SZÜLŐSÉG

Johanna terhesnaplója - Kétségek közt: beoltassam magam?

2011. március 31., csütörtök 18:38

Johanna ráérzett a várandós nők paráira: mi legyen, beoltassa magát? Terhesnapló, 5. rész, alakul az anya.

Most rohadtul ráérek, mert itt vagyok Robi munkahelyén, gondoltam, megragadom az alkalmat, és megírom nektek, mi történt ma reggel.

Tegnap már jól ráparáztam az influenzára, mert tele volt vele a híradó. A család nagyon izgul, hogy mi a toszt csináljak, legyen-e oltás vagy sem. Igazából én sem tudtam dönteni, mert ezt is hall az ember, meg azt is. A háziorvos sem tudott nekem okosat mondani ezzel kapcsolatban. Így hát arra jutottam, hogy ma úgyis megyünk erre a genetika tanácsadásra, rákérdezek, nekik mi a véleményük.

A genetikai észosztás az I-es számú női klinikán van, ez a várandós nők legnagyobb központja országos szinten, tehát képzelhetitek, hogy mennyien vannak. Fel is készültünk a legrosszabbra, ehhez képest egész jól megúsztuk. Bár rengetegen voltak, az előre egyeztetett időpontunk valahogy mégis működött. Tudni kell a helyről, hogy valószínűleg a túlterheltség miatt, de az orvosokon kívül mindenki halálosan bunkó. Ezt el kell viselni. (Azért mondjuk kellemetlen, mert valaki azért jön ide, hogy megtudja, Down szindrómás-e a gyereke vagy sem, tehát gyakoriak a síró kismamák...)
Genetikai tanácsadásra mindenkit küldenek 35 felett, vagy ha valamilyen előző vizsgálatból anomáliára lehet következtetni. Nekem ilyen nem volt, és ugyan 35 elmúltam, viszont épphogy, tehát nekem csak formalitás volt az egész. Egy viszonylag fiatal doki tájékoztatott arról, amit már amúgy is tudtam, hogy jók a leleteim, és további beavatkozást nem javasol (kockázattal járó kromoszóma-vizsgálatokat).Tehát tök feleslegesnek tűnt az egész. Aztán mondom, ha már itt vagyok, rákérdezek az influenza oltásra, hiszen itt nagyon okosak az emberek, csak tudják. A válasz meglepő és egyértelmű volt: NEM.

Ez az orvos egyértelműen és határozottan ellenzett bármiféle oltást a terhesség alatt. Nekem a kezdetektől volt hozzá bizalmam, meg jó fejnek is tűnt, meg ott dolgozik a magban, ezért úgy gondolom, hallgatok rá. Nektek mi a véleményetek? Mindenesetre vettem 10 db maszkot a patikában, ha olyan helyre megyek, legalább valami visszatartsa a bacikat.
A gyerek nemének megállapítása két hét múlva várható. Rossz hír: Robi megint üzleti útra megy. Nem sok időre, csak mindig félek, hogy hoz valami betegséget, mert fejlődő országokba utazik folyton, aztán összefertőz engem meg ficánkát.

Johanna

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.01 08:01:13IxChel

  Én tavaly nyáron szültem, előtte télen jött be a h1n1. Paráztam is ezerrel, hogy mi legyen, egyik doki azt mondta, oltassak, a másik azt, hogy ne. Az első laborvizsgálatra kértem a beutalómat, a dokim helyett egy idős prof volt ott. Kérdezte, beoltattam-e magam. Mondtam nem. Úgy leszidott, mint a pengős malacot, nagyon mérges volt, úgyhogy 10 hetes terhesen beoltattam magam. Senkinek semmi baja nem lett :).
  A párom tavaly is beoltatta magát, semmi baja nem volt, idén is, ekkor viszont ki is tört rajta az oltás után egy rövid, ámde heves miniinfluenza. Nem tudom, tavaly óta más lett az oltóanyag?

 • 2011.04.01 09:41:39kvegh17

  A fiatal doki tud valamit, hallgass rá! Miért az idős profok akarják, hogy oltassunk? Minden oltás az immunrendszert gyengíti. Ha ezt szeretnéd, csak akkor vállald az oltást, de gondolom pont az ellenkezőjét szeretnéd. Vannak kiváló termékek, amik pont az ellenkezőjét teszik, vagyis az immunrendszert erősítik, nem is kicsit. Ha pedig az immunrendszered erős, jöhet bármilyen baci, nem fogod elkapni. Leegyszerűsítve erről szól az oltásmizéria. Ha mégis az oltás mellett döntenél (hibásan), akkor előtte nézz utána a mellékhatásoknak, és az oltáskövetkezményeknek, mert erről is lehet bőven találni infót a neten. Szerintem elég lesz annak a babának, a kötelező oltásokat túlélni egészségesen születése után. Ajánlok egy oldalt, remélem itt lehet:[link]

 • 2011.04.01 10:13:24draftpinkie

  Kicsitt offtopic, de nem tudom megállni, hogy leírjam. A 35 feletti genetikai tanácsadásról van szó. Most vagyok a 6. hónapban, mivel a szüléskor be fogom tölteni a 35-öt, nekem is részt kellett vennem kötelező módon genetikai tanácsadáson, sőt korionboholy mintavételen is! Félreértés ne essék, januárban amikor ez történt még 34 éves voltam, minden leletem negatív volt még a kombi teszt is! Én is azt gondoltam, hogy csak odalibbenek, kivárom a soromat (ami gyenge 5 óra várakozást jelentett mert időpont a nagy érdeklődésre tekintettel itt nem szokás) megbeszéljük hogy a családban semmi, van egy egészséges gyermekünk, minden eredmény jó és ekkor eldönthetem hogy akarom-e. De nem így történt!!!! A megbeszélés a vártak szerint lezajlott, de a vége az lett hogy itt írjam alá hogy beleegyezek a mintavételbe! Megtehetem hogy nem, de akkor meg azt írjam alá hogy ha bármi de bármi bajtörténik, csakis én vagyok a felelős! Hát mégis ki szeretne ilyet???
  Szóval nekem meglepő volt, hogy ahány kórház, annyi módon állnak ehhez a kérdéshez. Én a Bajcsyban voltam, hiszen oda tartozom, és meg is vagyok velük egyébként elégedve, szültem már ott, csak akkor még nem voltam ilyen"öreg".
  Mellesleg ma már egyáltalán nem bánom hogy elmentem a mintavételre de azt a pár hét parát azért szívesen kihagytam volna.

 • 2011.04.01 11:23:05BMWandika

  Én 40 éves elmúltam, mikor világra hoztam a kicsikémet tavaly áprilisban. Akkor télen volt igazán csak mizéria a H1N1 körül. A hírekben másról sem beszéltek csak a fertőzött szerencsétlen kismamákról. Az orvosok mindenhol össze-vissza beszéltek, az egyik javasolta, a másik határozottan ellene volt. Mindegyik úgy volt vele, hogy az én felelősségem, csináljak azt, amit akarok. Nehéz volt laikusként dönteni. Sok helyen, sok forrásból olvastam utána az összetétel, a mellékhatások , külföldi statisztikák, tapasztalatok tekintetében. Mindezeket figyelembevéve beoltattam magam. Teljesen egészséges babám lett, és az oltással együtt ő is védettséget kapott fél évre, ami az első pár hónapban úgy gondolom, hogy nem mellékes.

 • 2011.04.01 12:24:10nyunyóka

  Johanna, jól tetted, hogy nem oltattad be magad.
  Amikor terhes voltam, nekem is azt mondta a háziorvosom: "Isten őrizz, még nem terhesen sem!"
  Az, hogy "nem lett semmi bajod tőle", nem biztos, majd kiderül esetleg 10-20 év múlva, neadjisten krónikus betegségek formájában.
  Részemről ennyit az oltásokról:[link]
  Persze mindenki magánügye.

 • 2011.04.01 14:15:59TiaMina

  Ha ez a bejegyzés tényleg most született, akkor már ne oltasd be magad. Az influ szezonnak vége, itt a jó idő!
  Én még jan. végén oltattam. Ja, amúgy kismama vagyok szintén, csak már 8 és fél hónapos. Engem a nőgyógyászom beszélt rá, mert a szülészeten akkor is volt két kismama kritikus állapotban. Csak idén a média már nem kapta fel a fejét minden egyes esetre..
  Amúgy igen, valamicskét változott az oltóanyag, mert a H1N1-et beletették a szokásos, szezonális vírusok elleni oltóanyagba. De még most is kapható a csak a H1N1-elleni is.
  Az oltás egyébként csak átmenetileg okoz immungyengülést, azt a 8 napot - két hetet kell kibírni, onnantól védett vagy, és erősebb az immunrendszered. :)

 • 2011.04.01 14:21:01Zsuzsi főz

  Az én orvosom fiatal, tavaly és idén is beoltatta az összes kismamáját. Én januárban oltattam magam 7 hónapos terhesen. Semmi bajom nem lett.

 • 2011.04.01 14:24:03nyunyóka

  TiaMina: nem, baromira nem biztos, hogy védett vagy és egyáltalán nem lesz erősebb az immunrendszered, sőt...
  "Az összes oltás az immunrendszer elnyomásán alapul, céljuk a szervezet immunfunkcióinak csökkentése. A vakcinákban található vegyi anyagok és hordozók elnyomják a szervezet saját immunrendszerét, a bennük lévő vírusok elnyomják az immunfunkciókat, és az állati szövetekből származó idegen DNS/RNS elnyomja a szervezet immunitását. Az orvosok helyénvalónak találják, hogy ezt a "kis általános immunális elnyomást" elcseréljük egyetlen betegség elleni immunitásra. Mindamellett ez a csere egyáltalán nem lesz senkinek ínyére, ha megfontoljuk azt a tényt, hogy az összes ismert betegség ellen védelmet nyújtó immunrendszerünk teljes elnyomásával fizetünk az egyetlen betegség elleni ideiglenes immunitásért. S ekkor még optimistán értékeltük a helyzetet, hiszen sok oltóanyag egyszerűen nem hat, és egyáltalán nem nyújt védettséget."

 • 2011.04.01 15:45:42hinta-palinta

  nyunyóka hát miattad most be kellett lépnem, honnan a redvás rossebből szedted ezt az eszement hülyeséget?Ez valami ezoterikus lapról lehet.Neked meg fogalmad sincs az immunrendszer működéséről, az aktív és passzív immunizálás mibenlétéről, az élettani folyamatokról, ha ezt így beszptad.

 • 2011.04.01 15:57:02nyunyóka

  Kedves hinta-palinta, nagyon megtisztelő, hogy miattam léptél be, de nem állok le veled vitatkozni, főleg ilyen hangnemben...

 • 2011.04.01 16:01:45nyunyóka

  ... amúgy már vártam az effajta hozzászólást... :)

 • 2011.04.01 16:03:34hinta-palinta

  ne is álljál mert nem lesz igazad immunológiai dolgokban:)Bocs a hangnemért(mekkora képzavar már), de nagyon felbőszít az ostobaság.

 • 2011.04.01 16:14:56ViktoriaF

  draftpinkie,
  Nagyon szomoru az, amit leirtal. Nem ertem, hogyan kenyszerithettek orvosi beavatkozasra az elozetes leleteid alapjan.Es azt nem kerdezted meg, mi lett volna a kovetkezmenye annak, ha veletlenul pozitivan jon vissza a biopszia eredmenye?

 • 2011.04.01 16:25:50ViktoriaF

  Johanna, a kezeloorvosod is azt mondja, hogy ne oltasd be magad influenza ellen? A genetikai tanacsado orvosa csak a genetika tanacsadasert felelos, a terhes alatti egeszsegedert meg a nogyogyaszod. Az oltassal nem csak magad, de a gyereket is veded, miutan megszuletett.

 • 2011.04.01 16:33:34hinta-palinta

  "A genetikai tanacsado orvosa csak a genetika tanacsadasert felelos, a terhes alatti egeszsegedert meg a nogyogyaszod."

  Jaj te, szted a genetikai tanácsadás miért van terhességben?

 • 2011.04.01 18:40:43Puszpanya

  "Megtehetem hogy nem, de akkor meg azt írjam alá hogy ha bármi de bármi bajtörténik, csakis én vagyok a felelős!"

  De ez így normális, nem? Ha visszautasítod pl. a Down-szindróma szűrésére irányuló vizsgálatot, akkor ha Downos gyermeked születik, az már nem a kórház felelőssége, hanem a tiéd.

  Én terhesen nem oltattam volna magam és a 3 év alatti gyerekemet sem fogom. Viszont minden évben kapok influ elleni oltást, s nem voltam komolyan beteg. A H1N1 elleni első és az idei kombinált hatóanyagú oltás tudtommal 2 különböző törzsre volt.

  Nem hiszem, h az immunrendszer erősíthető.

  S mi a helyzet a torokgyíkkal pl? Legyőzte az immunrendszer?

 • 2011.04.01 19:07:17ViktoriaF

  @ hintapalinta: Nem ertem miert relevans a genetikai tanacsado velemenye az influenza oltasrol. A GT a magzat egeszsegevel foglalkozik, a nogyogyasz feladata, hogy a terhesseg vegen mind az anya, mind a gyerek a legoptimalisabb egeszsegi allapotban legyen. A hozzaszolasomban terhesSEG alatti egeszsegedert akart lenni, ezert bocs.

 • 2011.04.01 19:58:51bejo

  Mi az, hogy immunrendszer? ;)

 • 2011.04.01 22:00:02Dizzy Gilespie

  Sziasztok,
  én akkor oltattam h1n1-et, amikor még nem tudtam, hogy babát várok... erre mondta azt a doki, hogy ilyenkor dupla vagy semmi az elv: ha megmarad, nem lesz semmi baja az oltástól. ha nem...

 • 2011.04.04 12:09:25csutkababa

  Hinta-palinta
  Hagyd. Ez a megdöbbentő sötét ostobaság sajnos mindenhol burjánzik.
  Naponta tapasztalom.

 • 2011.04.06 10:31:44kvegh17

  nyunyóka szerintem kár is vitatkozni az ilyen hozzászólókkal. "Mi az, hogy immunrendszer?", "Nem hiszem, h az immunrendszer erősíthető." Ilyen hozzászólásokra mit válaszoljak? Hát higgye aki akarja, hogy az oltás MEGVÉD, és továbbra is csak a TV-ből várja az információt ezzel kapcsolatban, meg fogja kapni. Örülj, hogy "Ez a megdöbbentő sötét ostobaság" legalább a Te életedet nem keseríti meg. A többieknek sok egészséges védőoltást, és jó egészséget kívánok hozzá. Főleg a gyerekeiteknél ne hagyjátok ki a BCG és DiPerTe oltásokat, persze nem is lehetne, de ez mindegy ugye?

 • 2011.04.06 10:51:04kvegh17

  Ja, és az MMR oltás nincs kapcsolatban az Autizmussal, nehogy valaki is azt higgye, olyannyira nincs, mint az influenza oltás sincs az Alzheimer kórral és a higany jelenléte az oltóanyagban kifejezetten hasznos. Kár, hogy mikor az oltóanyagot készítik, még nem tudják, hogy melyik influenza törzs fog támadni, de ez nem lényeg. Vajon miért nem lehet valakit oltani, ha meg van fázva, vagy egyéb betegsége van? Ennek biztos nincs köze az immunrendszerhez, hiszen az oltás nem gyengíti azt, vagy mégis?

 • 2011.04.06 14:48:35Tie

  "kvegh17

  Ja, és az MMR oltás nincs kapcsolatban az Autizmussal, nehogy valaki is azt higgye"

  Erről azért talán beszélgess el előbb azokkal, akiknek a gyermekei autisták lettek, vagy épp azzal az orvossal, aki magyarországon a legnagyobb élharcosa ennek a témának, aki saját elmondása szerint neveli a szobanövény vegetálásának szintjén élő kislányát.


  "Vajon miért nem lehet valakit oltani, ha meg van fázva, vagy egyéb betegsége van? "

  Akkor ezen menj tovább, és tedd fel azt a kérdést is, hogy miért oltják a 6 órás újszülötteket, miközben minden orvos tökéletesen tisztában van azzal, hogy a gyermek immunrendszere kb 6 hónapos korára épül fel teljesen.

 • 2011.04.07 13:55:47kvegh17

  Tie
  Félreértettél. Kérlek olvasd végig az összes hozzászólást, az enyémet pedig figyelmesebben, és akkor érteni fogod mit miért írtam. Egy oldalon állunk, csak felbosszantott a sok bugyuta hozzászólás, ezért írtam fordított előjellel.

 • 2011.04.07 14:19:18bejo

  Kedves kvegh17! Csak azért, mert többek között az én hsz-emet is idézed: Leírnád nekem mi az, hogy immunrendszer? Szerintem ez egy alapvető kérdés. Tudod rá a pontos választ?
  Te tényleg érted pl. ezt itt?:[link]
  Mert én esküszöm, h. minden negyedik szónál elakadok, pedig elvileg szövegértés a szakmám. Tudom, hogy szar dolog kiszolgáltatva lenni, de érdemes folyton mindenki szaktudásában kételkedni?

 • 2011.04.08 07:56:10nyunyóka

  Semmi gond nincs a vélemény és nézetkülönbségekkel. Aki akarja, továbbra is oltassa magát és a gyerekét, én nem fogom.
  Az infó nem ezoterikus oldalról származik, semmi köze hozzá...
  A cikkek mögött hivatalos orvosi kutatások állnak, mint pl. ez mögött
  [link]
  vagy ez mögött:[link]
  Kár, hogy néha nem látunk az orrunknál tovább...

 • 2011.04.08 13:06:23bejo

  Sőt, nyunyóka, véleménykülönbségre szükség van!
  [link]
  pl. a fenti link alatti szövegből is kiderül, hogy a védőoltásokkal szembeni szkepszis ill. elutasítás még inkább arra sarkallja a gyártókat, hogy - még ha nem is igazolt egy-egy félelem - javítsanak, változtassanak a vakcinák összetételén.
  A fenti összefoglalás szerintem abszolút tiszteletben tartja az alternatív véleményeket, bár cáfolja azokat.

  A poszt eredeti tartalmához visszatérve: itt az aktuális, hivatalos oltási ajánlás www.oek.hu/oekfile.pl?fid=3476
  A terhesekről szóló részt elolvasva látszik, hogy sok esetben attól függ, hogy a várandós kap-e oltást, hogy ő hogyan itéli meg az epidemológiai helyzetet, ill. a terhes nő veszélyeztetettségét.

 • 2011.04.08 13:08:11bejo

  javítok: mármint, hogy attól függ, hogy az ORVOS hogyan ítéli meg a helyzetet

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta