SZÜLŐSÉG

Legyél jó szülő!

2011. március 14., hétfő 08:08

Mindenki úgy fut neki a gyereknevelésnek, hogy ő majd tökéletes szülő lesz. Hogy ő majd egyszerre lesz a gyerek bölcs okítója, akire hallgat, és legjobb barátja, akivel mindent megbeszélhet. Aztán ahogy halad az idő, realizáljuk a helyzetet, és magunkkal megbékélve egyre inkább már csak jó szülők szeretnénk lenni. De hogy az milyen - nos, arról most írt nekünk pszichológusunk, Bujdosó Karolina.

Egy többkötetes regény sem tudná tartalmazni pontos, minden élethelyzetre kiterjedő leírását annak, milyen egy igazán jó szülő. Ugyanakkor az alapelvek röviden is megfogalmazhatók. Természetesen az ördög a részletekben rejlik: hiába véstük alaposan a fejünkbe, mit kell tudnunk ahhoz, hogy remek szülők legyünk, a megvalósítás sikeressége úgyis ezer apróságon múlik. Magunkat nem tudjuk meghaladni (illetve csak lépésenként, sok munkával), a saját személyiségünk szabta határokkal számolni kell. Ugyanakkor jó hír, amit legszívesebben minden szülő szívébe írnék: nem kell tökéletesnek lenni! Először is nincs tökéletesség. A robot szinten kiszámítható szülő nem elég emberi, a mindig kedves szülőből hiányzik a szenvedély, a családjáért élő-haló anya vagy apa mártírságával ronthatja el a gyermekek életét. Tehát az erények végletekig vivése elviselhetetlen szülőt produkálna. A lélektan tökéletes szülő helyett „elég jó” anyáról beszél, mi pedig beszéljünk elég jó apákról is, akiket a régi kutatások méltatlanul hanyagoltak el. Ez a kifejezés is jelzi, hogy egy bizonyos minimum teljesítése szükséges a gyermek egészséges fejlődéséhez, de ez nem egyenlő a tökéletességgel. A lényeg: legyünk önmagunk, legyünk őszinték, és közben azért igyekezzünk néhány alapelvet szem előtt tartani.

Azt hinné az egyszeri pszichológus, hogy mindenki könyökén jön már ki a következetesség, mint betartandó szempont, aztán újra és újra kiderül, nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ahhoz, hogy a gyermek biztonságban érezze magát, ugyanakkor tiszteletben tartsa a kiszabott korlátokat, szükséges a szülő részéről a kiszámíthatóság, és annak alapja, a következetesség. Ha ugyanaz a cselekedet egyszer szabad, másszor tilos, a gyermek nem tudja, mihez igazodjon. Ha valamit megtiltok, mégsem jár semmilyen következménye a szabály áthágása, nem lehet egy rossz szavam sem, ha a gyermek legközelebb is figyelmen kívül hagyja a tiltást. Természetesen bizonyos szintű rugalmasságot megenged ez az elv is, például lehet egy büntetést (már ha alkalmazunk ilyet, ami megér egy külön misét) elengedni, de akkor értse a gyermek, hogy ez miért történt kivételesen így, és az ok lehetőleg ne a mi hangulatunk legyen. Kinek jó, kinek rossz hír, de nagyban személyiségfüggő, mennyire sikerül tartanunk magunkat ahhoz az elhatározáshoz, következetesen fogunk viselkedni. Aki hajlamos arra, hogy elragadják a hangulatai, és az irányítsa cselekedeteit, annak nehezebb dolga lesz.

Az érzékenység vagy szenzitivitás legalább ennyire lényeges tulajdonság, és a következetességhez hasonlóan jelentős előnyt élveznek, akiknek eleve ilyen a személyiségük. Érzékenység alatt sok mindent érthetünk, ebben a témában azt jelenti, hogy a szülő kellő pontossággal veszi a gyermektől származó jeleket, impulzusokat. Egészen hétköznapi szóval: érti a gyermekét. Az érzékenység egy csecsemővel kapcsolatban például az, hogy anya és apa megtanulja, melyik sírás milyen jelentést hordoz, és annak megfelelően reagál rá (innentől már az előbb tárgyalt kiszámíthatóság is megvalósul). Később is fontos, hogy a szülő és gyermek képes legyen egymásra hangolódni – persze, egyre inkább kölcsönös folyamatról van szó. De a szülő felelőssége akkor is nagyobb: például nem szabad a kamasz lázadását rosszindulatként vagy szeretetlenségként értelmeznie, mert azzal súlyosan elmélyítheti az amúgy is megnövekedett távolságot.

Mind közül talán az érzelmi elérhetőség a legfontosabb. Ez alapozza meg a bizalomra épülő és őszinte kapcsolatot, és a család légkörét. Érzelmileg elérhetőnek lenni azt jelenti, hogy a szülő nyitott a gyermek felől jövő közeledésre, és adekvátan reagál rá. Beleférnek ebbe a kapcsolatba a kellemetlen, negatív érzelmek is. Kimutathatja a szülő, ha dühös vagy szomorú, a lényeg, hogy őszintén tegye, és legyen feloldása ezeknek az időszakoknak. A gyermeknek fontos, hogy követhesse, mi zajlik anyában, apában, és lássa, hogy az ő érzelmeit is értik, illetve a kapcsolat, kölcsönös egymásra hatás is működik közöttük. Azaz lehessen megbeszélni a problémákat, együtt megélni az örömöket. Jó, ha tudnak bocsánatot kérni, nem csak úgy abbahagyják a vitát.

És persze könnyebb, ha szokás a testi érintés a családban, mert néha egy ölelés a legjobb módja a feszültségek feloldásának.

Bujdosó Karolina

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.14 13:14:00oliv08

  Már csak a hogyant nem értem. Ok, következetesség, ezt értem. Na de hogyan értsem meg a gyerekemet, ha annyira más a természete, mint az enyém? Fogalmam sincs, mire hogyan reagál, kiszámíthatatlan, mint az apám. Az érzelmi elérhetőségről: jó, lássa, hogy anya is emberből van. De nincs a cikkben pl. hogy a gyerekkel hogyan töltsük el az időt, hogy ő vegye az adást, hogy hozzánk mindig fordulhat. Anyám ezt elrontotta, azért kérdezem.

 • 2011.03.14 16:16:55ViktoriaF

  Oliv08, a munkahelyemen tartanak nevelesi szeminariumokat, ott ajanlottak ezt a konyvet. Benne vannak gyakorlatok is, amik sokat segitettek nekem legalabb atgondolni, mit akarok elerni es hogyan.
  Adele Faber, Helen Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje
  Az en gyerekeim meg kicsikek, de mar tudom hasznalni az ott olvasottakat, ugyanugy mint a Testverek feltekenyseg nelkul c. konyvet ugyanettol a szerzoparostol.

 • 2011.03.14 16:59:19oliv08

  ViktoriaF: köszi, hallottam már a szerzőpárosról, két könyvtárban néztem a testvéres könyvét, de nem volt meg. Úgy látszik, meg kell kérni, vagy könyvesboltban majd megnézem.

 • 2011.03.15 02:44:14ViktoriaF

  Ha csak tajekozodni akarsz rola, a mamamin teljes forumot szenteltek neki fejezetenkent. Erdemes belenezni, hatha tud tanacsot adni.

 • 2011.03.15 06:38:52oliv08

  ViktoriaF: oda nem szoktam járni, majd benézek. Még jobb, ha ki van elemezve :)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta