SZÜLŐSÉG

Tóth Csiperke vagyok- amikor a szülői hülyeség nem ismer határokat

2011. április 12., kedd 13:33

"Titike! Titi! Gyere vissza most már, ne játsszál, fáradt vagy, ülj be szépen a babakocsiba!" Elhűlve néztem a hátam mögé, ahol egy szemmel láthatólag jól szituált család nagymamája próbálta a korának megfelelően lendületes hároméves Titanillát eltántorítani a játéktól. Vajon mi vesz rá egy szülőpárt arra, hogy olyan nevet adjon gyerekének, amelyet az nagy valószínűséggel utálni fog?! Szerzőnk a hülye neveknek nézett utána.

Mottó: „Anyakönyvezni a szülők által meghatározott sorrendben legfeljebb két, a gyermek nemének megfelelő utónevet lehet a Magyar Tudományos Akadémia által összeállított utónévjegyzékből. Amennyiben a  szülők által választott utónév nem szerepel az utónévjegyzékben, a Magyar Tudományos Akadémia nyilatkozik a kért utónév anyakönyvezhetőségéről.”

Gyermekünk születését várva két olyan kérdés van, amivel lépten-nyomon összefutunk. Akár még a sarki közértes is bátran felteheti őket, mégsem érezzük tolakodónak érdeklődését: „Fiú lesz, vagy lány?” és „Mi lesz a neve?”. Az előbbihez túl sok hozzáfűzni való nem is akad, az utóbbihoz azért jócskán kaphatunk megjegyzéseket. Esetenként nem is véletlenül.

Az elmúlt hetekben sokat lehetett hallani arról az egyiptomi kislányról, akit az édesapja rezsimdöntögető lelkesedésében Facebooknak nevezett el. Vajon mit mond majd a húszéves lány a srácnak, akivel megismerkedik neveként? Hogyan nőhet ki belőle, és vajon visel-e egész életében magára gondolt stigmát?

Nem tudni. De valamiért sok szülő úgy gondolja, ha már az ő egyénisége nem teljesedhetett ki egy különleges névben, legalább a gyereke hadd legyen különleges. Tényleg ezen múlik?

Összevesztek a családdal

Hát igen: vajon mi is legyen a neve?

Az egyik barátnőm terhessége utolsó hetéig szenvedett a névválasztással, közben többször összeveszett a férjével és az anyósával is, mert nekik aztán semmi sem tetszett. Barátnőitől is hetente kapta a kreatívabbnál-kreatívabb ötleteket (bár hallván őket, nem vagyok benne biztos, hogy saját gyermeküknek is ugyanolyan szívesen adták volna). Szegény már teljesen rosszul volt, ha terítékre került a téma. A végén tényleg a szülés előtt két nappal tette le a voksát a végső választás mellett, ami az anyósán kívül azért szerencsére mindenkinek megfelelt.

Nem kapkodta el a dolgot, bár lássuk be, az sem szerencsés, ha a szülőszobáig próbáljuk halogatni a választást, mondván, majd ott beugrik valami. Ott azért nem biztos, hogy a legtalálóbb név ugrik be!

A Ramóna mégsem jó név, legyen inkább Cintia

A szülők joga nevet választani gyermeküknek, és ez bizony hatalmas felelősséggel is jár.

Körültekintőnek kell lenni, és nem szabad hagyni, hogy a babavárás miatti rózsaszín köd teljesen elfedjen minden logikát és józan észt. Nem két-három, nem tíz-húsz, hanem egy életre szóló döntést hozunk, és tesszük ezt azzal az emberrel, akit a világon a legjobban szeretünk.

Előre kell látnunk, hogy akármennyire is egy kisbabának adunk nevet, tudnunk kell, hogy ez a kisbaba szépen lassan felnő, és majd akkor is viseli, hordja és reméljük nem teherként cipeli magával a nevét. Legrosszabb esetben alig várja majd a 18. születésnapját, hogy rohanjon az anyakönyvi hivatalba nevet változtatni.

Az egyik ismerősöm Ramónának keresztelte el kislányát, majd három év elteltével úgy döntött, mégsem ez a név lesz az igazi, így Ramónából egyik napról a másikra Cintia lett. Az óvoda pszichológusa is rosszallóan csóválta a fejét, amikor tudomást szerzett az esetről, és aggodalmát fejezte ki a lehetséges következmények miatt. Vajon az anyuka ugyanilyen könnyedén vette volna ezt a helyzetet, ha az ő nevével történik mindez?

Amikor apuka kompenzál

Nem tudok másra gondolni, amikor meghallom a Pamela nevet. A Baywatch-generációs apuka biztos szerelmes lehetett, hogy vágyódását így fejezte ki (anyuka eközben nem tudni, mit gondolt), de több olyan Pamelát is ismerek, aki kifejezetten nem Pamelaként, de Pámelaként ejtve próbál szabadulni stigmájától. Vajon ezt ki lehet dumálni otthon?

És bár szerintem szép hangzású név, de mégis mit gondolt az a szülő, aki Arwennek hívja kislányát? Ott talán Liv Tyler a plátói szerelem tárgya?

A kis Manócskából nagy Manó

Manó a szomszéd lépcsőházban lakik. Egy édes kis hároméves kisfiú, akivel délutánonként mindig összefutunk a játszótéren. Néha még becézgetni is szoktuk Manócskának. De már most tudom, és tudja a többi anyuka is – kivéve Manócskáé –, hogy pár év múlva bizony nagy gondban lesz.

Ha majd megszólítják, biztos nem fog olyan édesen visszamosolyogni, mint manapság. Még nehezebb lesz a helyzete az amúgy sem könnyű kamaszkor tájékán, amikor amúgy is mindennel bajuk van a gyerkőcöknek, pláne magukkal, Manónak lesz még egy plusz terhe, amit szülei raktak rá, és tényleg pusztán szeretetből, de meggondolatlanul, és minden előrelátást nélkülözve. És mint annyi minden más igen, ez bizony a kamaszkor végével sem oldódik meg majd. Manó továbbtanul, párt keres, dolgozni kezd, kapcsolatokat létesít... és szemlesütve bemutatkozik.

A Manó egyébként a századelőn még széles körben elfogadott keresztnév volt, a Mánuel (Emánuel) név magyarított formája, melyet Ballagi Mór 1857-es szótára említ először. Gondoljunk csak a neves fotográfusra, Mai Manóra, vagy a honvédtábornok Baldacci Manóra – egyikük neve sem volt ciki. Akkoriban.

Hosszú még a sor!

Csiperke, Eperke, Hófehérke, Csendike felnővén esetleg tanácsvezető bíró, ügyvéd, rendőr, és egyéb tekintélyt elváró posztra kerül, ahol bemutatkozásuk után enyhe röhejt kell majd visszafojtani a jelenlevőknek. De milyen gyerek- és felnőttkor vár az esetleg a kritikára érzékeny Angyalkára, Adoniszra vagy éppen Bóbitára? Hogyan növi ki Dagobert az első szivatások okozta pszichés megrázkódtatásokat?

Talán tíz-húsz év múlva megtudjuk. Persze addigra ők már sok-sok szemlesütős bemutatkozáson lesznek túl, és rengetegszer elátkozták már magukban azt a napot, amikor elkeresztelték őket.

Egy kis válogatás az MTA által engedélyezett keresztnevekből:

Sorozatrajongóknak (amerikai): Dzsindzser, Nenszi
Sorozatrajongóknak (mexikói): Kárlító, Andzseló, Ernesztó, Rodrigó
Harry Potter és Robert Patinson rajongóinak: Szedrik (és persze Harri)
Az igazi különlegességre vágyóknak: Embavér, Febrónia, Szüvellő
Fizikaszakosoknak: Volfram, Edizon
Latin szakon: Szalvátor és Perpétua
Aki az állatokat szereti rossz ember nem lehet: Fácán, Leopárd
Az utazás megszállottainak: Bonaventúra
A hobbitok kedvelőinek: Gandalf, Frodó, Arwen

Egyik-másik keresztnév olyan, mintha csak a Létjogosultságért könyörgő utónevek blogjában olvastuk volna.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.12 21:19:05Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  dreistein

  egy volt munkatársam találkozott egyszer egy koreai lánnyal, akit Ilonának hívtak...azt mondta azért, mert az apja valahol hallotta ezt a nevet,és annyira szépnek (és különlegesnek, ott9 találta,hogy ezt adta a lányának.

 • 2011.04.12 21:21:12kicsifancsi

  És igazi létező személynevekből nekem a Falábú Orchidea a kedvencem, az ikertestvérét pedig Falábú Orgonának hívják. Mikor (Diána) unokatestvérem ballagási meghívóján olvastam ezeket a neveket, napokig nem tudtam abbahagyni a röhögést.

 • 2011.04.12 21:25:16kyskalacs .

  kén-e egy nick-- a tung inkább nehéz, súlyos.

 • 2011.04.12 21:27:44Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  kicsifancsi
  családi sztori. mindkét nagymamám Mária volt. anyai nagymamámnak három gyereke született, első fiú, apja után Lőrinc lett (mondjuk, az nem annyira megszokott, de nem is olyan, hogy mi?).megszületett az első lány, a keresztanyám. és, a várakozásokkal ellentétben nem Mária lett, az anyja után, hanem Hilda. (mert volt egy távoli rokon, akit így hívtak,és a mamámnak nagyon tetszett ez a név.).
  na, ezen a nagypapa úgy kiakadt (miszerint, hogy lehet ilyen hülye nevet adni a gyereknek), hogy mikor anyukám, kisebbik lányként megszületett, még mielőtt a mama nevet tudott volna neki adni, a papa elment,és bejelentett,hogy született egy Mária nevű lánya. anyukám utálta, utálja a nevét, mert akárhova ment, minden tele volt Máriákkal. bezzeg a keresztanyám sose találkozott névrokonnal...

  és mikor megkérdezték a papámat, hogy hogy hívják a gyerekeit, mindig azt mondta, a nagyobbik lány nevét nem tudom, kérdezzék meg a feleségemet...

 • 2011.04.12 21:29:09Gunoda

  A szüleim engem is elég extrém névvel találtak meg. Még ma sincs belőle túl sok. Eleinte senki sem tudta, mikor van a névnapom, ezért nem is tartottuk, de ez volt a legkisebb hátránya a dolognak. A 80-as években voltam gyerek. A többi kölök agyonszekált a nevemmel, az új tanárok folyton engem feleltettek. Kamaszként halálosan szégyelltem, felnőttként zavart, hogy minimum kétszer kell bemutatkoznom, hogy egyszer megértsék. Mára már megbékéltem a nevemmel, bár megszeretni nem tudtam. Ezt "dobta a gép".

  2 hónap múlva megszületik a kislányom. Abban az egyben biztos voltam, hogy az én nevemet nem kapja meg, és más furcsasággal sem fogjuk megtalálni. A Ladót mindenesetre átböngésztük a férjemmel (jó sokat röhögtünk és szörnyülködtünk). Négy név maradt a mai napig versenyben, hagyományosak, mégis szépek, és nem tucatnevek. A "befutó" majd akkor derül ki, amikor előbújik a név viselője.

 • 2011.04.12 21:29:52Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  én dolgoztam egy ideig adóhivatalban, ott voltak olyanok, hogy Tuba Rózsa, Fonnyadt Anna (bár, Alma még jobb lett volna), Romolhatatlan Piroska. vagy Gombosné Ruha akárki. vagy lehet, hogy fordítva volt, Ruháné Gombos.

 • 2011.04.12 21:31:10kitike

  Titanilla: gyönyörű név, énekelni lehet! Shakespeare: Szentivánéji álom, tündérkirálynő.
  Amúgy a lányomat Titinek becézzük, de nem Titanilla. Annak idején az én nevem is meglepő volt, ma már csak ritka, és egyetlen ember tett rá genyó / :D / megjegyzést.
  Az üdvözítő pillanatban a név rátalál a viselőkére; legyen az Manó, vagy Emerencia.

 • 2011.04.12 21:38:39Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  speciel nekem nem tetszik a Titanilla, de a nevekről eszembe jutott valami más. én pl. ismerek egy "Dórit", akiről szerintem a legtöbb ismerőse nem tudja, hogy se nem Dóra, se nem Dorottya, hanem sokkal különlegesebb annál: Teodóra.

 • 2011.04.12 21:51:12leftear

  Azért a leghíresebb Manó mégiscsak Roth Manó. Alias Rákosi (elvtárs) Mátyás.

 • 2011.04.12 22:17:26Zsozé_

  Azért az a legszebb, hogy ilyen neveket egyáltalán nyilvántartásba vesznek és szabadon adhatóak. Anyukám tanárnő, és mikor meséli az érdekes neveket azok csakis is kisebbségiekhez tartoznak (pl.: Dzsúlió, Vanessza).
  Valaki írta feljebb, hogy a párja ne legyen Pista vagy Jóska, inkább legyen Manó. Azé neki is csak gratulálni tudok. Hogy hívnak? Kovács Manóné :D
  én a gyerekemnek sem szeretnék sablon neveket adni, de a Mo.-on egzotikusnak hangzó nevekkel ne basszunk már ki szerencsétlen csemetével. Dögivel lehet találni különleges neveket amik még magyarosan is hangzanak és túllépnek a Dávid-Péter-Gergő-Anna-Nóra változatokon.
  Egyébiránt szörnyűek ezek a külföldről átvett magyarosított helyesírású nevek.

 • 2011.04.12 23:25:43greencurse

  Nálam olyanok viszik a pálmát, mint Julián Leonárd (mert dzsulient nem engedtek - shyguys után szabadon), három lánytestvér: Tina, Dina, Zina, Amanda Szófia, Sánel, Kira Zsanna, Szidónia, Loretta. A Brigitta Gitta meg mire volt jó? Legalább különbözne a kettő egymástól.
  Én kaptam egy normális nevet, aztán elé tetettek még egyet, most mégis jobban szeretem az eredetit, mert a másik mindenhol van. Legalább válogathatok :P

 • 2011.04.12 23:42:19Zigomer Trubahin

  Borcsika, esetetekben egészen egyszerűen a korlátolt, faszkalap bürokraták értelmetlen szőrözéséről lehetett szó. Tudomásom szerint amúgy nincs joguk családfát kérni, bemondásra kell elfogadniuk bárki származását.

 • 2011.04.12 23:51:39szanalmas

  [link]

 • 2011.04.12 23:57:29szanalmas

  A Mangó Málna, a Görbe Rináldó és a Wang Eliz büntet.
  De a Tóth Molli Lizett és a Nagy Denis szüleit is agyonverném!

 • 2011.04.13 00:03:30Vladóca

  Bátyám kislánya - a keresztlányom - 28 évvel ezelőtt a Boglárka nevet kapta. Akkor a szomszéd megkérdezte, hogy "... és kisfiú vagy kislány?", ma meg, ha jól tudom benne van az első öt (vagy három?) leggyakrabban adott keresztnévben.

  Az meg, hogy egy nevet mennyire tudok elfogadni nagyon függ attól, hogy kik viselték az ismerőseim közül. Volt egy rettenetesen idegesítő, Géza nevű osztálytársam, emiatt ezt gyűlölöm (+Mészöly Géza, brrrrr! Hofi szabályt erősítő kivétel). De volt egy évfolyamtársam, aki Benő volt, marha jó srác, úgyhogy bár előtte elképzelni se tudtam volna, hogy röhögés nélkül ki bírom mondani ezt a nevet, nagyon megszerettem. (A fiamat azért mégsem róla neveztük el.)

 • 2011.04.13 00:10:59Vladóca

  És arról mi a véleményetek, hogy: Tamás Tamás meg László László. Ezek nem kettős keresztnevek, hanem az egyik a vezetéknév a másik meg a keresztnév. Létezők!

 • 2011.04.13 03:02:27erabera17

  Gimiben az orosz tanarnomnek a neve Piros Chrysta volt. A szulei Piros Rozsanak kereszteltek.Alig varta, hogy 18 eves legyen es meg tudja valtoztatni a nevet.
  A barlangaszok kozott volt egy alak, aki Viragnak nevezte a lanyat. Cserepes volt a csaladi nev.

  Ami pedig a szemelyes tapasztolatomat illeti, a lanyomat Sara Rozalinak hivjak. 20 eve az USA-ban elek, a lanyom 13 eves. Amikor haza megyunk latogatoba, a sok Dzsenifer, Pamela, Kevin kozott bizony neha furanak erzem, hogy az amcsi gyerekem neve Rozika.... Fura. En nem erzem, hogy nagy problema magyar nevet adni a lanyomnak,mivel en magyar vagyok. Igaz, hogy volt egy olyan tusko alak, aki azt mondta, hogy mar a tehennek is jobb nevet adnak manapsag, mint azt, hogy Rozi. Es ez az ami igazabol bantott. Mert miota szegenysegi bizonyitvany az, ha valaki magyar nevet ad a gyerekenek? Nekem semmi bajom nincsen senki nevevel, de nem tetszik, hogy azert neznek le, mert en magyar nevet adtam. Fura es szomoru.

 • 2011.04.13 06:54:16VaTi

  Van Titanilla nevű ismerősöm, Titának hívjuk. A vezetékneve hasonlóan dallamos, eyüt a kettő nagyon szép, nőies. Ehhez elképzeltek egy végtelenül férfias megjelenésű és viselkedésű embert...:)
  A névadási szokásokról: anno egyetemen részt vettem egy névtani kutatásban. A város bölcsődéit jártuk végig, a gyerekekről 2 adatot jegyeztünk fel: keresztnév + szülő végzettségének foka (alapfokú, közép- vagy felsőfok). A teória, ami abszolút beigazolódott, a következő volt:
  1: sorozatokból átvett és húdekülönlegesnek tartott, fonatikusan leírt neveket (Szamanta, Bobi, Izaura, Eszmeralda, stb) az alapfokú végzettségű szülők adnak a gyereknek
  2: a középfokú végzettségűek a hagyományosnak tartott neveket adják: Anna, Péter, Eszter, Gábor, stb
  3: A felsőfokú végzettségűeknél akkor indult be nagy divatként az ősmagyar (ill annak tartott) nevek adása: Csiperke, Csuporka, Fagyal, Magyal, Álmos, Előd, Ond, Kond és társai.
  Most lehet azzal jönni, hogy de én ilyen végzettségű vagyok és nem is olyan nevet adtam, de én nem állítom, hogy ez 100 %-os jelenség volt, de egy egyértelműen látható tendencia.
  Amit egyébként sokan leírtak előttem: minden név volt valamikor új és furcsa. Aztán megszoktuk. Aztán meg kiment a divaból és ódivatúnak hatott. Ennek is van divatja, mint mindennek.Inkább tényleg csak abba érdemes belegondolni, hogy ami egy szülőnek most viccesnek/jópofának/érdekesnek/különlegesnek tűnik, azzal a gyereknek együtt kell élnie.
  És a végére: ugyan nem keresztnév, hanem vezetéknév, de az egyik volt osztálytársam vezetékneve: Hüvelyes volt. Pasi. Egyszerűen, ha nem volt muszály, inkább csak a keresztnevén mutatkozott be.

 • 2011.04.13 07:10:38Dusan

  @ Gunoda?
  A hsz-od 2. feléből derült ki számomra, hogy a neved npi név, valamiért nem erre gondoltam elsőre. Germán eredetűnek tűnik így hangzás alapján.

  @ kén-e egy nick?
  Köszi a tippet, de egyértelmű volt az ultrahang alapján, hogy a gyerek fiú, nem lett volna semmi értelme egy uniszex névnek. :D

  @ Vladóca
  Az én falumban, ha hiszed, ha nem, van két Sándor Sándor is, és a pláne, hogy csak névrokonok, Isten bizony!!

  Amúgy valaki írta ezzel a kifejezéssel, hogy a valóban idegen nevek adása parasztflancolás. Tökéletesen egyetértek! A játszótéren már találkoztam már Zafirával, Noellel, Rubennel, Liammal (ejtsd: liam, a angolszász 'lájem' magyarított verzója... Dzsízusz Krályszt!) meg más egyéb marhaságokkal. Egyébként kb. 2-3 hete volt műsor a Kossuthon a névadási szokásokról a Napközben-ben ;-), a hangtárban már nincs benne sajnos, ahogy láttam. De ott mondták, hogy terjed az a szokás is, hogy ikreknek adnak hasonló hangulatú neveket, így pl. beszámolt a valamilyen hivataltól érkezett riportalany arról, hogy volt egy Eperke-Szederke ikerpár. Űberf@sza, gratula a szülőknek! Tényleg nem lesz semmi gondja a csajoknak ezekkel a nevekkel az életükben - úgy kb. 7 éves korukig.

  Nekem sem hagyományos a nevem (Henrik), 40 éve meg főleg nem volt az, de igazából túl sok gond nem volt vele, de ha ezt szánták, az Imre már jobban tetszett volna, ui: mindkét név ugyanannak a névnek, a latin Emericusnak a "leszármazottja". csak az egyik magyar(os), a másik meg germán. Mindegy, ha már választhattam volna, akkor egy olyan nevet adtam volna magamnak, ami egy hetvenes évekbeli óvodában jobban megkavarja a "főzeléket", valami jó kis örmény nevet, pl. Sevak! :D

  Egyébként ha bárki jobban elmerülne a témában, ajánlott házi/munkahelyi olvasmány:[link]

 • 2011.04.13 07:11:48Dusan

  Egyébként az előző hsz-ben jelzett oldal aján a jegyzetekben pedig letölthető a népességnyilvántartó adatai szerinti leggyakrabban adott fiú- és lánynevek statisztikája az elmúlt 7 évre.

 • 2011.04.13 08:38:11Crocuta

  Az Inkontinencia is beszédes név lenne...
  Nomen est omen :D

 • 2011.04.13 09:08:13Dusan

  [link]

  Hihetetlenül jók a kelta, teuton, skandináv, walesi, ír, izlandi, norvég, örmény, albán, baszk nevek! Hiába na, Atlantiszon voltak még rulez nevek...

 • 2011.04.13 09:08:34Borcsika

  Dusan!
  Palettán volt a Vojkan, az Iljko, Zeljko, de végül Zoran lett

 • 2011.04.13 09:11:59Crocuta

  Nehogy valaki lenyúlja előlem a Fészbúk Lájk nevet... :P

 • 2011.04.13 09:21:53mildi

  @dusan
  a liamet gaelül (merhogy az, nem angol név) lIEm-nek kell ejteni
  liam gallagher
  liam neeson
  v cillian murphy, aki killien (szép pasihoz szép név :D)
  [link]
  javaslom mkinek, hasznos kis cucc

 • 2011.04.13 09:25:24Crocuta

  Csodálkozom, hogy Juhász Jácintot még senki sem hozta szóba...

 • 2011.04.13 11:32:20Figyel Castro

  A Wolfram nem egy elektronikai szakszó, hanem egy fémes kémiai elem neve.

 • 2011.04.13 12:27:41Shihoin Yoruichi

  Ismerek édesapát, akit Ajándoknak hívnak, a lányát Ajándéknak, de mivel régóta ismerem őket nekem egyáltalán nem furcsa.

  Vannak viszont olyan ismerőseim, akiknek a neve szokatlanul hangzik még most is: Elvisz, Larion, Ariel(férfi), Rubina, és végezetül egy Mihály Mihály.

 • 2011.04.13 14:34:52petimegmondja

  @kén-e egy nick?:

  "Hülyegyerek"?
  Öreg! Vegyél már vissza! Mi a f@szt képzelsz magadról? Anyádnak, otthon kisfiam, jó? Itt disztingváljál!

  Amúgy franciául: tungstène, olaszul: tungsteno, portugálul: tungstênio.

  Svédül volfram. A svédek selényt (scheelit), a volfrám tartalmú ásványt hívják "tungsten"-nek.

  Csak a pontosság kedvéért.

 • 2011.04.13 14:41:36Pakinyanya

  Tee_RS és Titanilla a kevésből: amikor elolvastam a könyvet (15 évesen), én is arra gondoltam, hogy Titanilla lesz a lányom neve. Aztán megijedtem tőle (pont az ilyen reakciók miatt) és végül nem az lett, de örülök, hogy végül az író orrára kötöttétek, hogy egy gyönyörű és régi magyar regényben szerepelt a név, mert ezek szerint ő nem olvasta.

 • 2011.04.13 14:46:33Lucza

  Általam ismert "hülyenevek": - Kasza Blanka,
  Galatea (bemutatkozása után mindig visszakérdeztek, hogy "mit csinálsz?"), Largó, Dam (a Jean Claude van Damme-ból :D:D:D), Husszein (becézve Huszi), Gyöngyvirág

 • 2011.04.13 15:33:15Dusan

  @ Borcsika
  Köszi!
  A Vojkan és az Iljko számomra nem voltak eddig ismertek, a Zeljko-t hallottam már (gondolom, filmben), de egyiket sem tudnám most megmondani, hogy mit jelent. A Zoran nagyon szép név, gratulálok hozzá, és ha még egy szép, igazi szerb családnév is társul hozzá, akkor az nagyon király!!! :)
  Nekünk is Zorán lehetett volna, még jobban tetszett a feleségemnek, mint a Dusán, de mivel az 1. kisfiúnk Zalán, így tragikomédia lett volna, ha a 2. meg Zorán, ugye a hangzás miatt...

  A Sztojan, Szinisa, Predrag, Goran, Dragan, Bojan, Dejan nevek mennyire használatosak, milyen "sztereotípiák" kötödnek hozzájuk Szerbiában? Megtennéd kérlek, hogy ezt megtudakolod számomra a férjedtől? A harmadik és negyedik gyerekeim, akik szintén fiúk lesznek, nagy valószínűséggel szintén szerb neveket fognak kapni és főleg az előbb említettek az esélyesek, de valami hasznos háttérinfó ezekről jó lenne, olyan, ami az életből és nem pedig az internetről való... :)

  @ kén-e egy nick?
  Életemben kizárólag egy Liam-ról/ről hallottam, arról az egyébként igen szerény és kimondottan introverált Oasis-es srácról és őt mindig lájemnek hallottam a médiákban.

  Hasonló Liam-hez hogy egyszer volt egy skót főnököm, Ian, ami őszerinte kiejtve ín, ami ritka hülyén hangzik, de takarékos. :)

  Egy volt munkatársam 3 fia: Samu, Soma, Salamon. A Salamon még tök OK, de a másik két név, ráadásul együtt???

 • 2011.04.13 17:34:37Dusan

  @kén-e egy nick & petimegmondja
  Ha szabad ilyet tisztelettel kérnem, legyetek szívesek, menjetek BÁRhová máshová egymással ilyen míves színvonalú csevelyt folytatni.

  Örök hála érte!

 • 2011.04.13 18:27:07petimegmondja

  @kén-e egy nick?

  Primitívebb vagy, mint godoltuk...

 • 2011.04.13 18:40:06pirospottyos

  Hat en is majdnem hanyattvagtam magam egyszer a strandon (ez meg evekkel ezelott volt, Balatonon) amikor egy nyavogo hangu szoke maca hangosan szolongatta a kb 1 eves kislanyat: "Dzsesszi... Dzsesszikaaaaa... Fejezd be a homokozast... Dzsessziiii... Dzsesszikeeee..." Ja, a gyerek kb fel meterre volt tole, szoval semmi szukseg nem volt arra, hogy kiabaljon, tehat nyilvan csak a vilag tudtara akarta adni, hogy az o gyerekenek milyen csudalatos neve van! Aaa!

  Most angol nyelvteruleten elek, es itt is hihetetlen, mekkora divatozas folyik a gyereknevekkel. Minden evben felkapnak par nevet, aztan mindenkit ugy hivnak. A lanyom bolcsijebe kismillio Ruby, Lily, Imogen es Olivia jar, a fiukat meg mind Jack-nek, Oliver-nek es Thomas-nak hivjak. Szep nevek, de konyorgom mikor az ovonenik kenytelenek a vezeteknevuk elso betujet hozzatenni a keresztnevukhoz mikor hivjak a gyereket (Oliver B., gyere ebedelni! Nem, Oliver T., erted jott az anyukad) azert az eleg gaz...
  (Ja, az anyukak korosztalyaban meg mindenki Emma es Sophie, hehe.)

  Mikor megszuletett a lanyom, egy kikotesem volt: a neve nem lehet a top 100-as (angol) listan az elmult 10 evbol. Konyortelen kriterium, de megoldottuk a kerdest. Igy lett Bianka. Szerintem tokeletesen megfelel. Se itt nem hangzik idegenul, se Magyarorszagon.

 • 2011.04.13 20:29:56mildi

  ha zavarnak a helyesírási hibák, fogj egy piros alkoholfilcet, és szépen hullámozd, húzd alá, karikázd, miegymás. akár le is osztályozhatod. a monitorodon.

 • 2011.04.13 20:32:11Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  Shihoin Yoruichi
  úgy látom, közösek az ismerőseink:)

 • 2011.04.13 21:35:14Gunoda

  Kén-e egy nick? :
  A Magdolna és a Veronika tényleg szép nevek, csak sajna a családnévhez nagyon hosszúak. Még a Zsuzsannán is gondolkodtunk, de azzal is ez a baj.

  Dusan:
  A Gunoda csak a nickem. (Egyébként kelta név) A valódi nevem nagyon magyar. Nekem kissé túlzottan is... meg azoknak a külföldieknek, akik ki sem tudják mondani. :P

 • 2011.04.13 22:17:50Dusan

  Adjuk meg a "császárnak", ami az övé: csevej.

  Tiplizzél most már!

 • 2011.04.13 23:23:28petimegmondja

  Hát, kénes nickgyerek, ölég szegényes a szókincsed a vakerhoz.
  Művelődjél még egy kicsit!

  Hidd el, már az általános végére kreatívabban fogsz tudni oltani ennél, amit itt produkálsz.

  Kár, hogy a felét sem érted annak amit korábban vagy most írtam...
  Egy értelmező kéziszótár sokat segíthet...

 • 2011.04.14 14:25:56mildi

  @kén-e egy nick
  rotflmao trolloló

 • 2011.04.15 21:21:04Dusan

  kén-e egy nick?

  Neked nem vagyok öcsi, köcsög.
  Anyádról másszál már le.

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta