SZÜLŐSÉG

Könyvek ovisoknak, 2. rész

2011. március 23., szerda 20:34

Az óvodáskorúanak szóló könyvek lehetnek mosolygósak, kedvesek, szépek – néha elgondolkodtatóak és tanulságosak, esetenként pedig egyszerűen csak jók. Kimagaslóan szépek a lent felsorolt kiadványok, bár előfordult, hogy tesztolvasóink szerint inkább a felnőtteknek mint a kicsiknek szólnak. Könyvek ovisoknak, második rész.

(Adj hangot véleményednek! Kommented értékes könyvcsomagot érhet!)

Sárkány a lépcsőházban – Jancsi meséi

Alapvetően kedves történeteket tartalmaz a Sárkány a lépcsőházban, de a Jancsi által látott világ sokkal inkább szól a felnőtteknek, mint azoknak, akiknek olvassuk. Ahogyan a fülszövegben is olvasható, a lapokon valóban megelevenednek gyermekkorunk történetei, de azokat inkább mi szeretjük, nem a kicsik. Az illusztrációk is ugyanezt támasztják alá: nem olyanok, mint amilyet egy gyerek szívesen elnézeget. Pedig megnyerő mesékről beszélünk: Jancsi a pofon- és pusziboltban Lacit nézegeti munka közben (ahogy elad egy-egy fültövönlegyintést, vagy utánanéz, van-e a nagykerben toporzékolás), mentőautója a híres Nyíl utcai tücsökké avanzsál, összebarátkozik a bagollyal, aki be akarja bizonyítani, hogy tőle ugyan nem kell félni... mind-mind kedves, találékony mesék – csak éppen inkább érett gondolkodású gyerekeknek.

Sarkany a lepcsohazban 2


Sárkány a lépcsőházban – Jancsi meséi

Írta: Nádori Lídia

Illusztrálta: Kun Fruzsina

Naphegy Kiadó


A csodafa

Na ez az a könyv, amit nem tudtunk hova tenni. Minden felnőttnek tetszett mind az ötlet (miszerint a mese egyben zenei cd-n is meghallgatható), mind a képi világ, bár pár kép volt, amit senki nem értett csak utánolvasás és hosszas fejtörés után. Ugyanakkor a mese maga nagyon kedves és tanulságos: a kertészről szól, aki a csodafát gondozza, de nehezen fogadja el, hogy nem neki szól a fa zenéje, nem ő lóg ágain, az árnyékát nem neki adja – és féltékeny lesz. Úgy dönt, kivágja a fát. Abban a pillanatban terem mellette a koldus (aki valójában egy tolvaj és a fát akarja). Egy szó mint száz, a kertész és a fa története jó véget ér, és mindezt meg is lehet hallgatni a Nemzeti Filharmonikusok gondos tolmácsolásában a mellékelt CD-n.

A könyv véleményünk szerint egyben az egyik legszebb borítóval is büszkélkedhet.

Csodafa borito RGB


A csodafa

Írta: Marianne Pancelet,

Illusztrálta: Tóth Mari

Zenéjét szerezte: Orbán György

Csimota


A sötétben látó tündér

Az eredetileg színházi mesének indult történetet öröm végigolvasni: kedves stílusa, nyelvezete, és nem kevésbé szívhezszóló illusztrációi biztos kedvenccé teszik a gyerekszobákban és azon kívül is. A színdarabban Pogány Judit által elmesélt történet otthon is könnyen előadható, és biztos, hogy csakúgy, mint a színházi, sikeres lesz.
Segítségével megtudhatjuk, hogyan születnek a tündérek és hogyan kapják nevüket, hogyan változtatható a beteg csikó kockacukorral táltossá, és megannyi más tündértitkot, de legfőképpen azt, miről ismerszik meg a Sötétben Látó Tündér. Csak azt sajnáltuk, ahogyan az a szegény tizenegyfejű sárkány a halálba sírta magát. De hát a mesék már csak ilyenek.

SotetbenLato


A sötétben látó tündér

Írta: Bagossy Lászó

Illusztrálta: Takács Mari

Pagony

A királykisasszony, akinek nem volt birodalma

Gyönyörű kiadványt tartunk a kezünkben: mind maga a mese, mind pedig az illusztráció tekintetében kimagaslóan szép műről beszélhetünk. A királykisasszony, akinek nem volt birodalma, jószívű teremtmény. Nap mint nap elindul Pompás névre hallgató pónilovával,  küldeményeket szállítva, amelyeket az emberek nem mernek a postára bízni – például kikelésközeli strucctojást meg rakoncátlan nagyikat. És a királykisasszony folyton abban reménykedik, hogy útja során megtalálja birodalmát. Ja, és mivel a királylány gyönyörű, mindenki beleszeret, például a bálban a királyfiak, akik azután versengésükben minyonnal dobálják egymást. (Ezalatt a királylány angolosan távozik.) Nem meséljük tovább: tessék elolvasni.

196978A királykisasszony, akinek nem volt birodalma

Írta: Ursula Jones

Illusztrálta: Sarah Gibbs

Manó Könyvek


Egyetértesz a kritikával, netán ellentmondanál? Írj kommentedben gyerekkönyv-kritikát, és megnyerheted értékes könyves ajándékcsomagunkat!

Tetszett a cikk? Lájkold a Facebookon is!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.24 12:56:13acica

  Berg Judittól Rumini kalandjait (most éppen Zúzmaraországban) az elsős lányom nagyon szereti.
  A Harmat kiadásában: Mesélő Biblia már ovis kortól, nagyon jó illusztrációkkal, nekik szóló történetmondással.

 • 2011.03.24 20:13:21bejo

  A csodafa tényleg nagyon-nagyon szép könyv + zene.
  Szeretem ahogy a Mácsai a szöveget előadja, meg az is szuper, hogy a végén van egy bónusz track, ahol a hangszerek szerepét és a zenei "kifejezéseket" külön elmagyarázzák a gyerekeknek.
  Lehet, hogy valamit félreértettem, de szerintem a koldus nem egy tolvaj, aki a fát akarja, hanem a kertész negatív énje. Mondjuk ezt egy gyereknek nehéz elmagyarázni :)

 • 2011.03.25 12:01:53mercem

  A Magyar Népmesék sorozat néhány tagja megvan és azokat nagyon szereti olvastatni a 4 évesem, bár lehet még nem ajánlanám ennek a korosztálynak alapból, de ugye ő kistesó, aki időnként hallja és hallgatja a 8 éves meséit is.

 • 2011.03.25 13:57:59Doro

  A 3,5 éves lányomnak egészen kicsi korától nagy kedvencei a Tesz-Vesz könyvek, megvannak még a mi régi darabjaink, de vettünk neki több újabb kiadást is.
  Másik aktuális kedvence a Csigalétra, ez is mesekönyv + CD amin rajta van a mese meg zene is. A CD egyelőre nem igazán érdekli, csak a mesekönyvet szoktuk olvasni.

 • 2011.03.25 22:16:52mimi8

  A királykisasszony, akinek nem volt birodalma c. könvet az iskolás unokahúgomnak vettem meg, szerintem egy ovis még nem biztos, hogy megérti a történet finom iróniáját. Jók benne a rajzok.
  Azoknak, akiknek szintén fontosak egy könyvben a szép illusztrációk ajánlom a figyelmébe Paulovkin Boglárka: Róka és Egér új otthont keres és A katicabogár elveszett pöttyei című könyveit. Nem szokványos történetek a barátságról nagyon különleges rajzokkal. 3-4 évesen szerette hallgatnia fiam ezeket a meséket.
  Most 4,5 évesen Sven Nordqvist könyveit imádja. A kissé különc öregember és a macskája különleges, vicces vagy éppen kínos helyzetekbe keveredik. Nagyon mulatságosak a történetek és a szerző rajzai is fantasztikusak.
  Ezen kívül még Babar, Imbusz mester könyvek és Tesz-vesz város. Meg Mazsola minden mennyiségben.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta