SZÜLŐSÉG

Ébreszd a gyereket, akkor is, ha most aludt el! - A napirend fontosságáról

2011. március 10., csütörtök 19:18

"Ha nem kel időben a gyerek, fel kell ébreszteni. Ha előtte tíz perccel aludt el, akkor is keltsd fel, mert úgy tanulja meg a napirendet! Kizárólag három-négy óránként adj neki enni, különben éjjel-nappal a melleden lóg majd" - tanácsolták az idősebb rokonok, ismerősök. A nagyon laza anyukák meg persze homlokegyenest mást ajánlottak (de miben nem így van ez?), szerintük a gyereknek kell alkalmazkodni a szülőkhöz, hiszen ők a ,,vendégek" a mi életünkben - viszont szoptatni igény szerint illik. Zsongott a fejem, hogy most akkor mi a helyes út. Végül is lett napirendünk, azért, mert a kisasszony így alakította ki. Mi pedig alkalmazkodtunk.

bolcsi

Amióta követjük a kicsi ritmusát, tulajdonképpen sokkal jobb, kiszámíthatóbb lett az életünk. Hiszen tudom, hogy a négy és fél hónapos lányom reggel fél hét körül ébred, dél körül el kell vinni sétálni, háromtól fél-öt ötig szunyál, fél hétkor fürdetés, etetés, majd hétkor fektetés. Sőt, még az is kiszámítható, hogy este hat óra körül ,,megszállják" a hisztimanók, akiket egy kis fürdés előtti meztelenkedéssel lehet elűzni. A gyerek meztelen, nem mi.

A napirendet tartani kell, mert mintha óra lenne beleépítve, és kiborul, ha valami változik. Így viszont nekem is kényelmes, kiszámítható az életem, hiszen tudom, mikor mehetek vele ügyet intézni, mikor lesz időm vasalni, takarítani, kutyát etetni, esetleg fél órát saját magamra szánni, hmmm, egy jó kis fürdés egy kád vízben... Persze nem mindenki ilyen alkalmazkodó: őket egy ideig figyelni kell. Írni, mikor kelnek, fekszenek, éhesek. Hidd el, van benne logika, még akkor is, ha elsőnek nem tűnik fel!

Húsz-harminc-negyven esztendővel ezelőtt más volt a módszer: azt tartották, a csecsemőket nem szabad elkényeztetni, ha sír, akkor nem kell felvenni, mert az csak hobbiból teszi. (A szüleim múltkor a fejemhez is vágták, hogy úgy szeretne sírni az unokájuk, csak én alig hagyom. Persze ők az elsők, akik vigasztalják, ha legörbül a szája.) Most azt tartják, kilenc hónapos koráig csak a szükségleteit jelzi a baba, és az is ebbe a körbe tartozik, ha szeretetre, érintésre van szüksége. Persze kilenc hónapos koruk körül rájönnek arra, hogy bömböléssel, amit nem feltétlenül kísérnek krokodilkönnyek, vagyis hisztivel, oda lehet hívni a szülőket, el lehet érni ezt-azt. De még akkor sem bosszantani akarnak, bármennyire is úgy érezzük néha.

Persze a napirend is változik, ahogy a kicsik nőnek. Általában öt-hét hónapos koruk körül megpróbálkoznak a napi két alvással. A szülőknek akkor kezdődik az igazi próbatétel, amikor a gyerkőcök már csak naponta egyszer pihennek napközben. Ilyenkor a kölykök feszegetik a határokat, (látszólag) nagyon jól tudják mit akarnak: fenn maradni késő estig, mert nem érzik, hogy fáradtak. A szülők hajszálai pedig egyenként hullanak ki, amikor hiába kérlelik a fiukat vagy a lányukat, hogy menjen már aludni, hiába olvassák el a századik mesét, vetítik le az ötvenedik diát, a gyerek köti az ebet a karóhoz, hogy ő még nem álmos. Aztán túlpörög és nem lehet vele bírni. Ilyenkor fontos a napirend, hogy a legkisebb családtagok is tudják, mi után mi következik, hogy például a vacsora, a fürdés és a meseolvasás után villanyoltás van. Ez a legkisebbeknek és a nagyobbaknak is iránytű: megtanulja, hogy vannak szabályok, amikhez persze nem kell percre pontosan alkalmazkodni, mégis kell egy folyamat, amit nem szabad felrúgni.

És akkor mindenkinek sokkal könnyebb lesz.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.11 09:09:15Puszpanya

  Sosem keltettem fel a gyereket. A minimum 3 óránkénti etetés bevezetését a dokinénink tanácsolta 3 hónapos kor után, mivel a gyerek hasfájós és bukós volt. Ahogy ritkult a kaja, valóban elmúltak a tünetek is.
  A lányomat nem lehet vígasztalni, ha elesik, leesik, valami nem sikerült, mert mérges lesz. Ha késik az ebéd, megy a konyhába szemrehányóan, h hamm-hamm.
  Ha néha felborul a napirend, nem bánja

 • 2011.03.11 19:22:08oliv08

  Nálunk is van napirend, életkorral változik, a gyerek alakítja és be is tartja. Ha minden megy óraműszerűen, akkor nem hisztis. Fontos az evés, alvás, szaladgálás ideje. Akár a Holdon is lehetünk, csak ezeket tartsuk be. Kicsit bonyolódik a helyzet a többedik gyerek érkezésével, na, akkor kell a zsonglőrködés meg a kompromisszum.

 • 2011.03.11 20:17:58voroske

  A napirend az jo dolog. Gyerekre raeroltetni a szuloet viszont nagyon nem jo. Ha tetszik ha nem a szuloknek kell a gyerek belso ritmusahoz igazodni, mert csak nyuglodes lesz a vege kulonben.
  Nekem egy iszonyat korankelot osztott a gep.
  A kis mihaszna reggel 6-kor kukorekol , hogy ehes es kulonbenis jatszani akar.
  Igy aztan nalunk fel 7 kor van reggeli 10 kor legkesobb tizorai, es fel 12 kor ebed, mert 12 -kor mar dol el mint a zsak. Este 6 -kor max 6;30 van vacsora es 7/fel 8-kor mar huzza a lobort.
  Szerencsere az apja is ilyan hajnali ember, szoval hetvegen o kell hozza , hogy en alhassak.
  Sajnos ez azzal jar hogy keso delutan estebe nyulo programokra nem nagyon tudunk menni, mert mar nyugos/ehes/almos. Viszont reggel vigan tudok 8-ra menni barhova.
  A noverem ugyanilyen idos gyereke meg kesonkelo/kesonfekvo. 8 elott meg eleteben nem kelt fel magatol, de ha hagyjak inkabb 9 fele kell fel. Igy aztan siman maradnak keso delutan/ meg vacsorara valahol, mert a gyerek meg amugy is fenn van. Ugyanakor ha reggel 10 elott barhova is odaernie egy remalom.

 • 2011.03.11 20:36:34babbs

  Az én kicsi fiamnak szinte hajszálra ugyanez a napirendje.(beleértve a fél 6-os hisztimanókat is...)Én nagyon szeretem ezt,mert este 7-fél 8-tól tudom,hogy van időm mindenre.Főzni,vasalni,tornázni,filmet nézni,beszélgetni,esetleg kimozdulni.Inkább kelek reggel 6-kor,fél 7-kor,a napom 100%-osan a gyereké!Az esték az enyémek...:)

 • 2011.03.11 21:02:25oliv08

  Az a baj a fél hatos keléssel, hogy olyankor még más aludna. Nem tudok mit tenni, ha játszanak, akkor megy a visítás. Úgyhogy mesét néz a nagy, a kicsivel meg játszok. Tudom, nem a legjobb megoldás.

 • 2011.03.11 21:25:56bíbola

  Addig stimmel, hogy négy és fél hónapos a kislány. Nálunk a nap fix pontjai csak a 6 órás kelés, az esti masszírozás, majd negyed nyolckor fürdés, evés, utána kb 8-kor alvás reggelig. Semmilyen más napirendi pontot nem tudtam előterjeszteni. Az alvás teljesen össze-vissza történik, kb fél órákat szunyókál egyhuzamban, négyszer-ötször is egy nap. Főleg olyankor szundít, mikor beleunt a játékba, vagy szopizás után. Nem jelzi különösebben, hogy sétálni szeretne, sőt azt sem, hogy éhes. A sétát különben sem tudom naponta ugyanarra az időpontra beiktatni, mert én sem vagyok túl összeszedett, mindig valami mással húzom el az időt. Kell már egy ekkora gyereknek teljes napirend? Vagy inkább az anyjának kellene először?

 • 2011.03.11 21:44:59MancuriPanci

  Nálunk is van napirend. 5 hónapos a lányom, reggel 6-7 között kel, reggeli után még alszik 1-1 1/2 órát, 10-kor tízórai, 12-től alvás 1/2 2-ig majd ebéd, 4-től alszik még egy órát 5-kor uzsi

 • 2011.03.11 21:53:43MancuriPanci

  Majd este 7-ig játék + a köztes időkben és utána fürdés-vacsi-alvás 1/2 8- tól. Én nagyon sok mostanában trendi szabályt szegtem meg és mondhatom hogy csak az előnyünkre vált. Bár ehhez kellett a lányom is! :) ez persze nem jelenti azt hogy mindenkinél beválik. Én bevallom hogy rendszer szerető vagyok, és azt is a fejemhez vágták még terhesen (egy kedves apuka kinek a lánya nem ismeri a rendszert és 1 évesen is felkelt éjjel) hogy nekem nincsenek anyai ösztöneim

 • 2011.03.11 23:01:31bíbola

  MancuriPanci

  Én nagyon sok mostanában trendi szabályt szegtem meg és mondhatom hogy csak az előnyünkre vált.

  Milyen szabályokra gondolsz?

 • 2011.03.12 03:29:03voroske

  Bibola es MancuriPanci:
  Szerintem egy 4-5 honapos babanal ha az esti rutin ejszaka (nagyjaboli) atalvasa es a reggeli felkeles rendezodott az mar fel siker. Ennel tobb napirendet meg lehetelen elvarni ebben a korban.
  Teljes napi nepirend nalunk csak akkor lett amikor mar nagyon aktivan maszott/ felallt es mar csak 2-szer aludt napkozben.
  Arra erdemes rahajtani, hogy inkabb kevesebbszer , de tobbet aludjon egyszerre napkozben, mert az az anyukanak nagyon hasznos ;)
  Az en fiam akkor alszik a legtovabb, ha bincs egyedul. Igy aztan anno en kivalasztottam ket alvast amit szerettem volna meghosszabitani es nemes egyszeruseggel egyutt aludtunk. Ram is ramfert es o meg hozzaszokott hogy tobbet aludjon ekkor es emiatt nem aludt kozben

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta