SZÜLŐSÉG

Könyvek ovisoknak (4-6 éveseknek) 1. rész

2011. március 23., szerda 11:36 |

Talán a 4-6 éveseknek a legnehezebb könyvet választani. Értelmes mese, jó kép-szöveg arány, kedves illusztrációk a titok – de ez egyáltalán nem könnyű feladat. A kiadók óvatosan lavíroznak az igényes kinézet és a gyerekeknek szóló tartalmak között. Többnyire jól, de volt olyan is, amitől tesztolvasónk napokig félt elalvás előtt. Könyvek óvodásoknak.

(Kommenteld a cikket és nyerj értékes könyvcsomagot! Részletek a poszt végén!)

Fotó: Jeremy Kunz
Fotó: Jeremy Kunz

Terka-sorozat

Terka egy cserfes négyéves kislány – és a könyv pont az ilyen gyerekeknek szól. Az illusztrációk kedvesek és érthetőek, a fantáziagazdag történetek kellően kreatívak nem csak a gyerek, de a felolvasó felnőtt számára is – ezzel a sorozat némiképp ki is lóg az "átlag" ovisoknak szóló könyvek közül. Terka a könyvekben a körülötte lévő világgal ismerkedik: a Terka a piacon című részben például kiderül, Krumpli Mama miért ápolgatja Karotta lelkét, és hogy miért nem jó cukorkán és kakaóscsigán élni. A sorozat második része a Terka és a varázscsizma címet viseli, melynek középpontjában Terka új gumicsizmája áll, míg kedvencünk, a harmadik rész, Terka, a világutazó megismerteti az olvasót a világ sokszínűségével. A könyvenként változó leírás a szerzőkről bónusz kikacsintás a szülőknek.

Tökéletes olvasmány esős délutánokra vagy esti mesékhez, nem csak lányoknak.

210411


Terka-sorozat

Irta: Hohol Ancsa

Illusztrálta: Boris Juli

Manó Könyvek
Tatu és Patu az óvodában

Tatu és Patu vicces. És néha fura, de ezt ne csodáljuk, hiszen Furafalván laknak. A testvérpár kalandjait a szórakoztató illusztrációknak köszönhetően a felnőttek talán jobban is élvezik majd, mint a gyerekek, hiszen ha kicsit jobban megnézik a képeket, megannyi remek részetet fognak felfedezni, amit mondjuk a 4-6 éves gyerekek még úgysem értenek majd. Ilyen az óvodában latin közmondásokkal apelláló pólyás, aki a kockákból az ALEA IACTA EST ("a kocka el van vetve") feliratot rakja ki, a rajztáblára pedig hitvallását (CARPE DIEM) írja. De ez még mind semmi. Szerepel Elvis, jópár műköldök, a Herri Pottyer és a Szörnyű Szükség bilikönyv, és megannyi más izgalmas részlet. Talán nem is csoda, hiszen a Tatu és Patu az óvodában  alapvetése, hogy a testvérek a Hidra fürdő helyett a Vidra óvodába tévednek... De a prospektus alapján egész jól eligazodnak az ovi rendjében.

TatuesPatu azovodaban borito


Tatu és Patu az óvodában

Aino Havukainen és Sami Toivonen

Cerkabella
Scolar mini sorozat: Hajók ⁄ Autók, teherautók

A Scolar mini két-hároméves gyerekeknek szóló sorozat, melyből most kettőt, a hajókkal illetve az autókkal és teherautókkal foglalkozó részt kaptuk meg tesztelésre. Vártuk is a könyveket, mert kétéves tesztolvasónk, Bence régóta az autós rész nagy rajongója. Az egyes oldalakon megismerkedhetünk az utakon illetve a vizeken közlekedő járművekkel és az ott előforduló helyzetekkel, így látunk teherhajó-építést, vízimentést, vagy éppen tankolást és kukásautót munka közben. A kihajtható ablakok elsőre még nehezek voltak, de pár alkalom után már könnyen ment a pici ujjal való nyitás, és még egyhetes intenzív olvasást követően is találtunk ki nem nyitott kis fület, ami alatt újabb izgalmas részletek rejtőztek.

Autok, teherautok


Scolar mini: Hajók / Autók, teherautók

Szöveg: Andrea Erne

Illusztráció: Ursula Weller

Bögreúr meséi – Történetek rossz evőkről

Bögreurat az ötéves Rufusz Rafael találta ki. Csakúgy, mint korábban Lámpalányt, amikor nem tudott elaludni. Most enni nem akar. Pedig a szülei folyton rá akarják venni. Ezért Rufusz Rafael egyrészt szeretne nagyobb, okosabb és öregedőbb és kopaszabb lenni, és akkor feltehetőleg nem kellene ennie sem, ha nem akar. Másrészt létrevarázsolta Bögreurat, aki mindenféle rossz evőkről mesél neki, egészen addig, míg Rufusz Rafael feltehetőleg már nem áll ellen az evésnek. A jól megírt történeteket nem csak olvasni, de a kedves és jól megrajzolt illusztrációknak köszönhetően nézni is jó, élmény gyereknek és felnőttnek egyaránt. Tesztolvasónk, az öt és fél éves Zénó egész héten a Bögreúr meséire akart elaludni – pedig még csak rossz evő sem volt.

bogreur-cimlap-rgb


Bögreúr meséi - Történetek rossz evőkről

Írta: Finy Petra

Rajzolta: Gyöngyösi Adrienn

Pagony

Thomas a gőzmozdony - Klasszikus mesegyűjtemény

Tesztolvasónk négyéves kisfiánál minden Thomas. Benedek reggel azzal kel: "Apa, Gordon és Thomas mennek a síneken és Kenkli, és Pőőrcy..." És folytatja. Hatkor összeszereli a síneket, nyolcig fel sem áll mellőle, és délután ugyanez a program, némi rohangálással összekötve. Benedek jó célszemély tehát a Thomas-könyv olvasására. Neki tetszett is a könyv, de édesanyja megszenvedett az olvasással: "Ennyi veszekedős mozdonyt egy rakáson még nem láttam. Minden történetben mérgelődés, baleset, bosszúság, én meg próbálom korrektúrázni, hogy az amúgy tanulságos mesék ne csak az agressziót növeljék." Benedeket az sem zavarta, hogy az illusztrációk az eredeti Thomast, nem pedig a rajzfilmeken megismert, kikerekített-megkedvesített vonatokat mutatják.

Thomas klasszikus mesegyujtemeny 1


Thomas a gőzmozdony - Klasszikus mesegyűjtemény

Rev. W. Andry műve alapján

EgmontLondoni mackók

A kedves papírbőrönd tiz füzetet tartalmaz, melyek elsősorban Marciról és Marcihoz szólnak. A versek mellé minden kötethez más-más illusztrátor készített rajzokat, és bár többekben felmerült, miért nem egységes a füzetecskék kinézete, a legnagyobb baj mégsem ez volt a dologgal. Első tesztolvasónk, a négyéves Csaba ugyanis egyenesen félt a rajzoktól, emiatt a verseket sem volt hajlandó meghallgatni, pedig amúgy minden más verset nagyon szeret. Néhány napon keresztül próbáltuk odaadni neki a füzeteket, hogy barátkozzon vele, de még kézbe sem akarta őket venni, annyira félt a rajzolt kisfiútól meg a tigristől. "Igaz ami igaz, szülôként nekem sem tetszett a kiadvány kinézete, és a versek sem győztek meg" - mondta Kata, Csaba anykája. Megkértük hát az öt és fél éves Zénót, hogy olvassa ő a könyveket, és neki már lett köztük kedvence: a Marci és a vonat, valamint Virágevő Virág Dezső története. Marcit ő se szerette, de szívesen hallgatta a történetet elalvás előtt. Bátor gyerekeknek ajánljuk.

Tothkrisztina


Londoni Mackók

Írta: Tóth Krisztina

Illusztrálta: Catherina Burki, Csáki István, Pap Kata, Rutkai Bori, Simon Hilda, Szentesi Csaba

Csimota

Hoppla meséi – Kirándulás Pécs városába

Lehet szeretni vagy nem szeretni Bartos Erika könyveit, annyi biztos, hogy az elmúlt években Bogyóék és Annáék a gyerekek legnagyobb kedvenceivé váltak. A legújabb (valószínűleg szintén sorozattá váló) könyvben Hoppla meséivel az eredetileg építész Bartos Erika újra fehér foltot talált a magyar gyerekönyvpiacon. Ez ugyanis egy "igazi" mese, egy útimese új karakterekel: kirándulás Pécsre. Az egyszerű történetekben az állatok, Hoppla a nyuszi, Cini a kisegér és Mogyoró a mókus elindul a békák orfűi lakodalmára. Út közben lerobban az autójuk, és ennek következtében a három barát új ismerőseik kalauzolásval bejárja Pécs városát. A rajzok stílusa már ismerős, a könyvet lapozgatva pedig akkor is Pécsre kell mennünk a gyerekkel a legközelebb, ha épp a múlt héten voltunk ott.Hoppla meséi - Kirándulás Pécs városába

Írta és rajzolta: Bartos Erika

Alexandra Kiadó

Egyetértesz a kritikával, netán ellentmondanál? Írj kommentedben gyerekkönyv-kritikát, és megnyerheted értékes könyves ajándékcsomagunkat!

Tetszett a cikk? Lájkold a Facebookon is!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.23 16:43:27medveanya

  Tényleg nagyon nehéz ennek a korsztálynak könyvet választani, de én szerencsére mindig bajban vagyok a könyvesboltban, mert azért bőven van választék színvonalas és klassz magyar könyvekből!

 • 2011.03.23 20:46:50livko

  Nekünk a Terkák nagyon bejönnek, bájosak, mulatságosak, tanulságosak!

 • 2011.03.23 20:51:59oliv08

  Irtó jó a kép! Ezentúl tematikus hetek lesznek?
  Örülök a könyvajánlóknak.

 • 2011.03.23 21:30:49bejo

  A Scolar mini könyvekért az én fiam is megveszik.
  Finy Petrának ezt a bögrés könyvét nem ismerem, de a Tesó-ügy sztem katasztrófa. Nem tudom pontosan milyen korosztálynak szánta, de a "humora" kibírhatatlan, ráadásul nem tudom ki az, aki arról szeretne olvasni a gyerekének, hogy ha sokat hisztizel kapsz a nagymamától csokit, apáddal meg mindent megtehetsz.
  Ha már bögre, akkor Lackfi János: Bögre család.
  [link]

 • 2011.03.24 12:53:36acica

  Ovisoknak: Jolel Chandler: Rémusz bácsi meséi- olvasva az enyéim nagyon szeretik, (a mesefilm változatot nem).
  Berg Judit: Panka és Csiribí történetek-Tündérváros, Tündér biciklin, Tündérnaptár...- most ez a kedvenc, szép illusztrációk, lányoknak, fiúknak érdekes történetek
  Csukás István: Ágacska- a gyerekeknek szintén nagyon tetszett.

 • 2011.03.24 13:01:56Homokvar

  Thomast sosem vennék a gyereknek, de Bartos Erika Hoppla meséire kíváncsi vagyok. Már unom Bogyót és Babócát és Annát is, viszont nemsokára belenő a gyerek a nagyobbaknak szóló könyvekbe, úgyhogy gyűjtöm a tapasztalatokat.

 • 2011.03.25 10:08:17krisztil

  A 4,5 éves kisfiam kedvencei mostanában a Teszvesz város könyvek, minden mennyiségben (Teszvesz ABC, Balfogások-nyafogások, Sürgés-forgás). Mindenféle dolog történik benne a jópofa nevű állatkákkal, és rengeteget lehet beszélgetni róla. A másik nagy kedvencek még a Ravensburger által kiadott Mit? Miért? Hogyan? könyvek. Kinyitható fülecskés, keménylapos, és sokféle témában van. Nekünk van az időjárásról, emberi testről, vonatokról, számokról, első lexikon, hogyan működik?...mind nagyon gyakran előkerülnek.

 • 2011.03.25 11:43:01Hűbele

  3,5 éves fiamnak most Berg Judit Hisztimesék című könyve a nagy kedvenc. Van benne történet egy kisfiúról, aki nem akart rendet rakni, kislányról, aki nem akart felöltözni, vagy mindenen hisztizett - nagyon jópofa. Persze mellé be kellett szereznem az ovis barátai körében nagyon népszerű Verdákból is pár kötetet.

 • 2011.03.25 11:56:36mercem

  Scolar mini sorozat több tagja is megvan, sőt a nagyobb miatt nemcsak a mini sorozatból van. Szeretjük őket, egy-egy nagy kedvenc. Most a 4 évesem, már lassan másfél éve a lovak szerelmese, pedig fiú, így a pónis a kedvence.

  A Szutyejev meséket is nagyon szeretem és a gyerekek is, a 4 éves hallgatni, a 8 éves olvasni. A Vidám mesék még az anyunál van meg, az enyém volt, mi a Miau és más meséket vettük meg, ebben a kedvencük a hónapos levelek, bár kicsit nekem nagyon orosz feelinges, de pont ezért szeretem, szeretem és ismerem az orosz nyelvet ( nekem még kötelező is volt).

  A Babar és a Teszvesz város antikvár beszerzés olcsóért, de azóta is sokat forgatott példányok. Egyébként ezek a 4-5 éveseknek szólók később elsőben olvasás tanuláshoz is kiválóak.


  Bartos Erikáról nemrég kritikát olvastam, elég sok igazság van benne:
  [link]
  Szerintem nem kell az összes könyve, különben nagyon elfajzik a könyvespolc, de egy-egy kötet az egyes sorozataiból jöhet (van is néhány).

 • 2011.03.25 11:57:18mercem

  Thomas, Sam és társai aktuálisan futó rajzfilmek könyves változatai egy-egy példány elég belőlük, egy teljes sorozat szerintem fölösleges, hacsak nem dísznek a könyvespolcon:)))

 • 2011.03.25 12:19:33hajni35

  Szerencsére a lányom nagyon szeret olvasni, így könnyű dolgom van, ha meg szeretném lepni. Ő 11 éves, így az érdeklődése a mesék világából egyre inkább a tudományos dolgok felé irányul. Tavaly a nagy sláger a Geronimo Stilton sorozat volt. Azért tartom jónak a Stilton könyveket, mert könnyen érthetőek, viszont megvan az az illúzió, hogy egy egész regényt ki tud olvasni 1-2 nap alatt. A történetekre már ráunt, viszont a Boldogulj angolul Geronimo Stiltonnal című művet naponta forgatja. (sőt, nem csak Ő, hanem én is gyakran kézbe veszem, egy nagyon jól megszerkesztett, logikus felépítésű mű.) A Geronimo mánia után az Alexandra, klasszikusok könnyedén sorozata következett. A klasszikus ifjúsági regényeket (Tom Sawyer, Robinson...) átültették egy, a XXI. századi gyerekeknek jobban érthető nyelvezetre úgy, hogy a mondanivaló megmaradt. Mióta történelmet is tanul, azóta egyre jobban érdeklődik az ókori világ iránt. A jelenlegi kedvenc könyv, -melyet viszonylag borsos ára miatt többször átgondoltam, hogy megvásároljam-e - az a National Geographic Kiadó Ősi birodalmak című kiadványa, egy nagyon igényes, jól megszerkesztett mű, rengeteg képpel, történettel, háttérinformációval. Szintén nagy kedvenc még a Szalay Kiadó gondozásában megjelent spotter's guide sorozat, mely gyermekkorunk búvár zsebkönyveire emlékeztet.

 • 2011.03.25 12:27:01mercem

  köszi a leírást, így sejtésem van mire készüljek a következő években:))))

 • 2011.03.27 23:13:47Wire2

  Nagyon tudom ajánlani a Ravensburger Mit? Miért? Hogyan? köteteit, nagyobb óvodások számára. Nálunk a Fedezd fel a tested! az egyik kedvenc, kinyitható ablakaiban a különböző szervek, testrészek működése tekinthető meg belülről, nagyon érdekli a gyerekeket. Jó minőségű könyv, ötletes a képi világ, igényes a szöveg.
  Kisebb korában a "klasszikusokat" is szerette a gyerek, nagy kedvencei voltak Marék Veronika Boribon meséi, a Kisvakond lapozók, a Grimm mesék, Andersen stb. Érdekes módon Nordqvist Findusz meséit a TV-ben szerette, olvasni már egyáltalán nem.
  A General Pressnek is vannak jó kötetei, bár nekünk Bikkmakk Mókus kalandjai kissé bizarrak voltak.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta