SZÜLŐSÉG

Kevés magyar anya dolgozik

2011. április 21., csütörtök 11:36

A Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből derült ki, hogy a 15 éven aluli gyermeket nevelő nők 53 százaléka nem dolgozik, 30 százalékuk pedig a gyereknevelés miatt nem tud vagy nem akar munkát vállalni.

A gyermekintézményeket fejlesztése azonban 50-100 ezer iskolázott nő számára tudna munkalehetőséget biztosítani. A KSH elemzéséből arra is fény derült, hogy hazánkban jellemzően a nők vállalják a gyerekneveléssel járó kötelezettségeket, így a munkaerőpiacon nehezebb helyzetbe kerülnek. Amíg 15 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő apukák 2 százalékát akadályozza a munkavállalásban a gyermeknevelés, addig a gyermekes anyák 32 százalékára igaz ez – írja a Magyar Nemzet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.04.21 14:14:01oliv08

    És akkor most mi van, ezt eddig is tudtuk. A pasinak hiába van gyereke, nem fogják róla feltételezni, hogy emiatt hanyagolná a munkáját, mert beteg a gyerek vagy egyéb dolog pont neki kell majd rá vigyázni. A nő dolga. Mintha csak az övé lenne...Egyébként meg kényszerpálya a 3 év itthonlét, csak ugye sokkal jobban hangzik a gyes, mint a munkanélküli.

  • 2011.04.22 01:08:06Almandin

    Ez ma hatalmas probléma! A gyerekes nőket a munkáltatók többsége nem alkalmazza (fel sem veszi, vagy kirúgja). Sok gyerek azért nem születik meg manapság, mert a nők nem merik megszülni őket. Ha ráadásul a párjuk is lelép, mielőtt a gyerek felnőne, ott maradhatnak jövedelem nélkül. Ma ritka a több évtizedes házasság, párkapcsolat, ezért erre nagy valószínűséggel sor kerül.

  • 2011.04.22 08:37:32oliv08

    Almandin: igen, valószínű, ha lenne biztos munkahely, több gyerek születne. A nincsből nem lehet pelenkát, ételt venni.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta