Önfeledt játék zenével, képekkel a Szépművészetiben

A Szépművészeti Múzeumban havonta jelentkező Láss csodát! matinén ismert művészek, zenészek és színészek avatják be a gyerekeket az alkotás és befogadás rejtelmeibe. Legutóbb a farsang és a mulatság került középpontba, ahol Bíró Kriszta színész, Bujtor Balázs hegedűművész és Fekete-Kovács Kornél trombitaművész volt a gyerekek játszótársa.

Az utóbbi időben egyre több olyan program bukkan fel a gyerekeknek szánt foglalkozások körében, ami nem ragad le a „csak foglaljuk le a gyereket valamivel” szintjén, hanem adott esetben még a szülőnek is élményt jelenthet. Ilyen eseménynek bizonyult a Szépművészeti Múzeumban, februárban először megrendezett Láss csodát! – AEGON-matiné is, ahol már első alkalommal teltház fogadott minket.

Különleges környezet, nem kevésbé különleges élmény

Hozzá kell tenni, hogy a Szépművészeti hatalmas beltere már eleve olyan különleges atmoszférát biztosít, ami egy bizonyos ideig már önmagában is leköti a gyerekeket, utána viszont nem árt, ha kéznél van egy ilyen matiné, ami egyszerre szórakoztat és némi ismeretet is csepegtet a legkisebbek fejébe. A játszva tanulás persze itt nem vérverejtékkel párosul, nincs konklúzió vagy bemagolandó tanulság, sokkal inkább egy versekkel, képekkel és sok-sok zenével fűszerezett spontán együttgondolkodás zajlik.

Ilyenkor az sem árt, ha vannak húzónevek, akik nem csak a szülő érdeklődését keltik fel, de garanciát is jelentenek arra, hogy nem fogunk unatkozni. A Láss csodát! első alkalmán pozitív előjelként olvastuk Bíró Kriszta színésznő, Bujtor Balázs hegedűművész és Fekete-Kovács Kornél trombitaművész nevét, az eseményen pedig az is kiderült, hogy remekül értenek a gyerekek nyelvén.

A játszva tanulás mellett ismeretségek is köttetnek

Bíró Kriszta egyfajta ceremóniamesterként, folyamatosan mosolyogva terelgette a vállalkozó szelleműeket, akik általában aktívan vettek részt a játékos feladatokban – hiába, az 5-10 éves korosztály, akiknek a programot szánták, még éppen abban a periódusban van, amikor még nem derogál bekapcsolódni a közös játékba. Aki kicsivel efölött a kor fölött volt jelen, előfordult, hogy szívesebben foglalkozott a nemrég kapott mobiljával, illetve akadtak olyanok is, akik a velük egykorúakkal közös csínytevésben lelték örömüket – utóbbiban semmi  kivetnivalót nem találtunk, hiszen az új ismeretségek kötése is a rendezvény egyik pozitív hozadéka.

A családi délelőtt egyébként egy-egy, a Szépművészetiben látható alkotás köré épült: többek közt egy, az antik gyűjteményben található dél-itáliai görög terrakotta szobrocska, és Sebastian Vrancx Mulatozó társaság (ez a Régi Képtárban látható) című képe került terítékre. A műveket egy nagyobb kivetítőn szemlélhette meg a gyereksereg, amelyekhez kapcsolódóan élőképeket hoztak létre, és persze rengeteg mosolyogtató okossággal járultak hozzá az éppen felvetett témához. Ezúttal például a farsang, a mulatság, a színház és a zene volt terítéken, amihez remekül illett a két zenész improvizációja: nem csak a kivetített alkotásokról fogalmazták meg ilyen módon a gondolataikat, de egy alkalommal a sorban álló gyerekek pulóverszínének a hangulatát is dallamba szőtték.

Legközelebb Szabó T. Anna költő és Herczku Ágnes énekes is a házigazdák között

A program az eredetileg tervezett egy óránál egy kicsivel tovább húzódott, ezért volt, aki a befejezés előtt a kijárat felé vette az irányt, sokan viszont kivárták a végét és önfeledten vetették bele magukat a farsangi álarckészítésbe. A szülők közt felbukkant többek közt Ónodi Eszter és Szabó T. Anna is, akiket egyébként a következő két alkalom házigazdái közt is megtalálunk.

Ha kedveled a művészetet és szeretnéd, ha a gyereked játékos módon ismerkedne a műalkotásokkal és a zenével, a Láss csodát! következő alkalmán a helyetek. Március 19-én a ritmus kerül középpontba, a vendégek között találjuk Szabó T. Anna költőt, M. Tóth Géza animációs filmrendezőt, Herczku Ágnes énekest és Lukács Miklós cimbalomművészt. Április 30-án pedig a tréfa és a játék lesz a kiindulópont, ahol többek közt Lackfi János költő és Ónodi Eszter színésznő gondoskodik a jó hangulatról.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek