no

Könyvek kisiskolásoknak (7-10) – 1. rész

Ez a kategória nagyon hálás feladat volt: a Diana utcai negyedikeseknek mindenképpen, hiszen egy egész láda könyvvel garázdálkodhattak. Elsődleges tesztelőink ők voltak, de került könyv mindenhová, hiszen valahogyan ez lett a legbővebb kategória. Még szerencse, hiszen a kisiskolások a könyvszeretet rezgő léce: ha itt megszereti a gyerek a könyvet, könnyen egy életre szóló viszonyba bonyolódik. Később pedig már nehéz lesz ezeket az élményeket pótolni.

Fotó: QQ Li
Fotó: QQ Li

Körhinta

A Körhinta az időt méri. Nem a felnőttekét – a gyerekeknek szól. (Pedig a Körhinta igazándiból áll.) Fazék, a csirka pedig arra vár, hogy felszállhasson. Nem, nem a sorára, már senki nincs előtte. Csak azt mondták neki, hogy akkor szállhat fel, ha nagyobb lesz. Aztán jön Felicián, a harmona, aki arra várt, hogy jöjjön az ősz és elrepülhessen délre. És beszélgettek. Azután tényleg jött az ősz de a harmona maradt. És barátok lettek. A kedves történet, melyet tesztolvasónk, Szonja nem igazán szeretett: egyrészt nehéz szavak voltak benne. Másrészt viszont furcsának találta a rövid mondatok egymásradobáltságát, és emiatt magát a történetet is nehezen tudta követni. És tényleg, nem éreztük mi sem, hogy a Körhinta gyerekeknek szóló történet lenne, ha másért, hát azért nem, mert bármilyen szép is maga a történet, az idő múlását igazán csak felnőttfejjel érthetjük meg.

korhinta kis borito


Körhinta

Írta: Timo Parvela

Illusztrálta: Virpi Talvitie

Cerkabella Könyvkiadó










Csoda és Kósza körül a Föld

Már nagyon váruk Csodát és Kószát. Tulajdonképp azóta várjuk, hogy a fiunk végre nagy legyen, hogy a két lóról szóló illusztrációkat először megláttuk egy könyvvásáron. Csoda és Kósza, a felejthetetlen ló-páros ezúttal a Földet járja körbe. Kósza a gödöllői tanya karámjából világot látni vágyik, és egy hőlégballonnak köszönhetően e vágya valóra is válik: gödöllői szójátékait hamarosan a sivatagban pufogtathatja. Meg a sarkkörön. Visszafelé Párizsig megette a kosár két felét, még szerencse, hogy Gyöngyi néni és a többiek a másik hőlégballonon utánaeredtek és hoztak bablevest. Tesztolvasónk, Vanda szerint a könyv vicces, fordulatos és érdekes volt, és szívesen olvasná a következő részeket. Mi is.

csk2 borito rgb


Csoda és Kósza körül a Föld

Írta: Czigány Zoltán

Baranyai András rajzaival

Pagony








Sári, Samu és a titkok

Talán az lehet, hogy az északi gondolkodásmód szabadsága egy picit távol áll a mi kultúránktól. Hiszen a Sári, Samu és a titkok című könyv alapvetése rendkívül izgalmas: eszerint mindenkinek (még a szülőknek is!) van egy belső, titkos világa, amelybe néha elmenekülhet. Ott van varázslás és élnek még a csodák. És ha az emberek elhanyagolják az álmaikat, a világ rendje megborul, esetleg egész szeptemberben rossz idő lesz. Fantáziagazdag történetekből nincs is hiány, a történet tele van nemvárt és izgalmas fordulatokkal. De ezek inkább sztorikként jók, és nem állnak össze egyetlen mesébe, ezáltal a könyv egy picit nehezen olvashatóvá válik, legalábbis teszelőnk, Etelka szerint. Mi ennek ellenére úgy gondoljuk: a Sári, Samu és a titkok egy ilyen meséket kedvelő 7-9 éves olvasónak bizton a kedvencévé lesz.

sari samu borito


Sári, Samu és a titkok

Írta: Andrus Kivirähk

Cerkabella Könyvkiadó














Trapp

Tündéri mese ez a Trapp, és az egész kiadvány, a formátum, az illusztrációk mind-mind tüneményesek. Élmény volt kézbe venni a könyvet. Nekem. De a teszolvasó sajnos kismukkot sem értett belőle. Dani kilenc éves, de a Trapphoz úgy látszik, még kicsi. Rögtön a legelején elakadt, és minden mondat után megkérdezte: "Most kiről van szó?" Nem tudtam,mert még nem tartottunk ott. "És most?" Nem, még mindig nem tudtam. Valahogy nem segített a könyvben való elmélyülésben az, hogy folyton segíteni kellett a szövegértést. Pedig annyira, de annyira szerettem volna, ha tetszik neki. Mert nekem bizony tetszett. Hát akkor majd én olvasom.

trapp borito


Trapp

Írta: Módra Ildikó

Illusztrálta: Szalma Edit

Naphegy Kiadó









Meddig ér a rigófütty

De tényleg, meddig ér? Hát rigótól rigóig, meg körbe a földet – válaszolja a sombokor, majd arannyá válik. Kányádi Sándor régóta sokak kedvence. Népmeséken, mondókákon alapuló történetei élvezetes esti mesék akár felolvasva, kisebbeknek, akár önálló olvasásban az eggyel nagyobb korosztály számára. A kunkori malacról és a fukar emberről szóló, vagy a címadó rigófüttyös mesék egytől-egyik nagyapáink meséi: kedvesek, tanulságosak, és nagyon-nagyon élvezhetőek. Az illusztrációk szintén a régi gyerekkönyvek világát idézik, nem kifejezetten művésziek, viszont tökéletesen alkalmasak arra, hogy rájuk támaszkodva mesélni lehessen.

meddig er arigofutty cartaphulis


Meddig ér a rigófütty

Írta: Kányádi Sándor

Illusztrálta: Csíkszentmihályi Berta

Cartaphilus










Aranyhaj

Önmagának is ellentmondott tesztolvasónk, Réka, amikor nem igazán tudta eldönteni: vajon szerette-e vagy sem a könyvet. Valószínűleg azért, mert nem tetszettek neki a képek – pedig az illusztrációk az általunk korábban sokat dicsért Sarah Gibb kezét viselik magukon, sőt, gyakorlatilag ugyanolyanok. Szépek. De egy nagyobbaknak szóló könyvbe már úgy látszik, nem férnek bele. Magáról a történetről Réka ezt írta "Olyan jópofa volt, és nem volt benne unalmas rész." A könnyű olvashatóság szintén a pozitívumok között, és bár nem lelkesedett a könyvért úgy, ahogyan azt egy kifejezetten "lányos" könyv esetén vártuk volna, mindösszességében csak ajánlani tudjuk a Grimm mese ezen modern átiratát.

Aranyhaj B1


Aranyhaj

A Grimm testvérek Rapunzel című meséje alapján írta: Alison Sage

Illusztrálta: Sarah Gibb

Manó Könyvek






A legszomorúbb kisrobot

Vannak mesék, amelyek ha a fene fenét eszik, akkor sem működnek a magyar piacon. Ilyen a Legszomorúbb kisrobot is – pedig méltánytalanul hanyagolt egy könyv. Persze a nyolcéves lányok nem akarnak robotokról olvasni (holott biztos, hogy ha belemerülnek, nem fogják tudni letenni), a fiúknak meg kifejezetten a kezébe kell adni Tömpe, a kisrobot Kupolavárosbéli történetét – de akkor aztán nehezen vesszük rá a gyereket a leckeírásra! Ha belemerül az ember, akkor ugyanis nehezen fogja letenni (és ez nem csak tesztolvasónkkal, de apukájával is megesett). Simon nagyon érdekesnek találta a robottörténetet, de még az illusztrációkról is elismerően nyilatkozott. "Megtartanám." - nyilatkozta. Hát persze.

kisrobot 01


A legszomorúbb kisrobot

Írta: Brian Gage

Illusztrálta: Katrhryn Otoshi

Agave könyvek







Helka

Amióta egyszer valahogyan belefutottam egy, a balatoni mendemondákról és legendákról szóló cikkbe, azóta vártam, hogy többet olvashassak ezekből a történetekből. Tudtátok, hogy balatoni legendából többtucatnyi létezik? És még úgy is szépek és borzongatóak, ha néha ellentmondásosak, mert az egyik legenda így, a másik meg úgy. De a legendák már csak ilyenek. Nem úgy a Helka. Holott a Helka alapja is ugyanaz a régi tudás (=képzelet): miszerint a Balaton környékét régen manók, tündérek, varázslók lakták. De a kedvesen mulattató történet, melyet Helka és Kelen legendája ihletett, nem áll meg egyszerű közlések szintjén: a fantasy határait súroló love story egyszerre nevettet, tanít és gondolkodtat el. Az biztos, hogy a Balatonba merülni soha többé nem lesz ugyanaz...

borito0315


Helka

Írta: Nyulász Péter

Illusztrálta: Bohony Beatrix

Betűtészta Kiadó








Rosszcsont Peti, a nagy varázsló

Peti már megint rossz. Vagyishát csintalan, vásott, és huncut. És bár arra vágyik néha, hogy jöjjenek már igazi szülei, a király és a királyné, és elvigyék őt egy jobb helyre, ahol van több tévé is, és ahol nem kell a nagy fekete fotelért (és a hozzá járó távirányítóért) nap mint nap közelharcot vívnia öccsével, alapvetően azért jó helyen van. A kötet történeteiben például az iskolában, ahol elnök lesz, majd nem, vagy ahol Peti a fent említett varázslóvá avanzsál a Ki-Mit-Tudon. És a kiváló gyerekismerű tollából még azt is megtudhatjuk, két egyforma ajándék esetén mégis miért pont ugyanaz kell a gyerekeknek. A Rosszcsont Peti-sorozat élmény az első könyveket olvasók 6-8 éveseknek.

rosszcsont varazslo


Rosszcsont Peti a nagy varázsló

Írta: Francesca Simon

Rajzolta: Tony Ross

Animus










A kardfogú tigris birodalma

A Csodakunyhó könyvek mesélve tanító történeteket rejtenek: a dinoszauruszokról, a múmiákról vagy éppen a kalózokról szóló részeik egyszerre lekötik és okítják a kis olvasókat. Jól el kell találni, melyik könyvet kinek adjuk, mert könnyen nevezik dedósnak az iskolában már tanult anyagot taglaló könyvet. Tesztolvasónkkal, Lillával is így jártunk – éppenhogy kinőhetett az ősemberes könyvből. "Mi ezt tavaly tanultuk!" – jegyezte meg, de azt azért hozzátette: "kisebbeknek nagyon ajánlom azért, ezt tessék beleírni, mert nekik jó lesz!" Hát beleírtuk.

csodakunyho kardfogu

A kardfogú tigris birodalma

Írta: Mary Pope Osborne

Illusztrálta: Sal Murdocca

Animus

Egyetértesz a véleményünkkel, netán ellentmondanál? Írj kommentedben gyerekkönyv-kritikát, és megnyerheted értékes könyves ajándékcsomagunkat!

Tetszett a cikk? Lájkold a Facebookon is!

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra