SZÜLŐSÉG

Az anya és a munka – azaz a GYES-menedzsment

2011. március 29., kedd 11:33

Milyen lehetőségei vannak egy kismamának ma a munkaerőpiacon? Hogyan tud helytállni egy anya otthon és a munkahelyen? Milyen jogszabályi háttere van a gyerek utáni munkavállalásnak? És milyen megoldások közül tud az anya ilyenkor választani? A kismamák számára izgalmas témákat érintett a közelmúltban tartott, a  Jól-Lét Alapítvány által gründolt konferencia, melynek fő témája a nő és a munka volt.

Egy január elsejétől életbe lépett jogszabályi intézkedés miatt a kismamák elesnek a GYES-től, ha harminc óránál többet dolgoznak egy héten. Ez csak egy, a konferencián felvetett megannyi munkavállalással kapcsolatos kérdésből, melyet a résztvevők megtárgyaltak, és sajnos a legtöbb problémára és kérdésre nem volt megnyugtató válasz.

A szülni ment kismama jellemzően tehát egyedül marad kérdéseivel, és tulajdonképpen csak cége HR-esétől, vagy pénzügyeseinek jószándékától függ, mennyire lesz tájékozott. Az információ megszerzése ugyanis gyakran nem egyszerű. A GYES-Menedzsment Konferencia azért szerveződött, hogy vállalatok humán erőforrás-képviselői megismerjék, milyen lehetőségek rejlenek egy cég számára ebben a témakörben.

Megéri főállásba visszamenni?

Sok anya nem tud egész napos állást vállalni, mert nem tudja hova tenni kicsi gyermekét napközben. Így számára megoldást csak a részmunkaidő jelenthet, az azért kapott bérezés viszont gyakran túl kicsi a családi kasszához, és előbb-utóbb feszültségekhez vezethet. Azt viszont a mostani helyzetben végképp nem teheti meg a kismama, hogy huzamosabb ideig gyesen marad: ha ugyanis kiesik a munkarutinból és ha nem fejleszti magát folyamatosan, nagy lemaradásai halmozódhatnak fel. Éppen ezért a cégek nem javasolják az anyukáknak, hogy egy-másfél évnél tovább maradjanak távol a munkától.

Vannak persze jó példák is. Egyes cégeknél az otthon lévő kismamákat tanfolyamokkal vagy nyelvtanulási lehetőségekkel támogatják – valljuk be, nem ez a tendencia. És még így is felmerül a kérdés, hogy egy kisgyermekkel otthon lévő anyuka mennyire tudja ezt igénybe venni a szolgáltatásokat, mikor sokszor egész nap csak szusszanásnyi ideje van.

A kormány szeretné elősegíteni a részmunkaidős állások létrehozatalát, de a cégek egyelőre nem tűnnek túl nyitottnak ezügyben. Ugyanakkor sok helyen kialakítottak már családbarát intézkedéseket. Lássuk, hogyan is működik ez!

Az információ hatalom

Az a tapasztalat, hogy teljes a tájékozatlanság a kisgyermekes szülők körében. Fontos, hogy a cég is megtegyen minden tőle telhetőt, amikor az információ nem jut el megfelelően a családig, de a szülők részéről is nyitottságra van szükség. Sokszor azt várják a párok, hogy ölükbe hulljanak a hírek, ez sem a megfelelő hozzáállás. "A sajtónak is nagy szerepe van ebben a folyamatban, gyakran az ezzel foglalkozó médiumok csak a felszínét kapirgálják a témának" – jegyezte meg az egyik hozzászóló a konferencia kerekasztal-beszélgetésén. Szerencsére a kismamákat alapítványok, szervezetek is segítik, ha elvesztette a fonalat a jogszabálytengerben. (Ilyen például a Jól-Lét Alapítvány, amely kifejezetten ebből a célból jött létre, hozzájuk bátran lehet fordulni.)

Kapcsolattartás

Fontos, hogy a szülők igyekezzenek nem elveszíteni a munkavállalói énüket. Foglalkozzanak azzal, hogy mi történik a cégnél. Persze nem a gyerek születése utáni első pár hónapban, hanem amikor már lehetőség van rá, igyekezzenek tartani a kapcsolatot. A cégek ötleteket sorakoztattak fel, hogyan lehet megőrizni a kommunikációt. Hírlevél már szinte mindenütt elterjedt, és azokon a munkahelyeken, ahogy túlnyomórészt nők dolgoznak, már akadnak kifejezetten ilyen anyáknak szóló vannak kismamaklubok is.

Gyerekbarát környezet

Nagyon fontos, hogy a kismama szeressen bemenni dolgozni. Ezt a cégek úgy is könnyíthetik, hogy magával viheti a csemetéjét munkába. Azonban ennek is akadnak hátulütői, mert ha a gyerek nem ül meg a fenekén, vagy hangosan csámcsog, az bizony zavaró lehet a többiek számára, hátráltatja őket a munkában. Érdekesség e téren például a Magyar Telekom "gyerekbarát iroda" kezdeményezése, melynek keretében egy irodát gyerekszobává alakítottak: a hárommunkaállomás mellett a szobában sok-sok gyerekjáték található. A falat a kollégák festették, a falon lévő képkeretekbe a gyerekek rajzai kerülnek. "Gyakorlatlag nulla forintból ki lehet hozni egy ilyet" - tette hozzá a Telekom képviselője.

Féltékenység és munkahely

Mindenki kerülhet majd olyan a helyzetbe, amikor meg kell oldani napi 4-6 (nemritkán 8) óra munka mellett a család menedzselését. Egy még kezdő szülőnek ez hihetetlen nagy feladat, és ebben a hajtásban nem jó érzés, ha a kollégák ferdén néznek a kismamára, ha négykor elindul a gyerekért az óvodába. A vezetőség dolga pozitív példákkal és ösztönzéssel elsimítani a felmerülő nézeteltéréseket. Motiváló lehet ugyanakkor önálló feladatvégzésnél, mert be tudja bizonyítani az anyuka, hogy a gyermek mellett is meg tudja állni a helyét. Az ilyen kismamák nemritkán jobban teljesítenek, mint ahogyan az egy részmunkaidőben felvett alkalmazottól elvárható lenne.

Nem csak női problémának kéne lennie

Kevesen tudják, de Magyarországon a férfi is otthon maradhat a gyermekkel, hogy a kicsi első pár hónapjában hárman együtt teremthessék meg a családi fészket. Ez azonban sem anyagilag, sem egzisztenciálisan nem lehetséges még. A férfiak nem igazán mernek és akarnak részmunkaidőért folyamodni, vagy akár elkéredzkedni a munkából hamarabb, hogy a gyerekért mehessenek az oviba. Megoldandó feladat még, hogy ezeket a terheket ne csak a nők viseljék.

A jogszabályi változásokrl itt tájékozódhatsz még: jogszabályi változások

Ha többet szeretnél tudni a Jól-Lét Alapítványról és munkájukról: Jól-Lét

Tetszett a cikk? Lájkold a Facebookon is!

Fotó: Kováts Dániel

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.29 12:54:54ivanhu

  Helyenként gyakorlat, hogy a 3 év után visszatérőt (akinek a helye gyakran be van töltve) a védett idő letelte után elküldik. Ezen segíthet, ha csak 2 évig marad otthon, mert akkor az egy év alatt "visszadolgozza magát" a munkakörébe. Ehhez viszont bölcsődék kellenének.

  Néhány (sajnos nagyon kevés) munkahelyen az is működik, hogy a fiatal anyuka/apuka minden második napon rövidebb ideig dolgozik (némi munkaidő kedvezményt kap). Ez sokat segít a gyerekért menés problematikájában.

  Egyébként általános tapasztalat, hogy a kisgyermekes anyák jobban megbecsülik a munkahelyüket, és jobban is dolgoznak, mint a gyermektelenek. Szóval munkáltató szempontjából szerintem kifejezetten megéri, a munkaidő kedvezmény dacára legalább annyit, ha nem többet teljesít, mint a többiek (amint erre a cikk is utal).

 • 2011.03.29 13:09:22Figyel Castro

  Köszönjük meg szépen pártunknak és kormányunknak, hogy ilyen jó hozzánk, nem csak ezzel, a táppénzzel is. Mert a veszélyeztetett terhes ugye buliból marad otthon, nem azért, hogy vigyázzon a leendő gyerekre, és magára.

 • 2011.03.29 13:18:24oliv08

  Tartanám a kapcsolatot a munkahelyemmel, ha simán betolnám a babakocsit, mert a városban laknánk, vagy autóba tudnék a két gyerkőccel pattanni.
  A másik meg, hogy tényleg nem tudok visszamenni dolgozni két év után, ha anyám nem megy el gyesre helyettem, mert nem tudom hová tenni a gyereket! De neki is rettentő kevés a gyes összege.

 • 2011.03.29 15:03:58memo

  Engem visszavettek volna a GYED lejárta után. A baj csak az volt, hogy este 7-ig kellett volna a város másik végében dolgoznom, persze hétvégén is. Valakit fel kellett volna vennem, hogy elhozza az egyik gyereket az iskolából, a másikat a bölcsiből. Kiszámoltam, ez a fizetésem kb. 60%-át elvitte volna. Részmunkaidőről hallani sem akartak, így kénytelen voltam nemet mondani. Sajnos még csak esélyét sem látom annak, hogy munkát találok mostanában :(

 • 2011.03.29 19:07:31Puszpanya

  Én is szeretem a kihívásokat.. Úgy döntöttünk, h nem megyek vissza két év után, ugyanis egyszerűen nem lenne, aki este a bölcsiből elhozza a gyereket. Szívesen dolgoznék azonban itthonról.

 • 2011.03.30 15:55:19webtitkar

  Régóta keresik a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségét, de még mindig nem találják.
  Már évekkel ezelőtti cikkekben is olvashattunk róla, aztán mire jutottunk?
  Sajnos a munkáltatók/vállalkozók/cégek gondolkodására kellene inkább hatni, hiszen sokan szeretnének távmunkát/részmunkát, csak az álláskínálat nincs még sehol...

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta