Könyvet vennél a gyereknek? Hát IDE FIGYELJ!

Elindult nagy gyerekkönyv-olvasó, -bíráló és élménymegosztó hetünk a Porontyon. Ahogy ígértük, meg is tesszük: egész héten folyamatosan a gyerekkönyvekről írunk. De mivel a létező összes könyvet (sajnos) sem megszerezni, sem végigolvas(tat)ni nincs lehetőségünk, arra kérünk: posztolj velünk!

Attól függően, hogy hány éves gyerekeknek szólnak, öt kategóriára bontottuk a beérkezett könyveket – részben a kiadók javaslatai, részben saját tapasztalataink alapján. Minden nap más-más korosztály számára ajánlunk olvasnivalót.

Könyvek a legkisebbeknek

kategóriánkban az 1-3 év közötti kicsiknek írt/rajzolt könyveket vesszük sorra. Van itt zenés-táncos szórakozás, tévéből megismert karakterek és egy-két igazán jó esti mese.

Könyvek óvodásoknak

Itt már annyi lehetőségünk van választani, hogy rögtön két posztot is kitesz majd a tesztolvasott könyvek kritikája. A 3-6 éves korosztály nehéz eset: egyre fontosabb a történet maga, de mennyi és milyen képek azok, amelyek megmozgatják a fantáziát? A kiadók próbálkozása is látszik e téren, és meg kell jegyezni, hogy egyre jobb minőségű és kinézetű gyerekkönyv kerül a piacra.  De vajon mitől lesz jó egy gyerekkönyv? És vajon nem sikkad-e el a nagy igyekezetben maga a gyermek? Néha igen. De attól még a próbálkozás dícséretes...

Könyvek kisiskolásoknak

Kritikus pont: tulajdonképpen itt dől el első körben, vajon a gyerek szereti-e majd a könyveket, vagy sem. Már tudnak olvasni, már le vannak terhelve, de vajon fontos-e annyira egy könyv, hogy lecseréljük rá a Bakugant? A szülőn múlik, tud-e a könyv igazi alternatívát jelenteni. Nagy hát a felelősség (és egyre növekszik): mit adjunk a gyerek kezébe? Megpróbáltunk részletesen kivesézni, melyik könyvek lesznek egyszerre értékesek és érdekesek a 7-10 éves korosztály számára – ebben nagy segítségünkre volt, hogy már nem szülők fordították nekünk gyerekeik érzéseit, hanem tesztosztályunk tagjai adtak első kézből származó beszámolót.

Könyvek nagyoknak

Tíz éves kor fölött a gyerekeknek egyre határozottabb ízlése van: gyakran rányúlnak még a kisebbeknek szóló könyvekre is, ha az tetszik (szerkesztőségünkben járt egyik teszolvasónk kedvencévé így vált az egyik kisebbeknek szóló könyv), ugyanakkor ha dedósnak éreznek valamit, azonnal dobják. Nagy tehát a kiadó előtt álló kihívás. Sokan a régi Piknik könyvek borítóvilágát próbálják felidézni (emlékszik még mindenki a vékony könyvekre a földgömb körül heverő tormacsukával? Adrian Mole naplóját és a többit jellemzően mindenki ebben a kiadásban olvasta), és ez nem biztos, hogy működik a mai gyerekeknél. Ráadásul itt már a fordítóknak is nehéz a dolguk, hiszen a könyvekben gyakran használt szlengek miatt egyáltalán nem biztos, hogy eltalálható az aktuális tinédzsernyelv. Arról nem is beszélve, hogy a többi korcsoporthoz képest itt a legnagyobb a külföldi könyvek aránya.

Gyerekkönyvek felnőtteknek

Kénytelenek voltunk ezt a kategóriát is megalkotni, ugyanis vannak könyvek, amelyeket valószínűbben valamelyik ismerős babát váró házaspárnak fogok megvenni, mint akárhány éves gyerekünknek. Vagy neki, de majd ha nagymama leszek... Ezek a könyvek többnyire kiváló szövegek, gyönyörű és élvezetes illusztrációkkal és tipográfiával. Csak a gyereket nem fogják érdekelni. (Illetve persze itt is van kivétel, mert a kategóriában például nem szereplő Amikor Először Megszülettem-könyv két és fél éves Ádám fiam egyik kedvence. Fogalmam sincs, miért.) Ugyanakkor fontosnak tartottuk ezen könyvek bemutatását is. Ha másért nem, hát azért, hogy a szülők is jól érezzék magukat.

Mint a legtöbb általunk kedvelt gyerekkönyv esetében.

Jó olvasást!



Tetszett a cikk? Lájkold a Facebookon is!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek