SZÜLŐSÉG

Hálapénzről őszintén

2011. április 26., kedd 14:04

Mivel megszokott orvosom alól "kihúzták" a kórházat, az ötödik hónapban kellett új kórház, és ami fontosabb, új orvos után néznem. Megvolt a preferencialistám, azt hittem, második szülésnél már tuti jól fogok dönteni, hiszen valamennyire ismerem a rendszert. (Aztán kiderült, mindkettőt, orvost és kórházat is rosszul választottam, de ezt hagyjuk.) És persze előre készültem, hogy mindez pénzbe fog kerülni. Nem is kevésbe.

Ennek ellenére durva atrocitásként éltem meg, amikor a velem szemben ülő orvos (a sokadik, akivel beszéltem, de itt azt hiszem, nem kell magyaráznom, milyen nehéz a terhesség közepén új orvost találni, hiszen sokan el sem vállalnak) a beszélgetésünk közepén hátradőlt, és kezét kinyújtóztatva azt mondta: "Bizonyára tudja, hogy nálam egy szülés százhúszezer forint."

120.000?!? MENNYI?! És számlát ad róla? Nem, gondoltam, nem tudtam. Nem gondoltam volna sem az összeget, sem azt a flegma pofátlanságot. És azt hiszem, ha nem lettem volna egyrészt kétségbeesett, másrészt hormonálisan agyatlanra terhelt, nem maradok ott ülve, hanem sikítva távozok a magánrendelőből, és boldogan szülök valahol az ügyeletesnél. (Bár erről is hallottunk már rémtörténeteket, és bevallom, azt nagyon nem szerettem volna, hogy sírva kelljen könyörögni valahol egy kórházi ágyon azért, hogy vessenek rám egy pillantást.)

De maradtam.

Terhesgondozás (á 10.000), szülés (hagyjuk), majd az a bizonyos hatodik hetes vizit. Ekkor kell ugye a pénzt átadni. Oké, ha már belementem, viszem. Számlát mondjuk nem kaptam, de a 120-on felül ki kellett fizetnem a magánrendelés díját is. Igen, hülye vagyok.

De azt hiszem, egy leendő anya, odabent egy kisdeddel mindig kiszolgáltatott. Mindig érzékeny, és többnyire megpróbál konlfiktusok nélkül élni, legalább abban a néhány hónapban. És én speciel az agyamat is elveszítettem, csakúgy, mint a vezetési képességeimet, és sajnos az aggódós kismama mellett álló férfi nem feltétlen bír olyan rálátással a dologra, hogy magára vegye a felelősséget, és lehülyézzen, majd rábeszéljen az ügyeleti szülésre. Vagy bírna, de azt hiszi, nekem erre van szükségem.

Már az első szülésemkor is felmerült bennem a gondolat, mennyivel jobb lenne, ha az orvos helyett a kórház számára adnám a pénzt. hogy legalább a következő kismamának legyen elég kaja, elég kötszer, megfelelőbb ellátás. Jó, ennek is megvannak a maga buktatói, de mégis. Valahogy fairebbnek éreztem volna.

Mit lehet tenni, hogyan lehetne csökkenteni a kismamák kiszolgáltatottságát? Vajon van ennek a helyzetnek megoldása?!

Kedves Olvasó! Neked mi a tapasztalatod?

(Kérlek hozzászólásaitokban ne írjatok neveket, mert azt sajnos kénytelenek leszünk kimoderálni.)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.28 23:59:59Ylang

  Én ugyan csak egyszer szültem, de pontosan tudom, hogy az, amit ma természetességen értenek (pláne az otthonszülés hívei), az nekem és a babámnak egészen biztosan nem lett volna jó - ettől persze neked és a babádnak még lehetett ez a legjobb. Mások legalább ugyanennyi érvet tudnának felsorakoztatni a fájdalomcsillapítás, vagy épp a választható császár mellett. Épp ezt nehezményezem, hogy mások akarják eldönteni, hogy nekem és a babámnak mi a legjobb - mint ahogy te is úgy érzed, hogy "az orvosok" (az általánosítás miatt tettem zárójelbe) akarják rákényszeríteni valamire a félős kismamákat. Te azt mondod, hogy a természetesség a legjobb. Én azt mondom, hogy a kórházi szülés két lépésre műtővel. Engem nem az érzelmi blokkok meg a homeopátiás bogyók érdekelnek, hanem a fájdalomcsillapítás orvosi lehetőségei. Szerintem mindez nem más, mint hitbeli kérdés. Te másban hiszel, mint én, és ennyi. Szerintem mindkét oldalnak van létjogosultsága, és egyiknek sem kellene lebeszélnie a másikat bármiről, vagy rábeszélnie bármire.

 • 2011.04.29 03:44:13Ylang

  És még egy gondolat a "megpróbálom, ha nem megy, majd megműtenek" - hez. Nálam ez úgy hangzana: "vagy hüvelyi úton SZÜLÖK, vagy császárral SZÜLÖK". Kevés felháborítóbb dolgot ismerek, mint a császár SZÜLÉS-ként való el nem ismerését. (Egyébként nem császárral szültem, ha ez releváns).

 • 2011.04.29 20:29:15jani_a_hegyről

  Ha valaki azért fizet, mert nem akar cigányok közt várakozni az sztk-ban, vagy megegyezik egy orvossal, aki valóban szabadidejében elérhető és bemegy a kórházba a szüléskor az érthető, mert kap egy plussz törődést pénzért, de ha valaki azért fizet útólag, hogy megköszönje, hogy nem ölték meg az durva.
  Ez egy munka, ha én nem végzem el a melómat szintén emberek halnak meg, de nem vagyok orvos, senki se honorálja és sokszor napi 12órát kell dolgozni. Ha lement egy szülés, és annyira pozitív tapasztalatai lettek valakinek, hogy szivesen támogatná az orvost, vagy szülésznőt akkor fizessen egy általa jónak tartott összeget, ha megteheti, és örüljön, hogy vannak jó emberek is ebben a furcsa orvosi társadalomban.

 • 2011.04.29 23:15:25Mamma..

  Úgy tűnik Ylang szinte ketten maradtunk itt,de jó kis beszélgetés ez.
  "Engem nem az érzelmi blokkok meg a homeopátiás bogyók érdekelnek, hanem a fájdalomcsillapítás orvosi lehetőségei."-írod.
  Ez nekem pont azt mondja,mert félek a fájdalomtól,vagy esetleg meg akarom spórolni a fájdalmat.És attól,hogy a mama nem érzi(pl.epidurál) a baba viszont érzi.Mindent érez.És ez sztem, nem fer.A véráramába bejutnak a vegyszerek(gyógyszerek)ami szintén nem jó neki.Apgarban is látszik ezeknél a babáknál.
  Ha vki.mindezekkel tisztában van,és ennek ellenére mégis úgy dönt...hát,az vagy nagyon önző,és nem érdekli a kisbabája,vagy fél...és akkor már megint a félelemnél vagyunk.
  De ha tisztában vagy azzal,hogy a fájdalomcsillapító,nem csillapítja a fájdalmat,hanem csak a tudatot(érzetet)tompítja,már megint máshogy néz ki a dolog.Mert ez a "fájdalom" nem értelmetlen,nem kóros,(mint egy fog-vagy fejfájás) hanem a kemény munkával együttjáró dolog,amivel lehet együttműködni is.Elfogadni,és nem küzdeni ellene.
  Én azt gondolom,hogy TÁJÉKOZOTT DÖNTÉS kell.Ehhez pedig sok-sok jó helyről származó KORREKT INFORMÁCIÓ.És egyszer csak eltűnik a félelem.

 • 2011.04.29 23:16:35Mamma..

  Ylang!Lesz kistesó?

 • 2011.04.30 09:41:47Ylang

  Mamma: remélhetőleg lesz kistesó. És remélhetőleg epidurállal fog születni, mint a bátyja.
  Viszont: míg a fogorvosnál nem a félelmet kezeli az ember lelki támogatással, hanem szépen beszúrják a lidokaint, addig a szülésnél a természetesség jegyében kétségbevonják az ember jogát a fájdalomcsillapításhoz, ez pedig nekem finoman szólva is vicces. Szóval én korrekt információk nyomán hozott tájékozott döntés után úgy döntöttem, hogy NEKEM (ismét hangsúlyozom: nekem) kórház kell, technika kell, fájdalomcsillapítás kell. Tök mindegy, hogy azért mert önző vagyok, vagy mert félek, vagy aóegyszerűen azért, mert a szülés bizony FÁJ, akárhogyan is igyekeznek megszépíteni mindenféle szólamokkal ezt a fájdalmat, és megmagyarázni, hogy az bizony élmény. Ismerem Leboyer, Ina May Gaskin és a többiek álláspontját, nem egyezik az enyémmel. És nem akarom, hogy eltűnjön a félelem, szerintem sokkal természetesebb, hogy az ember fél a fájdalomtól, mint az, hogy megpróbál "élményt" csinálni belőle. Viszont az még egyszer érdekelne: miért is akarsz meggyőzni? Szerintem én eddig egy mondattal nem próbáltalak lebeszélni az otthonszülésről, ha neked az a legjobb, csupán a saját érzéseimről beszéltem. Kezdem kicsit úgy érezni, hogy nem a kórházpárti többség részéről hiányzik az elfogadás, hanem a természetesség hívei próbálnak "téríteni" (csúnya gondolatom támadt, nem muszáj magadra venni: önigazolni?). Persze ez ismét csak durva általánosítás.

  A végére egy félig vicces gondolat (de azért gondold végig a hasonlatot): régóta mondom, hogy aki kétségbevonja a fájdalomcsillapítás jogosságát, azt szívesen elkísérem a fogorvoshoz egy természetes, háborítatlan gyökérkezelésre. Addig keresek vonatkozó kutatási eredményeket, érzelmes mondatokban, lelki támogatásban, homloksimogatásban pedig jó vagyok. Áll az alku? :)

 • 2011.04.30 10:19:55tündérborsó

  Mamma: annyit szeretnék hozzátenni, hogy én kértem epidurált, a baba apgarja mégis 10-es lett. hát hogy is van ez?

 • 2011.04.30 13:59:45Ylang

  Nálunk is, az elmúlt három év pedig arra utal, hogy a kötődéssel is minden rendben. Szóval működjön együtt a fájdalommal a déli szél :)

 • 2011.04.30 15:17:34tündérborsó

  Ylang: hehe.
  tetszett a fogorvosos példád. a háborítatlan gyökérkezelés :)
  nekem volt, két lidokain után nem sokon múlt, hogy nem kértem a harmadikat.
  de biztos csak én vagyok gyenge vagy nem jár át kellőképpen a szeretet

 • 2011.05.02 11:36:04Mamma..

  Ylang!Megértem,hogy úgy tűnik mintha meg akarnálak győzni valamiről...pedig tudatosan nem.
  Hacsak az,hogy megosztom az én tapasztalásom, élményem...annak számít.Az első szülésem után pont így beszéltem,és éreztem mint te,vagy tündérborsó.Hiszen nekem ne pofázzon már senki,hogy milyen csodás "ÉLMÉNY" szülni mikor a szülés fáj,és majd'meghaltam annyira.Én nem is gondoltam kis tesóra utána,és mint ufo ra néztem a többgyerekes anyákra.Nem értettem,hogy mi vesz rá egy nőt arra,hogy ezt még egyszer végig szenvedje.Aztán történt változás az életemben,és döbbentem tapasztaltam meg azt,hogy szülni máshogy is lehet.
  És ezt a többiek miért nem tudják?
  Nekem miért nem mondta eddig senki?
  És el kell mondanom mindenkinek,(már aki meghallgat) tényleg lehet szülni fájdalom és félelem és vegyszerek nélkül!
  Ezt minden nőnek tudnia kell!(ene) még mielőtt szül.
  Vérzik a szívem minden orvosi esemény szülés miatt,mert én már átélhettem,megélhettem,hogy ez valami egészen más is tud lenni,ha szeretnénk.Saját erőből,irányítás,infúzió,és egyebek nélkül.Tényleg nem a fájdalomról szól.Hanem a kisbabámról,és rólam.
  Persze azt is tudom már,hogy hiába mesélem a vaknak milyen a piros szín.
  De mégis hajt valami,hogy ráébresszem nőtársaim,legalább gondolkodjanak el rajta,tényleg ez a szülés?
  Tényleg van más út is?
  Számomra is?
  Lehetséges?
  Fejben dől el!
  És akkor lenne több ÉDESANYA,nemcsak nők,akiknek gyereke született.

 • 2011.05.02 11:45:16Mamma..

  tündéborsó!
  Én nem vagyok erős,-azt mondjuk remélem,hogy átjár a szeretet,-de én érzéstelenítés nélkül kértem a gyökérkezelést is.
  Ha legközelebb mennék,elkísérhetsz Ylang! legalább fogom a kezed.:)
  Én egyszerűen be merem vallani félek a injekciótól az inyembe és a gerincembe,ezért inkább összeszorítom a kezem és elviselem a fogfúrást,és a gyökérkezelést is ha szükséges.
  Valószínűleg ezért eszembe sem jutott EDÁt kérni a szülésemnél sem, (amikor még a kockázatokról és a mellékhatásokról nem is tudtam semmit) bármennyire fájt is akkor.
  Mindezek ellenére mindenki ott, és úgy szüljön ahol Ő biztonságban érzi magát,mert ott lesz a lehető legkevesebb komplikáció valószínűleg.

 • 2011.05.02 11:51:19triss

  jajj nehogymá szégyelljétek magatokat az eda miatt.

  annyira felszínes, gyökér dolog emiatt baszlatni a másikat. Hogy ki milyen anya, az úgyis utána dől el- és sajnos látjuk milyenek sokan.

 • 2011.05.02 12:13:24tündérborsó

  dehogy is :)
  csak nem akartam nagyon ironikus lenni.
  oxigént is kaptam, annyira bejött a cucc, hogy mondtam is a páromnak, hozzunk már haza egy palackkal :)
  úgy látszik én még fiatal vagyok ehhez a fejben dől el dologhoz. talán egyszer én is megbölcsülök :)

 • 2011.05.02 12:37:32tris

  ne akarj annyira megbölcsülni, én is annyira meg akartam felelni egy képnek ez és a rettenetesen zavaró körülmények, egy nemtörődöm férj azt eredményezte, hogy lett egy krónikus betegségem. Fasza volt évekig félhalottnak lenni, elképzelheted, hogy nem tudtam olyan anya és feleség lenni amilyen szerettem volna, amilyen amúgy lettem volna

 • 2011.05.02 12:39:28tris

  na tudom ám, hogy csak viccből írtad, de most annyira le akartam ezt írni. Talán egyszer majd halványulnak az emlékek.

 • 2011.05.02 13:10:46Ylang

  Hát, bevallom, én cseppet sem szégyellem magam az EDA miatt, sőt, örülök, hogy van hatékony módszer arra, hogy ne fájjon az ügy. Sőt, meredeket mondok,ha altáatásos császárral szültem volna, akkor se szégyellném magam. A szülőszobán egyébként azon vidult az orvosi team, hogy kezemben a pár perces újszülöttel, közöltem a gyermek apjával (aki - még egy rossz pont természetes körökben - az én kérésemre addig a folyosón várakozott), hogy tőlem jöhet a következő csemete. Én semmit nem kérek érzéstelenítés nélkül, nekem tök jó az is, hogy a tudatomat kapcsolja ki a dolog, nem a fájdalmat. Sem fogorvosi beavatkozást, sem szülést, sem semmit. Viszont pontosan annyira jó ÉDESANYÁNAK érzem magam, mint az, aki akár hat gyereket szült meg otthon, békességben, szeretetben, háborítatlanságban.

  Mamma, én tényleg nagyon örülök, hogy te megélted a számodra tökéletes szülést, de ne vérezzen a szíved más orvosi eseménynek nyilvánított szülése miatt: hidd el, van olyan, akinek épp ez a tökéletes. Nekem, és biztos vagyok benne, hogy még sokaknak, az otthonszülés lenne borzalmas, én a magam részéről (úgy, hogy mondom, olvastam Leboyert, Gaskint, jártam kismamajógától kezdve mindenre, szóval bővében vagyok az általad is korrektnek tartott információnak) soha nem vállalnám, akkor se, ha kötelező lenne. A kórházból viszont teljesen pozitív tapasztalatokkal távoztam.

 • 2011.05.02 13:19:11Mamma..

  A bölcsülés mindenkinek csak haszára válhat sztem.
  A megfelelési kényszer...hááát arról már írtam feljebb,látszik nem vezet jóra.Kívánom,hogy teljesen gyógyulj meg,akár egy új csodás saját szülésben,ha lehetséges számodra.
  Minden jót tris.
  Amúgy azért az eda nem olyan kis semmiség ám mint ahogy beállítják.
  "most annyira le akartam ezt írni. "-én is

 • 2011.05.02 13:43:06tris

  örülj neki, hogy csak ennyit muszáj leírnod :)

  nem tudom, hogy lehet-e még gyerekem, hidd el nekem az utolsó szempont volna a természetes szülés, ha tudnád miken mentem keresztül te is értenéd, hogy ez milyen semmiség. Egy jó szülés szerintem az amikor a végeredmény egy egészséges anya és baba.

 • 2011.05.02 14:15:53tündérborsó

  már az egyetemen is kihullott a hajam ezektől a spirituális dolgoktól. meg a müllerpéter, meg a coelho, meg a homeopátiás cukorgolyók, meg a szüljünk otthon a kanapén...

  mindenki abban hisz, amiben akar. én csak azt nem szeretem, amikor meg akarnak téríteni.

  a következő szülésnél majd elszívok egy spanglit, az mégis csak természetesebb, mint az eda, nem? :)

  tris, a férjed egy igazi barom. a gyerekcsinálásban benne volt, aztán mossa a kezeit?

 • 2011.05.02 14:33:30tris

  :) köszönöm az együttérzést, sajnos tényleg rémes volt. Annyira beszívta a munkája, hogy tojt a fejemre. Nem rossz ember, csak nem képes kikapcsolódni, nevetni, nem tud figyelni a másik emberre - nem órákra gondolok, csak percekre, de akkor tényleg.

  Más: egyszer olvastam Popper Pétert, a könyv közepén már azt éreztem, hogy minek is élek? Nem nekem való, maradnék a vidám oldalon ha lehet:)

 • 2011.05.02 14:38:11tündérborsó

  tris: pedig az fontos. ha nem a legfontosabb. figyelni a másikra, akit szeretsz.
  mi nem házasodtunk össze, a gyereket sem terveztük, nem könnyű, de együtt csináljuk. együtt a kakiban, meg az örömbe bódottába is :)

 • 2011.05.02 14:47:46Ylang

  Tündérborsó: spangli :D :D : D

  Tris: én is teljes gyógyulást kívánok, és minden jót neked. A szülésnek pedig tényleg ez lenne a lényege: egészséges baba és anya.

 • 2011.05.02 14:53:16tris

  tündérborsó: sajnos így van. nem is értem ez másoknak miért teher? Pont azért vicces, mert én mindig odafigyeltem a másikra, aggódtam. Alapból kedves és vidám vagyok, szóval igazán nem értem, miért jártam így?
  de az élet nem igazságos, ezt tudjuk.

 • 2011.05.02 14:54:51Burgum

  Dizzy Gilespie.
  Kádár elvtárs és sleppje a 70-es évek közepén megpróbálta megvalósítani javaslatodat: nem engedték be a szülész orvost ügyeleti időben a szülőszobára. Eredmény: a nők felháborodtak, hogy elveszik a jogukat a választástól. Az orvosok meg úgy segítettek a dolgon, hogy nagy számban bevezették a programozott szülést. Ez utóbbinak viszont az lett az eredménye, hogy nagy mértékben megemelkedett a károsodott újszülöttek száma. Nem hinném, hogy ez segítene a hálapénz problémáján. Nem is javaslom még rá gondolni se.

  Mamma.
  50 évvel ezelőtt valóban a nők legnagyobb része otthon szült, nőktől (bábától) körülvéve. Akkor a perinatális halálozás (= halvaszülés + a születés után 7 napon belül meghalt) újszülöttek arányszáma 5 % volt (minden huszadik újszülött). Most, amikor mindenki kórházban szült, a perinatális halálozás 1 % körüli : 100 közül 1 újszülött. Nagy különbség!!!

 • 2011.05.02 14:58:59tris

  Ylang - köszönöm :) Már tényleg jobban érzem magam, egyre kevesebbet nézek vissza. Talán egyszer lehet még egy gyerekem,
  szeretném mert türelmes ember vagyok (talán túlságosan is! :) :) :) és épp ezért engem nem annyira zavarnak a gyermeki rosszaságok, hisztik :)

  nektek is minden jót - és ha valami tanácsom lehet az az, hogy ha minden borul inkább egy nyugtató mint egy felborult immunrendszer! :)

 • 2011.05.02 15:00:08Burgum

  A 120000-150000 ft előre kikötött "hálapénzt" valóban elfogadhatatlanul soknak tartom. De az is erkölcstelen, ha valaki felkér egy szülészt a szülés vezetésére, az álljon készenlétben szombaton, vasárnap, karácsony este, a gyereke születésnapján, töltse bent a kórházban e szabad és ünnepnapok nagy részét, és ő ne érdemeljen ezért hálát? Ez nem munkaköri kötelessége senkinek! A vízvezeték szerelő is felszámolja a több ezer forintos kiszállási díjat - és azért egy kicsit más a felelősség és a munka eredménye!

 • 2011.05.02 21:46:35Mamma..

  tündérborsó! Attól,hogy te nem hiszel valamiben(pl.legyen most a gravitáció) az még létezhet és működhet(tégy egy próbát!) ugye?
  "A szülésnek pedig tényleg ez lenne a lényege: egészséges baba és anya."-ez ma már alap,de azért ennél lehessen már picit nagyobb elvárás is.

  Burgum! Az egyik kórházban született lányommal évekig jártam a Pető Intézetbe,és tudod az nem az otthon bábák közt született gyerekekkel van ám teli.Nem akarok kötekedni,de sántít a statisztikád kissé.
  És tudod amikor engem felkérnek szüléshez,én pont így állok "készenlétben szombaton, vasárnap, karácsony este, a gyereke születésnapján.." -és dobok el mindent ha hívnak,ingyen vagy az említett összegek töredékéért aki megteheti.
  De ha vkinek ez hivatás,akkor nem a pénz motiválja.

 • 2011.05.02 23:45:10tündérborsó

  Mamma: én nem a dolgok létét kérdőjeleztem meg, nem azt mondtam, hogy nem létezik pl. a homeopátia. csak én nem hiszek benne. és kipróbáltam, mielőtt nagyon belelendülnél a hittérítésbe. :)

 • 2011.05.03 08:13:29Mamma..

  Nem használok homeopatikát,és nyugodj már le te kis ateistácska. :D
  (a babát azért megkeresztelteted ugye?)

 • 2011.05.03 08:48:58tündérborsó

  csak és kizárólag nagyszülői nyomásra lesz keresztelő. megvan a véleményem a katolikus egyházról...

  amúgy teljesen nyugodt vagyok :)

 • 2011.05.03 09:04:14Ylang

  Lehet, hogy nem is Tündérborsónak kellene lenyugodnia és elfogadnia, hogy a saját hitrendszerén kívül mások is léteznek? Tégy egy próbát, tök vidám dolog :)

 • 2011.05.03 16:56:27didi

  Én az Imrében szültem az egyik "sztárdokinál".
  Magánrendelésre jártam, alkalmanként 10. Viszont nem rángatott be feleslegesen. A leleteket e-mailben küldtem, csak akkor kérte, hogy menjek, ha esetleg gond volt vele. A ctg leleteket is csak megmutattam, az nem számított rendelésnek.
  Szüléskor 40-et kapott, és nekem igenis jól esett, hogy onnantól kezdve, hogy bekötötték az oxytocint, szinte végig (8 óra) benn volt velem, csak néha ment ki 10 percre, amikor látta, hogy jó lenne egy kicsit egyedül. Végül császár lett belőle.
  Én nem bántam meg, hogy fizettem a plusz törődésért.

 • 2011.05.04 00:04:38Burgum

  Megírtam egy hozzászólást. 2x is. Mind a 2x eltűnt, elszállt az űrben. Mi lehet az oka?

 • 2011.05.04 00:05:53Burgum

  Pedig ugyanúgy kezeltem, mint az előző mondatot.1 óra mulva az is el fog tűnni?

 • 2011.05.04 09:59:19tris

  "A szülésnek pedig tényleg ez lenne a lényege: egészséges baba és anya."-ez ma már alap,de azért ennél lehessen már picit nagyobb elvárás is."

  mamma ezt jól félreértetted. Sokunknak nem jön össze ez az alap a természet hibájából.

  a te statisztikád is sántít, mivel ma zömében kórházban szülnek, mégis kikkel lenne tele a Pető logikusan???

 • 2011.05.04 10:02:52tris

  Burgum

  biztos beszívta egy fekete lyuk:)

 • 2011.05.04 11:10:07Burgum

  Csodálatos képen ez a 2 semmitmondó hozzászólás nem tűnt el. A fentiben a Pető intézet statisztikáját pontosítottam, amivel megcáfolom mamma állítását, valamint arról, hogy erkölcstelen a társadalom elvárása a szülész orvosokkal szemben. Nem tudom, miért moderálták ezt teljesen ki 2x is, indok nélkül, és meg se tudom kérdezni a szerkesztőséget, mert láthatatlan. Ezt is kimoderálod szerkesztő?

 • 2011.05.04 11:30:58Sóskifli

  didi: ki a sztár doki a sztimrében?

 • 2011.05.04 11:57:49kakaosbogre

  Burgum, tegnap én is írtam egy hosszabb hozzászólást és az is elszállt.... Lehet valami gáz volt a rendszerrel, szerintem nem a cenzor volt.
  Nem tudod még egyszer elküldeni, amit írtál?

 • 2011.05.04 12:22:31kakaosbogre

  Megint elküldtem és ismét nem jelenik meg a tegnapi hosszabb hozzászólásom :-(((((

 • 2011.05.04 14:47:39kakaosbogre

  Megpróbálom több kisebb részben elküldeni:
  Szóval én is kórházpárti vagyok, biztonságosabbnak tartom. Szüléskor bármikor történhet baj, és olyankor nem mindegy, hogy azonnal elérhető az orvosi segítség, a műszerek, a műtő. Olyankor akár egy- két percen is múlhat az egészségkárosodás vagy rosszabb esetben élet vagy halál. A kórházban is történhet baj, ott sem 100%, hogy meg lehet menteni a babát vagy az anyukát, de kétségtelenül nagyobb rá az esély, mint otthon.

 • 2011.05.04 14:48:56kakaosbogre

  EDA: Azzal szültem, semmi negatív hatása nem volt, a következőket is azzal szeretném. Előtte gondosan utánanéztem, pro és kontra, szóval tudatosan választottam (kórházválasztásnál is fontos szempont volt a nonstop elérhető ingyenes EDA). A szülésem legjobb 2 órája volt!!! Tudtam kommunikálni a körülöttem lévőkkel, jobban együtt tudtam működni az orvossal meg a szülésznővel és teljesen észnél voltam, a fájdalom nem befolyásolt a döntéseimben....

 • 2011.05.04 14:49:27kakaosbogre

  ... És pihentem a kitolásig (előző éjjel nem aludtam egy migrénnek köszönhetően), ennek köszönhetően volt erőm természetesen megszülni az XSes méretemmel a több mint 4 kilós fiamat, 56 cmrel és olyan nagy kerek fejjel, hogy a tapasztalt szülésznő is a csodájára járt :-D Ja és 10/10es Apgarral (újabb cáfolat a rosszabb Apgar és az EDA kapcsolatára)! Ja és az EDA mellékhatása, hogy szépen és gyorsan tágít, így akinek veszélybe kerül a természetes szülése amiatt, hogy nem tud tágulni, ott nagy segítség lehet a császár elkerüléséhez.

 • 2011.05.04 14:50:17kakaosbogre

  Szülés közbeni érzéstelenítés:
  Jó volt a fogászatos hasonlat. Nekem még a migrénes fejfájás vagy bármilyen műtét jut eszembe. Aki annyira a természetesség hive, műtéthez miért kér érzéstelenítést vagy altatást? Régebben, vagy háborúban ugye ilyeneket simán megcsináltak anélkül, aztán sokan mégis túlélték (sokan meg nem)... Ott nem fontos, hogy átéljék a fájdalmat teljes egészben? Az is csak olyan találmány, mint az EDA. Vagy akkor köttessék ki az áramot meg a gázt is a lakásból, mert ugye régen anélkül is simán elvoltak az emberek, az sem természetes... Annak az előnyeit miért nem bűn élvezni, az EDÁét miért igen?

 • 2011.05.04 15:58:42Ylang

  kakaosbogre:
  "Tudtam kommunikálni a körülöttem lévőkkel, jobban együtt tudtam működni az orvossal meg a szülésznővel és teljesen észnél voltam, a fájdalom nem befolyásolt a döntéseimben...."

  Szóról szóra ugyanígy volt velem is, és ez nekem is sokat jelentett :)

 • 2011.05.05 10:48:07didi

  Sóskifli: a Bálint család. Hárman vannak, apa, testvér, fiú. Mindhármukhoz volt szerencsém, egy rossz szavam nem lehet rájuk. Természetes szülés pártiak, bár az én esetem ezt nem engedte.

 • 2011.05.06 21:55:36Burgum

  Már megint kiselejtezték a hozzászólásomat, pedig nem volt hosszú és senkit nem bántott. Egy nagyon jó dologról írtam!

 • 2011.05.07 11:32:10bjuli

  @Burgum
  Szia, nem moderáltunk, az inda néha benyeli a hozzászólásokat :/ Bocs a rendszer nevében is.

 • 2011.05.13 13:30:13Zsuzsa20

  Minden más lenne, ha a szülés-nőgyógyász orvosoknál vagyonvizsgálatot rendelne el az APEH. Sajnos mi nők ezt látjuk, tehát nem értem miért sírnak az orvosok, hogy kevés a fizetésük. Egy budai régi kórház szülésze második luxusházát vesz ebből a kis minimál bérből.....

 • 2013.06.26 17:37:00gigacherry

  Sziasztok! 17 hetes terhes vagyok, túl a negyvenen, a baba teljesen egészséges, magán terhesgondozásra járok. A férjem olyan szinten ellenzi a hálapénzt, hogy azt mondja, ha merek adni, visszakéri ő az orvostól, mert ezt nem engedhetjük meg magunknak. Ti mit tennétek a helyemben?

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta