SZÜLŐSÉG

Női jogok és az alkotmány (2.rész)

2011. április 1., péntek 18:17

Sokak szerint ha az autóvezetéhez jogosítvány kell, valamiféle alkalmassági a gyerekvállaláshoz is szükséges lehetne. Lehet ugyanis boncolgatni azt, vajon mikor kezdődik a magzat élethez való joga, és az vajon csorbítja-e az anya jogait – de mi van a szülők fogantatás előtti felelősségvállalásával?

Magyarországon évente 43-44 ezer terhességet szakítanak meg. 2007-ig hosszú időn át folyamatosan csökkent az abortuszok száma, azóta stagnál. Az abortuszok 1-2 százalékát végzik el a nő egészségének védelmében, a magzat betegsége az esetek valamivel több mint egy százalékában ok. Tehát a hazai helyzet egyik oldalról sem kiugró, vagy nagyban eltérő a térség többi államához képest. (Európában csak Írországban és Lengyelországban van szigorúbb törvénykezés a témában) A Patent Egyesület kiadványában mégis így fogalmazott: „Megnyugtató megoldásnak kizárólag azt tartanánk, ha a magzat védelmére vonatkozó rendelkezés teljes egészében kikerülne az alaptörvény szövegéből.” De vajon megoldás lenne-e ez a problémára?

„Az élethez való jog alkotmányos elismerése a fogantatás pillanatától alapvető emberi jogként súlyos következményekkel járhat a nők életére és egészségére, továbbá jogbizonytalanságot teremthet, mivel ellentmond más alkotmányos védelmeknek és a nők emberi jogainak” – a Magyar Nők Érdekérvényesítő Szövetségének megfogalmazásában ismételten belebotlunk abba az igen súlyos kérdésbe, hogy valójában ki, vagy mi is felelős a nők emberi és alkotmányos jogainak megsértéséért? Ki, vagy mi tehető felelőssé azért, hogy az emberi élet és halál kérdéskörében, az anyagi, egészségügyi, infrastrukturális és mentális szempontokat egyedül a nők joga és feladata mérlegelni, majd döntést hozni?

Ám még ennél is nagyobb – sőt mindezen kérdések előtt felmerülő probléma: hogy sem a nők különféle érdekérvényesítő szövetségei, sem az alkotmány nem szól az fogamzóképes ember fogantatás előtti felelősségvállalásáról. Sem a tudatos családtervezés lehetőségéről, sem a boldog és működőképes párkapcsolat kialakításának lehetőségéről, melyek mindegyike hozzájárulhatna a nem kívánt terhességek számának csökkenéséhez. Sőt, arra a kérdésre sem térnek ki a szövegek, hogy vajon egy megfelelő, érett és felelősségteljes férfi-viselkedéssel nem lehetne-e javítani a női jogok és lehetőségek minőségén és arányán?

Valójában ez lehetne olyan társadalmi szinten is értékelhető változás, - mely ugyan a problémát globálisan nem oldaná meg – de jelentősen javíthatna a témában való biztonságos eligazodáshoz. A nem kívánt terhességet megelőző – az egészségügyben is használt kifejezéssel élve – „preventív időszak” taglalása helyet kellene kapjon mind a nők jogait védő szervezetek, mind a társadalmi normák rögzítésének szintjén.

Azaz nem javítana-e a nők esélyein, ha minden szinten nagyobb segítségnyújtást, szervezett és spontán akciókat tapasztalnánk a felelősségteljes, működő és boldog párkapcsolatok, és szexuális élet megteremtése érdekében? Úgy is fogalmazhatnánk, hogy minden kétséget kizáróan sokkal nagyobb odafigyelést és szabályozást igényelne a nő védelme és tisztelete, ám ezt nem kizárólagosan a benne fogant zigóta, embrió, magzat elhajtásával lehetne elérni.

Ahogyan a nemzetközi szervezet, a CEDAW is elismeri: „a születés előtti élet védelmét szolgáló intézkedéseket a nők emberi jogaival összhangban kell érvényesíteni. Ezen intézkedések közé tartoznak a biztonságos gyermekvállalással összefüggő szolgáltatások és a terhesgondozás, a spontán vetélések számának csökkentése, valamint az olyan szociális intézkedések, amelyek a várandós nő szociális és gazdasági terheit csökkentik.

Az államok emellett hozhatnak olyan intézkedéseket, amelyek csökkentik a terhesség megszakítások iránti igényt a megfelelő családtervezés és fogamzásgátlási szolgáltatások biztosításával. Az ENSZ Emberi Jogi Egyezményét felügyelő szervezetek állandóan arra hívják fel a figyelmet, hogy a terhesség megszakítások számának csökkentése családtervezési szolgáltatásokkal és felvilágosítás segítségével érhető el.”

Maresz

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.04.10 15:39:57Mille38

    "Sőt, arra a kérdésre sem térnek ki a szövegek, hogy vajon egy megfelelő, érett és felelősségteljes férfi-viselkedéssel nem lehetne-e javítani a női jogok és lehetőségek minőségén és arányán?"

    Pedig ez lenne a legfontosabb. Még az olcsó és hatékony fogamzásgátlásnál is fontosabb.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta