most nem hangsúlyozom tovább. Szerintem nem kibékíthetetlen ellentétről van szó, csak más-más szempontok hangsúlyozásáról. A kidolgozott irányelvek konszenzuson alapulnak, a szoptatás fontosságát a résztvevő felek mindegyike kiemeli. Mindnyájan gyermekeink egészségéért dolgoznak. Ahhoz, hogy valamiféle csodás egyensúly kialakulhasson a témában, szükség van azokra, akik foggal-körömmel védik a hosszú távú, ill. a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatást, és azokra is, akik az első pillanattól fogva favorizálják a legfrissebb kutatási eredményeket, és a valós szoptatási hajlandóságot figyelembe véve fogalmaznak meg ajánlásokat. Így elkerülhető, hogy félreértelmezett, áttételesen rosszul megfogalmazott javaslatok miatt az anyák túl korán abbahagyják az anyatejes táplálást és ezzel párhuzamosan mindenáron meg akarják etetni fasírttal a 4 hónapos gyereküket, de az is, hogy bizonyos ételek bevezetését értelmetlenül sokáig halogassák.

Élet a háztartási kekszen túl

Azt hiszem a magyar átlag lakosság anyagi helyzetéből és étkezési szokásaiból kiindulva igazán nagyképű és cinikus lenne, ha akár a gyerekorvos, akár a védőnő rutinból azt ajánlaná, hogy kanalazzunk a gyerekbe bio teljes kiőrlésű gabonakását. A szakértők szerint a háztartási keksz teljesen rendben van, a glutén legtisztább elérhető formája pedig jelenleg a liszt. Azért mi bemerészkedhetünk a boltokba, a konyhánkba, hogy anyagilag és táplálkozástudományi szempontból is elfogadható alternatívát találjunk a keksz mellé.
Teljesen mindegy mit választunk, alapelv, hogy az a dolog legyen tej- és tojásmentes, és lehetőleg ne tartalmazzon se cukrot, se sót, ill. egyéb allergizáló összetevőket (pl. szója, földimogyoró). Hogy mennyire pépesítve, illetve darabosan adjuk a gyermeknek, az attól függ, hogyan fogadja el legszívesebben. Van, aki csak a pépeset eszi, van, aki egyből kenyeret rágcsálna. A gluténkóstoltatási időszak alatt egyelőre egyféle gabonával próbálkozzunk!
Íme néhány lehetőség, remélem mindenki megtalálja gyermeke és saját szája íze szerint valót:

-  1 mokkáskanál gríz, vagy 2 mokkáskanál babáknak készült instant gabonapehely. Az elkészítéshez használhatunk vizet, tápszert vagy anyatejet.
Ha teljes kiőrlésű gabonát szeretnénk adni a babának, ami már ilyen kis korban is kifejti áldásos székletlazító hatását, kedvez a bélrendszernek, és tápanyagban is jóval gazdagabb, kezdetben csak kifejezetten csecsemők számára gyártott teljes kiőrlésű gabonatermékeket válasszunk. Ezekben a gabonaszemek úgymond fel vannak tárva, könnyebben emészthetőek. Ha erre nincs módunk, 10 hónapos kor alatt (kb. ekkor kezd el a baba a családdal együtt étkezni) válasszuk inkább a hagyományos „fehér” termékeket.

Messzire kerüljük el a különböző fantázianeveken futó instant tejpépeket, ezek ugyanis tejport, tetemes mennyiségű cukrot és csecsemők számára szükségtelen ízesítőket tartalmaznak! Nyers gabonapelyhet, gabonamagvat 2 éves kor alatt ne kínáljunk! Ezekkel sokszor még az érzékenyebb felnőttek emésztőrendszere is nehezen bánik el.

-  2 mokkáskanál tojásmentes főtt tészta. Biztosan van olyan féléves, aki a család többi tagjával együtt szívesen elrágcsálja. De vigyázat, a baba könnyen félrenyelhet! Amúgy a főtt tésztát, kis vízzel megvadítva, simán viszi a botmixer.

- Egy falat kenyér, pékáru, ami a fenti kitételeknek megfelel, már ha a ded szívesen harap ilyesmit. Vigyázat, ez is félrenyelhető! Nem állítom, hogy boltban könnyen kapunk megfelelő minőségű kenyeret vagy pékárut. Sokszor egyáltalán nincs feltüntetve, miből is áll egy-egy termék. Van valakinek egy jó kenyérreceptje házi sütésre?!

A választott alternatívával kínáljuk meg gyermekünket naponta az ajánlott mennyiségben szoptatás ill. tápszeres etetés közben vagy után. Tápszeres babák az ajánlások szerint - orvosi javaslatra, akár a hozzátáplálással együtt - már az 5. hónap elején megkezdhetik a csócsálást. Szoptatott csecsemőknél a 6. hónap eleje lett ideális kezdőpontként megjelölve. Azonban nem érdemes kapkodni, a szoptatás védőhatása a 6. hónapon túl is érvényesül! Emellett mindenkinek tudnia kell, hogy a csecsemők fiziológiailag általában csak öt és fél - hat hónapos korukra válnak képessé rá, hogy kanálból pépeset egyenek. A gabonakásák, kenyerek, tészták, kekszek, lisztek mennyiségét az étrendben az egy hónapos kóstoltatási időszak után  fokozatosan és lassan növeljük! Először megduplázhatjuk, majd újabb két hét elteltével ismét növelhetjük, de az első 8 hétben ne lépjük túl a napi 10 g lisztmennyiséget.

Persze léteznek más alternatívák is. Ti mit főztetek ki?

bejo

(A szöveg Mag. Ingeborg Hanreich IBCLC, táplálkozástudományi szaktanácsadó itt található cikke és az „Essen und Trinken im Säuglingsalter” c. csecsemőtáplálási útmutatója felhasználásával és átdolgozásával, a magyar ajánlások figyelembe vételével készült.)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.27 09:30:12krisztil

  Jaaaaj, valaki nézze már meg könyörgöm, hogy miből vannak manapság a "háztartási kekszek"!!! Vagy akár csak a "babakekszek"...
  Én becsülettel kigyűjtöttem, mindben van valami, ami nem éppen az első kajának való (egy kis teljes tejpor, tojás, cukor dögivel, térfogatnövelő, állományjavító, lisztkezelőszer, színezék, aroma, kén-dioxid, vaj stb...nyomokban mogyoró, szójapor, tejpor, tojás stb...)
  Nem épp ezektől az allergén dolgoktól kellene óvni a babákat???

  Teljesen rendben van vajon az, hogy az 5 hónapos anyatejes babámba még az alma meg a krumpli előtt anyatejbe áztatott(???) háztartási kekszet kellett volna beletömnöm a gyerekorvos és a védőnő buzgó bólogatása mellett?
  Tényleg teljesen OK legeslegelső kajának a HT???
  Dietetikusok, gyerekorvosok segítsetek!!

  Amúgy értem én, hogy ezt lehet felismerni a sarki kisboltban, de nem hiszem, hogy szeméttel kéne tömni ezeket a kismanókat... A magam részéről mélységesen felháborodtam, mikor ezt az új "trendet" közölte velem a gyerekorvos, most inkább nem is idegesítem fel magam ezzel megint...

  Mi azt az áthidaló megoldást választottuk, hogy a kétbetűs drogériás boltban kapható 3 gabonás natúr gabonapehelyből kap a kicsi, vagy kiskanál lisztet, grízt a főzelékébe...Az egyszerű bolti aprószemű zabpehelyből (semmi extra bio méregdrága izé...a 4 betűs S-el kezdődő boltláncban kapható kb. 150Ft-ért) vizes kását főzve pedig tuti tízórait lehet készíteni a gyerkőcnek gyümölccsel összeturmixolva (ez ideális is bevezetőnek, mert a zab csak kevés glutént tartalmaz).

 • 2011.04.27 11:07:07tündérborsó

  igazad van abban, hogy rengeteg szemét van a háztartási kekszben. én sem azt adtam neki, hanem kecskeméti bébiételből a gabonás/müzlis gyümölcsöt. kezdetben egy kanállal, majd kettő, végül fokozatosan megkapta az egész üveggel. a főzelékbe durum tészta, dm-ben kapható többgabonás pelyhekből pedig a gyümölcsöt szoktam felturbózni. van belőle gluténmentes és gluténos változat, felváltva kapja, mert állítólag a köles nagyon egészséges.

  amúgy kérdem én ártatlan nagy szemekkel, hogy pl. a méregdrága hipp bébiételekben miért van tejpor? és a babakekszben? elképesztő...

  nem tartozik ide, de ha már itt vagyok. adjatok lécci tippeket, hogy mit adjak a babának vacsorára? lassan egy éves lesz, már nem akarom szoptatni (önös érdekből, kellene már szednem a szívgyógyszert) az orvos azt mondta, hogy reggelire adjak neki tápszert (egy évesnek tápszer? sosem kapott...) vacsorára sinlacot kap, de azt már nem győzzük anyagilag, 10 napig tart egy doboz!. tejpépeket nem akarok, allergiára veszélyeztetett a poronty, meg úgy vélem, a tehéntej tényleg nem való nekik. a sima főzeléket nem eszi meg, este meg nem akarok már húsosat adni neki.
  kösz

 • 2011.04.27 11:23:11Pelikan

  Ez a cikk most komoly...

  haztartasi keksz, meg egy ilyen csak igy a kozepebe belevakkantva...:

  "Ahhoz, hogy valamiféle csodás egyensúly kialakulhasson a témában, szükség van azokra, akik foggal-körömmel védik a hosszú távú, ill. a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatást, és azokra is, akik az első pillanattól fogva favorizálják a legfrissebb kutatási eredményeket, és a valós szoptatási hajlandóságot figyelembe véve fogalmaznak meg ajánlásokat."

 • 2011.04.27 12:31:50bíbola

  Örülök ennek a cikknek, mert éppen a héten lesz fél éves a kislányom, és eddig csak anyatejet kapott, mostanában meg folyamatosan ezen a glutén adagoláson gondolkodom. Tegnap kíváncsiságból lemértem és kiszámoltam egy háztartási kekszet alapul véve, hogy a napi fél kekszben 1,7 g liszt van, ezt szeretném én is helyettesíteni, a háztartási keksz a védőnőm szerint is elkerülhető. Az előnye az ára és a "porciózhatósága". A bioboltban néztem szét először, vettem zabpehely babakását, almalével akarom kutyulni először, vettem tönkölybúza darát (ezt gondoltam a főzelékbe) és babáknak készült kétszersültet is, de van benne só, azzal is várok még egy-két hónapot. Megnézem azt a gabonapelyhet is, amit említettetek, és a durum tészta is jó ötlet főzelékbe. Írjatok még sok-sok bevált módszerről!

 • 2011.04.27 12:55:36krisztil

  tündérborsó: vacsira esetleg natúr joghurt egy kis gabonapehellyel? A kisfiam a natúr Activiáért volt oda nagyon annak idején.

 • 2011.04.27 13:29:12sony

  Gyors technikai kérdés: Én 1 kiskanálnyi Alnatura 3 gabonás pelyhet adok a 6,5 hónapos picuromnak, forró vízzel és anyatejjel kb. tejföl állagúra kikeverve. Gyümölcsöt sajnos még nem fogad el. Az eddig igen híg székletű babámnak úgy megfogta a hasát, hogy már 3 napja nem kakilt. Mi a teendő?

 • 2011.04.27 13:36:14tündérborsó

  sony: pedig a gyümölcs jót tenne. próbáltad az őszibarackot? azt minden babó szereti.és hogy adod a gyümit? nyersen? úgy nehezen fogadják el. próbáld megfőzve/párolva.
  székrekedésre hőmérőzés. nálunk bevált, plusz a szilva.

 • 2011.04.27 15:05:15akkorisajuditvoltam

  sony: kamillatea icipici cukorral (itt írtunk róla meg általában a hasproblémákról:[link] ) és ahogyan tündérborsó is írta, minél több gyümölcs. Vagy próbáld meg párolva adni a gyümölcsöt, az alma kiválóan alkalmas erre, finom is. A fenti linken ott a pocakmasszázs is, az is nagyon jó!

  És ahogy bejot ismerem, nemsokára megírja a válaszokat a többi kérdésre is, csak legyen egy szabad perce.
  judit

 • 2011.04.27 16:37:04bejo

  Sziasztok! Igyekeztem a könyvből minél több infót kigyűjteni a kérdésekre.
  tündérborsó: Egyéves korig anyatejet, vagy annak híján tápszert szoktak adni a babáknak még naponta kétszer-háromszor. Ennyi tejalapú italra szükségük van. A növényi alapú tejek nem fedezik a csecsemő tápanyagszükségletét, állati eredetű tejet innivalóként egy éves kor alatt tényleg ne adj (főleg allergiás hajlam esetén). Ha már elmúlt egy éves, nem kell félned a tejtől. Reggelire/vacsorára: egy szelet vajas/margarinos kenyér + tápszer, gabonakása tápszerrel elkészítve, esetleg kis gyümölccsel ízesítve (ha amúgy is Sinlacot evett), esetleg krisztil ötlete a joghurttal (de erről kérdezd meg az orvosod is, aki pontosan ismeri a babát). Egy éves kor körül egyre kevésbé van szükség speciális élelmiszerekre.

  sony: Ez volt az első dolog, amit adtál neki, és 3 napja kapja? Csak mert a székrekedés bizonyos fokig teljesen normális jelenség a hozzátáplálás kezdetén. Át kell állni a szervezetének. Tuti biztos ettől volt változás a széklet állagában? Ha ezen kívül amúgy csak anyatejet kap, az is lehet, hogy már annyira feldolgozza a szervezete tejet, hogy nem marad mit kikakilni. Szoptatott gyerekek erre is képesek :) A párolt gyümölcsös javaslat szerintem is jó. Ha esetleg belekevernéd a gabonapépbe?

 • 2011.04.27 17:20:22susubolondság

  Bejo, lehet, másik könyvet is el kellett volna olvasi...

 • 2011.04.27 17:27:50bejo

  szívesen, mondd, melyik az?

 • 2011.04.27 17:44:11susubolondság

  Van több is a témában... Nem azért, mert csak így lehet, de gondolattágításképpen :)Holnapra gyűjtök neked, mert az enyém csak egyféle nézőpont lenne ugyanúgy. Mert szerintem a glutén eleve nem kell senkinek. :)

 • 2011.04.27 18:07:01bejo

  Köszi susubolondság! Hát, azt én sajnos nem tudom, hogy a glutén kell-e vagy sem. Elvileg csak egy fehérje a sok közül. Európában alapélemiszer a búza. A legtöbb gyerek és felnőtt eszi. Mi is esszük, szeretjük a gluténtartalmú gabonákat és vígan elvagyunk velük. Az biztos, hogy minden gabonának más a tápanyag összetétele, más vitaminok, nyomelemek vannak bennük, eltérő a zsírtartalmuk, blablabla és ezért érdemes minél többfélét kipróbálni.

 • 2011.04.27 18:21:45sony

  Nagy kakis a lány, és mindig elég hígat kakilt. Két hete kezdtük, almával próbálkoztam nyersen, reszelve, amit nem volt hajlandó megenni. Kitolta a szájából, és undorodó képpel elfordult. Cuki volt nagyon, de hát mégiscsak kellene ennie. Ezért próbálkoztunk körtével, aminek az ízét szerette, de csak nyalogatni, lenyelni nem. Felsültünk a kompóttal is. Akkor a védőnő azt tanácsolta, próbálkozzunk barackos bébiétellel, mert a napi kiskanál gabonapehelynek meg kell lennie. A barackos bébiételt is kinyomta a szájából. Ekkor készítettem neki anyatejes gabonapelyhet, és ezt vidáman megette (a fél kiskanál felét, ugyebár). Másnap majdnem az egészet! Harmadnap pici almát csempésztem vele, ezt gyanakodva fogadta, de lenyelte. Utána nagyon sokat kakilt, ez volt az első szilárd kakija. Most még három nap telt el, már majdnem négy, de nincs széklet. Tudom, hogy akár egy hétig is normális, de előtte naponta kétszer is termelt a leányzó, és az előző mennyisége tényleg nagyon sok volt, és már nagyon nyűgös :S

 • 2011.04.27 18:38:57bejo

  Amit írsz, az alapján arra gyanakszom, hogy az ízekkel bátortalanul barátkozik. Ha a gabonapépet vígan lenyelte (és amúgy is 6,5 hónapos), akkor valószínűleg nem az az oka az elutasításnak, hogy még nem tudja a nyelvével hátraküldeni és lenyelni a szilárd táplálékot. Anyatejet végülis a gyümölcshöz is lehet keverni! Úgy tapasztalat szerint jobban elfogadják a szoptatott babák is az új ízeket. Illetve még az állaggal is lehet variálni (jó folyóstól a darabosig).

 • 2011.04.27 22:58:01sony

  Köszi a tippeket, maximális a siker :) Volt kaki, a melegített barackos bébiétel hatására :)

 • 2011.04.28 08:27:20bejo

  Viváááát! :)))

 • 2014.06.02 06:07:52NemNick

  A zabban nincs glutén. A hitelességről ennyit, it feladtam az olvasást.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta