SZÜLŐSÉG

A női jogok és az alkotmány (1.rész)

2011. március 30., szerda 20:53

"A magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg" – áll a készülő alkotmánytervezetben. A jogvédők szerint a tervezet súlyosan korlátozná a nők önrendelkezési jogá,t és nem járulna hozzá az abortuszok tényleges számának csökkenéséhez. De hogy van ez a nemzetközi viszonylatban, illetve valóban ilyen súlyos az állapot a magyar gyakorlatban?

Európa egyetlen országa sem terjeszti ki alkotmányában az emberi élet védelmét a fogantatás pillanatáig semmilyen formában, csupán Írország alkotmánya ismeri el az élethez való jogot a születés előtt. Ugyan rögtön felmerülhet a kérdés: hogyan tehető felelőssé egy magatehetetlen, önmagát megvédeni képtelen magzat, embrió vagy zigóta élet egy felnőtt életéért? Ám erről nem esik szó a beadott nyilatkozatokban.

Természetesen a nők – biológiai adottságuk okán – jóval nagyobb biológiai, emocionális és fizikai terhelésnek vannak kitéve a gyermekvállalás által, mint a férfiak. Ha csak azt a nagyon triviális helyzetet vizsgáljuk, míg a nő kilenc hónapig hordja méhében a (közös) gyermeket. Mi történik ebben az időszakban a leendő apa és anya életében?

Akár együttélésről, akár külön vállalt utódról legyen szó: a nő saját magán észlelhető, napról napra változó testi és lelki tünetekkel, és nehézségekkel küzdve, előkészíti az új élet befogadásának fizikai és lelki körülményeit. Manapság mindemellett legtöbbször nyolc órában dolgozik, vagy neveli a már meglévő gyerekeket, illetve ellátja a háztartás teendőit – és természetesen nem árt, ha közben nem szűnik meg csinos és kívánatos nőnek maradni.

Ugyanezen kilenc hónap alatt a férfi fizikai és biológiai életében semmi sem változik: ugyanolyan képességekkel rendelkező, felnőtt, munkaképes tagja a társadalomnak, mint korábban. Jó esetben felfogja és érzékeli, hogy legalább a születendő gyermek érdekében komolyabb és felelősségteljesebb attitűdre, célokra és munkavégzésre van szükség, vagy esetleg a gyermeket váró nőnek fizikai, lelki és biológiai támaszra. Sajnos a gyakorlat azonban nem mindig igazolja ennek a férfi viselkedésmintának a jelenlétét.

Ez az aránytalanság már a fogantatás pillanatában fennáll, akár tervezett, akár nem várt helyzetről legyen szó. Ezen az állapoton azonban – a nők természeti adottságukból fakadó „többlet-terhein” – sem alkotmánymódosítással, sem tiltakozással, sem egyéb más eszközzel nem lehet változtatni. A terhek megosztásának privát és törvényi módján azonban annál inkább.

Az emberiség létezése óta küzd a fogamzásgátlás, a felelősségvállalás, a férfi és női szerepek mibenlétével, illetve az utódvállalás problémakörével. Például rengeteg család és pár van, akik évek óta küzdenek, adott a megfelelő lelki, anyagi háttér, és mégsem érkezik az új élet. Ennek a fordítottja is ősi probléma: hogy nagyon gyakran, nem kívánt körülmények között - még a biztonságos fogamzásgátlás ellenére is - megfogan egy nő. Ekkor kerülhet elő a legális vagy illegális, népi úton, vagy kórházi körülmények között végzett terhesség megszakítás. Nem véletlenül mondjuk tehát: „Az ember két dologért bármire képes: hogy legyen, és hogy ne legyen gyermeke.”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.30 22:48:46bejo

  Nem beszélek jogászul, nem tudom hogyan szokták az abortusz tilalmát hivatalosan kifejezni, viszont köznyelven nézve az idézett mondat nagyon általános.
  Ha akarom azt jelenti, hogy a magazat életét nem lehet művi úton megszakítani, de akár azt is jelenti, hogy hadd üljek már le a villamoson x hós terhesen, mert ha hirtelen fékez, úgy elvágódom magzatostól, mint az ólajtó. Vagy ilyesmi.
  Nagyon félbeszakadt a gondolat...

 • 2011.03.31 12:37:57Mille38

  Talán ha a férfi képviselők önként lemondanának arról, hogy ebben az egy kérdésben véglegesen szavazzanak, s a kérdést csak az a pár női képviselő dönthetné el, aki a magyar parlamentben ül, akkor vajon mi lenne a döntésük?

 • 2011.03.31 13:35:15bejo

  Jogos.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta