Könyvek a legkisebbeknek (1-3 év)

Az első gyerekkönyvek a rágható és vízálló kategóriába tartoznak, ezeknek alapvetően nincs szükségük a kritikára. Nade az első "igazi" könyvek! Azoknak már igen. Nehéz és nehezen véleményezhető kategória ez, de mi megtettük: íme az első eresztés! Terka, Csiribiri, pónik, böngésző, számok és Dóra a Felfedező: könyvek a kicsiknek.

És még: írj kommentben könyvkritikát és értékes könyvcsomagot nyerhetsz!

Fotó: thejbird
Fotó: thejbird

Csiri-biri torna-tár

Tapsolni, guggolni, hajat borzolni és szárnyakkal csapkodni – mindez megtanulható a tornatárból. Aki járt már Csiri-biri tornán legalább egyszer, az nagyon fogja élvezni, hogy otthon is meglesz mindaz, amire mindig megpróbált emlékezni az óra után. A könyvben megtalálható az összes mondóka és játék ami a foglalkozásokon elhangzik, sőt, mindehhez körítésként megkapjuk Takács Mari tündéri illusztrációit is. A felolvasás következtében a kétéves Bence napokig csak így volt hajlandó közlekedni otthon: "Halkan-lassan, halkan-lassan, HANGOSAN-GYORSAN!" Bár nem mesekönyv, nyugodtan adhatjuk a gyerek kezébe, mert boldogan fogja böngészni a kedves rajzokat és kérdezget majd, hogy "Apa, ez minek az orra?"

Csiribiriborito kicsi


Csiri-biri torna-tár 1.

Takács Mari illusztrációival

Csimota Kiadó






Kerekítő 2.

Csakúgy, mint a fenti könyv, a Kerekítő is játékos-mondókás gyűjtemény, melynek célja, hogy a felnőtt elmesélje-dalolja, dünnyögje-göcögtesse a versikéket a gyereknek. Méltán népszerű a sorozat, a kedves sorokhoz tartozó leírás pedig elmeséli, hogy pontosan mit kell csinálni a babával a mondóka közben. A letisztult illusztrációk jókezű grafikus munkái, élvezettel lapozgatják majd a kicsi ujjak is. Aki úgy dönt, a délutáni testmozgáshoz ebből mesél majd a kicsinek, nem fog csalódni.

kerekito2


Kerekítő

Válogatta J. Kovács Judit

Naphegy Kiadó







Óriásböngésző

A böngészők az egy-két év körüli gyerekek legjobb barátai. A felhasználóbarát méret és a vastag kartonlapok segítik a lapozáshoz még ügyetlen ujjakat a könyv forgatásában, és mindegyik böngészőben végig lehet követni a történéseket – először csak egy buszt, azután már teljes történeteket. AzÓriásböngésző már inkább a picit nagyobbaknak, a két év körüli gyerekeknek szól, kedves rajzai megannyi izgalmas történetet rejtenek, megmozgatva a mesélő fantáziáját, egyben edzve a gyerek memóriáját. És a szülőét: a következő alkalommal ugyanis könnyen megeshet, hogy a kicsi számonkéri, mit is meséltünk a legutóbb... Ráadásul nem egykönnyen megunható darab, mindig talál az ember egy-egy új részletet, és a grafikus is helyesen ki-kikacsint a felnőttek felé egy-egy csak számunkra vicces jelenettel.

223097


Óriásböngésző

Illusztráció: Hartmut Bieber

Manó Könyvek











Ide nekem a holdat!

A Vakondok kidugja fejét a földbôl és rácsodálkozik a Holdra. "Akármi is ez, meg kell szereznem" – motyogja, majd hopp, hopp, hoppáré hopp! megpróbálja elkapni. Majd lepiszkálni, ledobálni, netán felmészni érte. Az egyik legkedvesebben megírt gyerekkönyv amit láttunk, nagyon is szerethető illusztrációkkal. A tesztolvasó két- és hároméves gyerekek (szám szerint hárman) mindannyian imádták. Gyakorlatilag azóta benne van az esti kötelező kűrben.

Ide nekem a Holdat 2


Ide nekem a holdat!

Írta: Jonathan Emmett

Illusztrálta: Vanessa Caban

Naphegy Kiadó










Bárcsak lennék vagány bárány!

A vagány bárány elődje, Gombocska a mackó története volt teszolvasónk, Abigél előô kedvenc mesekönyve. Nem is meglepő tehát, hogy most, hat hónappal később teljesen beleszeretett a vagány bárányról és a többi másra vágyódó állatról szóló mondókás mesekönyvbe. A csiki-csuki könyveket amúgy is nagyon kedvelik a gyerekek, és bár Abigél anyukáját, Verát itt-ott nem hatották meg a képek, Abigél azokért is teljesen odáig volt.

Barcsak lennek vagany barany 1


Bárcsak lennék vagány bárány!

Írta: Michael Schober

Naphegy Kiadó








Én kicsi pónim – A titokzatos órásmester meséje

"Ez az a könyv, amit, azt hittem, soha nem vennék meg" – írta tesztolvasónk édesanyja, majd folytatta: "de Fanni lányom imádta!" Az egyszerű történet, melyben a pónik az órásmesterhez viszik Trallala, a narancsszínű póni elromlott óráját, arra viszont elég, hogy lekösse a három-négyéves gyerekek figyelmét. A Playmate-pónik világa felnőtt szemmel kicsit furcsa lehet, de részben a tévében futó My Little Pony sorozatnak, részben a lányok között hagymányosan dúló póniimádatnak köszönhetôen a könyv biztos siker lányaink körében. Sőt, a kétéves fiúk között is sikere volt. Csak nekik nem mertük hosszabb távra odaadni.

MLP Titokzatos orasmester meseje k



Én kicsi pónim – A titokzatos órásmester meséje

Egmont










Dóra a felfedező – Dóra és Csizi a legjobb barátok

"Dóra és a kismajom története eredetileg a kicsik első angol szavainak megtanulására inspirál, de ezt mi nem éreztük át: számunkra az angolos részek teljesen indifferensek voltak" – mondta tesztolvasó ikerpárunk édesapja. A könyvet ugyanis egyszerre olvasta a két és fél éves Gergő és 6 perccel fiatalabb húga, Netti. És mindkettejüknek tetszett, bár pár nap után sok más könyvhöz hasonlóan ez is a feledésbe merült. A nagyon egyszerű történetet egy picivel idősebbek talán máshogy élnek meg és segítenek megtalálni a majomnak a liánt vagy Dórának a kulcsot, de a mellettük lévő szülő feladata nem utolsósorban az, hogy az egyszerű szövegeket kicsit stilárisan átszerkessze.

DORA mesei 3 k


Dóra a felfedező – Dóra és Csizi a legjobb barátok

Egmont












Micimackó – Adni jobb, mint kapni

Barátságos tanmese kicsiknek. Hősei mindenki által ismertek, senkinek nem fog tehát meglepetést okozni Micimackó, Tigris, Malacka és a többiek megjelenése. A kedves történetben Micimackó az önzetlen ajándékozást gyakorolja, amikor úgy kedveskedik barátainak, hogy mellé még egy kis versikét is költ. A versek ráadásul annyira helyesek és könnyen megjegyezhetőek, hogy a két és fél éves Levente az ötödik olvasás után már kívülőôl fújta őket és követelte az újraolvasást. Tökéletes esti mese kicsiknek, ráadásul mire megunják, lehet majd válogatni a 18-kötetesre tervezett sorozat többi részéből is.

Mici Bolcsmesek1 k


Micimackó - Adni jobb, mint kapni

Egmont Kiadó







Az élet számai

1 család. 2 féle anyag. Környezetünk 3 őre. A 4 elem, 5 érzék és 6 láb. Az Élet számai sorozat szépen illusztrált könyvecskéiben az élet érdekes dolgairól találunk leírást. A családfától a környezetvédelmen keresztül a tűz-víz-föld-levegő tulajdonságaiig sok mindenről szó esik, egyetlen gondunk csak az volt a sorozattal, hogy szerintünk nem a legkisebbeknek való, inkább a három-négyéveseket fogja lekötni. A világra nyitottabb óvodásokat ezek a tudományos mesék egészen biztosan nagyon fogják érdekelni, de még a szülő is talál majd benne érdekes, izgalmas tényeket - meg persze segítséget a sokat kérdező kisgyerek kíváncsiságának kielégítésében...

elet szamai



Az élet számai-sorozat

Scolar Kiadó









Tomi és Panni világ körüli utazása

Tomi és Panni kalauzolásában bejárhatjuk az egész Földet. A nagyon találóan bőröndbe csomagolt pici könyvecskéket nagy örömmel lapozgatták a gyerekek. Az apró ismeretterjesztő könyvecskék, melyek a bőrönd belső fülecskéiben találhatóak, más-más kalandra invitálnak: bejárhatjuk a világot Európától Ausztráliáig és a Déli-sarkig, megismerhetjük az utazás módozatait: ülhetünk hajón, repülőn, vonaton és az országúton.
Bár a könyvecskék történetei nem a legizgalmasabbak  annak, aki a Tesz-Vesz Városon szocializálódott mint tesztolvasónk, három év körüli gyerekeknek kiváló szórakozás lesz a bőrönd.

Tomi és Panni világ körüli utazása

Rajzolta: Tony Wolf

Szöveg: Peter Holeinone

Ventus Libro Kiadó








Bumburi a városban

Utoljára hagytuk a tesztolvasó gyerekek által leginkább kedvelt könyvet ebben a kategóriában: Bumburi kutya meséjét. Bumburi (kinek már a nevéért is lelkesedtünk) kis gazdája, Lili után szalad, mikor Lili iskolába indul, és megpróbálja megkeresni a nagyvárosban. Bár a könyv olvastakor szükség van némi szülői interpretációra, a vicces rajzok és a humoros, gyerekbarát szöveg nagyon élvezetessé teszi a történetet. Az illusztrációk egyaránt megnyerték a szülők és a gyerekek tetszését, a mese hossza és stílusa pedig tökéletes egy két-három éves gyerek számára.

bumburi borito rgb


Bumburi a városban

Írta és rajzolta: Kőszeghy Csilla

Pagony





Írt te is könyvkritikát! Ha a kommentbe véleményt írsz (ma a legkisebbeknek szóló könyvekről), a hét végi sorsoláson értékes könyvcsomagot nyerhetsz!

Tetszett a cikk? Lájkold a Facebookon is!

Oszd meg másokkal is!
Mustra