SZÜLŐSÉG

Gyerekkönyvek felnőtteknek

2011. március 25., péntek 19:40

Vannak azok a könyvek, amelyek csak hivatalosan gyerekeknek szólók, gyakorlatilag azonban a felnőttek kezébe szánja a kiadó. Élmény volt olvasni őket  – de leginkább akkor, amikor a gyerekek már az ágyukban hevertek. Ezek a versek, mesék és történetek hozzánk szólnak. Vagy ahhoz a gyerekhez, aki bennük lakik.

Mr. Men

Egyszer egy kisfiú (nevezetesen Adam) azt kérte a papájától: rajzolja le neki, hogy néz ki a csikizés. Apa lerajzolta, majd a gondolat szöget ütött a fejébe, persze csak képletesen, és nekiállt lerajzolni mást is: így született meg Mr. Vidám, Mr. Magas, vagy éppen Miss Cserfes. A kreatív és mindenki számára mulattató történeteket rejtő füzetekre régóta várt az értő közönség – és egészen biztosan kiváló ajándékötletek akár magának, akár másnak veszi is az ember. Ha már itt tartunk, a gyerekek is élvezik.

Roger Hargreaves Mr Boldog copy
Roger Hargreaves Mr Magas copy
Roger Hargreaves Mr Falank copy
Roger Hargreaves Mr Bumm b copy

Mr. Men-sorozat

Rajzolta: Roger Hargreaves

Agave könyvek


Varró Dániel: Akinek a lába hatos

Már három napja ez kattog a fejemben: "Akinek a lába hatos/Az a baba csodálatos, Akinek a lába hetes/az a gyerek tökéletes." Néha, mondjuk pelenkázás közben tovább is költöm a versikét, eltérve a Varró Dániel által használt soroktól, de a ritmus ettől nem kevésbé élvezetes. Mondjuk a harmadik napon már unom, de ez az eredeti élvezeti értékből bizony fikarcnyit sem von le. Varró Dánielt nem véletlen tartják az egyik legnagyobb kortárs költőnek: olyan kreativitással és ritmusérzékkel nyúl a szövegekhez, mint kevesen manapság. A címek melletti kis ajánlók pedig külön bónuszt jelentenek a versek mellett. Kedvencem ez volt (Höcögtető 2.): "ezt hazafias csecsemőknek kell mondogatni, akik az előző versen sírtak."

Mi nem sírunk. Nevetünk. Varró Dániel segítségével néha máson, néha magunkon. Így a jó.

Varró Dani borito b1


Akinek a lába hatos

Írta: Varró Dániel

Illusztráció: Maros Krisztina

Manó KönyvekIvády Gábor – Ivády Zsombor: Gyerekszem

A Gyerekszem tulajdonképpen egy okosság-gyűjtemény. Vagyis a világ dolgainak átirata, ahogyan egy óvodás, a szerző négyéves fia, Zsombor látja. A közismerten grafomán Ivády Gábor (nem, nem áthallás, tényleg Ivád polgármesteréről van szó) helyes könyvet jegyez. Az általa csak "gondolatkáknak" nevezett jelenséget minden gyerekes szülő ismeri, hiszen kinek ne mondana a lánya/fia elképesztőn vicceset? Ivády Gábor könyvében minden oldal egy-egy ilyen gondolatka Zsombortól. "Anya néha sír. Olyankor gyorsan odaszaladok, adok neki puszit, és átölelem. A szája ilyenkor mosolyog, de a szeme még mindig sír. Hogyan kell a felnőttek szemét is megvigasztalni?"

Gyerekszem


Gyerekszem

Írta: Ivády Gábor (és Ivády Zsombor)

Illusztráció: Takács Mari

Scolar
A következő három könyv egyazon sorozat része: a Csimota kiadó felnőtt-gyerekkönyveinek célja olyan tanulságos és építő mesék átadása, a tolerancia, a másság elfogadásának és az emberek sokszínűségéről szólnak.

Finy Petra: A Fehér Hercegnő és az Arany Sárkány

Először Milinek (12) adtuk oda ezt a könyvet, hogy véleményezze, de ő a gyors kiolvasás után visszaadta: hiába tetszett neki nagyon a könyv, a végét, ahol a Hercegnő átváltozik, picit félelmetesnek találta. Alapvetően mi is úgy láttuk ekkor már, jobb lesz ennek a kötetnek a helye itt, a felnőttek között. Olyan gyönyörű kiadvány ez is (mint a többi Takács Mari könyv), de ezt sem érzem már vizualitásában sem gyerekeknek szólónak. A gyönyörű történet viszont csodaszép ajándék lesz, vagy könyvespolcunk ékes dísze.

Feher hercegno cover


A Fehér Hercegnő és az Arany Sárkány

Írta: Finy Petra

Illusztrálta: Takács Mari

CsimotaSzulyovszky Sarolta: A hálás virág

A sorozat ezen része 2008-ban Olaszországban nyert díjat. Az írónő egy olasz barátja által írt verset ültetett át magyar mesébe: bal oldalt a mese, jobbra az illusztráció, alant pedig maga a vers. Honnan jött a kicsi piros művirág? És mivé lesz, ha elmegy? Mivé lesz nagymama, ha eltűnik? A szívmelengető mese az életről, az elmúlásról, és az örök körforgásról szól, elvileg gyerekeknek. Gyakorlatilag bárkinek, hiszen mindenkit megérint.

halasvirag

A hálás virág

Írta és illusztrálta: Szulyovszky Sarolta

Csimota
Böszörményi Gyula: Emberke Színe

Rögtön kedvenc lett az Emberke Színe, amint kibontottuk as papírból: a toleráns, picit göcögős Ég Atyácska, és mindenttudó felesége, Hold Anyóka éppen a világmindenséget alkotják. Azon belül is: az embert. Már készen van, de Ég Atyácska még nem érzi tökéletesnek a művet: rákérdez hát Hold Anyónál. Anyácska segít, véli, a hiba a színben rejlik: s hogy ne legyenek unalmasak, az embereket megannyi színre festik. Talán megértik egy nap, miért.

Talán nem.

emberke borito

Emberke Színe

Írta: Böszörményi Gyula

Illusztrálta: Agócs Írisz

Csimota
Navigátor

Utoljára hagytuk az abszolút kedvencet. Nem igazi önálló mű ez, hanem szöveggyűjtemény: benne van a kortárs irodalomról minden, mi szem-szájnak ingere. Az elmúlt 10 év irodalmi termésének eredménye ez a szépen illusztrált kiadvány, melyet minden irodalomtanárnak kötelező lenne elolvasnia. Meg szülőnek. Meg gyereknek.

navigator kis borito

Navigátor – kortárs gyerekirodalmi lexikon

Szerkesztő: Lovász Andrea

Cerkabella

Egyetértesz véleményünkkel, netán ellentmondanál? Írj kommentedben gyerekkönyv-kritikát, és megnyerheted értékes könyves ajándékcsomagunkat!

Tetszett a cikk? Lájkold a Facebookon is!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.26 09:40:15mercem

  Az akinek a lába hatos egyes verseitől sikítva menekülök, nekem nem jött be ez a mondokás világ, inkább mondom a sajátjaim, de mivel nekem nincs már máshonnan hozott sztárnevem, így ha én írnám meg az enyéim nem lenne kelendő. Neki már volt neve, így ez is csak eladható a piacon.

  Viszont a Navigátor felkeltette az érdeklődésem, tudom már legközelebb mi is lesz a kosáramban, akár a könyvesboltban, akár a neten vásárolok könyvet.

 • 2011.03.26 15:09:50hajni35

  Nagyon szívesen olvasok gyerekkönyvet, a régi, pöttyös sorozatból sok könyvet szívesen forgatok, de leginkább Fekete István ifjúsági könyvei állnak közel a szívemhez. Pont a héten akadt a kezembe Nemere István sorozata (a fantasztikus nagynéni, a várúr fia, a titokzatos padlás), ifjúkorom nagy kedvence volt, és most is lelkesen faltam a betűket. Szívesen olvastam/olvasok Gerald Durrellt, gyerekként is és felnőttként is tartalmas, élvezetes olvasmány. Jó, ha az ember a szíve mélyén gyermek tud maradni.

 • 2011.03.27 17:18:40viragimado

  Rettenetesek a rajzok, a könyvborítók! Miért nem tudnak gyerekeknek való normális rajzokat késztíteni? Ami segíti a fantáziájukat. Ezektől rémálmaik lesznek. Még nekem is.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta