SZÜLŐSÉG

Fiú vagy lány? Mindenki ezt kérdezi!

2011. április 20., szerda 07:52

Elég egyszerűek az emberek, beleértve engem is. Ha kiderül valakiről – mint mondjuk most rólam –, hogy gyereket vár, mindenki forrón gratulál, és aztán zavartan kutat téma után. Mi mást kérdeznének egy 10-12-14 hetes várandóstól: kislány? Kisfiú? Én is mindig ezt kérdeztem eddig. Mivel sokáig ez még tudhatatlan, adok tippeket, mit kérdezzetek inkább!

Bloghalálozási együttható

Visszatérő dinamika, hogy a nyárvégi felbuzdulás után szeptember-októberre teljesen eltűnök és megdöglik a blogom. A dolog a személyiségfejlődésemmel függ össze, és mindig gyerekekhez van köze: tavaly ilyenkor gyakorlótanítottam, most viszont a reggeli rosszulléteken kellett keresztülaludnom magam. Gyereket várunk.

Kinek mi

Nem babát várunk, legalábbis BiL előtt ilyet egyelőre nem lehet mondani, mert ettől frászt kap. Kisgyerek, az ő családjában így hívják a magzatot (még hasban), az újszülöttet (első pár hónapban), a kúszó-mászó és minden egyéb állapotú gyereket. Nálunk kölök, esetleg kurva kölök (a'lá Anyám). Én még nem találtam neki fix nevet, leginkább gyerekem, időnként Balázskának hívom.

Pár hete ugyanis kiderült, hogy nem egy elhúzódó másnaposság miatt kell folyton hánynom. Miután megtudtam, hirtelen az az érzésem támadt, hogy én meghalok, ha fiam lesz, hiszen mindig lányt akartam. Aztán ez a félelem rövidesen megszűnt, és maradt helyébe a bizonyosság, hogy kékben úszik majd a sok babaholmi. De hogy valóban kisfiú lesz-e, vagy csak én képzelem ezt, az még sokára derül ki. Függ a gyerek méretétől, az ultrahangos orvos ügyességétől, de attól is, hogy a magzatnak van-e kedve megmutatni az alfelét, vagy inkább kirúgja magát a képernyőről. (A legtöbb gyerek utálja az ultrahangot, iszonyú hangzavart csinál ott nekik.)

Ne a nemét

A nemi találgatásoknak se vége, se hossza. Némely lányos anyák szerint az erős rosszullétek bizonyosan kislányra utalnak; az én anyám három lánnyal egyszer se hányt. Kisfiús anyukák a hegyes hasra, ellaposodó hasra, enyhe fáradtságra, iszonyú migrénekre, állandó hányásra vagy épp a rosszullétek teljes hiányára esküsznek. Keményfejű várandósként szerintem az első pár hónap állapotváltozásait nem egy pici punci vagy fütyi csinálja, az anyukától függ, hogy ő hogyan éli meg.

Ha valaki közli, hogy gyereket vár, és ellenállhatatlan vágyat éreztek, hogy kérdezzetek valamit, ne a gyerek nemét firtassátok! Nyugodtan kérdezzetek, szép kifejezése ez az érdeklődésnek és az izgatottságnak, de kérdezzetek valami érdekeset inkább, ilyeneket:

– Hogy vagy/vagytok? Hogy érezted magad, mikor megtudtad?
– Mekkora most? Van már körme, szempillája? (Ez engem teljesen felvillanyoz, rengeteg ilyen könyvet fogyasztok. Már azt is imádtam, mikor még hosszú farka volt, és hámozott garnélarákra hasonlított. Most már kb. 12-13 centi, és több mint tíz deka!)
– Fáradtság? Hogy bírod a munkádat?
– Miket eszel? Mi esik jól? Nem kívánsz több húst, mint korábban?
(Bizalmaskodó hülyék rákérdezhetnek: Szorulás? Aranyér? Visszér?)
– Szoktad szólongatni? Volt már olyan érzésed, hogy üzen valamit?
– Milyennek képzeled?
– Van jó orvosod? Hogyan, hol akarsz szülni? Hogy gondolsz a szülésre? (Szüléssel kapcsolatos kioktatás tilos!!!)

Ezeket megkérdezhetitek az apáktól is, de visszafogottabb reakcióra számítsatok. Mivel ők közvetetten, a csajukon keresztül érzékelik a dolgot, teljesen egészséges, ha némi értetlenséggel személik az eseményeket. Őket érdemes a terveikről faggatni, meg arról, hogy hogyan változik a kapcsolat a gyerek hírének hatására.

lágytojás

Én például minden reggel kívánom a lágytojást.

jeeka

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.20 08:46:49bejo

  Ha nem a nemét, akkor a nevét.
  Tetszenek az ötletek, de sztem >= második terhesség inkább semmit :)
  Ma reggel vérvételen egyik leendő anuka fiús-lányos hasakról kezdett magyarázni, majdnem beestem a szék alá.
  A lágytojás pedig nagyon megosztó: addig volt jó nekem, amíg azt hittem, hogy fagyi.

 • 2011.04.20 09:23:00Puszpanya

  Lányos anyaként, nem hánytam. A húgom lányos anyaként 9 hónapig + szülés közben is hányt a 2 lányával, a fiával meg kétszer a 9 hónap alatt. :D
  Ez a lágytojás meg a képen broáf...

 • 2011.04.20 10:06:17TiaMina

  Hát, nem tudom, tőlem inkább kérdezzék meg, hogy fiú-e vagy lány, mint hogy milyennek képzelem, van-e garnélafarka, vagy kínoz-e az aranyér.. Ha a neme iránt érdeklődik a zöldséges, max azt mondom, hogy nem tudjuk még. Így kilőve a következő kérdés is, hogy mi lesz a neve. :D Aki meg rég nem látott kedves ismerős, annak meg úgyis büszkén elmesélem, ami jól esik. :)

 • 2011.04.20 13:52:01kudarc

  Jesszus! Az tojás!!!???
  Eddig mindeki megkérdezte, hogy mi lesz. Nem bántam, de eddig még nem tudtam megmondani. Fent említett kérdések szerintem eszébe se jutnak senkinek. Eddig 2 kérdés volt: "hányingered van?" addig nem volt, amíg kb. a 10. ember meg nem kérdezte, illetve a nemre vonatkozó.

 • 2011.04.20 14:53:36plasztikcsirke

  Minden kismama ilyen nyafka picsa? Mi az, hogy ne kérdezzem a nemét? Legszívesebben semmit nem kérdeznék, mert a más gyereke nekem érdektelen, de ha már mindenképpen kérdeznem kell valamit, hát ez a legkézenfekvőbb. Aranyér, hányás, szélgörcsök nem érdekelnek, kösz. A kapcsolatuk megváltozása csak rájuk tartozik. Max. megkérdezem még, hogy bírja, van-e már neve és ennyi. Ha meg semmit nem kérdezek, akkor azon kattog. Ebből a listából én semmit nem kérdeznék meg.

 • 2011.04.20 20:18:17oliv08

  Hát ez az, hogy illik érdeklődni a kismamától, mert a legtöbb imád mesélni a babáról, ábrándos arccal, könnybelábadt szemmel. Azt viszont utáltam, amikor valaki közölte, hogy az én gyerekemnek a neve neki miért nem tetszik. 2. gyereknek sokáig ezért nem is közöltük a nevét. Mondtuk, hogy még nem döntöttük el. Egyébként meg kismamaként max. azt illik válaszolni, hogy köszi jól vagyok, vannak apróbb kellemetlenségek, de ez ezzel jár. Mert a terhesség kísérő tünetei többnyire eléggé nem publikusak, és max. egy másik kismama hallgatja érdeklődéssel.

 • 2011.04.21 11:26:08Figyel Castro

  Inkább a nemét, mint az orvosi vizsgálatokat és a szülés részletes lefolyását...

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta