Könyvek ovisoknak (4-6 éveseknek) 1. rész

Talán a 4-6 éveseknek a legnehezebb könyvet választani. Értelmes mese, jó kép-szöveg arány, kedves illusztrációk a titok – de ez egyáltalán nem könnyű feladat. A kiadók óvatosan lavíroznak az igényes kinézet és a gyerekeknek szóló tartalmak között. Többnyire jól, de volt olyan is, amitől tesztolvasónk napokig félt elalvás előtt. Könyvek óvodásoknak.

(Kommenteld a cikket és nyerj értékes könyvcsomagot! Részletek a poszt végén!)

Fotó: Jeremy Kunz
Fotó: Jeremy Kunz

Terka-sorozat

Terka egy cserfes négyéves kislány – és a könyv pont az ilyen gyerekeknek szól. Az illusztrációk kedvesek és érthetőek, a fantáziagazdag történetek kellően kreatívak nem csak a gyerek, de a felolvasó felnőtt számára is – ezzel a sorozat némiképp ki is lóg az "átlag" ovisoknak szóló könyvek közül. Terka a könyvekben a körülötte lévő világgal ismerkedik: a Terka a piacon című részben például kiderül, Krumpli Mama miért ápolgatja Karotta lelkét, és hogy miért nem jó cukorkán és kakaóscsigán élni. A sorozat második része a Terka és a varázscsizma címet viseli, melynek középpontjában Terka új gumicsizmája áll, míg kedvencünk, a harmadik rész, Terka, a világutazó megismerteti az olvasót a világ sokszínűségével. A könyvenként változó leírás a szerzőkről bónusz kikacsintás a szülőknek.

Tökéletes olvasmány esős délutánokra vagy esti mesékhez, nem csak lányoknak.

210411


Terka-sorozat

Irta: Hohol Ancsa

Illusztrálta: Boris Juli

Manó Könyvek




Tatu és Patu az óvodában

Tatu és Patu vicces. És néha fura, de ezt ne csodáljuk, hiszen Furafalván laknak. A testvérpár kalandjait a szórakoztató illusztrációknak köszönhetően a felnőttek talán jobban is élvezik majd, mint a gyerekek, hiszen ha kicsit jobban megnézik a képeket, megannyi remek részetet fognak felfedezni, amit mondjuk a 4-6 éves gyerekek még úgysem értenek majd. Ilyen az óvodában latin közmondásokkal apelláló pólyás, aki a kockákból az ALEA IACTA EST ("a kocka el van vetve") feliratot rakja ki, a rajztáblára pedig hitvallását (CARPE DIEM) írja. De ez még mind semmi. Szerepel Elvis, jópár műköldök, a Herri Pottyer és a Szörnyű Szükség bilikönyv, és megannyi más izgalmas részlet. Talán nem is csoda, hiszen a Tatu és Patu az óvodában  alapvetése, hogy a testvérek a Hidra fürdő helyett a Vidra óvodába tévednek... De a prospektus alapján egész jól eligazodnak az ovi rendjében.

TatuesPatu azovodaban borito


Tatu és Patu az óvodában

Aino Havukainen és Sami Toivonen

Cerkabella








Scolar mini sorozat: Hajók ⁄ Autók, teherautók

A Scolar mini két-hároméves gyerekeknek szóló sorozat, melyből most kettőt, a hajókkal illetve az autókkal és teherautókkal foglalkozó részt kaptuk meg tesztelésre. Vártuk is a könyveket, mert kétéves tesztolvasónk, Bence régóta az autós rész nagy rajongója. Az egyes oldalakon megismerkedhetünk az utakon illetve a vizeken közlekedő járművekkel és az ott előforduló helyzetekkel, így látunk teherhajó-építést, vízimentést, vagy éppen tankolást és kukásautót munka közben. A kihajtható ablakok elsőre még nehezek voltak, de pár alkalom után már könnyen ment a pici ujjal való nyitás, és még egyhetes intenzív olvasást követően is találtunk ki nem nyitott kis fület, ami alatt újabb izgalmas részletek rejtőztek.

Autok, teherautok


Scolar mini: Hajók / Autók, teherautók

Szöveg: Andrea Erne

Illusztráció: Ursula Weller









Bögreúr meséi – Történetek rossz evőkről

Bögreurat az ötéves Rufusz Rafael találta ki. Csakúgy, mint korábban Lámpalányt, amikor nem tudott elaludni. Most enni nem akar. Pedig a szülei folyton rá akarják venni. Ezért Rufusz Rafael egyrészt szeretne nagyobb, okosabb és öregedőbb és kopaszabb lenni, és akkor feltehetőleg nem kellene ennie sem, ha nem akar. Másrészt létrevarázsolta Bögreurat, aki mindenféle rossz evőkről mesél neki, egészen addig, míg Rufusz Rafael feltehetőleg már nem áll ellen az evésnek. A jól megírt történeteket nem csak olvasni, de a kedves és jól megrajzolt illusztrációknak köszönhetően nézni is jó, élmény gyereknek és felnőttnek egyaránt. Tesztolvasónk, az öt és fél éves Zénó egész héten a Bögreúr meséire akart elaludni – pedig még csak rossz evő sem volt.

bogreur-cimlap-rgb


Bögreúr meséi - Történetek rossz evőkről

Írta: Finy Petra

Rajzolta: Gyöngyösi Adrienn

Pagony





Thomas a gőzmozdony - Klasszikus mesegyűjtemény

Tesztolvasónk négyéves kisfiánál minden Thomas. Benedek reggel azzal kel: "Apa, Gordon és Thomas mennek a síneken és Kenkli, és Pőőrcy..." És folytatja. Hatkor összeszereli a síneket, nyolcig fel sem áll mellőle, és délután ugyanez a program, némi rohangálással összekötve. Benedek jó célszemély tehát a Thomas-könyv olvasására. Neki tetszett is a könyv, de édesanyja megszenvedett az olvasással: "Ennyi veszekedős mozdonyt egy rakáson még nem láttam. Minden történetben mérgelődés, baleset, bosszúság, én meg próbálom korrektúrázni, hogy az amúgy tanulságos mesék ne csak az agressziót növeljék." Benedeket az sem zavarta, hogy az illusztrációk az eredeti Thomast, nem pedig a rajzfilmeken megismert, kikerekített-megkedvesített vonatokat mutatják.

Thomas klasszikus mesegyujtemeny 1


Thomas a gőzmozdony - Klasszikus mesegyűjtemény

Rev. W. Andry műve alapján

Egmont











Londoni mackók

A kedves papírbőrönd tiz füzetet tartalmaz, melyek elsősorban Marciról és Marcihoz szólnak. A versek mellé minden kötethez más-más illusztrátor készített rajzokat, és bár többekben felmerült, miért nem egységes a füzetecskék kinézete, a legnagyobb baj mégsem ez volt a dologgal. Első tesztolvasónk, a négyéves Csaba ugyanis egyenesen félt a rajzoktól, emiatt a verseket sem volt hajlandó meghallgatni, pedig amúgy minden más verset nagyon szeret. Néhány napon keresztül próbáltuk odaadni neki a füzeteket, hogy barátkozzon vele, de még kézbe sem akarta őket venni, annyira félt a rajzolt kisfiútól meg a tigristől. "Igaz ami igaz, szülôként nekem sem tetszett a kiadvány kinézete, és a versek sem győztek meg" - mondta Kata, Csaba anykája. Megkértük hát az öt és fél éves Zénót, hogy olvassa ő a könyveket, és neki már lett köztük kedvence: a Marci és a vonat, valamint Virágevő Virág Dezső története. Marcit ő se szerette, de szívesen hallgatta a történetet elalvás előtt. Bátor gyerekeknek ajánljuk.

Tothkrisztina


Londoni Mackók

Írta: Tóth Krisztina

Illusztrálta: Catherina Burki, Csáki István, Pap Kata, Rutkai Bori, Simon Hilda, Szentesi Csaba

Csimota





Hoppla meséi – Kirándulás Pécs városába

Lehet szeretni vagy nem szeretni Bartos Erika könyveit, annyi biztos, hogy az elmúlt években Bogyóék és Annáék a gyerekek legnagyobb kedvenceivé váltak. A legújabb (valószínűleg szintén sorozattá váló) könyvben Hoppla meséivel az eredetileg építész Bartos Erika újra fehér foltot talált a magyar gyerekönyvpiacon. Ez ugyanis egy "igazi" mese, egy útimese új karakterekel: kirándulás Pécsre. Az egyszerű történetekben az állatok, Hoppla a nyuszi, Cini a kisegér és Mogyoró a mókus elindul a békák orfűi lakodalmára. Út közben lerobban az autójuk, és ennek következtében a három barát új ismerőseik kalauzolásval bejárja Pécs városát. A rajzok stílusa már ismerős, a könyvet lapozgatva pedig akkor is Pécsre kell mennünk a gyerekkel a legközelebb, ha épp a múlt héten voltunk ott.

hoppla mesei



Hoppla meséi - Kirándulás Pécs városába

Írta és rajzolta: Bartos Erika

Alexandra Kiadó





Egyetértesz a kritikával, netán ellentmondanál? Írj kommentedben gyerekkönyv-kritikát, és megnyerheted értékes könyves ajándékcsomagunkat!

Tetszett a cikk? Lájkold a Facebookon is!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek