Ha dohányzol, ne aludj egy szobában a gyerekkel!

Nem biztos, hogy annyira rossz ötlet tiltani a dohányzást olyan autókban, amelyekben gyermek is utazik. Egy, a közelmúltban publikált spanyol kutatás szerint a gyermekkori passzív dohányzás ugyanis sokkal veszélyesebb, mint azt eddig gondolták. Igaz ez arra az esetre is, amikor a gyerek nincs is közvetlenül kitéve a dohányfüstnek: például ha szimplán egy szobában alszik dohányos szüleivel. Megéri?

A bőrre vagy a ruhára ragadt dohányfüst a felelős a dohányzó szüleivel egy szobában alvó csecsemők magas nikotinszintjéért – ez az az állítás, amely felkavarta a dohányzással kapcsolatos hírek állóvizét a közelmúltban. A katalán egészségügyi hivatal által kiadott tanulmány szerint ha a dohányos szülőkkel egy szobában alszik a gyerek, szervezetében háromszor annyi nikotin található, mint ha külön szobában aludnának.

"Hiába a legkönnyebben elkerülhető halálok, a passzív dohányzás a legveszélyesebb a fejlődő országokban élő gyerekekre nézve" – mondta Guadalupe Ortega, a tanulmány szerzője. A dohányfüstben lévő veszélyes részecskék leülepednek a dohányzó bőrén, haján, ruháján és persze környezetén, és ezek a kipárolgások alvás közben mintegy beszennyezik a szoba levegőjét. "Tanulmányunk rávilágít arra, mennyire ki vannak téve a dohányzás káros hatásainak  ezek az igen érzékeny életkorban lévő csecsemők, ráadásul olyan helyeken történik mindez, amelyek még nem váltak vizsgálat tárgyává" – tette hozzá.

A közelmúltban napvilágra került tanulmány 1,123 másfél év alatti csecsemőt és szüleiket vizsgálta, akiknek legalább egyik szülője dohányos volt. 252 csecsemő hajának nikotintartalmát vizsgálva jutottak a végső következtetésre. A hajszálakból vett minták azt is megmutatták, hogy hiába a gyakori szellőztetés, vagy az, hogy a szülő nem dohányzik, amikor a gyerek ott van, se ezek, se az ablakba való kiállás nem ér semmit. A szakértő szerint: "az egyetlen, ahogyan füstmentessé tehetjük a lakást az az, hogy valóban nem dohányzunk helységeiben – és ezt szigorúan be is tartjuk" mondta még Ortega.

A dohányzó anyák még nagyobb veszélyt jelentenek saját gyermekeikre nézve: "mivel ők többet vannak a babával, az ő hajukban, bőrükön megtalálható toxinok még valószínűbben kerülnek a gyerek szervezetébe – szoptatáskor méginkább így van ez" – állítja Ortega. Ráadásul a tanulmány szerint a dohányzó anyák rövidebb ideig tudtak csak szoptatni.

A legnagyobb mennyiségű dohányfüstnek a gyerekek zárt térben vannak kitéve: otthon, az autóban, éttermekben és kávézókban. Ezért is fontos a törvényi szigor – véli tanulmány szerzője. Szerinte ezek a szabályok segítenek embereket rávennni arra, tegyék le a cigarettát.

Megéri.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek