SZÜLŐSÉG

Mindent a babatáplálásról 3. - a gyerekorvos tudománya

2011. március 19., szombat 09:27

Sorozatunkban a legalapvetőbb kérdésektől kezdődően tekintjük át olvasónk, Bejo segítségével a gyermektáplálás témáját: alfától az omegáig. Bevezetőjében megírta kérdéseit és témaötleteit, az előző részben pedig kivesézte, mi mindent kell tudni a tudományról. Most pedig nem más került sorra, mint táplálkozásügyi kérdéseink legelső megválaszolója: a gyermekorvos.

A szakik: háziorvos, védőnő, dietetikus, IBCLC

Ők azok, akikkel szemtől-szembe találkozunk, akiktől az információink nagy része származik, és akikre szaktekintélyként szeretünk gondolni. Szomorú, de kimondom, egyenlőre még sem mi, sem ők, sem a rendszer, ami összehoz, nem alkalmas arra, hogy a tekintélyelvűség helyett valamiféle partneri viszony alakuljon ki közöttünk.
Osztrák felmérések szerint a szülők a szilárd ételek bevezetésénél a házi (gyermek)orvosok véleményére adnak leginkább. Mondhatni kulcsszerepük van a hozzátáplálásban. Vajon idehaza is?

Házi gyermekorvos

Hivatalosan ezt csinálja: „Az egyén egészséges felnőtté válásának elősegítése: megelőző, gyógyító, gondozó, kommunikációs és menedzser tevékenység révén, ami magában foglalja a koncepciótól a növekedés befejezéséig terjedő periódust.”
(Forrás: Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. A házi gyermekorvos kompetencia listájáról)
Az egészségügyi prevenciós tanácsadás (egészséges rendelés), aminek a csecsemőtáplálás is része, a fent definiált feladatnak töredékrésze, de önmagában sem kis terület. Onnantól kezdve, hogy a gyerekorvos felveszi a családi anamnézist (kinek milyen betegsége van a családban), tisztában van a terhesség és a születés lefolyásával, felkészít a szoptatásra, a már megszületett gyermek fejlődését is személyre szabottan folyamatosan figyelemmel kell, hogy kísérje. Emellett a megelőző munka mellett gyógyítja a múlandó betegségeket, és gondozza a makacs kitartóakat. 0-tól 18 éves korig.

Mi alapján dolgozik?

A házi gyermekorvosok legfőbb szakmai és érdekképviseleti szervezete a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete, szakfelügyeletüket az ÁNTSZ látja el. Működésüket és tevékenységüket az egészségügyről szóló törvény, számos jogszabály, módszertani levél, állásfoglalás, protokoll és irányelv szabályozza, újabban standardokat is megfogalmaztak, melyekkel munkájuk minősége mérhetővé válik. A csecsemőtáplálás orvosi protokollja a tudományos eredményektől függően néhány évente változik, jelen pillanatban a következő szövegek a mérvadóak:

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja az egészséges csecsemõ táplálásáról (1. módosított változat). Egészségügyi Közlöny 2009. évi 21. száma, (2009. november 25.), 3043-3069. oldal

Ajánlás a glutén bevezetésére

Ezek ismerete szakmai kötelesség. Kompetenciában tehát nem lehet hiány. Persze az orvos személyes szakmai (!) véleménye ettől eltérhet, ez esetben fontosnak tartom, hogy ismerjem, mi az, amiben eltér.

Együttműködés

Egy-egy orvos hosszú éveket tölt a felsőoktatásban, és olyan átfogó ismereteket szerez az emberi test egészséges és kóros működéséről, majd ezeket az ismereteket praxisa során olyan konkrét tapasztalatokkal egészíti ki, amilyenekkel egyetlen jól tájékozott laikus sem rendelkezhet. Idő hiányában azonban előfordulhat, hogy nem jut elég odafigyelés a részletes tájékoztatásra, és ez befolyásolja a kommunikáció sikerességét. Az orvos rendelési időben nem tudja velünk kellően empatikusan megosztani a komplett információhalmazt, mi pedig húsz másik bőgő csecsemővel a hátunk mögött nem érezzük megfelelőnek a pillanatot, hogy kérdéseket tegyünk fel. S bár - ahogy azt fent már említettem - a statisztikák szerint táplálkozási kérdésekben rájuk hallgatnak az (osztrák) anyák a leginkább, számomra ők mégis inkább gyógyítók, akikhez akkor fordulok, ha baj van. Persze ki mit keres a saját orvosában.

A következő ki mit tud posztban áttérünk az egészségügy egy másik szereplőjére, a védőnőre. Tartsatok velem!
bejo

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.19 12:56:57oliv08

  "Az orvos rendelési időben nem tudja velünk kellően empatikusan megosztani a komplett információhalmazt, mi pedig húsz másik bőgő csecsemővel a hátunk mögött nem érezzük megfelelőnek a pillanatot, hogy kérdéseket tegyünk fel. "

  Azért van a tanácsadás, hogy megkérdezzük amit nem tudunk, vagy lehet telefonálni, akár a védőnőnek is. Ha nem képes alaposan megvizsgálni az orvos a gyereket és elmondani, mit kell tudni a gyereknek az adott életkorban és mit ehet, akkor váltsunk orvost. A gyerek miatt ki kell állni magunkért, vagy inkább ássuk el magunkat, ha ez nem megy.

 • 2011.03.19 13:18:34tengelic

  A WHO már nem egészen ezt javasolja, ami itt a protokollban szerepel gyermektáplálással kapcsolatban. Javasolják 4 hónapos kortól a hozzátáplálást.
  Persze, többféle álláspont létezik, nem hinném, hogy bármelyik kizárólagosan üdvözítő.

 • 2011.03.19 13:57:05bejo

  oliv08: hajrá anukák! ;)
  nálunk rengetegen várnak egy-egy egészséges tanácsadáson, félmondatokra van idő, arra, hogy az egész protokollt részletesen kivesézzük, esetleg a saját elképzeléseimet is hozzátegyem, nincs.
  Orvosváltáson én az első látogatáskor gondolkodtam, mert kiderült, hogy a dokinőnk nem igazán vágja, mi az az igény szerinti szoptatás. Aztán a párom lenyugtatott :)

  tengelic: ez nekem új. a WHO-nak kétfajta ajánlása van a hozzátáplálásra, az egyik mesterségesen táplált babáknak, egy meg szoptatottaknak. A 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatás, és azt követő hozzátáplálás eddig WHO-s alapelv volt. Ez változott volna? Vagy félreértelek?
  A magyar protokoll ehhez hasonlóan különbséget tesz, a tápszeres babáknak 4-6 hónapos kor körül orvosi javaslattól függően, anyatejeseknek pedig 6 hónapos kor körül javasolják a ht. megkezdését.
  Egy kis összevisszaság a korai gluténkóstoltatás körül valóban kialakult, de azért egy kanál gabonapép nem igazán egyenlő a hozzátáplálással.

 • 2011.03.19 14:06:34bejo

  meg persze ami a leglényegesebb: ajánlások ide vagy oda, a gyerek egyedi igénye és fejlettsége kellene, hogy leginkább döntő legyen. vannak nagyon korán érő babák és vannak nagyon későn érők is.

 • 2011.03.19 17:13:30oliv08

  bejo: orvosnak mi köze ahhoz, hogyan szoptat valaki, vagy szoptat-e egyáltalán? Nálunk minden hónapban elmondja, milyen új ételt lehet bevezetni, és rendesen fejlődik-e a gyerek. Nekem ennyi elég. Alapos és lehet tőle kérdezni, figyel az emberre. igen, van kinn még 20 másik csecsemő, de ami lényeges, azt pár perc alatt meg lehet vitatni, kell vinni cetlit, ha valaki feledékeny, és felírni a kérdéseket. A védőnő ha nem ért egyet az orvossal, nem mondja, hogy az rossz, csak elmondja a saját véleményét is. Védőnőnek havonta meg kell látogatnia a csecsemőt egy éves kor alatt. Na, akkor lehet kérdezni, sőt a védőnőnek külön van hetente csecsemőtanácsadása. Aztán el lehet dönteni, ki hogyan csinálja ennyi tanács között.

 • 2011.03.19 17:56:19bejo

  Épp ez volt az egyik kérdésem, hogy az orvosnak szerintetek, szerinted van-e beleszólása a babatáplálásba. Mivel nálunk létezik és "erős" a védőnői hálózat, talán nincs is rá szükség, hogy az orvos erről értekezzen velünk. Kivéve persze, ha a táplálkozás egészségügyi gondot okoz. Ezek szerint, te egy vegyes megoldást találtál.
  Ennek ellenére a dokiknak is van egy protokolljuk a csecsemőtáplálásról, az enyém igenis megmondta a "tutit" a szoptatásról is, és a preventív feladataik között is szerepel a szoptatásra való felkészítés és annak támogatása. Az orvos az, aki neked pl. tápszert ajánl, és ír fel, ez pedig megintcsak összefügg a szoptatással. Szerintem a szoptatás/tápszerezés kérdés sokkal inkább az ő asztala, mint a főzelékek bevezetése.
  Én is vittem ám a cetlimet, kérdeztem, de szerintem ez erősen alkatfüggő. Egy gyerekorvos, akivel egyszer beszélgettem, mesélte, hogy annyira nincs ideje, hogy látja ám a kis cetliket, de néha akkora hajtás, hogy az anyukák egyszerűen inkább hagyják a fenébe.
  Örülök, hogy neked ellenekezőek a tapasztalataid és mindezt megírtad, illetve, hogy arra buzdítod az anyukákat, hogy kérdezzenek!

 • 2011.03.19 18:28:30oliv08

  bejo: ha nincs idő a gyerekre, akkor minek vigyem be?
  Nekem is felírta a tápszert az orvos, aztán azt csinálok a papírral, amit akarok. Fél év kizárólagos szoptatás után ez már nem okoz nálam problémát. Nem is foglalkozott azzal, hogy szoptatási tanácsot adjon, csak mondta, hogy szopjon amennyit akar a gyerek.
  Egyébként én is hallottam olyan orvosról, aki csak ránéz a gyerekre, nem vizsgálja meg tanácsadáson. Egy anyuka mondta, amikor az enyém volt a helyettesítő, hogy nem is tudta, hogy ennyire alaposan át kell nézni a gyereket.

 • 2011.03.19 20:16:17bejo

  "ha nincs idő a gyerekre, akkor minek vigyem be? "
  nagy kérdés! Remélem senki sem érzi ezt. A szűrővizsgálatokon való résztvétel nagyon fontos, bármi gikszer kiderülhet.
  recepteldobás: Bátor csaj vagy te oliv :)
  De ne már banyek, hogy egy anya erre kényszerüljön! Én nem azért megyek oda, hogy partizán legyek, hanem tanácsért!! Szeretném azt hinni, hogy ezt, meg mindent igenis meg lehet beszélni. És mi van, ha vega vagyok, vagy pránaevő, vagy mittudomén, valami extra meggyőződésem van? Vagy túl sokat akarok?

 • 2011.03.19 21:12:17oliv08

  Nem dobtam el. De nem is váltottam ki mindet, csak amennyi kell. Különben öt doboz állna a szekrényben bontatlanul, és mindjárt egy éves a gyerek. Bár a nagy meg babatejet kap, az ugyanaz, csak nagyobbaknak. Szerintem jobb a táp, mint a sima tehéntej. Megitatom vele, amíg tart a készlet.
  Egyébként távolt álljon tőlem, hogy felülvizsgáljak egy orvost. Az enyém ráadásul nagyon jó.
  De hallottam pár rémsztorit, hogy maszkban vizsgálja a beteg gyereket, anyuka nem érti mit mond, erre majdnem leharapja a fejét, és közben már benn van a rendelőben a következő gyerek.

 • 2011.03.20 00:22:32Rabyn

  oliv08: Szerintem nem árt tudnia a dokinak, hogy a baba anyatejen nő, vagy tápszeren, illetve nem árt tudnia szerintem azt sem, hogy azért nő tápszeren, mert anyának nincsen elég teje, vagy azért, mert anya valamiért nem szoptathat,vagy mert nem akar szoptatni. Véleményt, na azt nem formálhat erről előtted.
  Másképp nő egy tápszeres gyerek, és másképp egy anyatejes, és ahogy fentebb írták, a hozzátáplálás is másképpen zajlik náluk.

 • 2011.03.20 13:11:41oliv08

  Rabyn: természetesen tudja az orvos, mit eszik a gyerek, mert ha megkérdezi, akkor nem fogok hazudni. De szerintem olyan nincs, hogy fél évig nő a gyerek, mint a bolondgomba, csak anyatejen, aztán utána meg kevés lesz a tej, amikor már mást is eszik. Próbálkoztam, ha 60 ml-t megivott, örültem. de igazából csak szopni szeret. A gyakori éjjeli kelések miatt viszont éjjel kap tápot, 120 ml-t meg is iszik, így csak 1-2szer kel, cicivel meg fél éjjel elszórakozott.
  Hú, kíváncsi lennék, meri-e valaki azt mondani, hogy nem akar szoptatni!
  Én a kicsit egy évesen tuti elválasztom, de már ez is a szemét anya kategória. A tesója szerencsére magát választotta el 13 hósan, mert terhes lettem.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta