SZÜLŐSÉG

Így szül a kismama, aki inkább fizet - 1. rész

2011. április 6., szerda 08:02

Persze tudjuk, hogy szinte kivétel nélkül minden kismama fizet, mi azonban most egy magánkórház szülészetét kerestük fel, hogy megtudjuk, ott pontosan mit kapunk és mennyiért. Természetesen kedvességből és törődésből sokkal többet, de mi másra is kíváncsiak voltunk. Kórházfigyelő különkiadás, magánszülészetek, első rész.

A Dr. Rose Magánkórház Budapest belvárosában, egy irodaházban foglal el két teljes emeletet. Az elsőn van a szülészet, a liftből a posh fogadótérbe érünk, itt azonnal egy kedves recepciós segít az eligazodásban. Nagyon súlyos árakat vizionálunk, különösen, amikor minden arra járó orvos, nővér és takarító mosolyogva köszön ránk már öt méteres távolságból. Mielőtt az orvosigazgatónak szegezhetnénk kérdéseinket, a kórház egyik munkatársa körbevezet minket.

Olyan, mint egy ötcsillagos szálloda

Az enteriőr inkább emlékeztet egy luxusapartmanra vagy egy elegáns szállodára, mint egy kórház belső terére. Kellemes zene kíséri lépteinket, a világítás megnyugtató, kapkodás, idegesség nyomokban sem tapasztalható. Elsőként természetesen a szülőszobára vagyunk kíváncsiak, de a lefüggönyözhető, óriási ablakokkal, káddal és pihenőmatracokkal felszerelt szobába lépve inkább egy wellness szállóra asszociálunk. Ez tulajdonképpen a vajúdószoba, ahol akár hat-hét ember is kényelmesen kószálhat, a kismama pedig a kádban, de ha úgy szeretné, a hiperszuper, mozgatható szülőágyon is szülhet.
A vajúdószobából nyílik a valódi szülőszoba, ide persze - ha nincs komplikáció - nem is muszáj bemenni. A környezet steril, de nagyon barátságos, a legújabb technológiát képviselő műszerek és eszközök csillognak-villognak.


Persze műtőre is szükség lehet, a császármetszés például nyilván itt történik, ide csak bekukkantunk, nem akarunk bacilust szállítani. A következő ajtó már az egyágyas szobába nyílik, ahol a mama és a baba az első közös éjszakát töltik. Hordozható nővérhívó, saját, tágas fürdőszoba, babaágy és high-tech babakád szolgálja az anya és a gyermek kényelmét, ráadásul, ha úgy szeretnék, az egész család itt alhat. Van kétágyas szoba is, a felszereltség és a berendezés ugyanaz, a saját fürdőszoba itt is alap. Világos, hogy ha valaki megteheti, inkább ilyen környezetben szül.

Ok, klassz, de mennyiért?

Az orvosigazgatói szobában már szó esik terhesgondozásról, szolgáltatásokról és persze a pénzről is.
“Amiben a Dr. Rose különbözik más állami vagy magánkórházak szülészetétől, hogy mi a terhesség első pillanatától a születésig, illetve az azt követő néhány napban maximálisan figyelemmel kísérjük és segítjük ezt a folyamatot” - válaszolt Dr. Illanitz Elemér orvosigazgató az azt firtató kérdésünkre, hogy miben tudnak más kórházaknál többet nyújtani. “Már a terhesgondozás ideje alatt, a különböző vizsgálatok során is tapasztalhatják a jövőbeni szülők, hogy mindenben és mindenkor a rendelkezésükre tudunk állni, és a vizsgálatok idejét illetően is abszolút a kismama igényeihez tudunk igazodni. Ami fontos, hogy olyan csomagokat állítottunk össze, ami teljes biztonságot nyújt akár a kismamának, akár a babának, korlátlan mennyiségű konzultációra van lehetőség, bármikor eljöhet hozzánk, ha probléma van, de akkor is, ha csak kérdése van. Később, a szülés során is az ő igényeihez igazodunk. De ha valaki nem ide jár terhesgondozásra, akkor is lehetőség van arra, hogy a szülés már itt történjen, a MamaRose szülészeten.
Akik minket választanak, azoknál általában a törődés a legfontosabb szempont, és az, hogy a terhesgondozás ideje alatt megismeri az egész csapatot, akik a szülés idején a segítségére lesznek. Kapcsolatba kerül a bábától a szülésorvosig mindenkivel, így csupa ismerős veszi körül. Főleg a bábával fontos, hogy bensőséges viszonyt alakítson ki.”

A bába a legfontosabb

Az orvosigazgató szerint ideális esetben a szülészorvos munkájára nincs szükség, a legfontosabb feladatokat a bába látja el, így az ő szerepe kiemelt. A bába dolga, hogy világra segítse a gyereket, a szülészorvos feladata az, hogy ellenőrizze, hogy a szülés problémamentes-e, és ha esetleg nem az, segítsen megoldani azt. Kérdésünkre, hogy mennyire vannak felkészülve nem várt komplikációkra, így felel: “Mivel a műszaki felszereltség és az orvosok felkészültsége minimum ugyanolyan, mint más kórházak szülészetén, egy problémás szülés lebonyolítása sem jelent akadályt, a munkatársak között neonatológus is van, így csak akkor kell az újszülöttet elszállítani, ha NIC (Neonatális Intenzív Centrum) ellátást igényel, ilyen azonban amúgy is csak három van az országban, így a legtöbb állami és magánkórházban is így tennének.”

Persze motoszkál bennünk a kérdés, hogy vajon sokan azért jönnek-e ide, mert olyan kéréseik vannak, melyeket máshol nem feltétlenül vennének figyelembe.

“Mi minden kérést elfogadunk” - bólint Dr. Illanitz. “Ha valamilyen kéréssel nem értünk egyet, azt jelezzük, de ha a szülés biztonságát nem veszélyezteti, elfogadjuk. Ilyen például a tervezett császár, de mindig szakmai kritériumok alapján döntünk, és ha a kismama kérése ezek alapján elfogadható, akkor tiszteletben tartjuk azt.”
Az árakat firtató kérdésünket nem hárítja, ő úgy mindenestől kb. 1 millió forintos árat mond, a választott csomagtól függően. Ez magában foglalja a terhesség első pillanatától az összes vizsgálatot, konzultációt, a kontrollvizsgálatokat, és természetesen a szülést is.
“Nem vagyunk drágák. A leendő szülők így is, úgy is várhatóan több százezer forintot költenek el a kilenc hónap alatt, csak közben vagy utána már nem számolgatják. Sokan jönnek ide olyanok is, akik nem a felső tízezerbe tartoznak, de jó előre kiszámolták, és inkább erre költenek. A kismamák között sok a 35 feletti, elfoglalt nő, akiknek az idő is fontos tényező, és mivel általában órákat kell várakozniuk a terhesgondozáson, vagy napokat, heteket egy-egy vizsgálatra, jobban megéri nekik, hogy itt egy percet sem kell várniuk soha.”
Amikor az állami kórházakban dolgozó szülészorvosok tarifáiról beszélünk, védelmébe veszi a kollégákat. “Én mindig azt mondom - mert a másik oldalon is éltem -, hogy ha szombaton, hajnali 2-kor megszólal a telefon, és az orvos ilyenkor rohan a kórházba, és így telik az egész élete, nehéz elítélni azért, mert pénzt fogad el.”


Magánszülészetről még nem kaptunk beszámolót, de nagyon hálásak lennénk érte!
Akár itt, akár más kórházban szültél, és szívesen írnál róla beszámolót, várjuk leveledet! Kérünk, hogy az itt olvasható szempontrendszerünk szerint pontozd is az intézményt!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.06 12:51:22Benei Péter

  Helo,

  itt van egy születéstörténet:
  [link]

 • 2011.04.06 13:23:33Veg_

  Halottkém:

  Erről már jelent meg, csak más szerzővel kb 10 hónapja:
  [link]
  De vannak korháztesztek nálunk is :)
  (bent hagyjátok, vagy nem? :))

 • 2011.04.06 14:12:14narancshéj

  Benei Péter
  Köszi a linket. Hát igen, valahogy így kéne máshol is. Annyi rettenetes történetet olvastam a praxison, illetve a kórházteszteknél, hogy katasztrófa.
  Már a terhesgondozásnál is annyi probléma van, és úgy viselkednek az emberrel, hogy az kritikán aluli, és hát ugye tudjuk, hogy ott is kell fizetni.
  Egy nőnek a legszebb dolog kéne, hogy legyen a gyermek világra hozatala, annak minden "fájdalmával", és azt gondolom, hogy a környezet, és a résztvevők ehhez nagyban hozzájárulnak.

 • 2011.04.06 18:03:05csimpilimpi

  és van folyamatos ügyelet? tehát ha rohamszüléssel beesek szülni, akkor lesz, aki levezesse? mert a telkiben asszem nincs.

 • 2011.04.07 13:05:12Benei Péter

  @csimpilimpi:

  1. Amennyiben a kórház betege, akkor igen, van egy forródrót, amit hívhat és mire beér a kórházba, készen áll a csapat (orvos, bába, anesztes, csecsemősnővér).

  2. Amennyiben nem a kórház betege, csak úgy "beesik az utcáról", és semminemű kórelőzmény nincs, akkor nem megoldható a dolog.

  Egyébként a terhesség utolsó heteiben is jelentkezhet bárki, ha semmilyen orvosszakmai szempont nem zárja ki, akkor vállalni szokták, és akkor ott vagyunk az 1)-es pontnál.

 • 2011.04.07 15:11:53hopp-hopp

  a 2. pont esetében akkor hagynak szülni a lépcsőn? vagy az utcán?

  ....

 • 2011.04.07 15:42:21Lizababa1123

  Hááát. Én maximálisan meg vagyok elégedve az orvosommal, teljesen megbízom benne és örülök, hogy nála szültem. Azért azzal vitatkoznék - bár jó próbálkozás - hogy egy normál lefolyású terhességnél közel 1 M Ft-ot elkölt a kismama ( merthogy ha jól olvastam, náluk kb ennyi a csomag és azt mondta a doki, hogy szépen lassan máshol is elköltesz ennyit). Viszont a képeket látva megértem, hogy elkérnek ennyit és én is szívesen szültem volna ilyen környezetben :-)

 • 2011.04.07 16:38:35Benei Péter

  @hopp-hopp:

  Egyrészt gondold végig, hogy mennyire reális az, hogy valaki nem járt terhesgondozásra, vagy államiba járt, és a mentőben kijelenti, hogy ő előzetes egyeztetés nélkül bemenne - bármelyik - magánkórházba.

  Másrészt sürgős esetben a mentősök törvényileg kötelezettek arra, hogy olyan intézménybe vigyék a beteget, ahol van intenzív osztály is. Ilyen nincs egyetlen magánkórházban sem, mert magánintézmény nem, vagy csak rettentő szigorú körülmények között üzemeltethet.

  Ez egyébként nem csupán szülés esetén okoz érdekes eseteket, például, ha Pécs környékén baleset ér, kijön a mentő, akkor nem mondhatod azt, hogy vigyenek a Dr. Rose-ba. Ilyenkor bevisznek a legközelebbi intenzívre, ellátják a sebeket, majd, ha már jobban vagy, akkor esetleg áthelyezhetnek a magánkórházba. Szerintem ez egyébként logikus, mint ahogy az is, hogy senki nem megy úgy magánkórházba szülni és fizetni a szülésért, úgy, hogy előtte 1 percet nem töltött el a magánkórházban, nem ismeri az orvosokat, satöbbi.

 • 2011.04.12 20:25:52leoncio

  Én nem találom soknak az egymilliót
  Vagy legalábbis én ki tudom perkálni.

  De csak császárért vagyok hajlandó fizetni, a szülésben én nőként semmi szépet vagy felemelőt nem látok!
  Nekem fontosabb a gyerekem anyagi jövője, hogy azt biztosítsam, hogy ne legyen proligyerek.

  Uram bocsá"....
  Talán mert így gondolkodom, ezért van rá pénzem

 • 2011.04.13 17:14:21blinchy

  leoncio, nem tudom, mennyire kamu a bejegyzésed. ha nem, még akkor sem mondom, hogy nincs igazad, csupán azt, hogy ezzel a stílussal igencsak nyitogatod a bicskát mások zsebében. mondom ezt úgy, hogy mindkét szülésemnél lett volna pénzem/zünk kifizetni akár a fenti összeget, de nekem nem ér ennyit az, hogy 3 napon keresztül étlapról rendelhetek.
  sokkal többet ér az, hogy legyen mondjuk PIC az adott kórházban - elsőnél szükség is volt rá. ezzel együtt nem kezelem fentről azt, aki nem így dönt

 • 2011.04.14 12:15:00Ddegucs

  Nem is tudom, hogy az 550-770 ezres szülést merném-e nem drágának nevezni. Pláne, ha a császárt nézem, 880 ezerért. És ebben még nincsenek benne a terhesgondozói díjak, azt nem is találom a honlapon.
  A kútvölgyiben fogok szülni, azt sem tudom olcsónak nevezni, de a Dr. Rose konkrétan a duplája. Nincs ezzel baj, csak nem kell rá azt mondani, hogy "nem vagyunk drágák".
  De, azok. Drágák.

 • 2011.04.14 19:53:25levibéjb

  Vannak gazdag prolik is. A proliság nem pénzkérdés.

 • 2011.04.14 23:03:01leoncio

  Nem kamu.
  A tököm tele, hogy az Andrássy-n is a háborítatlan szülés papírjait nyomkodják a kezembe.

  És valóban a pénz mindennél fontosabb, nagyon-nagyon boldoggá tesz ezt tudjuk. Hogy mennyi ez a pénz mindenkinek más összeg.

  De nem attól leszek jó anya hogy órákon át ordibálok széttárt lábakkal. Nekem ez sehogy nem fér bele és kész.
  És soha nem fog.

 • 2011.04.14 23:07:32leoncio

  Én vérvételre is magánba járok...
  Nem bírtam az SZTK-t.

  Az ember önmagának nem tud hazudni és változni sem egy bizonyos kor után meg pláne nem.

 • 2011.04.15 13:02:51levibéjb

  A pénz MINDENNÉL fontosabb?? Semmitől sem leszel jó anya.

 • 2011.04.15 14:32:51blinchy

  levibéjb: ne hagyd magad provokálni :) egyébként persze, nyilván fontos dolog a pénz, főleg ha a gyerekedről van szó - költünk mi is a sajátjainkra rendesen. de érdemes másodszor is átgondolni az épp aktuális dolgot és gyakran rájössz, megint mekkora összeget dobtál ki majdnem az ablakon.

 • 2011.04.15 15:20:19leoncio

  Hát ja!
  A világ legjobb anyja leszek!
  Az anyámmal is úgy bánok mint egy királynővel...Lapreie, álomutazások, drága ruhák, eredeti Luis Wuitton táskákat veszek neki és mellettem 10 éve nem dolgozik.

  Igen olvasom, hogy a szülés a Szent Imrében történik? :-) ez ám a kaland ennyi pénzért.

  Elmentem az Sztk-ba vmikor februárban az urológus főorvos meg közölte :

  Csillagvirág ilyen jómódú hölgyek minek állnak itt sorba? Én nem tudom Önt olyan vizsgálatra elküldeni ami szükséges lenne. Vagy csak három hónap múlva.
  Válasszon egy szép magánrendelőt...ennyiben maradtunk.

  A magánpraxison a belvárosban a főorvos nőgyógyász szintúgy...az a kórház ahol én vagyok osztályezető nem Önnek való hely de tudok az Uzsokiban egy kollégát majd az csinál Önnek hasi ultrahangot kedves ügyvédnő..

  Na ennyit az állami egészségügyről!

 • 2011.04.15 15:28:31leoncio

  Nálam a dolog még úgysem aktuális bár lassan lassan negyven leszek.
  Nem akartam senkit provokálni tapasztalatom a témában 0.
  De a hozzáállásom a fent leírtakkal megegyezik.

  Én egy Marc Jacobs cikket olvasgattam úgy jutottam ide.
  Úgyhogy vissza is kúszok és megkeresem Marc-ot :-D

  Chioo mindenkinek!

 • 2011.04.15 20:17:08levibéjb

  Te KOMOLYAN azt hiszed, attól leszel jó anya, hogy megveszel mindent??? Muhahaha, ha ezen múlna....

 • 2011.04.15 20:38:08leoncio

  Nem én hiszem azt, mindenki a legtöbbet akarja a gyerekének nyújtani, a lehetőségeihez és társadalmi helyzetéhez képest.
  Hát én a helyedben a más gazdagságát nem találnám röhejesnek.
  Mi a vicces, az hogy az autóm lehagyja a 7-es buszt?

  Mi két külön világban élünk.
  Én ötmilliós bundát hordok. Ezen a fórum véletlenül összefutottunk, de az életben soha.

  Se velem sem olyanokkal akik elértek valamit az életben, pénzt, karriert, hírnevet.

  Én jó anya leszek, és hálás gyerek vagyok.
  Te meg egy barom vagy és az is maradsz...

 • 2011.04.15 22:29:03blinchy

  leoncio, neked sem ötmilliós bundád, sem olyan világod nincs, ahol a közeljövőben jó anya lehetnél. az lehet, hogy a te világod különbözik a miénktől, de ez jól is van így. szerintem először érettségizz le, aztán próbálj valahol olyan nevelést kapni, ahol nem süt a pontosan te általad elítélt proli-lét a szavaidból. mert eddig, már megbocsáss, elég szarul állsz e téren. úgyhogy keresd inkább Marc Jacobs-t vagy akit akarsz, ez itt most nem jött be. viszlát! bár tőlem itt is maradhatsz, viccnek jó vagy.

 • 2011.04.15 22:56:28levibéjb

  Hahaha, ez kezd mókás lenni. :D A körúti forgalomban általában a 7-es győz a buszsávban.

  Még jó, hogy nem találkozunk sosem, én létező személy vagyok, te meg nem. :)

  Akkor sem hordanék bundát, ha ingyen lenne. Béna.

  A különbség pedig köztünk mindössze ennyi:
  te jó anya leszel (szerinted)
  én meg jó anya VAGYOK.

  Savanyú a szőlő?? :)

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta