Kórházfigyelő: SOTE 2.

"Aki nem várja, hogy körüludvarolják, annak tökéletes." Eheti figyelőnk tárgya a budapesti SOTE II. számú klinika, melyről olvasőnk, Kati osztotta meg tapasztalatait.

Mikor szültél itt?

2010. augusztus

Általános tapasztalat:

2009-ben már töltöttem egy hetet műtét miatt a nőgyógyászaton, és azzal a részleggel is meg voltam elégedve, meg a szülészettel is. Alapvetően szeretem, ha a doki és a személyzet profi, a törődést nem igénylem különösebben, ha valamire szükségem van, szólok, kérdezek vagy utánajárok.

Terhesgondozás

Az orvosom magánrendelőjébe jártam, csak 1-2 UH-ra mentem a kórházba. Mindig várni kellett az időponthoz képest, amit ők adtak. Mindenki kedves, de a várakozók nagy létszáma miatt futószalag-érzésem volt, csak a legszükségesebbeket mondták el a magzatról. A CTG-n viszont szinte mindig pontosan bejutottam az előre megbeszélt időpontban. Laborvizsgálatokra a házidokim a Péterfy-be küldött, így ez a rész kicsit nyögvenyelős volt - a terheléses cukorvizsgálatot nem értették a nővérek, azt mondták, hogy ilyet már nem nagyon csinálnak, hacsak nincs cukorbeteg a családban. Én elég sok édességet eszem, különösen reggelre, de az a cukorszirup engem is megfektetett... Egyszer AFP-szűrésre próbáltam a SOTE 2. laborba bejutni, amikor is közölték velem, hogy az a műszer, amivel ez készül, elromlott (péntek volt), és beláthatatlan időn belül nem is javul meg. Ha tudok, menjek máshova. Mentem, és ott megcsináltattam a wassermann-t is, amit - való igaz - a Péterfyben kifelejtenek.

Pontozás: 9/10

Szülőszoba

Ezt nem tudom sajnos. Reggel a CTG-ről még hazaküldtek, este elment a magzatvizem, és több okból is gyors császár lett a vége. A vajúdószobában voltam egy darabig, ami nagyon kellemes, apukát is leültették, nálam már megkezdődtek a fájások, így mikorra a spinális érzéstelenítéshez értünk, jól érezhettem a hatását... A babámat rám tették pár percre, majd elvitték lemérni, ahol viszont ott volt az apukája, így ő is rögtön láthatta - sajna a műtőbe nem engedték be, mondván, hogy őt már nem tudják ilyen gyorsan sterillé tenni :-D A műtő normális, a személyzet próbálta magát és engem is feldobni. Egy órán belül mindenki megvizsgált, aki élt és mozgott, kerítettek altatóorvost, előkészítették a műtőt, megérkezett az orvosom, úgyhogy ide kapnak 10 pontot.

Pontozás: 10/10

Gyermekágy

Van rooming-in, és nem rendítette meg őket, ha valaki leadta a csecsemőt - amúgy is mindenki maga tudja, mire van szüksége, nyugalomra, vagy a gyerekkel akar ismerkedni. A csecsemősök ennyit mutatnak meg kérés nélkül: pelenkázás köldökcsonkápolással. Reggel a babákkal beadnak egy füzetet, amiben elméletileg vezetni kell, hogy ki mennyit szopott és mekkora súlya volt, de ha nem foglalkozunk ezzel, az se tragédia. Elég, ha az utolsó napon beír valamit az anyuka. Ha valakinek van kérdése, bármit elővezetnek - én ezt a módszert jobban szeretem, mint azt, amikor kérés nélkül rámzúdítanak egy halom infót.

Van privát szoba, egy szinttel feljebb - árat nem tudok, viszont ha az ember a többágyasban van, és első gyerekes, sokat tanulhat a már 1-2-több gyerekes anyukáktól. Fürdetni elviszik a babákat és kórházi ruhába öltöztetik őket. Én vittem pelenkát, de nem volt rá szükség, minden nap hoztak és volt popsitörlő+kenőcs is. Elég lett volna, ha csak magamnak pakolok csomagot. A látogatók nem jöhetnek be a szobába, ami némileg döcögőssé teszi a látogatást, viszont nem kell azon gondolkozni, hogy vajon melyik szobatársam melyik rokona nézi most az éppen a hálóingből kilógó végtagomat, mert nem tudok megmozdulni valami miatt... Egyvalami volt gáz: állandó programokat (injekció, hashajtó, vérvétel, vizeletminta-leadás, privát: anyakönyveztetés intézése, különböző egyéb okiratok előállíttatása) kellett beiktatni az amúgy is döcögős napirendbe, így én azt éreztem, hogy a kelleténél kevesebbet voltam a gyerekemmel. Én mindenesetre azt kértem az ismerősöktől, hogy ne jöjjenek látogatni.

Pontozás: 9/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról

Általános tapasztalatom, hogy jók az orvosok, viszont rettentő kevés a nővér, ezért csak a legelkötelezettebje megy át a rostán. Őket viszont van úgy, hogy több nap egymás után is látjuk, mert több műszakot visznek. A kaja viccesen semmilyen, ráadásul néha napokig ugyanaz, de mindenevő vagyok. A takarítással is meg voltam elégedve, ennél 100x rosszabb helyen is jártam már.

Mivel ez egy klinika, nem nagyon foglalkoznak alternatív szüléssel, inkább a problémásabb/legproblémásabb esetek kerülnek ide - ez érződik a légkörön. Én a korom miatt voltam veszélyeztetett, ÉS itt dolgozik a fogadott orvosom, ezért jöttem a SOTE 2-re. Viszont van csecsemőintenzív, ami nem mindegy egy "problémás" esetben.

A betegfelvételen azt hiszem délelőtt van anyakönyves a VIII. kerületi okmányirodából, és végre EGYSZERŰEN sikerült elintéznem az apaságit, ami nálunk elég bonyodalmasnak tűnt. Előtte 4 kerületet telefonáltam végig, és mindenhol más papírokat kértek, így elegem lett. Itt viszont kitöltöttünk egy kérvényt, és 2 hét múlva volt a fiamnak születési anyakönyvi kivonata lakcímkártyával. Igaz, kellett egy tolmács, de ez a legkevesebb.
Az orvosomnak adtam pénzt - a hathetes kontroll alkalmával a magánrendelőjében, de a kórházban senki nem kapott tőlem semmit.

Ajánlod más anyáknak?

Annak, aki nem nagyon várja, hogy körüludvarolják, tökéletes.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek