Kórházfigyelő: Szent István, 2. rész

Ezen a héten az István a soros. A budapesti intézményt leginkább kellemes atmoszférája és felkészült orvosai miatt kedvelik a kismamák, bár nem utolsó a csecsemősnővérek hozzáállása sem. Olvasónk, Noémi is csak egy dolog miatt panaszkodott: hogy otthon három napba telt kipihenni a rooming-int. Pedig annak pont nem ez a lényege. Kórházfigyelő, Noémitől.

/Figyelem! Továbbra is várjuk kórházfigyeléseiteket a leírtak alapján - sőt, most egy kétségbeesett Porony-olvasó számára kifejezetten a Honvéd kórházról várjuk az anyagokat! Köszönjük! Poronty./

Mikor szültél itt?

2010. június

Általános tapasztalat

Alapvetően nagyon jó élményeim voltak, de a hátrányokról is fogok írni. Ha most újra döntés előtt állnék, megint itt szülnék.

Terhesgondozás

Terhesgondozásra a legtöbbször az orvosom magánrendelőjébe jártam. A fontosabb genetikai ultrahangokat azonban a kórházban csinálták meg, és nagyon jó géppel, nagyon megbízhatóan, megnyugtatóan. Előre lehetett időpontot kérni, és ezt be is tartották, gyorsan végeztünk, az ultrahangos doktornő nagyon kedves volt, kispapák is bemehetnek. Néhány vér- és vizeletvizsgálatot is itt csináltak meg, nem a magánrendelésen. A hely (ahol a vizsgálatok vannak) elég nyomasztó ugyan, mert egy félig pince helyiségben sokszor sokan gyűltünk össze, de bő fél óra alatt mindig végeztem. Későn kelő vagyok, így nekem az is jól esett, hogy nem kellett 7-re odamenni, elég volt 8-ra, más vizsgálatoknál fél kilencre akár.

Pontozás: 10/8

Szülőszoba

Nagyon szép, kulturált, és ami szerintem a legfontosabb: orvosi műszerekkel nagyon jól felszerelt! Egy alternatív szülőszoba van, és több hangulatos, modern, jól felszerelt, egyszemélyes szülőszoba. Amikor bementem szülni, 2 mp alatt ott volt egy szülésznő, aki egyből megvizsgált. Rögtön riasztották a saját dokimat és szülésznőmet, pedig ők nem is voltak az épületben, nekem mégsem kellett sem telefonálnom, sem bármi mást intéznem. Az alternatív szülőszoba mindennel felszerelt, kád, labda, bordásfal, franciaágy, stb... A többi szülőszoba is nagyon szép, azokban is van labda, és ott sem kötelező feküdni, ha minden oké veled. A szülőszobákat előre meg lehet nézni a szülésfelkészítő tanfolyam órái után, kis csoportokban. Van külön vajúdó szoba, világos, szép, a szükséges orvosi berendezésekkel. Nincs beöntés, borotválás.

Én az alternatív szobában szültem, a gátvédelemmel elégedett voltam, s úgy éreztem, minden segítséget megkaptam. Hatalmas élmény volt, hogy egyből megfoghattam a buksiját, amikor még csak az volt „idekinn”, a dokim segítette oda a kezem. Miután teljesen kibújt, rögtön a mellkasomra tették. A babát mosdatáshoz, méréshez az apukája vitte ki a szülőszobából, a nővérkék kíséretében, mindez ráadásul a szülőszoba közelében történik.

Pontozás: 10/10

Gyermekágy

A rooming-in itt alap, 2-3 fős szobák vannak, saját fürdővel, wc-vel, szépek. A látogatók bármikor bemehetnek a szobába, aminek örültem a saját rokonaim szempontjából, viszont így mindig nagy a sürgés-forgás és kevés a nyugalom. A csecsemős nővérkék nagyon segítőkészek. Bejárnak a szobákba pelenkázást és más alapvető dolgokat megtanítani. A szoptatásban viszont akkor segítenek, ha bemész a szoptatósszobába. Itt személyre szabottan odafigyelnek, éjjel-nappal. Szerintem sokkal kellemesebb is a szoptatós szobába járni szoptatni, ahova nem mehetnek be látogatók, ahol nyugalom van, kipróbálhatsz többféle szoptatós párnát, stb. Ha 40 percig ültem ott a babámmal, akkor is ötpercenként ránk néztek, hogy minden rendben megy-e. Szóval a szoptatás segítésében és megtanításában szerintem fantasztikusak. (Nem itatják sem cukros vízzel sem mással a babákat.)

Alapítványi, 1 személyes szoba elvileg van, gyakorlatilag nincs, hacsak nem előre programozottan szülsz, ugyanis mindig előre lefoglalják. Ugyanakkor a 2-3 személyes szobák nagy előnye, hogy itt egymást is segítik a frissen szült mamák, így utólag már eszembe se jutna egyszemélyes szobába kívánkozni.

Az étel ehetetlen, szoptatáshoz alkalmatlan, a látogatóktól kapott ételek viszont könnyedén megmelegíthetőek mikrókban a folyosón...

Pontozás: 10/9

Szubjektív véleményem a kórházról, a részlegről és az ellátásról

Fontos tudni a rooming-in hátrányait is! A babákat akkor sem veszik be a csecsemőosztályra, ha fáradt vagy, rosszul vagy. Én sok vért veszítettem, úgy fájt a hasam, hogy 10 percembe került lemászni az ágyról, és 2 napon át nem tudtam aludni, mert mindig mellettem sírt a baba. Végül a harmadik nap úgy aludtam 2 és fél órát, hogy a férjem bejött, ringatta a gyereket, s nem engedett senkit a közelembe. Itthon 3 nap kellett, hogy „kipihenjem” a rooming in-t. A fáradtság miatt a tejem is csak bő egy hét után indult be... Szerintem döbbenetes, hogy úgy tesznek, mintha az anya szervezetét nem viselné meg a szülés, s nem lenne szüksége pihenésre utána. Félreértés ne essék, fantasztikus vívmánynak tartom, hogy a babák az első pillanattól a mamákkal lehetnek, de azt rossznak, hogy akkor sem lehetett a babám a csecsemőosztályon egy minimális időt, amikor én olyan fáradt és rosszul voltam, hogy már felemelni sem mertem, mert kezem-lábam remegett.

Ajánlod más anyáknak?

Igen, szerintem ez remek, színvonalas kórház, az orvosommal és szülésznőmmel és a nővérkékkel is maximálisan elégedett voltam. Az egyetlen hiba szerintem az, amit a rooming in-nel kapcsolatban leírtam.

Noémi

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek