Vasárnapi szubjektív: válságban az óvoda (igaz történet a 13. kerületből)

"A segítségeteket szeretnénk kérni. Van egy óvoda, amelyet nagyon szeretünk. Nem a miénk, ha csak annyiban nem, hogy mivel gyerekeink odajárnak, mi is a magunkénak érezzük. És aggódunk érte, ugyanis ha nem történik valami, ez a kiváló pedagógusokkal és elsőrendű fejlesztőprogrammal rendelkező hely hamarosan bezárni lesz kénytelen. Minden segítség, amivel megmenthetjük az ovit, jól jön. A Lares ovi minden szülőjének nevében: Gabi." Vasárnapi szubjektív rovatunkban ezért a Lares oviért kampányolunk.

Van egy óvoda a budapesti XIII. kerületben, amelyre régóta büszkék a környékbeliek. A hely a '80-as évek elején, az első deklaráltan non-profit civil szervezet részeként jött létre kifejezetten azzal a céllal, hogy fejlődési esélyt nyújtson azoknak a magatartási és beilleszkedési zavarokkal küszködő gyerekeknek, akik az állami rendszerből kiestek vagy azokban elkallódtak. Most azonban úgy tűnik, bezárni kénytelen kapuit az intézmény.

Fejlesztés és tolerancia

A jövőre 30 éves jubileumát ünneplő óvoda az elmúlt hosszú évek alatt több száz gyereknek és családnak biztosított egy olyan toleráns, elfogadó és befogadó közösséget, ahol megfelelő szakmai háttérrel és rengeteg szeretettel korrigálni lehetett a kialakulóban lévő pszichés zavarokat - egy olyan hely volt tehát, ahol az átlagosan fejlődő gyerekek mellett a nehezebben beilleszkedő és máshol helyüket nem találó gyerekek is jól érezték magukat és biztonságban fejlődhettek. A hely sokak számára igazi második otthonná vált. Ahogyan az egyik szülő fogalmazott: "Olyan jó hangulat lengi át az ovit, az óvónők és az óvodavezetők törődése, szeretete, végtelen türelme olyan biztonságérzetet jelent, a szabad kinyílásra, önfeledtségre, igazi gyerekkorra ad lehetőséget a gyerekeknek."

Az óvoda egyik vezetője, Dr. Szirmai Gábor pszichológus kérdésünkre válaszolva kifejtette: "Nálunk nem a kínált programok vannak a középpontban, hanem a pszichés biztonság és stabilitás, a tolerancia és a már egészen kisgyerekkorban is honosítható demokratikus gondolkodás. Nálunk fontos az énfejlődés tudatos és differenciált támogatása, valamint az általános ismereteken túl a klasszikus kultúra és zene, a művészet, az irodalom, vagy éppen a mitológia megszerettetése."

A nehézségek

Az elmúlt években nem csak a Lares ovinak, de minden hasonló intézménynek egyre nehezebb volt finanszírozást találni a speciális oktatási feladatok ellátására. A Larest mégis sok család választotta, elsősorban gondoskodó "fészekhangulata", és az óvodát vezető pszichológus-házaspár szakmai tapasztalata és hozzáállása miatt. A külvilágot mindez nem érdekelte. Az  önkormányzati nadrágszíj-húzás eredményeképp az óvodának költöznie kellett, mert a 13. kerületi önkormányzat nem hosszabbította meg az óvoda bérleti szerződését, majd ezt követte a gazdasági válság, ami tovább nehezítette a helyzetet. Az Alapítvány anyagi tartalékai kifogyóban vannak, nemhogy a rászorulók ingyenes ellátását nem tudja biztosítani, de a hozzájárulást fizető szülök áldozatvállalása is kevés a lecsökkent létszám mellett.

Ha most nem változik a helyzet, az a hely, amelynek jövőre boldog jubileumot kellene ünnepelnie, már nem lesz.

Az esély

Egyetlen kiút van a jelen helyzetből: ha az odajárókon felül legalább 10 új gyerek kezdi majd az óvodát szeptembertől. "Abban az esetben, ha sikerülne a tavaszi jelentkezési időszakban 10 új gyereket felvennünk,folytatni tudnánk a munkát" - mondta el Sárdi Annamária, a Lares másik vezetője.

Budapesten kevés olyan óvoda van, amelyik kiemelten tolerálja a másságot, a gyerekek  beilleszkedési vagy magatartási problémáit. Kár lenne veszni hagyni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra