SZÜLŐSÉG

A számítógépes játékok a játszótereken folytatódnak

2011. március 29., kedd 16:02

Egy közelmúltban született tanulmány szerint a brit gyermekeket még mindig inkább a hagyományos játékok vonzzák: az ugrókötelezés, az éneklős-tapsolós és a fantáziára épülő szituációs játékok - írja a Reuters. A mobiltelefonok, a számítógépek és a tévé hatása inkább úgy jelentkezik, hogy a játszótéri mókákhoz új témákat adnak.

Lehet, hogy sokan azt gondolják, hogy az iskolaudvarok hagyományos kedvenc játékai elveszhetnek a modern média-alapú szórakozási lehetőségek miatt. Valójában jól megfér egymás mellett a modern és az régi. Sőt: kölcsönhatásban vannak.

Játszótéri Michael Jacksonok

A tudósok két évig vizsgálták, hogy az angol gyerekek miket játszanak az órák közötti szünetekben. Arra jutottak, hogy a mai srácok is ugyanazokat dalokat éneklik, amiket már szüleik és nagyszüleik is gyerekkorukban. Igaz, néha beleszövik egy-egy mai popsztár vagy tévés karakter alakját.

A tánc is megmaradt az egyik kedvenc játszótéri időtöltésnek, de a változás itt is tetten érhető: a gyerekek legtöbbször Michael Jackson mozdulatait vagy a High School Musicalből ellesett figurákat utánozzák.

A mai gyerekeket is a már régóta ismert játszótéri mulatságok mozgatják meg: a fogócska, az ugrálókötelezés, az éneklés és tapsolás, a mondókák, az elképzelős játékok. De reneszánszát éli a hullahopp-karika is.

Popsztárok és valóságshow-hősök a gyermeki folklórban

"A média megkerülhetetlen és fontos része a mai gyerekek életének, de emellett tovább él a játszótéri kultúra széles repertoárja is" - mondják a kutatók.

A tanulmány azt is megállapította, hogy bár a gyerekek nagyon is használják az őket körülvevő médiaeszközöket, de kreatívan saját céljaikra formálják őket. Az új média gazdagítja a gyermeki folklórt azzal, hogy időszerű témákat szolgáltat a fantázia-alapú játékokhoz.

A popvilág és a tévés valóságshow-k figuráit a gyerekek nem csak lekopírozzák, hanem a saját képzeletükhöz igazítják őket. Például amikor az Angliában oly népszerű tudományos-fantasztikus sorozatból, a Dr. Who-ból választanak karaktereket, hogy aztán a figurákkal szabadon improvizáljanak.

A kutatás vezetője szerint a történet-kitalálós játékok még mindig virágkorukat élik.

"A gyerekek mindig is szerettek az otthoni vagy az iskolai életükön alapuló történeteket eljátszani ugyanúgy, ahogyan teljesen kitaláltakat is." - nyilatkozta.

Sajátos adaptációk

A tanulmány készítői szerint a számítógépes játékok a játszótereken is visszaköszönnek, de a gyerekek nem csupán utánozzák, amit a képernyőn láttak, hanem inkább olyan általános elemeket másolnak, mint a lopakodás vagy a fegyverek. Fatörzseket használnak mágikus konzolokként, az összeszedett botokkal pedig úgy hadonásznak, mintha fénykardok lennének. A számtógépes játékokról sokszor mondják, hogy miattuk egyre kevésbé mozdulnak ki a gyerekek a szabadba játszani. Ezzel szemben a valóság inkább az, hogy a képzelet erejét használó játékok még gazdagodnak is ezekkel az új elemekkel.

A kutatás eredményeit úgy lehetne összefoglalni, hogy a számítógépes játékok adják az óraközi szünetek játékainak a szabályait, míg a tévéshow-k és a filmek a történet-elmesélési módozatokat és a szereplőket.

Ne maradj le semmiről!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta