Könyvek ovisoknak, 2. rész

Az óvodáskorúanak szóló könyvek lehetnek mosolygósak, kedvesek, szépek – néha elgondolkodtatóak és tanulságosak, esetenként pedig egyszerűen csak jók. Kimagaslóan szépek a lent felsorolt kiadványok, bár előfordult, hogy tesztolvasóink szerint inkább a felnőtteknek mint a kicsiknek szólnak. Könyvek ovisoknak, második rész.

(Adj hangot véleményednek! Kommented értékes könyvcsomagot érhet!)

Sárkány a lépcsőházban – Jancsi meséi

Alapvetően kedves történeteket tartalmaz a Sárkány a lépcsőházban, de a Jancsi által látott világ sokkal inkább szól a felnőtteknek, mint azoknak, akiknek olvassuk. Ahogyan a fülszövegben is olvasható, a lapokon valóban megelevenednek gyermekkorunk történetei, de azokat inkább mi szeretjük, nem a kicsik. Az illusztrációk is ugyanezt támasztják alá: nem olyanok, mint amilyet egy gyerek szívesen elnézeget. Pedig megnyerő mesékről beszélünk: Jancsi a pofon- és pusziboltban Lacit nézegeti munka közben (ahogy elad egy-egy fültövönlegyintést, vagy utánanéz, van-e a nagykerben toporzékolás), mentőautója a híres Nyíl utcai tücsökké avanzsál, összebarátkozik a bagollyal, aki be akarja bizonyítani, hogy tőle ugyan nem kell félni... mind-mind kedves, találékony mesék – csak éppen inkább érett gondolkodású gyerekeknek.

Sarkany a lepcsohazban 2


Sárkány a lépcsőházban – Jancsi meséi

Írta: Nádori Lídia

Illusztrálta: Kun Fruzsina

Naphegy Kiadó






A csodafa

Na ez az a könyv, amit nem tudtunk hova tenni. Minden felnőttnek tetszett mind az ötlet (miszerint a mese egyben zenei cd-n is meghallgatható), mind a képi világ, bár pár kép volt, amit senki nem értett csak utánolvasás és hosszas fejtörés után. Ugyanakkor a mese maga nagyon kedves és tanulságos: a kertészről szól, aki a csodafát gondozza, de nehezen fogadja el, hogy nem neki szól a fa zenéje, nem ő lóg ágain, az árnyékát nem neki adja – és féltékeny lesz. Úgy dönt, kivágja a fát. Abban a pillanatban terem mellette a koldus (aki valójában egy tolvaj és a fát akarja). Egy szó mint száz, a kertész és a fa története jó véget ér, és mindezt meg is lehet hallgatni a Nemzeti Filharmonikusok gondos tolmácsolásában a mellékelt CD-n.

A könyv véleményünk szerint egyben az egyik legszebb borítóval is büszkélkedhet.

Csodafa borito RGB


A csodafa

Írta: Marianne Pancelet,

Illusztrálta: Tóth Mari

Zenéjét szerezte: Orbán György

Csimota






A sötétben látó tündér

Az eredetileg színházi mesének indult történetet öröm végigolvasni: kedves stílusa, nyelvezete, és nem kevésbé szívhezszóló illusztrációi biztos kedvenccé teszik a gyerekszobákban és azon kívül is. A színdarabban Pogány Judit által elmesélt történet otthon is könnyen előadható, és biztos, hogy csakúgy, mint a színházi, sikeres lesz.
Segítségével megtudhatjuk, hogyan születnek a tündérek és hogyan kapják nevüket, hogyan változtatható a beteg csikó kockacukorral táltossá, és megannyi más tündértitkot, de legfőképpen azt, miről ismerszik meg a Sötétben Látó Tündér. Csak azt sajnáltuk, ahogyan az a szegény tizenegyfejű sárkány a halálba sírta magát. De hát a mesék már csak ilyenek.

SotetbenLato


A sötétben látó tündér

Írta: Bagossy Lászó

Illusztrálta: Takács Mari

Pagony









A királykisasszony, akinek nem volt birodalma

Gyönyörű kiadványt tartunk a kezünkben: mind maga a mese, mind pedig az illusztráció tekintetében kimagaslóan szép műről beszélhetünk. A királykisasszony, akinek nem volt birodalma, jószívű teremtmény. Nap mint nap elindul Pompás névre hallgató pónilovával,  küldeményeket szállítva, amelyeket az emberek nem mernek a postára bízni – például kikelésközeli strucctojást meg rakoncátlan nagyikat. És a királykisasszony folyton abban reménykedik, hogy útja során megtalálja birodalmát. Ja, és mivel a királylány gyönyörű, mindenki beleszeret, például a bálban a királyfiak, akik azután versengésükben minyonnal dobálják egymást. (Ezalatt a királylány angolosan távozik.) Nem meséljük tovább: tessék elolvasni.

196978



A királykisasszony, akinek nem volt birodalma

Írta: Ursula Jones

Illusztrálta: Sarah Gibbs

Manó Könyvek






Egyetértesz a kritikával, netán ellentmondanál? Írj kommentedben gyerekkönyv-kritikát, és megnyerheted értékes könyves ajándékcsomagunkat!

Tetszett a cikk? Lájkold a Facebookon is!

Oszd meg másokkal is!
Mustra