Hiszti a boltban - jótanácsok üvöltés ellen

Nincs szülő, aki ne állt volna már tanácstalanul látszólag ok nélkül üvöltő gyermeke fölött. A dackorszak - és a közösségekben szuperül megtanult minták  követése - miatt még a legjámborabb gyerek is képes percekig üvölteni a bevásárlóközpont közepén egyeteln elejtett papírfecni, meg nem vett játék vagy bármi más miatt. Összeszedtük, mit lehet csinálni, ha a gyerek a boltban hisztizik.

Fotó: Amanda Tipton
Fotó: Amanda Tipton

1. Hagyjuk otthon a gyereket és menjünk egyedül vásárolni!

Az első és legegyszerűbb tanács, hogy ne vigyük magunkkal vásárolni a gyereket. Persze igencsak nehéz megúszni a boltok látogatását, de talán érdemes olyan időpontot választani, amikor valaki másra bízhatjuk a kicsit. Az is segít, ha nem a legnagyobb forgalmú időpontokban, hanem hétköznap délelőttönként megyünk el a nagy áruházakba, a tömeg és a várakozás is nagy feszültségkeltő.

2. Minimalizáljuk a kísértést!

Ha már sehogy se tudjuk kikerülni a hűtő feltöltését vagy a hasonlóan halaszthatatlan vásárolnivalót, akkor keressünk olyan célpontot, ami még érdekes is lehet a gyerek számára. Sokkal kevésbé valószínű, hogy a piacon rendez jelenetet a málna láttán, mint egy hipermarketben, ahol ezer meg egy kísértésnek van kitéve. Ugyanígy a sarki kisboltban sem lehet olyan sokféle játékot meg édességet kapni, amit esetleg ne tudnánk megvenni. A bolti hisztirohamok leggyakoribb oka úgyis valamilyen a gyerek számára abban a pillanatban éppen létfontosságúnak ítélt tárgy megvétele körül forog.

3. Maradjunk ismerős terepen!

A sokszor látott sorok között a gyerekeket nem érik frusztráló ingerek, az ismerős környezet és a kedves, barátságos eladók is sokat segíthetnek abban, hogy se a felnőttek, se a gyerekek ne kezdjenek idegeskedni. Még az is előfordulhat, hogy a boltos néni tréfás megjegyzései, apró ajándékai annyira lekötik a gyereket, hogy eszébe sem jut a huszonötödik rágógumit követelni.

4. Fáradtság, éhség legyen tiltólistán!

Nincs rosszabb, mint egy álmos vagy éppen éhes gyereket végigrángatni az üzletek hosszú során. Semmilyen nagybevásárlás nem lehet olyan sürgős, hogy ilyen kínzásnak tegyük ki magunkat és a gyermekünket.

5. Játsszunk!

Ki mondta, hogy a vásárlás csak kínszenvedés lehet? Legközelebb számoljuk meg együtt, hogy hányfajta tejet árulnak, hány piros csomagolású terméket találunk a 3. soron. A számokkal jó barátságban lévő gyerekek megkereshetik a legolcsóbb vagy a legdrágább terméket a boltban. Az ilyen apró játékok annyira lekötik az egészen kicsik figyelmét is, hogy eszükbe se jut rázendíteni.

6. Legyen a gyereknek feladata!

Ha neki kell észben tartani, hogy kell venni piros almát meg joghurtot, akkor egész idő alatt erre fog koncentrálni és úgy érzi van értelme a jelenlétének, nem csak egy kolonc a nyakunkon. Több konzervdoboz leszedése lehet erőpróba, a legszebb uborka kiválasztása szépségverseny és persze nagy segítségünkre lehetnek, ha ügyesen ők pakolnak ki a pénztárszalagra.

7. Tervezzünk és ígérjünk!

Ha pontosan tudjuk, hogy mit akarunk venni, sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudunk végigrobogni az üzleteken. A tervünkbe vegyünk be valami apró meglepetést is, amit egyeztetünk a gyerekkel is. Ragaszkodjunk hozzá, hogy azt az egy apróságot biztosan megkapja, de ne pakolhasson még ötféle édességet a kosárba.

8. Lehetőleg ne foglalkozzunk másokkal!

Ők úgysem tudják, Te mit élsz át...

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek