SZÜLŐSÉG

Az orchidea-gyerekek: már megint egy hasznos tanulmány

2011. április 19., kedd 14:43

Több tanulmány mutat rá, hogy számos gén, amelyekről korábban azt gondolták, hogy a depresszió és egyéb rendellenesség kialakulását okozzák, csak stresszes környezetben fejtik ki ezt a hatásukat, míg pozitív környezeti feltételek között jótékonyan hatnak. A közelmúltban újabb publikáció látott napvilágot, amely arra utal: erősebb a családi háttér hatása a gyerek pszichológiai fejlődésében, mint eddig hitték a kutatók. A kérdés csak az: vajon nem MINDEN gyerekre igaz az az állítás, miszerint ha odafigyel rá a család, sokkal jobban teljesít? Van tényleges haszna az ilyen tanulmányoknak?

A gyerekek ötöde öröklött érzékenységgel reagál a családi környezetére. A svéd eredetű „orchidea-gyermek” kifejezéssel azokat a gyerekeket jelölik, akik ha gondos nevelést kapnak, látványosan fejlődnek, viszont ha a szülők elhanyagolják őket, elhervadnak. Egy amerikai kutatás e jelenség genetikai hátterét vizsgálja.

A vizsgálatban ötéves koruktól tizenhét éves korukig figyeltek meg olyan gyerekeket, akik egy meghatározott, a tanulásban és az emlékezet kialakításában szerepet játszó génkészlettel rendelkeznek. "Az e csoportba tartozó gyerekek közül azok, akiket szüleik elhanyagoltak, magasabb százalékban követtek el bűntettet vagy erőszakos cselekményt, mint hasonló családi környezetben élő kortársaik" – mondta el Danielle Dick, a kutatást vezető pszichológus. Azok a gyerekek, akik ugyanilyen géneket hordoznak, de törődő szülők nevelték őket, jobban szocializálódtak, mint a megegyező korú gyerekek, írják a Psychological Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői.

Dick és kollégái 452, amerikai városokban élő fiatal fiú és lány adatait értékelték, akikkel az óvoda elkezdésétől évente készítettek interjúkat. A kutatócsoport a CHRM2-gént vizsgálta, amely az acetilkolin nevű neurotranszmitter szabályozásáért felelős. A CHRM2 kilenc ismert variációját a fiatalok nyálából vett DNS mintában kerestek. Korábbi, független vizsgálatok már kimutatták a CHRM2-változatok és az alkoholizmusra való hajlam összefüggését, de ezeket az eredményeket nem kapcsolták össze a megbomlott családi viszonyokkal.

Alkalmazkodást meghatározó gén

„Az eredményeink azt mutatják, hogy a CHRM2 egy alkalmazkodást meghatározó gén. Szerepe, hogy a személy a saját környezeti kontextusának megfelelő biológiai érzékenységet hozzon létre”  – mondta a kutatásvezető.

Hasonló kutatásról számolt be a Kaliforniani Egyetem kutatója, Jay Belsky is. Ő és kollégái a Journal of Child Psychology and Psychiatry c. folyóiratban publikált tanulmányukban olyan tinédzserfiúkat vizsgáltak, akik öt előzetesen már azonosított, a rossz magaviselet kialakulásáért felelős úgynevezett „veszélyeztetett allélt” hordoztak. Ezek a fiúk valóban nagyobb eséllyel szenvedtek valamilyen viselkedési zavartól, mint kortársaik, de csak abban az esetben, ha hiányos szülői gondozásban volt részük. "Ha a családi háttér támogató, az ugyanilyen génállománnyal rendelkező fiúk sokkal jobban képesek beilleszkedni" – tette hozzá Belsky.

2009-ben Danielle Dick csapata ugyanilyen környezettől függő hatásról számolt be olyan fiatalok között, akik egy másik neurotranszmitter, a gamma-amino vajsav szabályozásért felelős gén variánsaival születtek.

Azok a fajok, melyeknek szélsőségesen gyorsan változó környezethez kell alkalmazkodniuk, bizonyos egyedei olyan géneket fejlesztettek ki, amelyek őket rendkívül fogékonnyá és reflektálóvá alakítják a környezetük felé: legyen ez rendkívül jó vagy rossz reakció.

Gyermekviselkedést és fejlődést vizsgáló tanulmányok azt mutatják, hogy a gyerekek nagyjából 20 százaléka fokozottan érzékeny a családi környezetre – mondja Belsky munkatársa, a szintén pszichológus Michael Pruess.

Ne maradj le semmiről!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta