Kórházfigyelő: Petz Aladár kórház (Győr)

Vajon melyik kórházban jó szülni? Hol megfelelő az ellátás, hol van rooming-in, hol vigyázzák a baba és a kismama érdekeit a legjobban, és hol engedik be az összes látogatót egyszerre? Hol segítenek a csecsemősnővérek az elsőgyerekes anyukának, és hol kérdéselhárító osztály a nevük? Ezen a héten a győri Petz Aladár kórházat teszi mérlegre olvasónk, Andrea.

Ha tavaly vagy idén szültél, oszd meg Te is élményeidet a többi olvasóval! Továbbra is várjuk beszámolóitokat a poronty@divany.hu címre!

screen-capture.png

O lvasónk, Andrea Sopronból ment Győrbe szülni, és állítása szerint nagyon is megérte. Beszámolóját olvasva megértjük, 90 kilométer valóban nem olyan nagy ár egy jó szülésért.

Mikor szültél itt?

2011. január

Általános tapasztalat

Soproni vagyok, de már mielőtt teherbe estem, tudtam, hogy nem nagyon szeretnék ott szülni, mert az ottani hozzáállás és az orvosi szokások nagyon nem voltak szimpatikusak. A várandósság felénél kaptuk meg a győri dokink számát egy ismerőstől, és „csak úgy”, mielőtt döntöttünk volna, hogy mi legyen, randit kértünk a dokitól, aki ránk szánt egy teljes órát az életéből, és minden kérdésünkre kedvesen, készséggel válaszolt. Szülésfelkészítésre nem jártam, de így utólag sem bánom, nem hiányzott, és annak ellenére, hogy senkit nem ismertünk, mindenki nagyon kedves volt. Az orvosok szakmai felkészültsége magas, a környező településekről, városokból ide küldik a problémás eseteket, újszülötteket (Sopronból is), ezért rengetegen szülnek itt, emiatt néha nagyüzemi érzése van az embernek.

A kórház maga nagyon lepukkant, számomra érthetetlen, hogy nincs egy normális wc – a nőgyógyászat épületében a földszinten van egy koedukált: papír, kézmosó nuku... Fönt pedig csak női wc-k vannak, a kísérő apukákra senki sem gondol. Szóval nem fogunk az épülettel találkozni egy lakberendezési magazinban, az biztos, de mondjuk nekem ez nem is számított.

A doki után azért választottuk Győrt, mert a kórház bababarát, és ez nekünk nagyon fontos volt, és szemmel láthatólag ők is komolyan veszik a cím megszerzését és megtartását is.

Terhesgondozás

Terhesgondozásra részben Sopronba jártam, úgyhogy az elejéről nem tudok nyilatkozni. Maga a terhesgondozás nem a kórházban van, hanem egy közeli épületben (kettő perc autóval), ahol a gyermekorvosi szolgálat is van, plusz az általános nőgyógyászati vizsgálat, de a kismamákat előre veszik, és a vérvétel is itt zajlik. Ultrahang a kórházban, iszonyatos tömeg (2,5 órát vártunk, sorszámmal), de nem a nőgyógyászok, hanem külön szonográfusok vizsgálnak, ami szerintem nagyon jó (a soproni nőgyógyászom nem vette észre a 20 hetes UH-n, hogy a kisfiamnak csak egy veséje van), és ha már bekerülsz, nagyon gyorsan dolgoznak. Az NST-t a szülésznők csinálják, akik mind nagyon kedvesek voltak. Olyannyira, hogy amikor az első előtt telefonon időpontot kértem, és kérdeztem, hogy van-e listájuk, hogy mit kell bevinni, a szülésznő megígérte, hogy két hét múlva, mire megyek, utánanéz. Gondoltam, na jó, tuti elfelejti, de nem. Mikor mentem, anélkül, hogy szóltam volna, kérdezte is, hogy nekem kellett-e a lista, és már mondta is.

Pontozás: 10/9

Szülőszoba

A szülőszoba a szokásos: kissé lehangoló, steril, amibe én kerültem, az dupla volt, de mellettünk nem volt senki. Labda van, járkálni is lehet, egy ember mehet be a kismamával. Van egyébként vajúdókádas szoba is, de azt én nem láttam. Beöntés, borotválás automatikusan van, és van egy vajúdó-várakozó szobaszerűség, ahol az előkészítést meg lehet várni, ami az egyetlen nem kórházszerű helysége az osztálynak. Amikor mi kerültünk oda, egy másik kismama is „folyamatban volt”, akinek az 5 fős rokonsága mind ott ücsörgött, hajnali 3-kor, szóval háborítatlannak nem nevezném a vajúdást, amit ott tölt az ember. És láttam ennél népesebb szurkolótábort is várakozni ebben a szobában. Az előkészítés után mi rögtön a szülőszobára kerültünk, ahol nem nagyon zaklattak minket – a választott orvost ők hívják, ha a szülésznő úgy ítéli meg, hogy itt az ideje, a burkot már a saját orvosom repesztette meg. Mivel pont műszakváltásra kerültünk a szülőszobára, két szülésznővel is volt szerencsém találkozni, akit leváltottak, mielőtt elment, még be is köszönt, hogy megy haza, sok sikert, szurkol nekünk... A másik szülésznő is kedves volt, nem zavart, diszkréten félrevonult egy kisszékre, csak akkor jött, ha szükség volt rá.

A babát a köldökzsinór elvágása után azonnal mellre teszik, ott maradhat pár percet, aztán az apukával együtt elviszik (két lépésre) lemérni, a légutakat kitisztítani, stb, ráadnak egy pelust, és hozzák is vissza - a megfigyelési idő alatt végig velem volt. Később elvitték felöltöztetni, de utána rögtön visszahozták a bevásárlókocsiban. Tolókocsiban toltak át a szobámba, kezemben a kisbabámmal, szóval a lehető legkevesebb időt töltöttük külön.

Pontozás: 10/8

Gyermekágy

Mivel ez egy bababarát kórház, a rooming-in automatikus, nem tudom, hogy beveszik-e a babát, ha akarja az ember, nekem eszembe sem jutott, de azt hiszem, császárosoknál az első éjszaka osztályra kerül a baba. Egy- és kétágyas szobák vannak, mosdóval, pelenkázóval, fürdő két darab a folyosó két végén, az egyik felújítottabb, a másikban zuhanyzás közben asszociációs játékot játszhat az ember a plafonon körbefutó penész mintáival. WC papír nuku. A „VIP szobák” nagyon szépek, plazma TV-vel, saját fürdővel (gyönyörű a csempéje), wifivel, elektromosan állítható ággyal, hangszigetelt ajtóval, tízezer egy nap, de folyamatosan vannak benne, pedig két darab van belőle.

Amíg az első kaki meg nem jelenik, a csecsemősök pelenkáznak, de utána teljesen az anyuka látja el a babát, kivéve a fürdetést. Pelenkát adnak, napi három darabot, a kórházi ruha nagyon vékony, csak egy kising, meg egy angolpólya, és összehajtogatott kórházas lepedőbe tekerik be őket, szóval érdemes saját ruhát vinni, meg plédet is. Krém, popsitörlő kendő kell. A csecsemősök kedvesek, már a szülőszobán megmutatták, hogyan kell szoptatni, de utána nem zaklattak, de ha kérdez az ember, szívesen segítenek. A kórházas védőnő pedig egy kis tündér, nagyon segítőkész és támogató. Mérni ugyan mérik a babákat, de nekem csak az utolsó nap szóltak, hogy már hízott is, szóval nem stresszelik feleslegesen a kismamákat.

Nagyon alaposan takarítanak, minden második nap még a lámpák tetejét és a mosdónál a szifont is letörlik, szóval alapvetően tisztaság van, az más kérdés, hogy mivel le vannak lakva a szobák, ez nem feltűnő. Délelőtt és délután is van látogatás, de nem nagyon szólnak, ha egy kispapa tovább marad, így a szobatárs diszkréciójára van bízva, hogy mennyire rendeli oda az egész pereputtyát. Nekem nem volt ezzel gondom, és a folyosón is ki vannak készítve asztalok, ott is sokan ültek látogatási időben, úgy láttam, azért betartják a látogatási időt. A kaja nevetséges, mint a legtöbb kórházban, kétféle menüből lehet választani ebédre, de az adagok nagyon kevesek, úgyhogy érdemes izzítani a rokonságot. Ha minden rendben van a babával és a mamával is, akkor 72 óra múlva el lehet hagyni a kórházat.

Pontozás: 10/8

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról

Nagyon örülök, hogy ezt a kórházat választottam, mert a hozzáállás és a szakértelem is magas szintű, alapvetően mindenki nagyon kedves és segítőkész. Úgy vettem észre, hogy fontos az orvos-beteg kapcsolat is, a szokásos viziten kívül a saját orvos is benéz minden nap, és elbeszélget a kismamákkal, válaszol a kérdésekre. Bár előtte féltem a kórházi tartózkodástól, végig nagyon biztonságban éreztem magam ott, ami, azt gondolom, mindent elmond a légkörről. És mindenképpen meg kell említenem az orvosomat, akiről csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni. A második babánál már az elejétől Győrbe fogunk járni, megérte 90 km-t utazni a vizsgálatokért.

Ajánlod más anyáknak?

Jó szívvel ajánlom mindenkinek. (Főleg azoknak, akinek a környezet nem annyira fontos.)

Andrea

VIP-szoba (forrás: gyoriszuleszet.hu)
VIP-szoba (forrás: gyoriszuleszet.hu)

-----------------------------------------------

Petz Aladár Megyei Oktató Kórház

Telefonszám (Szülészet és nőgyógyászat): 06/96-507-986, -987.

a szülészet külön honlapja: www.gyoriszuleszet.hu

Orvosok: www.gyoriszuleszet.hu/munkatarsak.html

9023 Győr, Vasvári Pál u. 2-4.

Megközelíthetőség itt

www.petz.gyor.hu

Oszd meg másokkal is!
Mustra