SZÜLŐSÉG

Hiszti a boltban - jótanácsok üvöltés ellen

2011. március 10., csütörtök 08:35

Nincs szülő, aki ne állt volna már tanácstalanul látszólag ok nélkül üvöltő gyermeke fölött. A dackorszak - és a közösségekben szuperül megtanult minták  követése - miatt még a legjámborabb gyerek is képes percekig üvölteni a bevásárlóközpont közepén egyeteln elejtett papírfecni, meg nem vett játék vagy bármi más miatt. Összeszedtük, mit lehet csinálni, ha a gyerek a boltban hisztizik.

Fotó: Amanda Tipton
Fotó: Amanda Tipton

1. Hagyjuk otthon a gyereket és menjünk egyedül vásárolni!

Az első és legegyszerűbb tanács, hogy ne vigyük magunkkal vásárolni a gyereket. Persze igencsak nehéz megúszni a boltok látogatását, de talán érdemes olyan időpontot választani, amikor valaki másra bízhatjuk a kicsit. Az is segít, ha nem a legnagyobb forgalmú időpontokban, hanem hétköznap délelőttönként megyünk el a nagy áruházakba, a tömeg és a várakozás is nagy feszültségkeltő.

2. Minimalizáljuk a kísértést!

Ha már sehogy se tudjuk kikerülni a hűtő feltöltését vagy a hasonlóan halaszthatatlan vásárolnivalót, akkor keressünk olyan célpontot, ami még érdekes is lehet a gyerek számára. Sokkal kevésbé valószínű, hogy a piacon rendez jelenetet a málna láttán, mint egy hipermarketben, ahol ezer meg egy kísértésnek van kitéve. Ugyanígy a sarki kisboltban sem lehet olyan sokféle játékot meg édességet kapni, amit esetleg ne tudnánk megvenni. A bolti hisztirohamok leggyakoribb oka úgyis valamilyen a gyerek számára abban a pillanatban éppen létfontosságúnak ítélt tárgy megvétele körül forog.

3. Maradjunk ismerős terepen!

A sokszor látott sorok között a gyerekeket nem érik frusztráló ingerek, az ismerős környezet és a kedves, barátságos eladók is sokat segíthetnek abban, hogy se a felnőttek, se a gyerekek ne kezdjenek idegeskedni. Még az is előfordulhat, hogy a boltos néni tréfás megjegyzései, apró ajándékai annyira lekötik a gyereket, hogy eszébe sem jut a huszonötödik rágógumit követelni.

4. Fáradtság, éhség legyen tiltólistán!

Nincs rosszabb, mint egy álmos vagy éppen éhes gyereket végigrángatni az üzletek hosszú során. Semmilyen nagybevásárlás nem lehet olyan sürgős, hogy ilyen kínzásnak tegyük ki magunkat és a gyermekünket.

5. Játsszunk!

Ki mondta, hogy a vásárlás csak kínszenvedés lehet? Legközelebb számoljuk meg együtt, hogy hányfajta tejet árulnak, hány piros csomagolású terméket találunk a 3. soron. A számokkal jó barátságban lévő gyerekek megkereshetik a legolcsóbb vagy a legdrágább terméket a boltban. Az ilyen apró játékok annyira lekötik az egészen kicsik figyelmét is, hogy eszükbe se jut rázendíteni.

6. Legyen a gyereknek feladata!

Ha neki kell észben tartani, hogy kell venni piros almát meg joghurtot, akkor egész idő alatt erre fog koncentrálni és úgy érzi van értelme a jelenlétének, nem csak egy kolonc a nyakunkon. Több konzervdoboz leszedése lehet erőpróba, a legszebb uborka kiválasztása szépségverseny és persze nagy segítségünkre lehetnek, ha ügyesen ők pakolnak ki a pénztárszalagra.

7. Tervezzünk és ígérjünk!

Ha pontosan tudjuk, hogy mit akarunk venni, sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudunk végigrobogni az üzleteken. A tervünkbe vegyünk be valami apró meglepetést is, amit egyeztetünk a gyerekkel is. Ragaszkodjunk hozzá, hogy azt az egy apróságot biztosan megkapja, de ne pakolhasson még ötféle édességet a kosárba.

8. Lehetőleg ne foglalkozzunk másokkal!

Ők úgysem tudják, Te mit élsz át...

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.10 09:19:34Welka

  És még két jótanács:
  1. Legyünk következetesek. Nem csak a vásárlásnál, hanem általában. Ha a gyerek látja, hogy a hisztivel nem ér el semmit, le fog szokni róla, vagy el sem kezdi.
  2. Nem érdemes mindenért veszekedni. Ha nem nagy jelentőségű a dolog (melyik pólót szeretné felvenni, kakaót vagy tejet kér reggelire), hagy döntsön a gyerek.

 • 2011.03.10 09:59:14Puszpanya

  :D A gyerek roppant következetesen tud hisztizni, ha olyanja van.
  Én azt szeretem, mikor a lányom közli a boltban, h "hamm-hamm", (persze ezt teljesen függetlenül attól, h két perccel előtte félmázsa kexet tömött magába)s jóindulatú idegenek közlik, h anyuka, éhes a szegény gyerek. :D Jah, az enyém (szerencsére) reggeltől-estig.

 • 2011.03.10 11:34:23kudarc

  Én a pénztár felé araszolva éltem meg egy ilyet (nekem még nincs). Gyerek nekiállt hisztizni, de látványosan, a kocsiban, kérdeztem valamit anyukától, és csoda, gyerek elhallgatott. Nem kellett sok időnek eltelnie, egyszerűen anya hátat fordított neki, és nem volt kinek műsorozni.

 • 2011.03.10 12:13:18sony

  Én azt szeretem nagyon (irónia nélkül, tényleg szeretem) amikor az idősebb nénik, bácsik, akik még abban nőttek fel, hogy az egész társadalom neveli a gyereket, nemcsak a szülő, vérmérsékletüktől függően kedves szavakkal, vagy játékosan, vagy viccesen szigorkodva elterelik a gyerkőc figyelmét a hisztiről. Nemcsak néznek felháborodottan, vagy mérgelődve, vagy megvetően. Nekem nem tetszik az a hozzáállás, hogy minden család egy kicsi sziget, akik néha átkiabálnak egymáshoz. Igenis el kell fogadni, és úgy is kell lennie, hogy a gyerekekre nemcsak a család, de az idegenek is figyelnek. A gyerkőcök ugyanis példákból tanulnak, és ahogy a felnőttek bánnak a gyerekekkel (akik a felnőtt világban segítségre szorulnak), úgy fognak a gyerekek majd bánni a rászorulókkal (idősekkel vagy betegekkel).

 • 2011.03.10 12:16:03kitike

  Jó-jó, próbáltam megelőzni, de mégis őrjöng? Hátat fordítok, megölelem... nekem az jött be, hogy halkan elkezdek duruzsolni a fülébe, az sem baj, ha nem túl értelmes dolgokat. Elkezd figyelni és elhallgat :D
  Mitől függ, hogy mikor kezdődik és meddig tart ez a hisztis téma? Genetika, nevelés, intelligencia?

 • 2011.03.10 13:04:23plasztikcsirke

  Én mindig szánakozva figyelem a nagycsaládos bevásárlásokat, ahol van nagy, kicsi, pici. 10 perc után unják a mókát,utána megy az ingyencirkusz. Hát miért nem bír az egyik szülő otthon maradni a gyerekekkel, vagy kint a kocsiban? Miért kell a hétvégi nagybevásárláshoz a 3 kölyköt is magukkal rángatni?
  A másik klasszikus: Millióan a teszkóban, előttem bukdácsol egy kisgyerek, anyja a környéken se. Mi van, ha valaki fellöki? Nincs mki hozzászokva, hogy van valaki térdmagasságban, akire vigyázni kell.

 • 2011.03.10 13:13:34mystic83

  plasztikcsirke:

  Én csak egyet cipelek magammal, de ha nagyobb lesz vagy meghülyülök és ketten lesznek akkor is magammal cipelném, és nem ücsörögnék velük a kocsiban egy órát amyg az Apjuk bevásárol, hogy azt rombolják szét az energiáikkal azért mert:

  1. Még nincs jogsim csak a fele van meg, mert nincs időm befejezni így én nem tudok egyedül boltba menni

  2.egy éve mióta megszületett a gyerekem EGYETLEN kikapcsolódásom és ünnepnap ha eljutok egy bevásárlóközpontba ahol nyüzsgés van felnőtt emberek és nem játékkockák meg a lakásom amit már rommá untam

  Szerintem sok Anyuka van aki nem jut el sehova a gyerek miatt, mert kicsi, mert szopik, mert nem bírja a babakocsit stb.stb.

  Ezért kell magunkkal rángatni őket, hogy legalább valahova elmenjen hazulról.

  Tudom szegényes, hogy a hétvégét a családok a muligiga plázákban töltik de ez van, főleg rossz időben pénztelenségben, mert ott nem csak vásárolni lehet.

 • 2011.03.10 13:56:10oliv08

  plasztikcsirke: mert pasi tud vezetni, én meg tudom, mit kell venni. Élelmiszert persze simán vesz, de ha ruha kell a gyereknek, azt inkább én is megnézem. Egyébként meg nincs mindenhol bébiszitter és hadra fogható nagyi, akit nem fáraszt egy kisgyerek.

 • 2011.03.10 14:23:08Puszpanya

  Egyébként egy érdekes tanulmány, h a gyereket kik veszik észre. Az idős emberek egyértelműen vezetnek ebben. A lányom nem olyan kicsi, és szép feltűnő narancssárga, de így is van néhány vakegér, aki át akar gázolni rajta. Az utcán. :D

 • 2011.03.10 14:34:09tris

  engem meg nem érdekel, nem fogok gyerekteleneknek magyarázkodni :)
  egyébként is gyerekesként sokan úgy vagyunk vele, hogy az amúgy angyali gyerekünk meghülyül a boltban - na de meg kell tanulni ott is viselkedni, nem? Vagy érzékeny gyermektelenekre legyünk tekintettel és ne vigyük soha oda a gyereket???? :)

  ugye azért ez sem megoldás? :) Tessék elviselni azt a kis hisztit, én sem kívánom egy kutyától, hogy sose ugasson - ne akarjunk lehetetlent. Majd megtanulják ők is, hogyan kell boltozni.

 • 2011.03.10 14:39:42kudarc

  Engem nem a hiszti zavar. Az viszont ki tud borítani, ha 1. gyerek fel-alá rohangál az üzletben, szülők meg sehol, 2. szülő ott van, és nem szól neki, gyerek pedig szabadon garázdálkodik, futkorászik.

 • 2011.03.10 16:07:03plasztikcsirke

  tris


  Nem engem zavar a műsorozás, a hiszti, inkább az anyukát :))) Engem szórakoztat, elnevetgélek a béna szülőkön, akiknek osztja az ukázt az ötéves:)

 • 2011.03.10 16:10:25plasztikcsirke

  kudarc

  Egyetértek. Sokszor elhűlve nézem, hogy a gyerek húzkod le mindent a polcról, már bennem van az ideg, h magára ránt valamit, anyuka meg valahol a legnagyobb lelki nyugalommal nézelődik.

 • 2011.03.10 16:17:09plasztikcsirke

  mystic

  Na ne már, hogy nem nézed ki a pasidból/férjedből, hogy be tud vásárolni! Szar lehet neki. Megértem, ha a teszkózás az egyetlen kikapcsolódás, de hisztiző gyerekekkel nem lehet nagy élmény. Ilyen helyeken szokott lenni játszóház.Nekik is jobb, ti is hamarabb végeztek így.

 • 2011.03.10 16:44:02Hűbele

  "Na ne már, hogy nem nézed ki a pasidból/férjedből, hogy be tud vásárolni! Szar lehet neki."

  Én szívesen kinézném az enyémből, de saját bevallása szerint se megy neki. Ha véletlenül nem veszíti el a listát, amíg odaér, akkor tuti, hogy csak a felírt dolgok 80%-t hozza el, és hát khm, azokból se mondjuk a felírt márkát, típust, ami pedig vmért fontos nekünk. Sokszor volt egyedül vásárolni, és még sose volt 100%-os az eredmény.
  Szórakozott professzor, ez van. A maga szakterületén zseniális, a gyerekekhez remekül ért, a praktikus hétköznapi dolgokban viszont nem boldogul, ilyen is van.

  "Ilyen helyeken szokott lenni játszóház."
  A mi környékünkön 2 Tescó is van, játszóház egyikbe sincs. És ahogy ismerősökkel beszélgetek, a legtöbb ilyen helyen sajnos nincs játszóház. Mondjuk játszóházba is csak 3 év feletti gyereket szoktak bevenni, érthető okokból.
  És szerintem semmi baja nem lesz egy gyereknek, ha megtanulja, hogy kell mondjuk bevásárlás alatt, vagy nagy tömegben viselkednie. És az se tragédia, ha mondjuk az ott töltött 30 perc alatt van 5 perc hiszti, ha a másik 25-ben normálisan viselkedik. Mondjuk tény, hogy a szülő dolga, hogy vásárlás alatt azért lefoglalja, bevonja a gyerekeket, az 5-ös és 6-os ponttal nagyon egyetértek.

 • 2011.03.10 17:05:59ÉSZLÉNY

  Hipermarket, plaza Ok. Ám ha az utcáról nyíló üzletekben, netán hivatalokban adódik vásárolni valóm, teendőm: (mai menü) letérdelve, üvöltve, bőgve cukorkáért (ez lehet akármi)visít! Sokadik kérésemre, felszólításomra se vált. Pár métert, fél utcát arrébb vonszolom, erőm kifogy újrakezdi. 3 éves, fiú, rettenetesen okos, jóindulatú, de a shopingot egyszerűen nem bírja, pedig néha nincs mit tenni! Vk. vm. ötlet??? Szerencsére igen gyerek centrikus országban, városban élünk, de még így is kellemetlen és nem utolsó sorban rettentő energia és időigényes így intézkedni! Előre is köszi mindenkinek!

 • 2011.03.10 18:24:05tris

  hát nem tudom - engem mikor nem voltam gyerekes nem érdekeltek ezek a dolgok. Persze mikor ismerősömnek lett gyereke, akkor azért nekem is megvolt a véleményem, hogy mit kéne másképp csinálnia, de ez annyira megváltozik. Legalábbis az empatikusabb, rugalmasabb szemlélettel bíró emberek esetében. Van aki következetes (még a hülyeséghez is:) és szabálykövető, kevésbé érzékeny, ők talán már előre tudják hogy fogják csinálni és esetükben úgy is lőn.

  és sose tudhatod, hogy az általad lebénázott szülő mennyire béna, lehet teljesen emberi okokból nem tudta jól szervezni a napját és a gyerek fáradt, éhes. Vagy épp oltást kapott, vagy bujkál benne valami betegség.

 • 2011.03.10 18:35:47tris

  nem tudom mit tragédizáltok amúgy :) én alig láttam és alig látok hisztis gyereket, holott budapesti vagyok. Persze ha valaki boltban dolgozik, az többet láthat, de az átlag vásárlónak ritkán lehet ilyen hisztis élményben része.
  Ahogy én látom a pénztárosok pl. abszolút meg vannak edződve - de szerintem amúgy is nekik van a világon a legjobb idegrendszerük.

 • 2011.03.10 20:35:14Norindaa

  Nekem remekül bevált, hogy azt mondom, ha jól viselkedsz, választhatsz egy pici csokit (és megmutatom, miből lehet választani a végén). Azóta nincs hiszti a boltban.

 • 2011.03.10 22:26:01mystic83

  plasztikcsirke: nem nézem ki, három dolgot lediktálok neki és már félúton felhív hogy mi volt harmadik..nem bíznék rá egy nagyobb bevásárlást, meg van, hogy nekem is ott jut eszembe ez-az.
  Nekem most ez a legnagyobb dolog a tesco, cora interspár vagy bármilyen hely ahova el lehet menni, 1 évest a lábamba kapaszkodva,engem mindenhova követve nehezen lehetne bármilyen játszóházba berakni.Van gyereked amúgy?A válaszaidból nem úgy tűnik. Mert akkor hiába magyarázom mi miért van a családoknál.Nekem is világmegváltó gondolataim és elképzeléseim voltak a gyereknevelésről amíg nem lett egy nekem is..........

 • 2011.03.11 08:12:04Kételkedő

  2011.03.10 14:39:42kudarc

  "Sokszor elhűlve nézem, hogy a gyerek húzkod le mindent a polcról, már bennem van az ideg, h magára ránt valamit, anyuka meg valahol a legnagyobb lelki nyugalommal nézelődik."

  Én speciel úgy jártam, hogy T***O-ban a túrorudik között "partizánkodó" kiskökyök (szabályosan gyúrmának használta a cuccokat anyuci szemének fénye)anyujának, mondtam, hogy nem kéne ezt tán engedni, mert Ő sem venné meg az összegyapált árut. (Kincstári udvariassággal persze) Erre maca nekem: Mi a f.. közöd van hozzá? Járj máshová vásárolni!...Ezek után csoda, hogy a gyerek olyan amilyen?

 • 2011.03.11 08:19:17plasztikcsirke

  mystic

  "Van gyereked amúgy?A válaszaidból nem úgy tűnik. Mert akkor hiába magyarázom mi miért van a családoknál."

  Csak akkor szólhatok hozzá a témához, ha van gyerekem? Akkor szted csak az az orvos lehet jó mondjuk rákgyógyításban, akinek már volt rákja? Hát nem egészen így van.
  Téged minősít, ha az általam leírt dolgok neked már világmegváltóak:)
  Kicsit unalmas már, hogy minden nő aki kipottyantott magából egy gyereket, azt hiszi, nála van a bölcsek köve, és neki aztán senki ne adjon tanácsot, főleg ne gyerektelen. Ha voltak jó gondolataid a gyereknevelésről és nem tudtad alkalmazni a gyakorlatban, akkor nem voltál elég kreatív.

 • 2011.03.11 08:51:14mystic83

  plasztikcsirke: Én monjuk nem is okoskodtam gyerek nélkül olyan oldalakon ahol gyerekenvelésről szóló cikkek vannak, hogy mit hogy kéne egy Anyának csinálni.Ismét nagyon nagy buta hasonlatot írtál.Az orvos azért jó abban amit írtál mert ezt tanulta, ez a szakmája van benne tapasztalata.Neked nincs a gyereknevelésben mert nincs gyereked,egy könyv elolvasása a barátnő gyereke nem tapasztalat onnan haza lehet menni te nem neveled.De inkább majd beszélgessünk erről ha szültél egyet emlékezni fogsz ezekre a meglátásaidra és nagyon fogod ingatni a fejed, hogy milyen igazunk volt.

 • 2011.03.11 09:30:20Puszpanya

  A gyerekek sokfélék, s nem minden nevelés kérdése. Nyilván a túrórudi gyurmázás szélsőséges eset, s nem a gyerek hibája, hanem a szülőké.
  A gyereknek, hacsak nem olyan beállítottságú, kifejezetten uncsi program 10 perc után a vásárlás, ahol semmit nem szabad. De muszáj neki megtanulnia, h nem minden haboskakaó.
  Egyébként egy hisztiző gyereknél sokkal rosszabbul tolerálom, mikor taszigálnak hátulról a kocsival. :D

 • 2011.03.11 09:45:43sony

  plasztikcsirke: Ha legközelebb látsz a boltban cirkuszoló gyereket, szólj hozzá kedvesen. Vagy viccesen, ahogy tetszik :) A gyerkőcök ettől nagyon le tudnak nyugodni, így sokat segítesz. Ha egyedül rohangáló gyereket látsz, állítsd meg! A gyerkőcök egy pillanat alatt el tudnak tűnni egy áruházban, a szülő hálás lesz neked.
  Fogadd el, hogy a szülők nem mindig találnak jobb megoldást annál, mint amit éppen alkalmaznak, hiszen nem látsz be az életükbe, és feltételezheted, hogy nem direkt akarnak rosszat a gyereküknek. És ha egy helyzet már zavar annyira, hogy szánakozva kelljen figyelned az eseményeket, okosabb inkább tenned valamit, hogy a helyzet megoldódjon.

  Egyébként pont erről írtam az előző hozzászólásomban. Jó lenne, ha visszatérne valami a régebbi idők gyereknevelési kultúrájából, mert a gyerekre nemcsak a saját családja, hanem az egész társadalom hat. És egy pozitív vagy negatív gyerekkori inger nagyon ki tud hatni a gyerek életére. Ha te most segítesz, kedves vagy, a gyerekben az marad meg, hogy ilyen helyzetekben ezt szokás tenni. Emlékezni fog később, hogy neki ez segített - a gyerekek sem szeretnek szenvedni a boltban - és később talán pont a te gyereked fog kapni hasonló segítséget tőle.
  A kislányom például magától átadja a helyet az időseknek és rászorulóknak, mióta elég nagy, hogy ügyesen kapaszkodjon. Ugyanis amikor ovis korában buszoztunk, mindig volt, aki felállt, hogy a gyerek nehogy elessen a buszon. Így neki természetes lett, hogy az ül, akinek szüksége van rá. Büszke volt, amikor már elég nagy lett ahhoz, hogy ő is átadhassa a helyét.

 • 2011.03.11 09:48:26plasztikcsirke

  Mystic

  Már megint ez az anya vagyok, nálam a bölcsek köve.

  Ha nem akarsz beszóláskat kapni, ne írd meg,hogy nem bírsz egy hisztiző, lábadba kapaszkodó egyévessel, mert lesz, aki azt gondolja, hogy igenis ez a te hibád, akár van gyereke az illetőnek, akár nincs. Miért keresel fel ilyen oldalakat, ha zavar mások véleménye? Én például azért, mert én már most készülök az ilyen helyzetekre, mint egy bolti hiszti. Te meg csak viseld el a szánakozó pillantásokat meg a röhögést, mikor az egyévesed hülyét csinál belőled nyilvánosan:))

 • 2011.03.11 10:08:57Puszpanya

  plasztikcsirke, majd visszatérünk rá, mikor az egyévesed hülyét csinál belőled... :D EZ tényleg egy olyan dolog, hogy felkészülhetsz, okosodhatsz, tudhatod a tutit, mégis ott fogsz állni a hajad tépve. :D
  A gyerek, amely leszerelhető, nem hisztis. Illetve hisztizik, mert unatkozik, de köszöni szépen, ha játszanak vele, s lehetőleg nem anya, mert őrá most haragszik, vagy mégsem...
  A HISZTIt a gyerek egyszercsak abbahagyja. Közben anya agyfaszt kap, a hozzá nem értők meg röhögnek rajta. Evvan..

 • 2011.03.11 10:34:09plasztikcsirke

  puszpanya

  Nem fog hülyét csinálni, még akkor sem, ha te ezt mondod. Ha röhögnek rajtad, az a te kudarcod, hiába nyugtatod magad, h más nem érthet úgysem hozzá:)
  Érthet, hidd el:) Annyit mindenki lát, h nem vagy ura a helyzetnek. Részemről ennyi.

 • 2011.03.11 11:23:10Hűbele

  Plasztikcsirke, csak szólok, hogy az 1-2 évesek gyárilag hisztiznek és csinálnak időnként a szülőkből hülyét - ha nem, akkor ott a gyerekkel súlyos gondok vannak. Nincs olyan gyerek, aki varázsütésre mindent jól csinál, a hisztizésről leszoktatás is egy FOLYAMAT, ami eltart egy darabig, közben jó néhány, akár nyilvános hisztivel is. Ráadásul egy 1-2 éves gyereknél még elég kevés nevelési eszköz működik, ebben a korban "megbeszélni" még semmit nem tudsz a gyerekkel. Bizony, olyan nem létezik, hogy mindig ura vagy a helyzetnek, ez a gyereknevelés egyik legalapvetőbb velejárója, és ez az, amit elsőként tanul meg mindenki, akinek van gyereke.

  (Ha meg valaki ezen röhög a boltban, akkor az kábé azon a szinten van, mint az anyuka, aki engedi a gyerekének a túró rudival való gyurmázást.)

  Csak szólok, már ha tényleg felkészülni és nem kompenzálni jársz ide, mert soraidból inkább ez tűnik ki.

  (Mondjuk szerintem saját gyerek nélkül osztani a bölcsességeket a gyereknevelésről, kb. olyan, mint amikor a frigid magyarázza a nimfománnak, hogy mi is az az orgazmus. Vannak dolgok, amikben ugyan lehetnek jó meglátásai az embernek, de 100 %-ban sose lehet vele tisztában, amíg ki nem próbálta a saját bőrén).

 • 2011.03.11 11:25:58ÉSZLÉNY

  Kedves plasztikcsirke, fentebb írtam egy esetet, ha ilyen okos vagy, adnál néhány használható 5letet a fenti problémára? Köszke

 • 2011.03.11 11:40:53tris

  Puszpanya

  kocsival taszigálás: hát ez engem is felbosszant, a múltkor rá is szóltam egy pasira ezért és még ő volt megsértődve! Pedig nekem már forgott a gyomrom attól, hogy felém magasodott és a kiskosarát rendszeresen a seggemnek ütötte.

 • 2011.03.11 11:50:02tris

  nem tudom nekem sosem jutott eszembe mikor még nem volt gyerekem, hogy gyerekekkel kapcsolatos cikkekhez jöjjek okoskodni. (az orvosos példa félrevezető rossz hasonlat - én inkább az autóvezetést mondanám, arról is lehet tudni, hogy hogyan kéne, de azért a kormány mögül kicsit más)

 • 2011.03.11 12:30:09tris

  "minden nő aki kipottyantott magából egy gyereket"

  Milyen szerencse, hogy vannak még széplelkű emberek. Ők biztosan jó példák lesznek a gyerekek előtt.

 • 2011.03.11 12:31:15kudarc

  ÉSZLÉNY

  Olvastam vhol egy cikket, lehet, hogy pont itt. A szitu annyiban volt hasonló, hogy ott egy játékboltban ment a hiszti az éppen nélkülözhetetlen vmiért. Szülők elmentek a sor végéig, és elbújtak, de úgy, hogy még szemmel tarthassák csemetét. Utód abbahagyta a hisztit mikor már nem látta a szülőket. Aztán előjöttek, és örültek egymásnak, akkor már nem volt fontos az újabb játék sem.

 • 2011.03.11 14:20:39Kételkedő

  2011.03.11 09:30:20Puszpanya
  "A gyerekek sokfélék, s nem minden nevelés kérdése. Nyilván a túrórudi gyurmázás szélsőséges eset, s nem a gyerek hibája, hanem a szülőké. "

  Nem állítottam, hogy nem szélsőséges eset - annak ellenére, hogy ezt külön nem jeleztem.
  Viszont sajnos eléggé dühítő. Tény az is hogy nem a gyerek hibája, hanem a szülöké.
  Na de erről szól az élet, nem egyformák az emberek.

  Akiket "inzultus" ér, és raális gondolkodásúak azokat felháborítja az ilyesmi. Akárcsak a pancserül parkoló másik autós, aki nekivágja az ajtót a "mi" autónknak,és még ő van megsértve hal rászólunk etc, etc.

 • 2011.03.11 14:36:32mystic83

  Plasztikcsirke:

  na ebből látszik, hogy nálam a bölcsek köve és megint olyanok írsz, hogy csak pislogok:)

  1.Ki írt olyat, hogy nem bírok az egyévessel? Én azt írtam ha nagyobb lesz és ketten lesznek és rohangálnak a boltba mert én nem mondom , hogy én vagyok a szuperanya akinek a gyereke nem fog..mint te..

  2.Az egyéves nem a boltban kapaszkodik a lábamba és ez nekem nem teher te nagyonokos örülök, hogy ennyire szeret, hogy el sem akar engedni.Akkor tenné ezt ha az általad javasolt játszóházba tenném, egy egyévest aki még nem igazán játszik egyedül és be sem lehetne vinni oda.(ez szintén egy nagyon okos javaslatod volt)

  3. Az már a te szegénységi bizonyítványod, hogy az amúgy is agyonhajszolt dolgozó szülőket kiröhögöd a boltban mikor nincs már ereje az energiabomba gyerek után szaladgálni mert annak olyanja van, de kaja meg kell otthonra.

  Na de neked hiába beszélek, mert csak a magad badarságait írkálod egy olyan témában amiről kívűlről van csak rálátásod.

  Évak múlva , mert gondolom olyan 20 lehetsz a gyerek melleti kialvatlan, stresszelős, fáradt időszakodban remélem találkozunk egy boltban ahol a gyerekeden és rajtad majd röhög egy hasonlóan jólnevelt ember mint TE.

 • 2011.03.11 20:02:47tris

  szerintem nem 20, nagyjából úgy körül lehet mint mi anyukák :)
  a fiatal csajokat ritkán baszlatják ezek a dolgok, ők még élik az életüket, minden király, pasizás, suli, vagy munka - de minden héten haverok, buli stb:)

 • 2011.03.11 22:48:34Avenarius professzor

  @plasztikcsirke

  tegye fel a kezét, aki a terhesség előtt ilyen kismamafórumokat olvasgatott. és ha van is ilyen tervező típusú személyiség, vajon miért pont ő (aki ugye a véleményeik alapján készül fel) vitatja el az anyáktól, hogy tapasztalataik alapján másként lássanak, esetleg jobban tudjanak dolgokat? nekem ez logikátlan.

  természetesen nincs nálunk a bölcsek köve, de ha megengeded, sem könyvből, sem fórumokról nem lehet megtanulni a gyereknevelést. már egy újszülöttel hazatérve az az ember első kérdése: _erre_ miért nem készítettek fel? azért, mert nem lehet. ez van.

  elérheted, hogy sose vegyen hülyére a gyereked (pláne nyilvánosan, haha), de ettől még nem leszel jó anya.

  amúgy persze biztos az leszel, sok sikert hozzá.

 • 2011.03.12 11:59:39oliv08

  Avenarius professzor: én, én olvastam gyerekneveléses fórumokat terhesség előtt. Persze csak mikor már gondolatban megfogant a gyerek :)
  És mindig is imádtam azokat a gyerekteleneket, akik közölték, hogy nekik lesz D és E tervük is, ha mondjuk a gyerek hisztizni kezd, hogy hogyan fogják majd leszerelni :D

 • 2011.03.13 22:08:46ÉSZLÉNY

  köszi kudarc, ez jó 5let, csak néha egy forgalmas utcán nem igen kivitelezhető :-( szerencsére ez extrém ritkán fordult eddig elő, de olyankor hajthatatlan. Más esetekben szépen elmondom neki mi az állás és megérti, tovább lép.
  Ami nálam bevált: (ajánlom mindenkinek hasonló helyzetekben) Hiszti vm. elképesztően "nélkülözhetetlenért" persze még a kezdeti pillanatokban cselekszem, h ne fajuljon menthetetlenné az eset. Előveszem a kis noteszom és felírom a "bevásárlólistámra". Nem fogom megvenni, de ha alkalom kínálkozik v. megérdemli a listáról lehet választani :-)Nagyon örül, h Ő fontos és frankón fejben tartja, h pl. az autós párna a listán van!

 • 2011.03.14 06:36:51oliv08

  ÉSZLÉNY: notesz jó ötlet :)
  Utcai hisztitnél én mindig mondom, hogy nyugodtan ordítsd ki magad, megvárom.
  Abban biztos vagyok, hogy a hisztikezelést a gyerekre kell szabni, ami egyiknél bejön, a másiknál nem biztos.

 • 2011.03.14 12:19:38csutkababa

  Kérem összevetni ezzel a cikkel. És elgondolkodni bizonyos fogalmakon, mint lopás, pofátlanság, szegénységi bizonyítvány és hasonlók.

  [link]

 • 2011.03.14 14:42:27Puszpanya

  Semmi áthallást nem érzek. A két cikk teljesen más irányból közelíti meg a problémát. Az egyik témája a karácsonyi bevásárlás gyerekkel, a másiké pedig a bevásárlás hisztis gyerekkel.

 • 2011.03.19 18:34:37DenisaM

  Jó téma! Jó pár olyan gyerkőcöt láttam, aki hisztikézett a boltban valamiért. Anno én is pici, most már nagy (óvodás) gyerekkel járok vásárolni. Ami NÁLAM bejött, az a vásárlás előtti megbeszélés. Most ezért meg ezért megyünk, és amennyiben belefér/jó kislány leszel/ lehet kapni, akkor ebből vagy abból választhatsz (NEM CUKOR, vagy CSOKI), általában joghurt, tejdesszert, túró rudi félék, gyümölcslé. Tény, hogy cserében itthon nem hajlandó megenni a főztömet, de az nem izgat annyira, eszik az oviban, vagy Mama nincs kedved felugrani hozzánk pár hétre? megoldással ez is átvészelhető.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta