SZÜLŐSÉG

Ha szeretnéd, ha értene a kicsi... használj jelbeszédet!

2011. április 4., hétfő 14:00

Sokan találgatjuk, vajon hogyan lehetne megérteni, mit akar a pár hónapos csecsemő – nem volna jó egy tuti tippet és megoldást találni, netán egy belém épített profi dadust, aki mindig megmondja, most épppen éhes-e vagy csak ölelgetésre vágyik? (Biztos ami biztos, megölelgetem, aztán enni is kap.) Néha még rutinos anyák is képesek félreértelmezni a baba jeleit. Egyesek szerint erre jelenthet kiváló megoldást a kicsivel való jelbeszéd.

A csecsemők természetes vágya, hogy kifejezzék magukat, de mivel a beszédkészség lassabban fejlődik ki, mint a kognitív funkciók, a gyerek ezeket a vágyakat nem tudja közölni. A csecsemő-jelbeszéd olyan speciális nyelv, amit a születés utáni néhány évben taníthatunk a gyerekünknek és segíthet áthidalni, könnyebbé tenni a közös nyelv nélküli időszakot. Érdekes módon a tapasztalatok szerint a jelbeszédre tanított gyerekek nemhogy később kezdtek el beszélni, de sokkal jobb nyelvi és beszédkészségeket sajátítottak el.

A jelbeszéd módszere a beszédproblémás gyerekek terápiájában több évtizede bevált technikából indult el. Az Angol Pszichológiai Társaság folyóiratában részletes vita folyt a módszer alkalmazhatóságával kapcsolatban. Megállapították, hogy a még nem beszélő gyerekkel kommunikálni számos előnnyel jár: ha a baba sírás helyett ki tudja fejezni mit akar, akkor csökken a stressz, erősödik a kötődés, és nő a szülő-gyermek közti megértés, sőt, a gyerek későbbi verbális készségei is fejlődnek.

A tapasztalatok szerint a gyerekek igen könnyen képesek jelbeszédet tanulni. Már 6-7 hónapos korban meg tudják különböztetni egymástól a jeleket, amelyeket mutatsz neki, tehát ekkortól kezdheted a tanítást.

Ezek a Non-toxic Kids tippjei kezdőknek:

 • 1. Ismerd meg a jeleket

 • Határozottan és nyugodtan kell a jeleket használnod, ezért fontos, hogy először jól begyakorold azokat. Tölts el egy kis időt a következő jel memorizálásával, mielőtt megmutatod a gyerekednek.
 • 2. Csak néhány jellel kezdjetek

 • Fontos, hogy ne terheld túl a gyereket – és magadat sem. Kezdjétek el egy-két jellel, és amikor már jól megy, csak akkor bővítsétek a repertoárt.
 • 3. Olyan jeleket válassz, amik érdeklik a babát

 • A jeleknek teljesen le kell kötniük a gyerek figyelmét, ezért olyanokat válassz, amik számára érdekes dolgokat jelölnek. Anya, apa, tej, maci jó kiinduló jelek lehetnek.
 • 4. Tanítsd meg az ételek jeleit

 • Minden baba számára kiemelten fontos, hogy ki tudja fejezni milyen ételt akar. Ezért jó kezdés a gyerek kedvence. Mutasd meg a jelet és nevezd meg hangosan az ételt vagy az italt, ha megkínálod vele.
 • 5. Kezdd el!

 • A jelbeszéd tanulásának nincs tökéletes időzítése, taníthatod azonnal a születéstől vagy akár idősebb korban is. A tanulás kezdetét ne halogasd a tökéletes időpontra várva, egyszerűen csak csináld.
 • 6. Légy türelmes

 • Csakúgy, mint bármilyen egyéb újdonságnál, el kell telnie egy kis időnek, amíg megtanuljátok a jeleket és azokat zökkenőmentesen alkalmazni tudjátok. Adj magatoknak elegendő időt a megtanulásukra, és teremts meg az alkalmat arra, hogy azokat együtt tudjátok használni.
 • 7. Tedd szórakoztatóvá a tanulást

 • Ha szeretnéd, hogy gyereked gyorsan tanulja meg a jeleket, találj ki játékokat. Énekelj, mesélj, találj ki bármit, amivel játékosan együtt tanulhattok.
 • 8. Te is élvezd a tanulást

 • Nincs értelme megpróbálni meggyőzni a gyereket arról, hogy a jelbeszéd szórakoztató, ha te magad sem hiszel benne. Neked is kell, hogy tetsszen, mert ha mégsem, azt a gyerek azonnal észreveszi és átragad rá az ellenérzésed. Ekkor inkább ne próbálkozz ezzel a módszerrel, hanem nézz más után.
 • 9. Vond be a gyerek apját is

 • Fontos, hogy más családtagokat is bevonjunk a jelbeszéd tanulásába. Ha rajtad kívül más is használja a jeleket a gyerekkel, ő sokkal gyorsabban fogja azokat megtanulni. Az apák imádnak a gyerekekkel jel-beszélni, ettől fontosnak és hasznosnak érzik magukat. Tanítsd meg az apa jelét a gyereknek, és már sínen is vagy.
 • 10. Próbálj ki egy tanfolyamot

 • Ha nem megy a jelek tanulása, próbálj ki egy jelbeszéd csoportot. Ez kellemes módja a tanulásnak és jó alkalom, hogy másokkal is találkozz.
 • Oké, nem biztos, hogy olyan könnyű lesz Magyarországon erre tanfolyamot találni – gondolnád. Pedig van ilyen: itt. Aki pedig nem ér rá, a Youtube-on és más videómegosztókon is kiváló anyagokat találhat: például itt, itt és itt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.04 23:19:30memo

  Aztán csodálkozunk, ha a gyerek nem akar majd megszólalni . . .

 • 2011.04.05 11:04:16Pelikan

  En nem jeleltem a gyerekeimmel, de erdekelt a tema, es egyaltalan nem igaz, hogy visszavetne oket a beszedfejlodesben, sot...

 • 2011.04.05 15:56:27sony

  Ez is csak egy mankó a pánikoló első gyerekes anyukáknak, akik tudják, hogy szeretnének odafigyelni a gyerekükre, de nem tudják hogyan tegyék. Egy olyan anya soha nem kezdene bele egy ilyen módszer elsajátításába, aki könnyebbséget vár a dologtól. Így végső soron azok használják ezt a módszert, akiknek nem is lenne szükséges, mert ha egy anya odafigyel a gyerekére, nagyon gyorsan meg tudja érteni, mikor mit akar.

  Kicsit olyannak érzem ezért ezt az egészet, mintha valaki új piacot teremtett volna egy olyan dolognak, ami jól hangzik ugyan, de soha, senkinek nem volt rá szüksége.
  (Mint a kalgonizálás, ahol ugye tovább él a mosógép, ha cserébe egy mosógépnyi pénzt rákölt az ember apránként ;) )

  A korai fejlesztésről azt olvastam, hogy olyan gyerekeknek hasznos csak, akik egyébként problémákkal küszködnének. Egyébként hiába előzik be ezek a gyerekek a kortársaikat, az iskolakezdésre nagyjából eltűnnek a különbségek. Én abban hiszek, ha egy gyereknek meg van teremtve a megfelelő kreatív környezet, ahol tud fejlődni, nincs szüksége fejlesztésre, és szerintem mélyebben ivódik be az a tudás, amire ő jön rá, mint amit megmutatnak neki. Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad megmutatni semmit, de felesleges tekerni azért, hogy a gyerek extra korán tudjon írni, olvasni, számolni. Nem ettől függ, milyen sikeres lesz az iskolában, hogy sokat olvasó, jól számoló felnőtt lesz-e. Ellenben egy túlhajszolt, túl sok követelménnyel szembesülő gyerek, akit végül a kortársai simán behoznak másodikos korra olvasásból, számolásból, könnyen kiéghet.

 • 2011.04.06 09:28:33Puszpanya

  A lányom kifejezetten szeret mutogatni. Minden tudományosság nélkül van saját jelrendszerünk. A HÉV és busz ajtaja pl. becsukódik, és ez fontos neki, elmutogatja hát a tenyerével, h becsukódik és hangot is ad mellé. Ha a tenyerét felfelé fordítja,és azt "mondja" hááá az azt jelenti, "mi ez"? Ha azt akarja, h énekeljem el a Nádaházamot, akkor mutatja a háztetőt a kezével. Nyuszifület is mutat, meg csüccsöt, hopp-hoppot. Szóval ösztönösen jelez. De ez messze van a tudományostól. :D A kaját meg nem válogat(hat)ja, azt eszik, amit kap. ::D

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta