SZÜLŐSÉG

Rég lemondtam arról, hogy valaha anya leszek, aztán jött Misi

2011. április 16., szombat 09:03

Ismeretlen telefonszám, imádom. Felveszem. „Emmi vagyok, megszületett Misike, csak ezt akartam neked elmondani...” Ezúttal az ismeretlen szám ismerős örömöt jelent. Egy gyerek érkezése maga a csoda, főleg, ha már mindenki lemondott róla. Írásunkban, Emmi történetén kívül beszélünk néhány taburól és egy magyar védőoltásról. Első rész.

Emmi és Kriszta története

Emmivel életemben kétszer beszéltem. Egyszer, amikor a buszon összetalálkoztunk (voltak közös ismerőseink, hát beszédbe elegyedtünk), majd amikor másfél év múlva felhívott az örömhírrel, hogy megszületett kisfia, Misi. Az első alkalommal elmesélte, hogy férjhez ment, és évek óta hiába várják a babát. Vizsgálatok sokasága, értetlenül állnak. És várnak. Imádkoznak. Megkérdeztem, hallott-e egy bizonyos védőoltásról. Felírta a nevet. Utánajárt. Beadatták mindketten. Nem telt bele fél év és spontán teherbe esett.

Kriszta története hasonló. Ő már mindenféle hormonvizsgálaton, petevezeték-átjárhatósági vizsgálaton is túl volt, amikor (ismét) eszembe jutott az az oltás. Ő is, férje is egészségesek, semmi bajuk, nincs magyarázat. Iszonyatosan el volt keseredve. Édesanyja, aki nyugdíjas belgyógyász, utánajárt, és meglepődött, hogy miért nem alkalmazzák ezt az egyszerű kúrát mindenkinél, aki nem egyértelműen szervi ok miatt nem esik teherbe.

Az ötödik injekció utáni harmadik hónapban megfogant Kriszta kisbabája, aki hamarosan betölti a negyedik életévét. Mielőtt kiderül, mi pontosan a Gynevac védőoltás, jöjjön némi bevezető, miért fontos tudni róla.

Mindenki gondja

Egymás közt vagyunk, hát mondhatom bátran. Valami ilyesmivel kezd a reklámban szereplő hölgy, aki ugyan azt hiszi, varázsütésre elmennek a férfiak a képernyő elől, de lefogadom, hogy ez a valóságban nincs így. (Ráadásul itt, a Porontyon is kiderült már, hál'Istennek a pasik egy része nem strucc.)  „Mindig is érzékeny voltam, ami azt jelenti, hogy rendszeresen dokihoz járok, aki felírja a gyógyszert, de csak ideig-óráig van rendben a dolog.” Aztán: „A hüvelyi folyás, a viszkető, égő érzés, mint egy bumeráng, visszatér. Kellemetlen szagok kísérik, alig lehet elfedni.”

Az idézetek egy magánbeszélgetésből valók. Nők százezrei járnak rendszeresen nőgyógyászhoz bakteriális hüvelyi fertőzés, vagy gyulladás miatt. Az orvosok felírják az antibiotikumot és a hüvelyi flóra rendbetételét célzó kúpot, amitől egy héten belül tényleg „helyreáll” a rend. Nem véletlen az idézőjel. Ez az idilli állapot kinél-kinél eltart egy ideig, majd minden kezdődik újra.

Hozzá kell szokni? Nincs más megoldás? Felíratni, beszedni, elmúlik, kiújul, feliratni.. és így tovább. Amíg nem akar babát, a nők túlnyomó többsége belenyugszik ebbe, és amikor barátnőitől megtudja, hogy nincs egyedül, elfogadja. Ez van.

A hüvelyflóra és a terméketlenség

Első ránézésre mindenki egészséges, mégsem jön az áldott állapot. Mi lehet a gond? Sok minden lehet, de azt azért érdemes tudni, hogy a krónikus, bakteriális hüvelygyulladás okozza a meddőségek, a koraszülések és a vetélések egy részét. Arról már nem is beszélve, hogy a méhnyálkahártya-gyulladás vagy éppen a petevezeték- és petefészekgyulladás eredője is itt keresendő.

Mi is történik a szervezetben? A hüvelyben tizenöt-húsz féle baktérium tanyázik. Normál esetben jelen vannak a tejsav baktériumok (lactobacillusok) is, amelyek savas, 4.4 PH-s közeget teremtve meggátolják a többiek túlszaporodását. Ez a természet rendje. Mi történik, amikor hirtelen, nagy mennyiségben olyan baktériumok kerülnek a hüvelybe, amelyek eddig nem voltak ott? A lactobacillusok dolgozni kezdenek, hogy legyűrjék az elszaporodott betolakodókat, a legjobb, amit tenni lehet, ennek a természetes folyamatnak a segítése. A hüvelyi flóra harmonizálására tejsav baktériumokat kell a szervezetbe juttatni, de érdemes tudni, mit és hogyan.

Nehéz fogantatás: mi a lelki háttere?

Korábbi posztjainkban már részleteztük, milyen okok állhatnak a nehéz fogantatások mögött. Ez rendkívül összetett jelenség, a testi és lelki okok gyakran elválaszthatatlanok egymástól, azonban a legtöbben még akkor is lelki teherként élik meg a várakozás időszakát, ha kimutathatóan fizikai probléma áll a fogamzás elmaradásának hátterében.

Sok gyermekre vágyó nő beszámol arról, hogy akaratán kívül szinte minden figyelmét a fogamzási problémája, és az azzal kapcsolatos elképzelései kötik le.

A stressz hatása jelentősebb, mint azt sokan gondolnák, a fogamzási problémák során a hétköznapjainknak észrevétlenül része lehet a megnövekedett stressz-szint. Ez káros, öngerjesztő folyamat. A legtöbbször az sem világos, hogy a stressz okozza a meddőségi problémát, vagy pedig pont fordítva, a meddőségi probléma miatt éli meg a pár valamelyik, vagy akár mindkét tagja stresszesnek mindennapjait?

Néhány tény az antibiotikumokról

A hüvelyből vett mintát a nőgyógyász kitenyészti. Azonban kevesen tudják, hogy nem minden baktériumra, csupán néhányra fókuszálva. Ezekre építve kezeli a pácienst, azaz a kitenyésztéssel felismert baktériumokat elpusztító antibiotikumot ír fel. Viszont könnyen lehet, hogy a gondot nem azok a baktériumok okozták, amelyekre a gyógyszer hat.

Az antibiotikumok ilyenkor nem biztos, hogy a „célszemélyt” találják el. Az viszont bizonyos, hogy az igen érzékeny tejsavbacillusokat elpusztítják. Éppen azokat, amelyek az egészséges hüvelyi flórát biztosítják. Mit jelent ez?

Sajnos azt, hogy a nőgyógyászati, bakteriális eredetű fertőzések, gyulladások kezelésére nem az antibiotikumok adják a megoldást. A tejsavbaktériumok kipusztításának orvoslására ma már többféle hüvelytabletta és kúp létezik, amelyek élő lactobacillusok bejuttatásával valamelyest elősegítik az egyensúly helyreállását. Azonban teljesen nem tudják pótolni a jó baktériumokat, és hosszú távon, a később taglaltak hatására ismételten veszélybe kerül ez az igen érzékeny terület. Ezek a pótlólag bejuttatott tejsavbaktériumok ismét elpusztulnak. A kör bezárult?

A védőoltás működése és hatása

A meddőségi kezeléskor használt védőoltás elölt tejsavbaktériumokat tartalmaz, amelyeket injekció formájában, mélyen az izomba adva kell a szervezetbe juttatni. A baktériumokhoz mint ismeretlen, idegen fehérjékhez a falósejtek (fehér vérsejtek) odaáramlanak, és bekebelezik, majd felbontják azokat, amelyekkel szemben megindul a szervezet természetes védekező reakciója.

Ezután a gyulladást az immunreakció által beinduló immunfehérje termelés, pontosabban az ezzel járó, a nyálkahártyákon kiválasztódó immunglobulin (ellenanyag) szünteti meg. A védőoltást  azonos időközönként, kilenc-tíz naponként kell beadni (ekkorra szaporodik fel legnagyobb mértékben az ellenanyag), összesen öt, egymást követő alkalommal. A szervezetben alkalmanként az előbb leírt folyamat játszódik le.

Az oltások közötti időben felszaporodott ellenanyaghoz adódnak hozzá a következő oltás hatására termelődő ellenanyagok, így az ötödik oltás után többszörös a termelődő védő immunglobulin. Az immunglobulinok segítik a megmaradt, vagy bejuttatott élő lactobacillusokat, ezzel az ideális hüvelyflórát, amelyet legalább fél-egy évig fenn is tudnak tartani. (Németországi vizsgálatok kimutatták, hogy a nők 70 %-ában az oltás beadása után még két-három évig folyamatosan jó a védő hatás. Hazai vizsgálatok egy-egy havonkénti emlékeztető oltás, vagy 1-2 évente újabb sorozat beadásával hasonló eredményre jutottak.)

Ha a tejsav-szint rendben van, jöhetnek a káros baktériumok. A szervezet önmaga, külső beavatkozás nélkül kordában tudja tartani azokat, hiszen a megfelelő Ph biztosítása mellett nem tudnak túlburjánozni a bejutott, ártó baktériumok. Ha pedig a hüvelyflóra optimális állapotban van, egy meddőségi problémát valószínűleg kipipálhatunk.

Mesélő szám: a meddő nők 30 százaléka spontán teherbe esett a védőoltás beadása után. Amióta Magyarországon is forgalomban van a -különben a '80-as évek elejétől Svájcban és Németországban már kapható- vakcina, évente tízezren kapják meg.

Folytatjuk.

Az oltás megszületésének történetéről, a hüvelyproblémák megelőzésének fontos szabályairól, arról, hogy miért kell az oltást a párok mindkét tagjának beadni, és hogy miért nem kapja meg minden nő,  a következő részben írunk. A védőoltás magyarországi „nevelőanyja”, Dr. Lázár Erika nőgyógyász főorvos munkásságának tapasztalatairól is beszámolunk a jövő héten. Addig is várjuk kérdéseiteket!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.16 10:49:11soproni1

  A boltokban kapható ionos tisztasági betétnek ugyanaz a hatása. Akinek a híres genetikus azt mondja, hogy nem lehetséges a terhesség, az is teherbe esik mindenféle kezelés nélkül.

 • 2011.04.16 11:31:58CsG

  Kérdés: Ha az elölt tejsavbaktériumok (és ezek okozta gyulladás) ellen termelődik az immunglobulin, akkor hogyhogy segíteni fogja az élő tejsavbaktériumokat és nem pusztítani őket?
  Megjegyzés: nem PH és nem Ph, hanem pH. És nem 4.4 PH-s, hanem pH 4,4-es.

 • 2011.04.16 12:33:22empatia 13

  Kedves CsG!
  Ha az automatikus fordítás után a TV reklám "5.5,azaz öt pont öt"-ös "PH"-t terjeszt ,akkor az úgy beleivódik majd mindenkibe, hogy azt onnan kibombázni se lehet!
  Az hogy a cikk okfejtése logikátlanságot tartalmaz, és az nem tűnik fel a szerkesztőnek,az SAJNOS mindennapos!
  Tudományoskodó inkoherens hablattyal, szinte bármit sikerrel lehet lenyomni az emberek torkán. Ha mindehhez, még profi módon illesztik a pszichológiát, akkor egyértelmű, és lehengerlő a siker. pl.lúgosítás, méregtelenítés.
  Az iskolának kellene felkészíteni arra, hogy a józan eszünkre támaszkodjunk,és nem árt az sem, ha a természeti törvények alapfokú ismeretében, a minimális, de biztos anyagismeretünk alapján döntünk arról, hogy bevesszük-e a divatos maszlagot, fizetjük-e a hülyeség adóját!!!
  (Azért, mert a cikk ilyen, az oltás még lehet olyan, azaz hatásos)
  Köszönöm ismeretterjesztő szavait.

 • 2011.04.16 12:38:49totorohun

  Én úgy emlékszem ezt a vakcinát (gynevac) egy magyar orvos fejlesztette ki, és itt is gyártják. Feleségem évekig járt nőgyógyászhoz, folyamatosan gyulladásai voltak, semmi nem használt. Engem is kivizsgáltak, én is szedtem azokat a gyógyszereket is amit ő, nehogy visszafertőzzem, de semmi hatása nem volt. Gyereket szerettünk volna, és féltünk hogy az állandó gyulladások miatt nehezen jön majd össze. Valahol láttunk a proffal egy filmet, és úgy gondoltuk megpróbáljuk. A nőgyógyászunk természetesen soha nem hallott a vakcináról, és nem is hitt benne, majdnem hülyének nézett minket. Aztán csak megszereztük, beadattuk, és tényleg olyan volt mint egy csodaszer. Az évek óta húzódó gondok egy csapásra eltűntek, megjött rendben a baba is, azóta eltelt vagy 15 év, és nincs semmi probléma!

 • 2011.04.16 12:43:33totorohun

  Na rákerestem és tényleg a gynevacról szól a cikk.
  [link]

  A sztorihoz még hozzátartozik, hogy a nőgyógyászunk látva a "csodás gyógyulást" egyből lelkes híve lett, és a hasonló panaszosoknak javasolta, velünk példálózva :)

 • 2011.04.16 13:00:34optima

  Örülök, hogy az oltás hatásos, és újra kapható.

  Rosszindulatú kérdésem: Vajon egy 100 okból szükséges oltáshoz, (ebben még a lelkit is beleértem), miért nem lehet hozzájutni évekig?

 • 2011.04.16 13:51:15Figyel Castro

  empatia: olyannyira nem, hogy vegyészhallgató évfolyamtársaim tömkelege írta be a ZH-n, hogy a semleges pH 5.5. Az agyrombolás tipikus példája.

 • 2011.04.16 13:52:03Figyel Castro

  Ja, és ennek egyik tipikus példája a homeopátia.

 • 2011.04.16 15:26:08CsG

  Kedves empatia 13 és totorohun!
  Az oltás hatékonyságát semmi okom/jogom megkérdőjelezni, hisz én magam eddig nem is hallottam róla. A feltett kérdésemmel tényleg csak arra akartam utalni, hogy a cikkírónak lövése sincs a dologról (meg szerintem úgy általában a biológiához), de persze ettől a gyógyszer még hathat (csak máshogy :)).

 • 2011.04.16 17:48:52shirez

  magyar orvos talalta fel, en szemelyesen ismerem. nekem semmit nem hasznalt, es a masik orvosom azt mondta, annyi mintha petrezselyemmel kenegetnenek.

 • 2011.04.16 17:49:47shirez

  btw ez egy jo kis bujtatott reklam.. aha ja persze!

 • 2011.04.16 21:08:05marketingmunkás

  Hát majdnem rámbeszélték, de utánajárás után kiderítettem, nekem pl. nem is szabad beadni, mert immunszupresszáns kezelés alatt állok. erről a nőgyógyász nem tudott, a belgyógyásszal néztünk utána.

 • 2011.04.16 21:11:16marketingmunkás

  nem annyi, mintha petrezselyemmel kenegetnének, immunfokozó szer. ha gond van ezzel, segíthet. ott ahol nincs, ott nem tud. ennyi. "nekem ez mondta nekem azt mondta". jesszus, az orvosok nem igen szeretnek utánanézni olvasgatni dolgoknak, tisztelet a kivételnek. most nem díványos cikkekre gondoltam elég pl. a gyógyszerkönyvben utánanézni.

 • 2011.04.16 21:55:03Trilian

  3 év meddőségi kezelésem során - a meddőségi szakorvosom ellenjavallata ellenére - a Gynevacot is segítségül hívtuk. A kezelés után simán összeszedetem egy olyan hüvelyi fertőzést, mint korábban még sose. Szóval nekem nem vált be.
  Azért persze örülök, hogy másoknak segít. Nekem mint a fentiekből kitűnik nem jött be.
  (Végül a más irányú kezelések meghozták eredményüket, most egy hamarosan három éves kiskrapek szülei vagyunk.)

 • 2011.04.16 22:04:40Figyel Castro

  _fű a szénakazalban: el, és a BME vegyészkarát, ami nem eccerű azért...

 • 2011.04.16 22:17:41marketingmunkás

  Trilian: a honlapon az van, párhuzamosan intenzív lactobacillus kúra kell pl. gynoflor. ennek hiányában biztos védtelenebb voltál.

 • 2011.04.17 16:49:29Krumplimalac

  Úgy öt-hat éve én is kipróbáltam, de ugyanazt tapasztaltam, amit Trilian. Két hasonló cipőben járó kolléganőm is arról számolt be, hogy a kezelés után csak rosszabbodtak a tüneteik, bár ezt ők a gynevac tisztító hatásának tudták be... Őszintén örülök, ha valakinek beválik, de a magányvéleményem az, hogy mókusvakítás.

 • 2011.04.17 19:07:33Burgum

  Kedves Trilian és Krumplimalac! Hála Istennek, meg az ésszel is rendelkező orvosoknak, sok ezer nőnek bevált. Csak nem azt kell tenni, hogy amikor az összes antibiotikum kipróbálásából kifogyott a doki, akkor beveti ezt is, csak úgy magában, az agyongyötört hüvelyflóra mellett, aztán kárörvendve dörzsöli a kezét, hogy "na ugye hogy nem csodaszer!"

 • 2011.04.17 19:22:28Burgum

  _fű a szénakazalban. "hemszeg" az milyen magyar szó? Mit jelent?

 • 2011.04.17 21:01:03az abigél

  Sziasztok, köszi a véleményeket, készül a 2. rész, várom a kérdéseket!

  Addig is: a Gynevac nem mindent gyógyító csodaszer, hanem megfelelő vizsgálat után a problémák 95 %-át meggyógyító oltás. Valóban magyar, Újhelyi Károly mikrobiológus professzorról és a védőoltás történetéről is írok majd. Empatia 13.: a jövőben s laikusoknak, újságíróként írok, a cikkben nem volt logikátlanság. Tárgyi tévedésekre hívjátok fel eztán is a figyelmemet!

  Soproni: Nem ionos, hanem anionos az a bizonyos tisztasági betét. Védőoltás egyenlő tisztasági betét...? Az immunglobulinok hatása a meglévő gyulladást is megszünteti, (méh nyálkahártyán, petevezetéken, de más nyálkahártyákon, pl. a gyomorban is). Nincs ismeretem arról, hogy egy betétnek lenne ilyen hatása.

  CsG: Szó sincs arról, hogy a vakcina a laktobacillusok által okozott gyulladás ellen hat, mivel a laktobacillusok nem okoznak gyulladást, hanem védő hatásuk van. Ilyet nem is írtam.

 • 2011.04.18 07:32:52hinta-palinta

  abigél:

  "A baktériumokhoz mint ismeretlen, idegen fehérjékhez a falósejtek (fehér vérsejtek) odaáramlanak, és bekebelezik, majd felbontják azokat, amelyekkel szemben megindul a szervezet természetes védekező reakciója.

  Ezután a gyulladást az immunreakció által beinduló immunfehérje termelés, pontosabban az ezzel járó, a nyálkahártyákon kiválasztódó immunglobulin (ellenanyag) szünteti meg."
  "CsG: Szó sincs arról, hogy a vakcina a laktobacillusok által okozott gyulladás ellen hat, mivel a laktobacillusok nem okoznak gyulladást, hanem védő hatásuk van. Ilyet nem is írtam."

  Dehogynem, pont ezt írtad, vagy nem érted mit írsz?

 • 2011.04.18 10:05:40Burgum

  _fű a szénakazalban: Csak hát ne ossza az eszet, aki maga se nézi át, mit írt!

 • 2011.04.18 10:28:09trylla

  _fű a szénakazalban: Annyira jó látni, hogy késő éjszakán valaki abszolút konstruktív kérdésekkel gyötri az agyát! Ez tényleg segít...

 • 2011.04.18 10:44:58Nevland

  "most egy hamarosan három éves kiskrapek szülei vagyunk"
  Ezért a szófordulatért egy tarkónbaszást megérdemelnél...

 • 2011.04.18 11:13:27KataAnya

  Korántsem hiszem, hogy az ész osztásáról lenne szó (mondjuk akkor elég sokan állnának sorba – akár a cikk írójánál is – szerény véleményem szerint).
  Pláne nem egy ilyen témában!
  Vannak dolgok melyek nem az agyunkban, hanem sokkal inkább a szívünkben dőlnek el és nem lehet érzelemmentesen nyilatkozni.
  Mindenesetre figyelemre méltó a témaválasztás, láthatóan sokakat érint – természetesen különböző aspektusból. Szintén üdvözítő, hogy sokan ellátogatnak egy ilyen oldalra akik a tudományban igencsak járatosak, ezzel is továbbgondolásra sarkallva az egyszeri olvasót, mint engem. Már ezért is megérte a témaválasztás, hiszen sokan szaladgálunk ész nélkül, csupán a vágyainktól hajtva akár meggondolatlan „kúrákba” belevágva. Ez a termék nem humbug, nem szemfényvesztés, nem akar többnek látszani, mint ami: megadni tisztességes áron annak lehetőségét, hogy valami elinduljon a szervezetünkben. Valami jó. És ha csak annyit ér el, hogy valamivel jobbak leszünk, megértőbbek, már elérte célját. De pontosan tudjuk, hogy ennél még sokkal több van benne – akár kutató orvosok, akár csak „a nép egyszerű gyermekei” vagyunk.

 • 2011.04.18 13:19:24Burgum

  Kedves KataAnya! Az "ész osztást" azért írtam, mert dühített, hogy a tisztelt kommentező belekötött abba is, hogy az újságíró a fehérvérsejt-et 2 szóba írta, közben ő is vétett a helyesírás ellen.
  Igen, ez a vakcina nem szemfényvesztés, hanem helyreállítja a nők nagyobbik felének tönkretett hüvelyflóráját. Magában, vagy kiegészítő kezeléssel együtt. És meggátolja a magasabb régiók gyulladását. És ezzel lehetőséget ad sok gyermek után sóvárgó nőnek arra, hogy anya legyen.

 • 2011.04.18 15:27:07Burgum

  _fű a szénakazalban: Tudod mi vagy? Nagyképű felfuvalkodott hólyag! Örülnél, ha lenne annyi eszed, mint nekem!

 • 2011.04.19 10:53:55bíbola

  Azt nem értem, miért ír egészségügyi témában egy újságíró cikket, és miért nem egy szakorvos? 6 év tanulás plusz szakvizsga után el tudom képzelni, hogy átlátja, amit tanult, és el is tudja másoknak mesélni. Egy-két cikk elolvasása a témában még nem tesz szakavatottá. Persze aki nem orvos, az is képes felfogni, amit egy orvos mondott, vagy írt neki, de akkor sem úgy értelmezi, mint akinek háttértudása is van. Szerintem ilyenkor kérjen fel a szerkesztőség egy orvost, hogy az írjon róla, a kedves újságíró pedig válasszon egyéb érdekes témát. Akkor nem kell őt kiigazítani.

 • 2011.04.19 14:06:24Nannycsuri

  Ha ez az anionos tisztasági betét az, amire gondolok, akkor jelzem, hogy vegyész barátnőm is megvette, de miután használat közben semmi elszíneződést nem látott, elkezdett rá csepegtetni különböző pH-jú folyadékokat, de semmi...

 • 2011.04.19 21:52:54akkorisajuditvoltam

  bíbola, a legjobb szakembereknek nem mindig arra van idejük, hogy cikkeket írjanak. PLUSZ ők azért inkább szakértenek, mintsem írnak (hacsak nem akarsz orvosi nyelven írt szakszövegeket olvasgatni). Így hát mi azt választottuk, hogy egy újságírót megkértünk, járja körbe a témát egy szakértő kalauzolásával. A cikket egy 25+ éves szakértelemmel rendelkező professzoraszony javasolta, ötletelte majd leírás után lektorálta. Ha kellett, ő kiigazított. Ennek megfelelően ahol nem igazított, ott nem kellett. :)
  judit

 • 2011.04.20 10:37:40hinta-palinta

  "bíbola, a legjobb szakembereknek nem mindig arra van idejük, hogy cikkeket írjanak. PLUSZ ők azért inkább szakértenek, mintsem írnak (hacsak nem akarsz orvosi nyelven írt szakszövegeket olvasgatni). Így hát mi azt választottuk, hogy egy újságírót megkértünk, járja körbe a témát egy szakértő kalauzolásával."

  Judit, ha nincs rá kapacitás,akkor nem kéne ilyesmivel foglalkozni.

  A kiigazítás meg nagyon slampos.

 • 2011.04.26 11:04:462 gyerek

  2000-ben p5 rákszűrési eredményt állapítottak meg nálam. Sajnos nagyon megijedtem, mivel arra gondoltam, hogy gyerekem sem lehet az ÉLETBEN!Sőt túlélem -e a méhnyakrákot!
  Hálistennek egy jó orvoscsapat segített nekem, többek között az injekcióval is.Szerencsém is volt mivel jóindulatú méhnyakrákot diagnosztizáltak nálam!!!! Most már van egy 9,5 éves és egy 2,5 éves kislányom.Nagyon örülök a sorsnak, hogy tudtak Nekem segíteni az orvosok!!!! 2000-ig nagyon sok orvost kerestem fel , de senki nem foglalkozott Velem (gyulladásaimmal..stb), a 13-ik orvos volt aki felfigyelt rám kellőképpen megvizsgált és meg is gyógyított. Azóta a rákszűrés eredményem mindig p2-es! Mindenkinek ajánlom az injekciót, mert ez nem humbuk. Ki tudja, hogyha nem mentem volna el ehhez az orvoshoz lehet, hogy már nem ÉLEK!!!! Mindenki úgy gondolja, ahogy akarja, de arra gondoljatok mindenkinek egy élete van és arra nagyon kell vigyázni!!!!Sok egészséget és szerencsét kívánok minden hozzám hasonló Hölgynek!

 • 2011.04.26 13:53:06hinta-palinta

  2 gyerek, te valamit nagyon félreérthettél magaddal kapcsolatban, nagyon zavaros.

 • 2011.04.26 14:22:052 gyerek

  hinta-palinta:nem tudom, hogy mi a zavaros a levelemben TE több levelet Zavarosnak látsz!

 • 2011.04.26 14:38:44hinta-palinta

  talán mert van közöm az eü-höz.

  Ha jóindulatú egy elváltozás, az soha sem les P5.Ha jóindulatú- ahogy írod, az meg nemméhnyakrák. Ha valami jóindulatú volt ott, akkor hogy halhattál volna meg emiatt?

  P5 eredménnyel nincs igazán túlélés, gyerek sem.

 • 2011.04.26 14:43:11hinta-palinta

  "TE több levelet Zavarosnak látsz!"
  Ezt miből vágtad le?

 • 2011.04.26 15:08:022 gyerek

  Én csak az injekció jótékony hatásáról írtam ami Velem megtörtént, de ha nem akarod elhinni hát ne hidd el! Ennyi volt a hozzászólásom.

 • 2011.04.26 15:25:35Burgum

  hinta-palinta - Te egészségügyi zseni! Nem hallottál még az "in situ" méhnyakrákról? Ami szövettani jellemzőit tekintve rák, de az alapi hártyát (= bazális membránt) még nem törte át, nem tört be a kötőszövetbe - de ha nem távolítják el az épben, csak idő kérdése, hogy mikor tör be, és válik invazív rákká. Az "in situ" rákból spontán gyógyulás nincs, és a cytológiai vizsgálat eredménye rendszerint P5. Ha ilyenről nem hallottál, akkor "ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna!" 2 gyerek az igazat írta!

 • 2011.04.26 15:37:55hinta-palinta

  burgum 2 gyerek szerint jóindulatú volt a P5-ös cytológiája, bár meg is halhatott volna.Ez neked így világos amit írt? Mert ez baromság.

  Nem vagyok eü zseni.
  A Papanicolau festés nem szövettani eredmény hanem cytológiai.

 • 2011.04.26 16:07:32hinta-palinta

  2 gyerek, azt nem kéne elhinteni, hogy p5-ös cytológiai eredményt eltüntet a laktobacilus inj.

 • 2011.04.26 20:52:01Pizsi16

  Nem P3-as volt azaz 5-ös? Nekem is volt P3 -om, ismételgettük a vizsgálatot, immunerősítő gyógyszer, természetgyógyász, mindenféle sz.a.r.
  A vége kúp alakú kimetszés (elektromos késsel), mert a lézeres annyira felületes, hogy sok ismerősömnek meg kellett ismételni a beavatkozást.
  Ez 8-9 éve volt, azóta van egy szép 2 éves gyerekem.Akkoriban nagyon könnyen szedtem össze fertőzéseket, pedig több éve tartós kapcsolatban éltem. Az a partnerem már nincs meg, és 6 éve a férjem mellett semmi bajom. Állítólag párkapcsolati problémát jelez, ha ilyen problémánk van. Akkor a természetgyógyász is ezt mondta, de akkor én még nem éreztem, nem tudtam , hogy nem jó az a kapcsolat nekem. Ilyen irányban is el lehet gondolkodni. A védőoltás nem lehet rossz , csak 40-50.000 forint kicsit húzós.....

 • 2011.05.01 12:35:00Burgum

  Hinta-palinta! Olvasd el még egyszer, mit írt 2 gyerek, mert nem azt írta, amit te itt "idéztél"!
  Azt meg nagyon köszönöm, hogy engem, aki 20 évig voltam egy onkológiai gondozó vezető főorvosa, kioktatsz arról, hogy mi a Papanicolau festés :-)

  Pizsi16: a Gynevac oltás csak 8-9 ezer forint!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta